Odobren početak pregovora u januaru!

Goran ČVOROVIĆ

petak, 28. 06. 2013. u 21:21

Одобрен почетак преговора у јануару!
Šefovi država i vlada EU saglasili se u Briselu da naša zemlja dobije zeleno svetlo na svom evropskom putu. Rompej: Više neće biti dodatnih zahteva. Merkelova: Primena sporazuma sa Prištinom je preduslov. Prva međuvladina konferencija najkasnije u januaru

EVROPSKA unija donela je odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom! Lideri EU su se na svom samitu u Briselu saglasili s preporukama šefova diplomatija da pregovori započnu najkasnije u januaru.

Insistiranja Bundestaga da se sve odloži „najranije“ za januar, uz nove uslove i proveravanja, nisu prošla.

- Evropski savet je podržao zaključke i preporuke Saveta ministara. Odlučio je da otvori pristupne pregovore sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija biće održana najkasnije u januaru 2014. Pre toga, pregovarački okvir će usvojiti Savet ministara i potvrdiće ga ES - ističe se u zaključcima Evropskog saveta.

Ova „overa“ lidera spada u uobičajenu proceduru i, kako je objasnio predsednik ES Herman van Rompej, ulazi samo u domen političkih odluka u vidu obične saglasnosti, bez novih uslovljavanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dala je u Briselu svoje viđenje odluke. Primena Briselskog sporazuma, po njenom mišljenju, preduslov je za pristupnu konferenciju:

- Implementacija će biti odlučujuća - poručila je ona na konferenciji za novinare, istakavši da primena mora da napreduje po planu.

Prema njenim rečima, ES će se u decembru još jednom „baviti Srbijom“, kako bi analizirao napredak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa i potvrdio okvir za pristupne pregovore.

Objašnjavajući šta, zapravo, znači predstojeća overa ES u vezi sa započinjanjem pregovora, Rompej je istakao da je reč o pravilima koja su za sve ista:

- U skladu je s važećim pravilima da pregovarački okvir savet treba da odobri jednoglasno. Treba da se donese odluka o otvaranju prve međuvladine konferencije. Ali, u tradiciji EU je da, kad se govori o otvaranju pregovora, ES donese ne pravnu, već političku odluku. Namerno smo u zaključcima naglasili da ćemo „potvrditi“ odluku.

NACRT BIO DRUGAČIJI U NACRTIMA zaključaka je, čak, stajalo da bi odluka o potvrdi trebalo da bude doneta na ES u decembru, ali je vremenski okvir na kraju izbačen, što znači da bi sve moglo da se dogodi ranije, možda čak i u oktobru, posle redovnog godišnjeg izveštaja Štefana Filea. Ipak, realno je očekivati da sve započne kako je i navedeno u zaključcima, u januaru.

Odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo, ni uslovni datum, već vrlo jasna i konkretna odluka da su pregovori o pristupanju sa Srbijom otvoreni, poruka je Suzane Grubješić, potpresednice Vlade zadužene za evropske integracije, koja je u Briselu čekala odluku lidera:

- Ovo nije nikakav poklon Srbiji. To smo sami zaradili. Ali, još veći posao je pred nama. Proces pregovaranja će biti dugotrajan. Ne znam unapred koliko će trajati, ali ćemo mi, s naše strane, učiniti sve i potruditi se da pregovore u najkraćem roku završimo.

Potpredsednica Vlade je istakla da će Evropska komisija odmah započeti s izradom pregovaračkog okvira.

- S naše strane, moramo da završimo tehničko-operativni posao, kao što su formiranje pregovaračkog tima i imenovanje glavnog pregovarača. Ostali tehnički posao smo već obavili. Formirali smo koordinaciono telo i stručne grupe za svih 35 pregovaračkih poglavlja. Čim komisija dođe, za nedelju-dve, počeće i tzv. ekslanatorni skrining, odnosno dubinski uvid u reforme na kojima Srbija radi, pre svega iz poglavlja 23 i 24, a to su pravosuđe, vladavina prava i borba protiv korupcije. Na Vladi smo već usvojili dve važne strategije, za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije. Potrebno je da donesemo akcione planove i da u potpunosti budemo spremni za početak skrininga - pojasnila je ona.

************************************************************************************************

PROČITAJTE JOŠ:Vučić: Vidovdan našeg velikog preokreta
Nikolić: Znak da smo ravnopravni
Rompej: Nema dodatnih uslova
************************************************************************************************

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je odluku:

- To je, zaista, istorijski trenutak. Setimo se šta se događalo ne tako davno u ovom delu Evrope, s jednim od najstrašnijih ratova, a sada počinjemo pregovore sa Srbijom.

PRIŠTINA ODBILA SPORAZUM VLASTI u Prištini odbacile su u petak, kako saznaju „Novosti“, predlog sporazuma o telekomunikacijama, koji su u Briselu usaglasili posrednik EU Pjer Mirel i delegacija Srbije, koju je predvodio potpredsednik Vlade Rasim Ljajić. Ovaj dogovor bio je prihvatljiv i za EU i za delegaciju Srbije, međutim iz Prištine je u petak saopšteno da za njih nije.

Rompej, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, u ponedeljak dolaze u Beograd.

Inače, usvojena je i odluka koja omogućava otvaranje pregovora za SSP s Kosovom, bez prejudiciranja statusa.


IZBEGLA ODGOVOR O PRIZNAVANJU

SRBIJA i Kosovo su napravili napredak u normalizaciji odnosa. Sećam se svoje posete Beogradu pre dve godine, i tada se vodila kontroverzna diskusija o pitanju kako dalje. Mnogi problemi su prevaziđeni i postoji pravi napredak - navela je Merkelova. Na pitanje da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU, ona je izbegla direktan odgovor, rekavši da će pregovori, kako svi znaju, trajati dugo.


ZAKLJUČCI
U 19. TAČKI zaključaka Evropskog saveta, doslovce stoji:

* Kada je reč o proširenju, Evropski savet prihvata zaključke i preporuke Saveta ministara od 25. juna. Odlučeno je da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija biće održana najkasnije u januaru 2014. Pre toga, Savet ministara usvojiće pregovaračku platformu, a potvrdiće je i Evropski savet.

Evropski šefovi diplomatija u utorak su doneli zaključke i preporuke, u kojima, između ostalog, stoji:

* da Evropski savet pozove Evropsku komisiju da, bez odlaganja, podnese predlog pregovaračke platforme sa Srbijom, uključujući i novi pristup za poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima, pravdi, slobodama i bezbednosti

* da EK počne proces skrininga usklađenosti naših propisa sa evropskim

* nastavak vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa, uključujući sprovođenje sporazuma postignutih do sada, i dalje je neophodno kako bi i Kosovo i Srbija mogli da nastave proces evropskih integracija

* što se tiče sporazuma od 19. aprila i pratećih planova za njegovo sprovođenje, očekuje se da šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i EK nastave da izveštavaju o koracima koje preduzimaju dve strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Zemlja je okrula i sunce se okrece oko zemlje.

28.06.2013. 21:27

Najzad smo dobili datum za datum za datum kad cemo dobiti datum za zeleno svetlo!

Ha2o

29.06.2013. 01:18

@Zemlja je okrula i sunce se okrece oko zemlje. - A sta si ti mislio? odma sekirom u med e burazeru ne ide to tako. Treba se jos malo znojiti. Prijatan vikend.

EU

28.06.2013. 21:58

Eto, ostavio sam komentar! Prvi! :) Sad cekam narednih 20 godina da ostavim sledeci komentar kada budemo primljeni u EU! Nadam se da sam im dao dovoljno vremena... ako nas prime za 20 godina juhuu.... mozda i dozivimo :)

Pera

29.06.2013. 00:41

@EU - Kako si samo duhovit covece. Nemogu da zaustavim da se smejem. Tipican srpski crni humor. Tek tako da se kaze nesto negativno. Bravo! Nemoj da si tako nesiguran. Vec unapred se nadas porazu iz samozastite. E moj ti.

Ha2o

29.06.2013. 01:23

@EU - Ovde se ne radi ko je prvi dao komentar, nego ko je zasluzio da bude primljaen u EU A u narrednih 20 ili 30 godina sve zavisi od naseg bahatog ponasana. Srecan Vidovdan.

Ha2o

29.06.2013. 01:14

@Milutin - Mnogo godina; ali nasi politicari su svesni toga procesa. Oni biraju izmedju dva zla, a to je Ili Ruske krvopije ili demokratski pristup normalnom zivotu i odgovornosti.Izvinjavam se ako sam povredio sa mojim komentarom Zoksa i Narandzu. prijatan vikend.

Borislav

29.06.2013. 01:20

@Milutin - Kakvi bre pregovori. U odluci koju su oni doneli je uslovljeno napredovanje u pregovorima i s¨provodjenje dogovorenoga sa Kosovom i cak je najavljena nemacka odluka u Decembru.

ZG

29.06.2013. 01:21

@Milutin - To se nikad ne zna, ali minimalno 15 godina, a i poslije tog vremena neka se bilo koja članica EU iz bilo kojeg razloga zainati, džaba svi završeni pregovori, može se otegnuti još godinama i u najgorem scenariju da primanja nikad i ne bude! Evo Turska pregovara već 25 godina, pa je otvorila svega 2 poglavlja dosad od 35, a prije neki dan joj Njemačka blokirala otvaranje trećega zbog brutalnosti turske policije prema demonstrantima na trgu Taksim!

Миљан

29.06.2013. 02:59

@Milutin - Дај Боже да трају, једно без заокруживања, у врх главе, врх врхова па ајде једно оквирно да кажем ( напишем ) милион триста педесет седам хиљада девесто седамдесет пет година.

Cica

29.06.2013. 08:13

@Milutin - U najboljem slučaju 15, mada ih Makedonija vodi od 1995 a Turska od 1965 i još ništa.

Томица Кораћ

29.06.2013. 01:37

Ово је тужан, тужан дан за сваког разумног грађанина Србије.

iz glave

29.06.2013. 07:24

kakvo potcenjivanje svesti Srba; referendum, NE EU, strateški zaokret, ukidanje GMO, HAARPa i hemtrejlsa, povratak bank trž u naše ruke, proglašenje KiM okupiranom teritorijom, zaprečavanje svih kanala za protok droge i narko $ preko Srbije, povratak trž malo i veleprodaje, povratak prehrambene i hemijske industrije, zabrana uvoza modernih herbicida i stvaranje polj zdrave hrane, stvoriti uslove za povratak dijaspore i nj kapitala, oko banja napr naselja za ino penzionere...

Stefan Perovic

29.06.2013. 07:39

Dati Kosovo,najbogatiju provinciju Srbije,sa 1300 manastira za neku propalu EU,u koju niko ne zeli i koja je pred raspadom je ravno ludilu!......Kosovo je Srbija i tako ce uvek biti!.....Necu da zivim kao zombi,da mi je sve u zivotu samo kako da se nazderem.....

MiroslavBB

29.06.2013. 08:14

Premijer Dacic, prije par nedelja, je izjavio da 'mi nismo saobracajci' aludirajuci na 'zeleno svjetlo' iz propale EU ... Gosp. Dacic-u, podnesite ostavku jer Srbija prakticno nista nije dobila ... A, i bolje je ... Jer, zasto uskakati u brod koji vec duze vrijeme tone li tone ... 'Titanec II'.

zoran

29.06.2013. 09:22

Neko je pitao koliko će godina trajati pregovori.Pa ovako,Turska je počela da pregovara pre deset godina a njihov Premijer je pre mesec dana izjavio da bi bio srećan da Turska uđe u EU oko 2020 godine,pa sami izračunajte kada će ući Srbija.

Krle

29.06.2013. 09:29

Sta li ce sada vlada sa datumom da mi je znati. Sad je tu i nema vise samo da dobijemo datum

GVIDOvdanskim "pobednicima" (Vučiću, Dačiću, Tomi, Mlađi, Palmi...)

29.06.2013. 09:40

"Ono što zdrav razum ne razume (Razlozi za evroskepticizam)" - ... Neće se završiti na Kosovu: biće novih „evropskih uslova“ vezanih za Vojvodinu, Rašku (Sandžak), okretanje leđa Republici Srpskoj itd... Nezavisno od dobijanja datuma, srpska politička elita ozbiljno greši kada na članstvo u EU gleda kao na obećanu zemlju. EU je danas u dubokoj krizi, koja nije samo ekonomska i finansijska nego i institucionalna.

GVIDOvdanskim

29.06.2013. 09:41

Niko još ne može da kaže kako će,i koliko uspešno,ta institucionalna kriza biti rešena.Još manje se zna o implikacijama tog rešenja za manje i siromašnije zemlje članice,a pogotovu za zemlje kao što je Srbija,koje od članstva (ako ga uopšte bude) deli bar 10 do 15 god.S toliko pitanja na koja se ne zna odgovor,zdrav razum i elementarna opreznost nalagali bi dozu evroskepticizma,čak i da nema razloga koji jasno govore da Srbiju na „evropskom putu“ ne čeka ništa dobro.

GVIDOvdanskim

29.06.2013. 09:44

Tih razloga,nažalost, ima na pretek.Vreme kada je „ulazak u evropsku porodicu“ donosio znatne prednosti manjim zemljama (Danskoj i Irskoj 1973,Grčkoj 1981,Portugaliji 1986. itd) odavno je prošlo.EU danas ima vrlo tvrd stav prema ekonomskim nevoljama svojih siromašnijih članica,i tu je primer Grčke i Bugarske vrlo poučan za Srbiju.Da se Srbija danas nalazi u EU,njeni građani delili bi sudbinu Grka i Bugara: patnjama i socijalnim beznađem plaćali bi za neodgovorno ponašanje...

Čedomir Činić

29.06.2013. 09:58

Demokratski je da posavetujem i ostacu fer i pravedan do kraja i ako tu paznju ne zasluzujes! Iskoristi tu mogucnost koju imas i posavetuj se sa tvojim prijateljima od poverenja. Brisel u ovoj politickoj licitaciji, posto ne postujes naj osnovnija ljudska prava da onaj ko ima pravo da pridruzi Srbiju EU (opet tvoje maslo) licitacijom EU dobila je najvisu cenu koja moze da se postigne, a tu ponudu sam dao ja. Posavetuj se ljudima od poverenje, bice katastrofalno za tebe.

ss

29.06.2013. 10:03

Neće biti uslova? Hahahahaha. Pa ko ne zna Nemce i fašiste iz NATO-a, možda i poveruje. NE u EU! savez sa Rusijom!

GALEB BIJELI

29.06.2013. 13:15

@ss - SS, tako je! Zašto bi išli u zajednicu sa fašistoidnima Njemačkom i Hrvatskom. Samo, morate biti glasniji,jer, koliko vidim, nešto Vas Dačić i Vučić slabo čuju. Dakle, budite glasniji!

Deki

29.06.2013. 10:12

EU je veliko groblje naroda,ne razumem sto idemo tamo.. Sem Nemacke i par zemalja oko nje, sve ostalo je potpuno ekonomski propalo.Najnoviji primeri su Irska,Slovenija (sto mi drago),Hrvatska (jos draze). Sta tek reci o Spaniji,Portugaliji,Grckoj,Kipru,Bugarskoj,Rumuniji,Poljskoj,baltickim zemljama,evo i Francuska je u ozbiljnim problemima,Belgija je na ivici raspada na 2 drzave... Island odustao od EU pre par dana ! Najjaca je Norveska,koja nije u EU !!

Jabre

29.06.2013. 10:36

Nemam ništa protiv da Srbija ide prema EU ali treba razumeti da čak i da se uđe danas to neće izboljšati ekonomiju i popraviti standard građana. Ekonomiju može samo Srbija da podigne, oni što su ušli kao sirotinja u EU kao Rumunija i Bugarska i dan danas su sirotinja i imaju manje plate nego u Srbiji, zemljane podove itd Zato ne treba na kolenima klečati za neko članstvo koje u suštini i nije toliko bitno.

GALEB BIJELI

29.06.2013. 13:22

Ovo "U januaru" je valjda svima jasno da rok važi samo i jedino onda ako se do Nover godine provede svaki,pa i najmanji djelić Briselskog sporazuma. U protivnom, datum se odgadja. Daklwe, Nijemci su bili više nego jasni, i ne žele se povlačiti za nos.

Buha Radivoje

30.06.2013. 23:08

Vise nema novih uslova, ima samo jedan preduslov, da se implementira sve dogovoreno i potpisano, da Nemacka bude zadovoljna, a ako Nemacka bude zadovoljna ,onda mi ne mozemo biti.

Dali Los Angeles

20.09.2013. 02:39

Cemu euforija? Nema pristupanja Uniji dok Srbija ne prizna nezavisno siptarsko Kosovo, dok Siptarima u Presevskoj dolini ne da autonomiju s mogucnoscu referenduma o nezavisnosti i dok se ne odrekne Vojvodine. Naravno, Raska oblast (iliti Sandzak kako je turkofili nazivaju) je jedan od vaznih uslova za pristup. Dakle u EU ce uci samo Sumadija i eventualno Uzivka republika.