Rompej: Pregovori u januaru, nema dodatnih uslova

Agencije/ Novosti online

petak, 28. 06. 2013. u 09:30

Ромпеј: Преговори у јануару, нема додатних услова
Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju Srbije, objavio je na svom Tviter nalogu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije doneli su konačnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom.

Šta će se sve događati pratite sa nama iz minuta u minut...

DANAS ODLUKA O SRBIJI

U Briselu će šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije doneti konačnu odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

Evropski lideri će raspravljati o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

Ministri su tada preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Pročitajte još:

Berlin odlaže datum

Vučić: Očekujemo dobre vesti za Vidovdan

Dačić: Ubeđen sam da je petak istorijski dan za Srbiju

Bundestag dao „zeleno svetlo“ Srbiji

STANDARD: VELIKI KORAK ZA SRBIJU

Današnji sastanak Evropskog biće pre svega važan za Srbiju, ocenjuje bečki dnevnik "Standard".

Godinama su evrokriza i ekonomska pitanja bile glavne teme Evropskog saveta zasenjujući druge važne političke teme kao što je proširenje, ističe dnevnik dodajući da će danas Savet ponovo da se posveti širenju.

POČEO SASTANAK

Sastanak šefova država i vlada EU, na kome će biti doneta konačna odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, počeo je oko 10,15 sati u Briselu.

Premijer Finske Jurki Katainen rekao je da ne očekuje da će sastanak dugo da traje.

DEŽER OPTIMISTA

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da je optimista povodom odluke koja bi u Briselu trebalo da se donese o datumu početka pregovora o priključenju Srbije EU.

Tokom konferencije za novinare Fonda za inovacionu delatnost, koji je preko pretpristupnih fondova odobrio oko 4,7 miliona evra za finansiranje srpskih preduzeća, Dežer je izrazio uverenje da će Beograd ispuniti sve obaveze.

OČEKUJE SE OBRAĆANJE VAN ROMPEJ U 13h

Kako je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej razgovori o pristupnim pregovorima Srbije slede posle rasprave o Evropskoj monetarnoj uniji.

Predviđeno je da se Van Rompej obrati novinarima u 13h.

DEŽER VANREDNO SA NOVINARIMA u 15h

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer održaće danas u 15.00 časova vanrednu konferenciju za novinare u sedištu Delegacije u Beogradu.

Kako je FoNetu rečeno u Delegaciji, tema konferencije su odluke Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora sa Srbijom o članstvu u EU.

VAN ROMPEJ: OTPOČINJU PREGOVORI SA SRBIJOM

Herman Van Rompej je, pre dva minuta, na svom twitter nalogu objavio da su predsednici država i vlada odlučili da otvoren pristupne pregovore sa Srbijom.

"Danas je Evropski savet odlučio da otvori pregovore sa Srbijom o pristupanju EU", naveo je Rompej.

NEMAČKA OSTALA PRI STAVU: JOŠ JEDNA PROVERA PRE KONFERENCIJE

Prema nezvaničnim inforamcijama, Nemačka je i na današnjem sastanku zadržala stav da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera primene briselskog sporazuma Beograda i Prištine.  Jedina promena je da pregovori neće početi po nemačkom insistiranju najranije u januaru, već najkasnije u januaru.

PREGOVORI NAJKASNIJE U JANUARU 2014.

U Nacrtu zaključaka Evropskog saveta, u koje je Tanjug imao uvid, stoji da se pristupni pregovori sa Srbijom otvore i navodi se i da će prva međuvladina konferencija, čime će i formalno biti otvoren pregovarački proces, biti održana najkasnije u januaru 2014. godine.

Pre toga, Savet ministara EU treba da usvoji pregovarački okvir, koji bi potom trebalo da bude potvrđen na Samitu šefova država i vlada EU u decembru.

Evropska komisija pozvana je da izveštava o napretku u primeni sporazum Beograda i Prištine i o napretku u sprovođenju reformu.

Izvor Tanjuga napominje da prema Nacrtu zaključaka ne postoji ni jedan novi uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi pregovori bili otvoreni.

BILT I ROMPEJ U PONEDELJAK U BEOGRADU

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt doputovaće u ponedeljak u Beograd, a istog dana Srbiju će posetiti i predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej.

Bilt će se u ponedeljak u popodnevnim časovima sastati sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je juče najavio da će u ponedeljak u Beograd doputovati Herman van Rompej, a tokom jula i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File sa tehničkim timom radi dogovora o procedurama u okviru pristupnih pregovora.

FILE:ČESTITKE SRBIJI, RADUJEM SE PREGOVORIMA

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je danas Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora.

"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

ROMPEJ: PREGOVORI U JANUARU

Predsednik Saveta EU Herman Van Rompej izjavio je da su šefovi evropskih država i vlada odlučili da prisutupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u januaru 2014. godine, što je, prema njegovim rečima, istorijski trenutak za Balkan i Evropu u celini.

Ta odluka, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posledica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprili, rekao je Rompej na konferenciji za novinare i naglasio da nema novih uslova.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.

Rompej je najavio da će u ponedeljak otputovati u posetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka uprocesu evrointegracija Srbije i Kosova.

PRAJS: DIVNE VESTI ZA REGION KOJI JE BIO U RATU

Divne vesti za vikend u regionu koji je 20 godina bio u ratu. Hrvatska ulazi u EU, Srbija počinje pregovore o pristupanju, Kosovo započinje proces – napisao je na Twitteru Metju Prajs, dopisnik BBC.

SVETSKI MEDIJI: ODLUKA EU - NAGRADA ZA SRBIJU

Lideri EU saglasili su se da do januara otvore pristupne pregovore sa Srbijom, što je priznanje za njene napore da poboljša odnose sa Kosovom i prekretnica za Srbiju, ocenjuju svetske agencije i mediji, posle odluke Evropskog saveta.

Opširnije čitajte OVDE

DAČIČ, EŠTON I TAČI 8.JULA

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastaće se ponovo sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 8. jula, saopštila je danas putem Tvitera njena portparolka Maja Kocijančič.

Opširnije čitajte OVDE

DAČIĆ: ISTORIJSKA ODLUKA, SRBIJA NIJE NAJZADOVOLJNIJA

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Kruševcu da je odluka Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore konačna, istorijska, ali da Srbija njome nije najzadovoljnija.

Sednica vlada svih 28 država članica biće održana najkasnije u januaru na zahtev Nemačke, najavio je premijer i dodao:

"Nismo najzadovoljniji zbog toga što je u januaru, ali u svakom slučaju je ovo istorijski dan. Mi nismo previše zadovoljni tim rokom jer smatramo da to može biti i ranije, ali na zahtev Nemačke je to tako definisano", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ono što raduje je da bi taj pregovarači okvir, koji treba da bude usvojen, mogao da bude potvrđen i ranije na nekoj sednici Evropskog saveta, a ne u decembru.

"Ovo je istorijski dan za Srbiju jer su danas zvanično otpočeli pregovori", rekao je Dačić.

DEŽER: I SRBIJA I EU ISPUNILE OBEĆANJA

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je danas za Srbiju ne samo istorijski, već i pobednički Vidovdan i da je Evropski savet današnjom odlukom uputio jasnu poruku - Srbija je ispunila svoja obećanja, a sada je i EU ispunila svoje.

Ambasador EU je, međutim, upozorio da nema vremena za gubljenje i da i Srbija i EU moraju već danas da se bace na posao.

"Srbija je danas krenula nepovratnim putem ka pridruživanju evropskoj porodici. Današnja odluka predstavlja priznanje napora svih demokratskih snaga u Srbiji od 2000. godine", rekao je Dežer na konferenciji za novinare.

"Naravno, mi očekujemo da svi postignuti dogovori (između Beograda i Prištine) budu u potpunosti sprovedeni i pratićemo taj proces", dodao je on.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, u najskorije vreme predstaviti pregovarački okvir i smesta započeti i rad na skriningu, i to najpre u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i ljudska prava i unutrašnje poslove.

Srbija, sa svoje strane, mora hitno da formira pregovaračke timove i imenuje glavnog pregovarača, koji će koordinisati napore u svih 35 poglavlja, naveo je on.

VUČIĆ: EVROPA PROGLASILA SRBIJU PARTNEROM

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.

Opširnije čitajte OVDE

DINKIĆ: ŠANSA ZA SRBIJU

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je u petak da je odlukom Saveta EU o otvaranju pregovora sa Srbijom naša zemlja dobila "ozbiljnu šansu" za koju je siguran da će ova vlada učiniti sve da je iskoristi, zbog građana Srbije.

On je poručio da će sada ne samo građani Srbije biti sigurniji, već i investitori koji nisu imali hrabrosti da ulažu u našu zemlju, jer se "nismo nalazili na evropskoj mapi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (241)

Mali bata propuzeo

28.06.2013. 10:17

Pitanje je dali rezim dozvoljava da premier sprovodi akcioni plan na resavanju tekucih problema koji se prelivaju iz vlade u vladu.

prvoslav

28.06.2013. 11:54

@Mali bata propuzeo - kako bi bilo lepo da se bar neko izrazi u pozitivnom smilu za pristup nase Srbije EU.

Ruben Lonuestro

28.06.2013. 13:38

@Mali bata propuzeo - Cela vlada, opozicija... mahom svi politikanti se o tome izjasnjavaju pozitivno ; zar vam to nije dovoljno?

Miha

28.06.2013. 13:57

@Mali bata propuzeo - @prvoslave, ovo je tek najava pocetka pregovora za pristupanje EU koji mogu da traju do beskonacnosti... Evo ti primer Makedonije, Turske. Ovo je samo jos jedno mazanje javnosti da se skrenu stvari sa gorucih problema u drzavi i da vlast opstane, nista mi ne dobijamo ovim datumom kao sto nista ne bi ni izgubili da ga nismo dobili.

Miha

28.06.2013. 14:45

@Mali bata propuzeo - @Ruben samo ti zezaj :-))) I treba zapecak Evrope malo, sta fali...

naranca

29.06.2013. 12:45

@Mali bata propuzeo - @RL Zato sto su placeni da to rade.Treba Nemackoj "balkansko krilo "kao 1941.Ali jedan referndum menja sve.

Толе

28.06.2013. 11:09

Боље да сте написали "Почело уцењивање и Понижавање Србије".

Petar Petrovic

28.06.2013. 14:40

@Толе - Ovaj Vidovdan ce bici zapamcen kao najtuzniji u istoriji Srpskog naroda.Ovo je Sodom i Gomor.Niko Nikada,nije mogao ni da pomisli,da ce se roditi Srbin koji ce prodati Kosmet za Datum.Niko Nikada !!!!!!!!!!!!!!!Ali rodio se VUCIC ALEKSANDAR...UHHHHHH.....Zlo i naopako...

dragan

28.06.2013. 16:48

@Толе - Petre Petroviću svaka ti čast sve si rekao da čovjek nema šta dodati ali ipak mislim da naši sinovi neće biti nedostojni imena srpskog kao što smo mi očevi njihovi.Kosovo će ponovo biti naše.

Odgovor

28.06.2013. 12:00

@Deki - Da se drzimo Kine, Indije. Da otvorimo oci. Nigde nismo. 0.009 % tih zemalja imaju lagodan zivot. Ostali ispod minimuma, cak ispod Srbije. Matematika je surova stvarnost. Razmislite. O Brazilu da ne pricamo, vesti su ogledalo. EU ili ne, posudite sami.

Croata

28.06.2013. 12:59

A sta kazu Srbi da li je Srbija zasluzila da otpocne pregovore.? Mozda ali da pristupi EU ne danas , mozda da 15 - 20 godina

Miha

28.06.2013. 13:53

@Croata - Ja kazem da nije, kao Srbin, jer znam u kakvoj drzavi zivim. E sad, da li ti vidis u kakvoj drzavi ti zivis i kako ste usli u EU, drugim recima sta su vam sve progledali kroz prste (ali platicete svakako za to, Nemci uvek ispostave racun, pedantan je to narod) i sta ce dobro da vam donese to je vec tvoj problem...

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 14:41

@Croata - Pre svega zemlje EU, u tome takode Hrvatska, moraju postovati integritet Srbije odnosno KiM.

Desimir

28.06.2013. 13:23

Srbiji ostaju ultimatumi iz onoga sta gospodja Merkel trazi a jedan od tih koje 2008god u Begradu zapalio ambasadu Nemacke drugo drzava Kosovo i Metohija je za nemce gotova stvar po Briselskom sporazumu nepostovanja sporazuma nema datuma .Dali gospodja Merkel zna ko je ubio 69 dete na nosi malu MILICU ili devojku iz Varvarina najbolju matematicarku ili RTS novinare nato sigurno ce reci a koje nato ciji avioni avaksi su pruzali podrusku bombardovanju Srbije ali mora se znati ko zapali ambasadu

Pamet

28.06.2013. 13:25

Prodadose veru za obecanu veceru. Sramota! Kad god budete pitali kada ce biti bolje, a odgovor ce biti...sutra...

bravo za Vucica

28.06.2013. 13:25

Odradili smo sve sto mozemo,priznali smo i KiM i konacno ga,zahvaljujuci Vucicu,skinuli sa grbace naroda.Izvinulli smo se i za zlocine,predsednik Nikolic je imao srdacan susret sa Mesicem..,sta vise treba?Vucic je uradio sve sto je mogao i zahvaljujuci njemu,postignuto je i uradjeno vise nego sto je uradjeno deceniju unazad sa DSom na vlasti.Mislim da je Vucic jedini zasluzan za datum Srbiji,kao najodgovorniji politicar ikada koga je Srbija imala.Datum nema alternativu,ziveo Vucic!

Kosovo i Metohija

28.06.2013. 13:26

Pa zar se sve stvarno mora dešavati na Vidovdan...da ne poveruješ...

oliver

28.06.2013. 13:38

Znaci nista od datuma...ako sam dobro razumeo. Sta u stvari znaci ovo? Da li je datum danas (28.06.2013)?

skidam kapu Vucicu

28.06.2013. 13:42

Sjajno,odlicna vest!Celog zivota sam glaso za DS i kasnije LDP ali gospodinu Vucicu skidam kapu!Ovo je samo jos jedna u moru potvrda uspesnog Vucicevog rada!Ni sanjao nisam da ce bivsi radikal Vucic uvesti Srbiju u EU,jedino njemu mozemo da zahvalimo za ovo,svaka cast,ziveo Vucic!Siri dalje...

BLIŽI SMO

28.06.2013. 13:47

Još jedan korak bliže ka konačnom datumu otpočinjanja pregovora u pristupanju EU,Srbije.

Srki

28.06.2013. 13:49

Ovo je samo plod napornog rada ove Vlade. Vučić je prethodnih dana uložio velike diplomatske napore da bi se Srbiji odobrili pregovori.

Nadimak

28.06.2013. 13:49

Pljas samar Amerike Nemackoj. Mora se zavaditi EU na neki nacin pa makar to bilo i preko nas :D

Miha

28.06.2013. 14:43

@Miha - Ovaj moj komentar je bila ironija, zbog "omladine" SNS-a koja je odmah pocela da muci tastature...

sinisa22

28.06.2013. 13:51

krenulo je kako treba,samo neka se u tom pravcu i nastavi. Cestitam svima Vidovdan.

Nadja

28.06.2013. 13:56

Bravo za Vucica koji se neizmerno borio za Srbiju za narod ljudi za nasu buducnost...

Nadimak

28.06.2013. 13:59

Desimir 28. jun 2013. 13:23 #2532205 Zrtve ostaju i secanja ostaju. Da se ne zaboravi, kako se ne bi promenilo, ali politika Srbije mora da se menja! I menja se. Nadajmo se da vise nece biti nazadovanja i retro politike...Nadajmo se da cemo stalno ici napred!

JakaStvar

28.06.2013. 14:00

Nema mesta radosti...obican narod ce da nastavi da grca u nemastini, a politicari ce da zive lepo sa datumom ili bez njega. .Nasa ekonomija je unistena, u dugovima smo do guse, jedino sto mozemo da ponudimo EU je jeftina radna snaga I provod na splavovima.

Srki

28.06.2013. 14:00

U prethodnih godinu dana,od kako je SNS ušla u vlast,postignut je ogroman napredak,što na planu unutršnjih reformi što na medjunarodnom planu gde je u velikoj meri popravljen imidz Srbije. SNS i Vučić su apsolutno opravdali poverenje naroda,što pokazuje i današnja odluka EU da sa Srbijom otpočne pregovore.

sasa kostic

28.06.2013. 14:52

@kinosura - Hvala Bogu i Aci Vucicu ..... zasluzili smo i bolje, ali i ovo je dobro, da ne kazem odlicno , idemo ........

Milos M

28.06.2013. 14:08

Ono sto nikako nisu mogli da prepoznaju dezurni kriticari Vlade, prepoznali su Evropski zvanicnici, a to je da se Vlada ozbiljno i bez izuzetaka upustila u borbu protiv korupcije, kriminala i tajkuna, kao i da je resila sustinska pitanja u odnosu sa kosovskom administracijom i da je to bilo dovoljno da Srbija dobije datum.

Orginal-falsifikata

28.06.2013. 14:23

@Milos M - E sad pogledajte ovaj komentar i odite na kurir i vidite sta je napisao BiIBLIJA...hahaha stanca SNS omladina komentare...i cemu radost?Za mozda datum u januaru?NEcemo mi docekati taj januar,pre ce EU da se raspadne nego li mi dobijemo datum...ali bitno je da se vi dali Kosmet za ostalo nije bitno,i tako ce mediji da okrenu celu pricu u nasu korist i ispascemo da smo stvarno nesto dobili...hahahah

Opalaaaa

28.06.2013. 14:29

@Milos M - Super, u EU ni jedna drzava ne moze bez jasno definisanih granica sa susednim zemljama. 1. Da li Srbija ima ima jasno definisanu granicu prema Makedoniji, ukljucujici i Kosovo kao sastavni deo Srbije? 2. Nemacka je priznala Kosovo kao drzavu, da li je Srbija to isto uradila? Poslednji uslov je da se prizna Kosovo kao nezavisna drzava od strane Srbije. Toliko od Vase EU i Ace Vucica.

Miha

28.06.2013. 14:42

@Milos M - Vidim, koliko si zaludjen Vuckom i datumom verovatno nisi ni primetio vest da je povucena optuznica protiv Dulica...

Big Ben

28.06.2013. 14:43

@Milos M - Prepoznali su i ti, kako ih nazivas: dezurni kriticari Vlade, nego zbog politicke ostrascenosti ne zele da priznaju nesto sto je vise nego ocigledno, a to je da se za datum izborio upravo Vucic.

Mirko

28.06.2013. 15:08

@Milos M - Dobili smo - ništa. U decembru će EU odlučivati šta će biti u januaru. Sve ostalo su stranački spinovi.

Pera

28.06.2013. 14:09

Mislim da je najbolje u narednim danima ne slusati vesti na TV-u, odmoriti od dnevne stampe jer o Odama radosti nece covek imati mira! Jos jedna velika obmana. U danasnjem interviju u jednom dnevnom listu, Natasa Vuns istice da ce Srbija biti primljena u punopravno clanstvo EU tek kada prizna Kosovo! Koga onda mi lazemo i zavaravamo...

vlajko

28.06.2013. 14:18

@Pera - A ti mislis da je bolje bilo dok nismo imali cemu da se nadamo? E pa gresis!

dragan

28.06.2013. 14:39

@Pera - Pero potpuno si u pravu treba odmoriti od svega kada se izmotavaju s nama bar da ne učestvujemo

Pera

28.06.2013. 17:01

@Pera - Vlajko brate nada umire poslednja, da se nasi preci nisu nadali i verovali ne bi ni 1913 oslobodili nase Kosovo. Sada ako ocekujes da ustanem i tapsem SNS-u na odbrani istog ne pada mi na pamet. Ali Nadamo se i verujemo kad tad, susretu u Srpskoj Pristini, Peci, Prizrenu. Mozda ja necu doziveti ali dace Bog moj sin hoce. Svet se menja a i mocnici takodje. Srbija je vecna dok su joj deca verna!

Morena

28.06.2013. 14:41

@Angelina977 - Nismo jos, ali ocekujmo da ce se napokon to resiti. Naravno da je svakome jasno da ukoliko zaista dobijemo datum, bice Vucicevom zaslugom.

Angelina977

28.06.2013. 20:11

@Angelina977 - Dobro je rekap pokojni jovant Tarabic da 4 сссс neznace samo sloga srbina spasava nego znaci srbin,srbina sikerom sece a to je bas ovaj odhgovor opokazao.

Bodljikava zica

28.06.2013. 14:09

Buducnost Srbije je sa Aleksandrom Vucicem. Jos jednom je pokazao da je odgovoran politicar koji radi ono sto je u najboljem interesu gradjana Srbije. Zasluzili smo datum i dobili smo ga. Zahvaljujuci Vucicu.

Bogosavac Momir

28.06.2013. 14:27

@Bodljikava zica - I kojeg tačno datuma počinju pregovori? Nisam vjerovao da postoje plaćeni ljudi da ostavljaju komentare, al vas par gore me je uvjerilo u suprotno.

Wasaby

28.06.2013. 15:54

@Bodljikava zica - Upravo tako, da se Vučić onomad nije umešao u Briselu mi datum ne bi ni dobili jer da je samo Dačić tu bio, mi datum nikad ne bi ni dobili.

Sreca

28.06.2013. 16:39

@Bodljikava zica - Neka pregovori pocnu i u januaru, ali da bar znamo da nema dodatnih uslovljavanja. Zahvaljujuci Vucicu, dobili smo priliku da imamo prozor u svet i Evropa nas konacno ozbiljno shvata i uzima u obzir kao ozbiljnu zemlju koja radi na sebi i ispunjava sve postavljene uslove, zemlju za koju nema prepreka kada su u pitanju postavljeni ciljevi kako bi zivot i standard svojih gradjana dovela na zadovoljavajuci i uzoran nivo.

Zbog zlupotrebe polozaja i privatizacionih procesa

28.06.2013. 14:10

Razumemo nemacku principijalnost jer Srbija nema profesionalne politicare a oni su vazni da nose izazov i tezinu narodne volje i politickih procesa.

Morena

28.06.2013. 14:40

@Zbog zlupotrebe polozaja i privatizacionih procesa - Kod Nemacke nije samo princioijelnost, vec i animozitet. Bar kad je rec o Merkelovoj.

VILJEMOVKA

28.06.2013. 14:11

Konacno da je do dogovora doslo da cemo sa pristupnim pregovorima poceti najkasnije u Januaru 2014.godine. Zivela Srbija odlicna vest na danasnji sveti dan Vidovdan. Havala Aleksandru Vucicu.

Ronin

28.06.2013. 15:42

@VILJEMOVKA - Upravo tako, konačno dobismo i mi zeleno svetlo i jako sam radostan povodom toga jer nam se tako otvaraju mnoge povoljnosti. Naravno mogu da se zahvalim i ja Vučiću što se zauzeo za Srbiju i poneo celo njeno breme na leđima i što nas je poveo napred, jer je za to trebala velika hrabros, odvažnost i volja koje je on pokazao da ima.

Dusan

28.06.2013. 14:14

Sta ste se svi primili na ove pregovore. Evropa nas time samo vuce za nos. Kakvo pristupanje Uniji, kakvi bakraci. Turska vec petu deceniju pregovara o pristupanju Uniji i niko ozbiljno ne misli da ih primi tamo. Ti pregovori samo sluze za igru stapa i sargarepe.

Angelina977

28.06.2013. 14:15

Vucic je taj koji je zasluzan za ovu odluku EU da nam daju pristupne pregovore.

marko

28.06.2013. 14:17

Da mi Vucic odmah posalje taj Datum kako bih sa njim mogao deci da kupim meso i da platim kiriju i struju do kraja godine.

momcilo

28.06.2013. 14:17

da li je plan da se na 100godisnjicu sarajevskog atentata, Srbija ugasi kao drzava. postacemo evropski kurdi,

Angelina977

28.06.2013. 14:19

Drago mi je cuti da je EU odlucila da otvori pristupne pregovore sa Srbijom a to je sve zasluga Vucica koji se borio da mi dobijemo taj datum.

JakaStvar

28.06.2013. 14:20

Datum nece nista promeniti...Ostaju ovi politicari koji unesrecuju narod vec decenijama, Nemastina I muka za obicnog coveka se nastavlja.. Pogledajte ove narucene komentare podrske Vucicu, od sns internet omladine...Smesniji su od cirkusa Medrano.

ux1

28.06.2013. 14:21

bravo za Srbiju!! bravo za EU!! napred samo!! lazni patriote i gastarbajteri zao mi vas je,,,ali mi ipak idemo u Evropu!!! p.s. i mozete sada sa laznim pricama da pisete sta hocete,,specijalno one patriJote koje negde sa andrid telefona iz beckih i berlinskih kafica salju poruke protiv EU,,,,,

Branko

28.06.2013. 14:21

Postoji li neki sajt a da pritome nije zagadjen komentarima nazadnjaka muka mi je od vas jos kad se samo setim da sam vam dao glas na izborima sarlatani jedni dodje mi da ......

Владо Бања Лука

28.06.2013. 15:24

@Branko - Иди на Вести он лајн, Печат или Факти.

vlajko

28.06.2013. 14:21

Najzad da mozemo da odahnemo! Dobili smo politicara koji moze ravnopravno da se nosi sa ostalima u politickoj areni. Svetski a nas Aleksandar Vucic.!

kinosura

28.06.2013. 14:21

Ja jos kao da ne mogu da verujem da je ova vest istina, ipak je Vucic bio u pravu, svaka cast

Noca

28.06.2013. 14:22

Sto je DS za dvanaest godina nije mogao ova vlast je uspela za nepuni godinu dana svoje vlasti, po najvise zahvaljujuci Vucicu koji i u teskim trenucima nije odustajao od evorpskog puta Srbije.

Duša

28.06.2013. 14:22

Ovo je tako dobra vest za nas.Konačno se vidi svetlost na kraju tunela, a i sada će početi da se otvaraju mnoga vrata.

Homer

28.06.2013. 14:22

Da nam vodjenje politike proteklih godina nije bilo tako loše ne bi se sada vatali za taj datum kao davljenik za slamku i dobili bi ga puno godina ranije, sreca sto je ova Vlada napravila drastican zaokret i Srbiju pocela da menja na bolje.

psych

28.06.2013. 14:24

Dakle sada je i zvanicno da dobijamo datum u januaru i zelim da cestitam svima na odlicno obavljenom poslu u proteklih godinu dana a narocito Vucicu jer da nije bilo njega ko zna kad bi dobili i da li bi uopste dobili datum

Thor

28.06.2013. 14:24

Ovo je muzika za moje uši. Drago mi je da je Evropa otvorila vrata Srbiji i naravno zasluge za ovako nešto mogu da kažem da idu Vučiću jer se on toliko založio da dobijemo datum a i pokrenuo nas je kao državu.

Cika Zika

28.06.2013. 14:25

Mislim da je Vucic jedini zasluzan za datum Srbiji, kao najodgovorniji politicar u danasnje vreme, ulio je sigurnost predstavnicima evropskih drzava da ce Srbija nastaviti da se kreci ispravnim, evropskim putem.

Nadimak

28.06.2013. 14:26

Mislim da je odavno trebalo da trgujemo! Nema rata, samo trgovina, a sto nekada prodas, dogodi se i da jos jeftinije posle kupis, ili dobijes u nekoj trampi!

Cika Zika

28.06.2013. 14:27

Vucica podrzava, kako vecina gradjana Srbije, tako i vecina kljucnih faktora u Evropi. To je bio kljuc za dobijanje datuma.

Rambo

28.06.2013. 14:27

Ovo su dobre vesti posle svih muka kroz koje smo prosli da konacno u januaru dobijemo datum i to najvise zahvaljujuci Vucicu

Cika Zika

28.06.2013. 14:28

Za samo godinu dana je, svojim odgovornim i predanim radom, svojom posvecenoscu ostvarenju cilja, Vucic uspeo da nas priblizi EU onoliko koliko oni, koji sebe nazivaju Evropejcima, nisu uspeli za 10 godina!

podrska za Vucica

28.06.2013. 14:28

Konacno malo srece u zivotima gradjana Srbije!Mozemo da cestitamo jedni drugima ovaj istorijski dan,naravno zahvaljujuci neponovljivom Vucicu!SNS i Vucic su apsolutno opravdali poverenje naroda,reseno je pitanje Kosova a vidimo i da mu podrska ekstremno raste!Opozicija u Srbiji prakticno i ne postoji sto je i dobro jer se cela Srbija,ili bar nas 90% ujedinilo u podrsci Vucicu!Samo napred,datum nema alternativu!!!

Cika Zika

28.06.2013. 14:28

Pristupni pregovori znace da je EU prepoznala napore Srbije, u olicenju Aleksandra Vucica, da se sa korupcijom izbori, da krene pravim putem i na tom putu ostane.

Cika Zika

28.06.2013. 14:29

Samo maksimalni napori, kakve je ulozio Vucic sa svojim partijskim saradnicima, mogu doneti ovakve rezultate. Takvi napori nikako ne prolaze nezapazeno, vredni su nagradjivanja.

Cika Zika

28.06.2013. 14:30

Jasno je da je ostvaren napredak... Srbija se nikada nije nalazila na pragu otpocinjanja pristupnih pregovora... I u momentu kada EU nije u vecini za prosirenje, oni ce Srbiji dati sansu, jer su napori Srbije i Aleksandra Vucica toliko veliki da se jednostavno ne mogu zanemariti.

Mali bata naftalin protiv moljaca

28.06.2013. 14:31

Sta mislis da li nemacka banka zeli da investira u Srbiju u kojoj i to stranac crnogorac sef bezbednosti u Srbiji je prouzrokovao propadanja drevne Jugoslavije, danas cepa Srbiju da bi prebacivao za Crnu Goru i u nekim drugim egzoticnim bankama dok se mi borimo da ocuvamo stabilnost €.

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 14:32

Problem u tome sta Srbija ne stavlja nikakvih uslove. Ako vlada Srbije stvarno smatra sta ovo je tako vazno za Srbiju mogla bi uslovliti implementaciju sporazuma sa Pristinom s pocetkom pregovora u oktobru ove godine.

Angelina977

28.06.2013. 14:32

Posle duuge borbe i EU je shvatila napore Srbije za diobijanjem datuma pregovora i to sve zahvaljujuci Vucicu.

dragan

28.06.2013. 14:33

Krenuli su SNSovci sa komentarima.Čemu se radujete,šta slavite dobili smo jedno veliko NIŠTA a dali SVETINJU KOSOVO.

Pepe

28.06.2013. 14:33

"Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju Srbije" - Posle velike posvećenosti, napora i truda, koje nismo videli ni u jednoj vladi u prethodnoj deceniji, a koje je sada pokazala aktuelna vlada, za očekivati je bilo da se donese ovakva odluka. Najviše zasluga za dobijanje datuma ima Vučić, koji je glavna pokretačka snaga ove vlade i koji je svojim radom i odgovornošću pridobio poverenje evropskih zvaničnika.

Petar Petrovic

28.06.2013. 14:34

Sveta Zemlja, Svetog Save, za Datum...Kako vas nije sramota???Ima li iko malo,samo malo od vas iz SNS mrvicu casti i morala.???Kako vas bre ni malo nije sramota???Da li vi uopste znate sta znaci rec SRAMOTA.???

Miša

28.06.2013. 14:35

Dačoća treba ubiti zbog izdaje države i naroda! Dačić protivno Ustavu prodaje državnu teritoriju zarad lažnih obećanja lažova, katoličkih jezuita iz Brisela!

kinosura

28.06.2013. 14:36

zahvaljujuci velikim vizionarima kao sto je Vucic Srbija se pomera napred, svaka cast za datum

g-đa Ironija vama sa ljubavlju

28.06.2013. 14:36

"Odlično datum u januaru,nema novih uslova,ostaje nam da vas Srbi cedimo do iznemoglosti sa ovim što već imamo"...VOLI VAS VAŠ ROMPEJ i ostali iz EU...

Jonas

28.06.2013. 14:38

Sada ce da nam ispiraju mozak s famoznim Datumom, koji je u stvari jedno veliko NISTA..Resis se jedne Jugoslavije i onda juris u drugu, koja ce da dozivi sudbinu kao i ona prva..

MatijaBG LDP

28.06.2013. 14:39

Predivno,presrecan sam....jedino sto je ova vlast izgurala kako treba i imace podrsku opozicije i za pretpristupne pregovore.Srecan nam evropski Vidovdan!

Jonas

28.06.2013. 15:44

@MatijaBG LDP - @Matija vidim nije te bilo par dana, godisnji odmor kod Cede? Mislio sam da ces posle povratka da ostavljas pametnije komentare, al' ti jok.. Sve po starom..

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 14:39

Sada pre svega vazno da bi talacom ovoj nemackoj "milosti" ne bili kosovski i metohijski Srbi.

Morena

28.06.2013. 14:39

Ovo je konacna odluka, ili cemo u toku dana cuti jos nekoliko razlicitih stavova?

Bojana

28.06.2013. 14:40

Pa i Srbiji da krenu bolji dani, posle svega sto smo prosli vreme je i da nam pocne da svanjava

Big Ben

28.06.2013. 14:42

Ukoliko je najkasnije u januaru, znaci da postoji i oktobar kao solucija? U svakom slucaju svaka cast Vucicu na ovolikom zalaganju i upornosti.

Nadimak

28.06.2013. 14:42

Rezultat nije izostao! Nakon godinu dana mukotrpnog rada i truda dogodilo se trazeno. Mudra diplomatija i jaka politka su doveli do prvih rezultata. Nadajmo se da ce ovo biti pozitivan signal za priblizavanje znacajnijih ivesticija koje ce pomoci da se ova nasa privreda podigne sa kolena

Miha

28.06.2013. 14:47

Ziveo SNS, ziveo SPS, zivela SRS kao politicka partija zacetnica projekta "Evropska Srbija" i najzasluznija jer je iznedrila kadrove koji nam donose DATUM, ma ziveli svi koji prezive ovu i sledecu godinu usled nemastine koja nam sledi...

kondor

28.06.2013. 14:47

Vidim ovdje niko ne spominje Ustav Srbije u kome lepo pise da je Srbija suverena drzava priznata od UN . EU postavlja svoj uslov priznanja KM i ne sprecavanje Srbije da KM postane clanica svih svetskih organizacija pa tako i clanica UN . Znaci Srbija mora uspostaviti diplomatske odnose sa svojim delom teritorije od 15% . Tek tada mogu poceti pregovori sa EU ne pre . Priznanje KM od strane vlasti Srbije je krsenje Ustava , neko ce morati za to odgovarati . Pregovori mogu trajati jako dugo .

pravac u evropu

28.06.2013. 14:51

Nesalomivi duh,istrajnost i želja da svom narodu obezbedi bolje uslove života, jedino su ono ćime se Vučić rukovodi!Aco mi te volimo,najjbolji idu napred!

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

28.06.2013. 14:53

Kako mi je vas Srbijanaca zao ali Majke mi bas mi vas je zao kad vidim koliko likujete sto su vam ovi iz EU ponudili malu sargarepicu. Vi ste sad puni srece, a za uzvrat ce vam EU ispostaviti racun konacno priznanje Kosova, sigurno ce krenuti uzurpacija Sandzaka a zatim i Vojvodina. A sto je poenta svega kad se odreknete i Sandzaka i Vojvodine u EU necete uci a vi cete i dalje biti optereceni sa EU. Nista cudno s obzirom kad se zna da Srbijanci nikad nacionalno nisu bili svesni niti ce ikad.

Duško

28.06.2013. 14:54

Mislim da će opet da "prevedu našu Srbiju žednu preko vode." Može Srbija u EU, ali samo ako se poturi kao RH, i drugi sitniji igrači, da im rade šta hoće. A, pošto je Srbija jedina ostala dostojna država na ovim prostorima, treba se okrenuti potpuno Rusiji, jer Rusija, Kina, Brazil, Indija, i JAR su budućnost i opstanak celog sveta. Bez ulaska u NATO, predaje i prodaje svega što je vredno, podizanja novih kredita sa visokim kamatama od tog istog ološa, sve je varanje.

Svetozar Pribicevic

28.06.2013. 14:55

Zasto nigdje ne objavljujete da ce Srbija i Kosovo zajedno jednog dana uci u EU, da ne bi jedno drugog blokirali na tom ulasku...?

Podrska00

28.06.2013. 14:56

Nismo ni sumnjali da ce biti dobro, svakako se pomeramo napred! Samo tako nastavite gospodine Vucicu!

Gubitnik Tranzicije

28.06.2013. 14:57

Sve je to lepo, ali meni lično kao građaninu to ništa ne donosi korist jer nemam posao. Ne želim da kažem da je za to kriva sadašnja vlast jer zna se da je naša privreda upropašćena za vreme vlasti Demokratske stranke, ali se nadam da će sadašnja vlast početi malo brže da popravlja nasleđeno katastrofalno stanje naše privrede.

вук

28.06.2013. 14:58

Поента целе ове бизарно-лакрдијашке инсценације у режији ЦК из Брисела је то да се ''косово'' третира као суверена држава и да је томе кључно допринела ''храбра политика'' актуелног марионетско-квислиншког режимчића у Београду.

Deki

28.06.2013. 15:00

Još jedna laž u nizu laži režima, čuvenog srpskog diplomiranog demagoga Vučića! Ko ima uši i oči, mogao je ne dvosmisleno da čuje i vidi jedan vrlo jasan stav najbitnije članice EU, tj. Nemačke. Oni ljudi kažu da će nadgledati primene sporazuma i UKOLIKO se udostoje da u decembru raspravljaju o datumu za Srbiju,onda će MOŽDA naj ranije u januaru 2014. raspravljati o EVENTUALNOM datumu Srbiji. Zar je toliko teško preneti istinu?Nego,kada priznajemo Kosovo,za N.g. ili Božić?

Deki

28.06.2013. 15:57

@Deki - Jedna ispravka, htedoh reći "UKOLIKO se udostoje da u decembru raspravljaju o potpunoj primeni sporazuma", onda će možda, mada, premda i ako, mislim, otprilike, jeli, kao što rekoh, biti rasprave naj ranije u "jaguaru" mesecu 2014. godine. Veliki pozdrav udbašima SNS-a koje ne mrzi da udaraju po 400 minusa u minuti, znači svaki po 80 čak, što je ravno hekleru!

Luka

28.06.2013. 15:01

Za ovoga mediokriteta Romeja sa gornje slike Nadjo Faradz u Komesarijatu EUrobije u Briselu, pre nekoliko meseci rece da mu je karizma ravna mokroj krpetini, a izgled bankarsog portira. Ni ministar iz beogrdaskog pasaluka Kurjacic bar po mom misljenju nije nista bolji od ovoga opisa. Nasli se blizanci. A od datuma nista ne bi niti ce biti. Ovaj clanak vrvi neistinama. Je li se to urednistvo Novost ponasa kao da niko osim njih sveta video nije. Maligni Hani racunaju da izazovu Gradjabski rat u BP

Madona

28.06.2013. 15:02

Mislim da dobro napredujemo, i da pocetak pregovora nije za zanemarivanje. Vucic se dosta pomucio da mrdnemo sa mrtve tacke, i u tome je uspeo. Sada polako idemo ka konacnom cilju.

Mirko

28.06.2013. 15:07

Nikakav datum nije donet. O onome šta će se dešavati u januaru sledeće godine će se odlučivati u decembru. Odlučivaće države, ne Rompej, koji se ne pita za nove uslove. Sad verujte onome što pročitate u zvaničnim dokumentima EU ili onome što vam tumače lokal-političari, vama na izbor.

Sasa M.

28.06.2013. 15:12

Zasto lazete da nema uslova, tacno je da nema dodatnih, ali ima starih, sramota za Novosti.b

MatijaBG LDP

28.06.2013. 15:28

@Sasa M. - Vama je zao sto nema uslova....umesto da si srecan da ti zemlja ima neku perspektivu,radujes se njenoj izolaciji....ja sam pristalica LDP/a i svim srcem aplaudiram Vucicu na istrajnosti i istorijskom danu za sve gradjane Srbije bez obzira na nacionalnost!

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 18:29

@Sasa M. - U drugom clanku na novosti.rs su napisali da danas Siptari su kamenovali autobus sa Srbima. To je takva evropska "pobeda". Nadam se da u buducnosti ce biti kraj Kumanova i snage Srbije ce vratiti KiM da bi braniti ovog srpskog podrucija i Srba. A banda NATO ce se plasiti opet napasti zbog drugacije vlasti u Rusiji nego Jeljcin u 1999.

Tony USA

28.06.2013. 19:44

@Sasa M. - Jak si ti poljak cim simpatiziras ruse! Ja radim sa poljacima ovde u Chicagu vec 24 godine, jos nisam nasao ni jednog jedinog poljaka da ima simpatije prema Rusiji!

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 19:55

@Sasa M. - Su Poljaci koje mrze Ruse ali juce na onet.pl vecina Poljaka je podrzala moj proruski komentar. A emigranti u Chicagu su jos s vremena kada Poljska je bila zauzeta Stalinom. Ovo je bilo drugo vreme. A sada je potrebna saradnja Poljaka i Rusa za srpsko KiM protiv Nemca

naranca

29.06.2013. 17:15

@Sasa M. - @tonyusa Jak si mi ti poznavalc Poljaka (iz E)kad radis sa emigrantima iz Am.

Odin

28.06.2013. 15:21

Znao sam da neće biti novih uslova i zahteva i raduje me to što smo konačno jednom nogom u EU, još samo da sačekamo još taj mali period i postaćemo ravnopravna zemlja članica. Sve čestite Vučiću, jer se njegov napor i rad isplatio.

Nadimak

28.06.2013. 15:26

Ostaje nam da animiramo finansijske sile i da im pokazemo da kod nas mogu imati interes i dobru zaradu od ulganja i poslovanja sa nama! Samo tako mozemo uraditi ono sto je potrebno da se datum zaista ostvari i da sam pristup toj prokletoj uniji bude kraci od ocekivanog. Sve je interes!!!

Miha

28.06.2013. 15:39

A kako se kuva DATUM za rucak? Ne mogu da verujem da postoji zanimanje "placeni komentator", ima ih 5 i imaju 55 imena i ostavljaju 90% iste komentare... I nisam znao da je januar datum, ja mislio da je to prvi mesec u godini, budala...

iz glave

28.06.2013. 15:40

još je pok Đinđić mislio da je sve žabe upoznao, a većinu pojeo... stvarno je smešno čitati tekstove kao ovaj iznad liste komentara kreirane u masmedijski psi-ops laboratorijama ... zato NE EU, NE NATO => DA SRBIJI

мики

28.06.2013. 15:41

"Мајке нам миле, почињете у јануару!" Што се мене тиче - не морамо ни тад.

ST

28.06.2013. 15:42

Nije mi jasna ovolika podrška Vučiću koji je saučesnik priznavanja Kosova. Ko je čitao dosadašnje uslove jasno je svima da nema datuma bez priznavanbja Kosova. nemačka još samo hoće da se uveri da li se priznanje sprovodi i realizuje prema dogovoru.

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 17:56

@ST - U nama takode niko ko nece integraciju s Zapadom nema sanse na izborima, mada na internetu puno ljudi nece. Ovo je posledica politickog marketinga.

ZLATAN

28.06.2013. 15:49

Mozemo da pisemo ko sta hoce. Ali pristupni pregovori Srbije za EU su otvoreni za vreme Tomislava Nikolica.

olgica

28.06.2013. 15:49

Sa Vučićem i Nikolićem imamo izgledne šanse da uskoro postanemo članica EU, a Srbiju kakva je ona bila u vreme vladavine DS-a i Borisa Tadića ne bi primili u EU, pa ni po cenu da Srbija prizna nezavisnost Kosova, jer EU neće u svom sastavu zemlje u kojima je prisutna sistemska korupcija, u koju su bili upletene i pojedini najviši državni funkcioneri, o čemu svedoča i svakodnevna hapšenja po Srbiji.

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 17:39

@olgica - Ali ranije cak Tadic je rekao sta ako ce biti izbor izmedu EU i srpsko KiM, to ce izaberati KiM. Reci mogli biti druge ali takvo smisao. Ja ovo sam citao u prevodu na poljskij.

Neprilagodjena

28.06.2013. 15:50

Vucic je ispunio ono za sta se u proteklom periodu zalagao i sta je obecavao.Sada ostaje da vidimo kakve ce efekte dobijanje datuma imati na ekonomiju Srbije.To je ono sto je najbitnije za gradjane.

Dymitr Ogonowski

28.06.2013. 17:31

@Neprilagodjena - Za vecinu makroekonomskih pokazatelja clanstvo u EU u dugom periodu ima dobre posledice, ali clanstvo u EU ne rasava problem siromastva. Bicu takode problemi s priljagodenjem srpske privrede prema unijnim standardima. Za ovo zaplacice delo srpskog drustva. (Tacno ne gospodari: Dacic i Vucic;) ) Za politicara pre svega clanstvo u EU je dobro. Su perspektive rada u evropskim institucijama. A ekonomija to je takode kuce i druga imovina kosovskih i metohijskih Srba.

Nika

28.06.2013. 15:54

Kao sto sam mogla i da pretpostavim uslova nece biti i mi napokon rastereceni mozemo krenuti ka svom cilju, ka Evropskoj Uniji. Zahvaljujuci Vucicu, osmeh na licima i nada u srcima nam je napokon vracena.

In medias res

28.06.2013. 16:02

Na ovom datumu treba cestitati citavoj sadasnjoj Vladi na trudu i zalaganju.Ipak,izdvojila bih Vucica kao prvog coveka ovih pregovora cije su reci i presudile u korist Srbije!

Tezej

28.06.2013. 16:09

Vucic jeste najzasluzniji za dobijanje ovog datuma,ali ovde ne treba stati.Sad nam predstoji ono sto je najvaznije za gradjane srbije,a to je ekonomija.Treba raditi sa istim entuzijazmom kao i do sada.

kum

28.06.2013. 16:14

Evo vec je 16h, ja odavno budan al kao da spavam ili sanjam dok citam ove komentare i cestitke g. Vucicu pa se mislim dali je danas njegov rodjendan ili? sta je on to uradio, sta su radili ostali iz ekipe, cudan smo ti mi narod mi ujutru pevamo a uvece placemo za istu stvar, ma dajte ljudi spustimo loptu na travu, polako ne skidajmo gace a jos nismo vodu videli. Ovi belosvetski mufljuzi lazu nase a nasi lazu svoj narod a narod trpi gladan i sve u krug a ja odo na hladno pivo da zalijemo datum.

Kumić

28.06.2013. 18:24

@kum - Uradio je ono što su trebali drugi odavno da urade ali nisu imali snage i sposobnosti!

Kerefeka

28.06.2013. 16:17

Nesto ne verujem da nece biti novih uslova,ali trenutno je vazno da je datum tu.Zasluga za ovo ide Vucicu,ali ne treba na ovom da stane.Sada treba privuci investitore.

dragan

28.06.2013. 17:01

@Kerefeka - Nijesu investitori somovi da ih privlačimo.Niko ne cijeni narod koji ne cijeni sebe

ameba

28.06.2013. 17:02

@Kerefeka - Eto ih guraju se! Malo guzva na novoj E"U" granici ali ima ih probice se oni.

ROMPEY

28.06.2013. 17:46

@Kerefeka - dovesti odmah nove strane vlasnike fabrika u srbiji!! za dom!!!!!

Milojka20

28.06.2013. 16:23

Srbija je pre godinu dana izabrala prave znalce koji mogu da je povrate i ucine zemlju jos naprednijom. Velika zasluga Vucica i Nikolica.

Antonio Vivaldi

28.06.2013. 16:25

Bice novih uslova,ali...Treba ispuniti ono sto ide u korist modernizacije i uredjivanje Srbije kao drzave.Verujem u Vucicev sud,on nas je i doveo korak blize Evropi.

SNS-LDP SKOJEVAC

28.06.2013. 16:28

E, ako je Smigol rekao "Pregovori u januaru, nema dodatnih uslova" onda je to milion posto tako.

Vrteska

28.06.2013. 16:33

Cisto sumnjam da nece biti novih uslova...Ali,Srbija je tu da te uslovi ispuni i napreduje i razvija se.Ne sumnjam u namere gdina Vucica,pokazao je da ispuni ono sto i kaze.

gilgamesh

28.06.2013. 16:34

umukose ovi sto su,kobajagi duhoviti, pa se segace sa datumom i vucicevim pristalilicama. padose u vodu njihove "duhovite opaske". gospodo,dezurni kontrasi, bacite se na rad a ne na jeftine provokacije.

Autsajder (I deo)

28.06.2013. 16:39

Vidi se da ne poznajete dovoljno politiku EU. Taj datum ne znaci bas nista, cak i da su striktno naveli nesto poput 23.1.2014 u 9:37. Januara 2014 pocinje jedan jezivo tezak proces za koji nigde ne pise kada moze da se zavrsi. Stavise, on i ne mora da se zavrsi. Taj proces ima 35 poglavlja. U prvoj rundi EU ce, recimo, otvoriti poglavlja broj 18, 19 i 20. Zasto ne 1, 2 i 3 koja su mozda i laksa za Srbiju? Pa eto, Nemacka ce bas traziti da se krene sa 18. Moze im se. A kad mi tamo, a ono medjutim

Komentator

28.06.2013. 16:43

Cestitke na postignutom uspehu. Samo tako nastavite. Rezultati ce se pokazati vremenom.

Zoran1

28.06.2013. 16:52

Ako nema uslova nema ni potrebe za pregovore. Ako je sve vec odobreno i odluceno zasto pregovori? Dokle lazi i samo lazi?

DA

28.06.2013. 16:56

Šta znači ovaj uslov Nemačke "Da se Srbija ugovorom o pristupu obaveže da, posle prijema, ne blokira približavanje Kosova EU", nego da je Srbija već priznala Kosovo. A za to su najodgovorniji Vučić, Dačić i Nikolić

Implementacija kapitulacije - Verifikacija izdaje

28.06.2013. 16:56

"Oda" eu-ROPSKE "radosti": "Narod koji je spreman prodati sopstvenu slobodu za malo privremene sigurnosti i materijalne koristi, ne zaslužuje ni slobodu, ni sigurnost, niti materijalnu korist, i na kraju će izgubiti sve od gore nabrojanog." >>> (Bendžamin Frenklin)

Dobro je ali jos smo daleko od dobrog

28.06.2013. 16:59

Srecan Vidovdan Srbijo! Pitanje za srebe koji nepodrzavaju Vucica dali su za da i kosovo sa srbijom posto jeste srbija udje jednog dana u eu i da do tada dobija vise investicija iz stranih zemalja i poboljsa zivotni standard? Ako ste za da se zivi bolje i na Kosovu i u Srbiji onda shvatite da nema druge politike, pomladka a ni atomske da ocistimo kosovo od siptara i prestanite da mislite i govorite izdaja i kako kosovo nije srbija. Vucic radi da obezbedi siguran pomladak i na KIM i u Srbiji.

Milorad Beli

28.06.2013. 17:00

Konacno je i Srbi9ji krenulo u pravom smeru.Najvise zahvaljujuci Vucicu, to je jasno.Nisam ga gotivio ali sada mi se svidja njegov rad.

Pera

28.06.2013. 17:04

Cestitke Naprednjacima na njihovoj upornosti i trudu. I ovde su neumoljivi sa komentarima u kucanjem minusa za svaki komentar koji smeta uhu Aci Vucicu i Tomi Nikolicu. Ovo je vas dan, uzivajte i tapsite jedni drugima. Srbiji ipak nije do radosti, vreme ce to i pokazati.

Stefan Perovic

28.06.2013. 17:06

Strava mi ovi,koji misle ako udju u propalu EU da ce uci automatski u raj...ha,ha....Grci,Slovenija,Bugarska,Spanija,Portugal,itd....svi su oni odavno u EU paklu....Vratite vi nama oeto Kosovo,najbogatiju provinciju Srbije i 1300 manastira,koje ste poklonili Tachiju.Necu da zivim ko zombi,jedi,spavaj,jedi spavaj i nizasto nisi....necu da se spustim na nivo stoke,koja zivi u stali....Kosovo je Srbija!

ameba

28.06.2013. 17:06

Sav ovaj scenarij je napisan i izreziran pre izbora. Jer da nije ovi nebi ni dosli na vlast. Osnovno je pitanje bilo kako izmanipulisati vlastiti narod, Kao i uvek i od svih.

neso

28.06.2013. 17:08

Po ocekivanju izvisili smo. Sada ce politicari, kao Milosevic posle Kumanova, da kazu "Pobedili smo!" Analfabete diskutuju imamo li datum. nemamo.: Datuma nema, npr. 3.4. ili cetvrti maj, ili sedmi juli. Ako me neko moze ubediti neka mi kaze koji smo datum dobili.Ko zna da cita videce - novih uslova nema, stari su tu i u decembru ce Nemacka oceniti da li smo ispunili stare. To je zalosna istina i trebalo bi konacno pitati Nemce sta jos hoce od Srbije da bi ova agonija prestala!

NLO

28.06.2013. 17:12

ovde ima tolko komentara za pohvalu Vucica i ekipe, da se pitam da ih nije sam kucao?!! Pa nemoguce da ima takvih ljudi koji su "srecni" ovom brukom od datuma, i jos kao "ajmo, sad ekonomija" sve ce sad bi ti OK!!! Ma daj, jedni te isti se blesave i kucaju....A jel nije bilo reci o nekakvim ostavkama, izborima, ako nebude datum "odmah" Al sad je i ovaj dobar....Pa necemo nikad uci, sta vam je! HR i vise niko! Sledece godine ode Skotska posle ref.i polako raspad.Citaju li nasi politicari novine?

goku

28.06.2013. 17:13

Gospodo pa zasto ovoliko negativnih komentara pa nista nece na brzinu mnoge uslove je trebalo mnogo ranije da ispunimo ali izgleda da je DS samo gledao sta moze da ukrade.Ali bitno je da smo za kratko vreme odradili veliki posao da smo povratili ugled da cemo da nastavimo da se reformisemo i to sve zahvaljujuci Vucicu i januar je blizu uostalom budite malo pozitivni

Deki

28.06.2013. 20:13

@ROMPEY - Ima Raška tj tzv. "Sandžak", pa jug Srbije tzv, "Preševska dolina", pa autonomija za Vlahe...,jel ima još neko, ako sam ga izostavio neka se javi.

Pera

28.06.2013. 20:18

@ROMPEY - A Raska?... Cekaj nije kraj, treba ukinuti R.Srpsku ili je integrisati u BiH, ali mislim da to nece moci tako lako! Ni zrno zita okupatoru!!!

pitalica

28.06.2013. 17:45

Ovde očigledno članovi (a možda čak i plaćeni) aktivisti SNSa peru mozak narodu. Po ocenama se vidi, medjutim, da javnost vidi da datuma nema.

mile

28.06.2013. 18:32

Ja njima, nista ne verujem! Mi, mozda lazemo. Malo, malkice. Ali oni. To su prevejani, premazani. Pogotovo Nemci. Bice jos uslova. Videcete. Zivi bili pa videli.

hick cyrillic

28.06.2013. 21:03

@mile - Toga se i ja bojim. O poslednjih dvadeset godina uvijek je bilo tako i neka mi neko kaze da se nesto promijenilo tako da mogu da se smirim. Bojim se za Srbiju i bicu veoma sretan ako iduce godine mogu da kazem da sam bio paranoican i glup.

Doba Tuge

28.06.2013. 18:41

Nije ovo ni prvi, a ni izgleda poslednji poraz, koji se slavi kao pobeda. Za 13 godina ovog evropskog puta, svaka naredna, gora od prethodne godine. Kosovo pusteno niz vodu, privreda upropastena, budzet pred pucanjem...sta se slavi?!!

vladimir100

28.06.2013. 20:38

@Doba Tuge - Mesta u evropskom parlamentu I plate,dnevnice I nocnice koje dobijaju kao parlamentarci.Ovi su se obezbedili,a za narod ih ,,,,,

Grigor

28.06.2013. 18:47

Sve zaslugom Aleksandra Vucica. Ako je prethodni Vidovdan bio obelezen Milosem Obilicem-ovaj drugi je obelezio jedan dugi junak.

Shinigami

28.06.2013. 20:47

@Grigor - I te kako da je ovaj Vidovdan pobednički, jer dobijamo šta želimo, idemo napred, i sve to predvodi Vučić kao glavni čovek i odgovoran za napredak Srbije. Mogu samo da mu se zahvalim i da dodam da tako nastavi, jer Srbiji su potrebni takvi ljudi kao on.

Plava Frajla

28.06.2013. 18:49

I sada imamo situaciju da nam čestitaju evropske diplomate a domaći dežurni kritičari rade svoj jedini posao, od kojeg koristi nema niko. Vučiću, samo nastavi tako, odlučno i mudro!

Borislav

28.06.2013. 19:52

@Plava Frajla - Mi sada imamo situaciju gde su nam rekli o nekim pregovorima u januaru ali o cemu ce pregovarati neznamo. Crna Gora ti je davno zapocela dosta toga ali nista se ne desava.

Deki

28.06.2013. 20:10

@Plava Frajla - Boro,kome to pričaš? Ne čuje te taj, njemu u glavi još odzvanja špica sa dnevnika.

Wasaby

28.06.2013. 20:28

@Plava Frajla - Bravo za Vučića što je odradio sve što je i govorio i što sada oni koji nisu verovali neće moći ništa da kažu kako su bile prazne priče. Nastavi Vučiću i dalje ovako i nama će definitivno biti bolje i narod će to i osetiti.

Srboljub

28.06.2013. 19:45

Da li je Vuk ili Vucic, sve se cita i postuje, pa to ide u istoriju!Uspeh je veliki, Bravo!

Goran Pokrajac

28.06.2013. 19:59

Braćo srbi u Srbiji,pišite mi koliko danas bolje živite od saznanja da Vam sleduje razgovor o datumu, navodno u januaru,ako ne bude novih uslova ?????, a ode 15% teritorije.Svaka čast na trgovini,a karta na Guglu već nacrtana za januar 2014...

Bokvica

28.06.2013. 22:52

@Goran Pokrajac - Pa Gorane, kartu iscrtavaju albanci mnogo puta i preko cele Srbije pa im ne prolazi. Mi moramo da zauzmemo stav i to smo i uradili, tako da neće moći više da se igraju sa nama. Ulazak u uniju ima prednosti, jer će mo imati veće tržište, veći izbor robe pa će narod moći da bira a monopol pojedinaca će se razbiti, a već je počelo da se oseća da monopol tih pojedinaca slabi.

duka_

28.06.2013. 21:01

kaze Vucic nikad srbija nije bila toliko hvaljena....pa hvalili su oni i Jeljcina i Gorbacova :)

poljana

28.06.2013. 21:48

Pre svega zelim da cestitam Vucicu koji je jedini toliko znoja prolio zbog ovog datuma. Svaka ti cast i samo tako nastavite.

hajdi

28.06.2013. 21:53

Ako cemo iskreno najvise zasluga nosi, Vucic, a to svi zvanicnici i znaju.

koji datum

28.06.2013. 22:03

Pre svega zelim dati podrsku i pohvali Aci koji je toliko se namucio bio svuda isao i molio za ovaj datum. I svaa mu cast vidi se da samo radi u interes naroda i ove drzave. Sve pohvale za vas i samo napred.

mucke

28.06.2013. 22:08

Pohvala za sve koji su se mucili za ovaj datum i koji su cekali toliko ovaj danasnji dan. Srbija je zasluzila datum, i bravo za Vucica koji je sve pokrenuo u ovoj zemlji. Da nije njega bilo sve bi stajalo i dalje.

cokolada

28.06.2013. 22:18

Misli sam da ce opet netso odlagati ovi zvanicnici ali izgleda da im je jasno postal da kod Vucica nema cile mile.

samohodna buva

28.06.2013. 22:24

Zasluzili smo taj datum, posle toliko Vucicevog napora smog a zaista zasluzili. Bravo narode.

FilozofX

28.06.2013. 22:26

Odlično. Uskoro će mo i mi biti deo EU, tako da će mo moći da se razvijamo neometano i mnogo brže i bolje, što mogu slobodno da kažem da je zasluga Vučića.

srpkinja

28.06.2013. 22:31

Narod Srbije ne sme ostati izolovan od ostatka sveta a to bi se desilo, da nismo dobili datum. Ali havala Vucicu koji se pojavio u zadnji cas i preuzeo da void racuna o ovoj nasoj zemlji. Bice sve kako treba samo polako. Vucicu svaka ti cats junacino nasa.

Matematicar

29.06.2013. 01:03

@srpkinja - Slažem se da se Vučić nije pojavio i da nije odreagovao u pregovorima onako kako jeste odreagovao, mi bi do sada postali izolovani i to nikako ne bi bilo dobro po nas. Sve u svemu se dobro završilo, Vučić je izgurao da dobijemo datum radi poboljšanja statusa Srbije kako bi mogli da poboljšamo i svoju ekonomsku stabilnost da bi i narod bolje živeo. Mogu samo da mu se zahvalim i kažem da se pojavio u pravom trenutku i da nas je na neki način spasio.

vlada

29.06.2013. 17:37

@srpkinja - Idemo redom,razorili drzavu,unistili peivredu,sve to zapecatili bombardovanjem.Hvala im do veka,umesto da se uzdamo u sopstvene snage idemo da prosimo na EU semaforu...Kakva bre izolacija sami smo sebe utamnicili,vec 20 godina isti cuvari.

Maslachak

28.06.2013. 22:59

Ovim postupkom ukazano nam je poverenje i priznanje da smo ravnopravni postali sa njima, samo još i januar da sačekamo i da odpočnemo proces ulaska Srbije u Uniju.

Anunaki

29.06.2013. 01:00

@Maslachak - Koliko ja vidim kolo sreće za Srbiju se okreće i polagano je ogreva sunce što me jako raduje.

Srbin 100%

29.06.2013. 02:08

@Maslachak - Moramo biti i iskreni i reci da bez Vucicevog i Nikolicevog zalaganja nisam siguran da bi uspeli u ovoj misiji

Srbin 100%

29.06.2013. 02:07

Mislim da je ovo dovoljno jasno i da nema nedoumica da je Srbija danas dobila zasluzeni datum

borica

29.06.2013. 09:04

Srbija je nepovratno na evropskom putu, a najveće zasluge za to pripadaju Vučiću. Dobijanje datuma je važno zbog ekonomskog aspekta, jer u očima drugih država i potencijalnih investitora vi postajete sigurna zemlja za investiranje i imate pravo da koristite niz benefita koji se dobijaju momentom otpočinjanja pregovora.

tića

29.06.2013. 09:58

Kakvu god da je odluku donela EU, Srbiji ostaje još samo implementacija sporazuma i to nije nikakav novi uslov, već nešto što je Srbija već prihvatila da će uraditi, i nešto na čemu Srbija već radi. Naravno da ne treba pristati na eventualno neke nove uslove, kao što bi bilo priznanje nezavisnosti Kosova, ali ne verujem da će nešto tako postaviti pred Srbiju, jer su Vučić i Nikolić u tome potpuno jasni, da na to Srbija ne bi pristala ni po koju cenu.

Margita R

29.06.2013. 10:32

Nisam verovala da je zaista toliko dosledan.Ipak je ovo veliki uspeh za Srbiju.

milijan

29.06.2013. 10:47

Donošenjem odluke o otvaranju pregovora sa Srbijom, EU je odala priznanje Srbiji za sve dobre stvari koje je aktuelna vlada uradila u poslednjih 10-tak meseci. Naravno da bi bilo bolje da ti pregovori počnu već u oktobru, ali ako smo mogli da čekamo 12 goodina, pa možemo čekati još 6 meseci.

Darija SR

29.06.2013. 10:57

Izgleda da ce ipak uspeti da nesto uradi za Srbiju,i izbavi nas iz mrtvila.

Verovali ili ne

29.06.2013. 11:25

Nema ni traga licnim interesima,vec samo trud da Srbiju izvede na pravi put.

naranca

29.06.2013. 22:44

Propadaju sve ekonomije u EU, osim Nemacke ekonomije.Tako da ce bogata Nemacka da drzi na "socijali" sve druge nacije i da se zali kako se zrtvuje za njih.

Nil

01.07.2013. 13:18

Samo neka se odugovlači ....ne bi li konačno došao krah truloj EU što bi bio spas za nas.!!!!