Nikolić: Srbija očekuje datum, tapšanje po ramenu nije dovoljno

V. N.

utorak, 25. 06. 2013. u 17:21

Николић: Србија очекује датум, тапшање по рамену није довољно
Predsednik Nikolić uoči samita lidera EU: Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna i da će Evropska unija pružiti istorijsku šansu Srbiji

UVEREN sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna i da će Evropska unija pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu da živi dostojanstveno. Ako stigne poruka da nema pravde, već samo interesa, odgovor Srbije biće jasan - nastavljamo, a vi dođite ponovo i nemojte da zakasnite.

To je poručio Tomislav Nikolić, predsednik Srbije u obraćanju pred briselsku odluku o otvaranju pregovora sa našom državom.

- EU ima u svojim rukama istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkana. Očekujem da sve članice EU dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu. Za tu ideju Evropa u Srbiji ima saveznika. Srbija se snažno posvetila stabilizaciji Balkana i donela je odluke koje će omogućiti trajni mir.

Predsednik se osvrnuo i na predstojeću odluku Bundestaga:

- Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice - Nemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Pa nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Srbija očekuje od Nemačke da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni i tuđe napore u istom cilju.

UZEĆEMO SUDBINU U SVOJE RUKE NIKOLIĆ je rekao da je u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima država EU dobio uveravanja da Srbija zaslužuje datum za otpočinjanje pregovora. - Više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučili smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke i krenemo dalje.

Nikolić je rekao da je Srbija više od decenije, a naročito u poslednjih godinu dana, posvetila stabilizaciji regiona:

- Svakog dana, napomenuo je on, iz celog sveta stižu pohvale Srbiji za spremnost i odlučnost da rešava goruća pitanja za ceo Balkan i Evropu. Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno. Tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo. Nastavićemo ponosno da idemo dalje. Trebaće nam više vremena, više snage i odricanja ali kao i uvek u istoriji, pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti.

Šef države poručuje da je Srbija je učinila sve da bude deo evropske porodice:

- Znamo da je ceo svet toga svestan. Ako neko želi da Srbija potone u blato, treba da bude siguran da postoji pravda. Jednakost, pravda i istina su temelji razmatranja velikih umova, među kojima blistaju imena mnogih Nemaca. Svet je možda većinom baziran na interesu, ali pojedini događaji ukazuju da postoji nešto više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

momcilo

25.06.2013. 17:34

vlada koja se 8 meseci bavi datumom , a ne ekonomijom, realno ne zasluzuje upravo taj datum, ako nemacka odbije datum , realno ce biti 100% u pravu. vlada Srbije se jos uvek bavi 90%politikom i nesposobnim strankama, ili zloupotrebom demokratije (bolje reci feudalna demokratija) i 10%ekonomijom dok markelova se bavi 90%ekonomijom , a politika i nije bitna osim ako je u interesu ekonomije

Jabre

25.06.2013. 17:37

Čak i da dobijemo datum nije vredan odricanja koje oni zahtevaju, jer nećemo ući u EU još par decenija ako i tada.

Dragutin karlovacki

25.06.2013. 18:01

E pa da vidis da nece, i sta cemo onda ? Onda cete da malo budete razocarani, da zatim odete na odmor, a posle da organizujete izbore i cekate januar. Ovde je potrebna pobuna protiv politicara, takvi ste svi vi na politickoj sceni. Molim za hrabrost da se ovo objavi

sMile

25.06.2013. 18:07

Moj favorit-predsednik ima pravo,, rame nas je zabolelo od tapsanja,, ali i Srbi sa severa da se opamete i da rade po dogovoru i integrisu u kosovske zakone i institucije,, inace moze glava da ih zaboli, ali od batina,,!! ;-))

čiča

25.06.2013. 18:15

Dokle ćeš da im se udvaraš i ulaguješ, zar te nije sramota od samog sebe. Pa od njih ćeš dobiti samo crveno svetlo , Srbi smo mi a to nacisti neopraštaju

MatijaBG LDP

25.06.2013. 18:21

Srbija je zaista uradila jako mnogo,dokazala da je za Evropu,a u slucaju da zaista ovog puta datum izostane,mi takodje moramo da pritegnemo,jer bezlicno je ispunjavati vise bilo sta.Nemacka sadasnja vlast vodi jezivu politiku prema Srbiji,a i cinjenica je da Merkel babac polako odlazi u opoziciju...da podsetimo nemacka opozicija je za dodeljivanje datuma!

pogresno sam razumeo

25.06.2013. 18:32

Lepo si ovo rekao predsednice: Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Hvala na podrsci u ime 85 % Srba.

sMile

25.06.2013. 19:00

@pogresno sam razumeo - Pametno si ovo napisao,, mi moramo ziveti i preziveti sa njihovim parama,,??hahahahahaaaa,,!! ;-))

Krle

25.06.2013. 19:11

Kolektivno ludilo. Datum ne silazi sa naslovnica vec godinama, dok je sever Kosova pusten Albancima na milost i nemilost i svi resursi sa njim. Konkretni resursi. Kad famozna trojka politicara dobije datum, sta dalje?

SHojic

25.06.2013. 20:15

potpuno suvisno je ista vise i govoriti o necemu sto se jasno moze videti sta je i koliko uradjeno za kratak period sa nazalost rusevinama koje su ostavljene posle ds-a...

николас_бар

25.06.2013. 21:24

Када нам стижу они МиГови, на могу исчекам да неком .....

Zoran1

25.06.2013. 21:44

Datum protiv volje Srpskog naroda i ako se dobije ne zvuci ni malo kao demokratija.

Silly

25.06.2013. 23:01

@Zoran1 - ti kao pojedinac ne predstavljas glas i volju naroda! jedna lasta ne cini prolece!

Zoran 2

25.06.2013. 23:46

Vreme je da Srbija pokaze svoje zube ali to je malo kasno sada, jos ce nju EU i Svabe da vuku za nos

dača

26.06.2013. 04:43

Šta je hteo Nikolić da kaže? Gostpodine predsedniče, budite malo konkretniji? Kakva pravda, kakav teži put? Ništa nam nije jasno, a kamoli vašim sagovornicima u instranstvu?

aca

26.06.2013. 10:03

Tomo to ne lici na tebe ,mi smo unija oni zavise od nas a ne mi od njih probudite se politicari hocete da budemo beogradski pasaluk !!!!!!!!!!

Serb

27.06.2013. 21:33

"Mi nećemo prestati da vas lažemo sve dok vi ne prestanete da nam vjerujete." Savremena pouka iz Republike Srpske.