Srbiji datum bez odlaganja

Goran ČVOROVIĆ

ponedeljak, 24. 06. 2013. u 21:15

Србији датум без одлагања
Ministri spoljnih poslova država Evropske unije i visoki zvaničnici Brisela govore za „Novosti“ uoči ključne odluke o našoj zemlji, odnosno odgovaraju na pitanje da li bi Srbija trebalo odmah da dobije datum za početak pregovora

NA samitu Evropske unije krajem nedelje lomi se sudbina evropskog puta Srbije. Nacrt zaključaka liderima EU u vezi sa odlukom o našoj zemlji pripremiće ministri spoljnih i evropskih poslova u utorak na svom sastanku u Luksemburgu. Šefovima diplomatija i visokim evropskim zvaničnicima „Novosti“ su postavile pitanje: da li bi Srbija trebalo odmah da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU?

MARTIN ŠULC, šef Evropskog parlamenta

SRBIJA zaslužuje da dobije datum. Ostvarila je ogroman napredak u ekonomskim, političkim, i pravosudnim reformama. Kreće se napred ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreći se protiv korupcije i ojačavajući vladavinu prava. Počela je da igra konstruktivnu ulogu u regionu i da normalizuje odnose s Prištinom. EU to ceni, znajući koliko je to za mnoge teško.

VILIJAM HEJG, Velika Britanija

NE bi bilo prikladno da se prejudicira odluka o tome da li je Srbija ispunila uslove. Ministar spoljnih poslova je jasno izneo očekivanja Velike Britanije uoči Evropskog saveta u svom saopštenju posle nedavne posete Beogradu - rekli su nam u britanskom Forin ofisu.

GVIDO
VESTERVELE, Nemačka

ŽELIM eksplicitno da naglasim da i Srbija i Kosovo pokazuju spremnost, energičnost i snagu da ostvare primenu sporazuma o normalizaciji i ta činjenica zadobija opšte priznanje. Vidimo da obe strane stvarno nastoje da primene ono što je odlučeno na političkom nivou i ja bih želeo otvoreno to da priznam - čuli smo od šefa nemačke diplomatije.


HERMAN VAN
ROMPEJ, šef Evropskog saveta

ZAPADNI Balkan s pravom pripada evropskoj porodici i mi smo spremni da iskažemo dobrodošlicu svima, kada ispune sve neophodne uslove, što će se, nadam se, dogoditi što je pre moguće.

LUSINDA KREJTON, Savet ministara EU

IRSKA snažno podržava proširenje EU. Duboko sam impresionirana velikom posvećenošću i iskrenim naporima Vlade Srbije, i premijera Dačića lično, u radu na rešavanju pitanja koja je utvrdio Evropski savet. Postignuti uspesi su istorijski i verujem da će biti od koristi svim građanima Srbije. Uveravam vas da će irsko predsedništvo EU učiniti sve što može da se postigne pozitivan ishod.

ŠTEFAN FILE, komesar za proširenje

OČIGLEDNO je da je Srbija preduzela ozbiljne napore u procesu dijaloga. Evropska komisija je u svom prolećnom izveštaju preporučila otvaranje pristupnih pregovora.

Sada će, u junu, na državama članicama EU biti da razmotre našu preporuku i da donesu odluku.

KARL BILT, Švedska

SNAŽNO podržavamo početak pregovora sa Srbijom.

Naša procena je da će biti moguće da se s pristupnim pregovorima započne u oktobru, tokom litvanskog predsedavanja EU.

MIHAEL ŠPINDELEGER, Austrija

OČEKUJEM konkretan datum za otvaranje pregovora sa Srbijom.

Za Austriju, ovaj datum bi mogao da bude fiksiran u okviru tekuće godine, a najkasnije u januaru 2014.

PAULO PORTAS, Portugalija

PRISTUPANJE Srbije EU je strateške prirode, jer definiše budućnost Evrope. Srbija je potrebna Evropi.

Portugalija će nastaviti da podržava početak pristupnih pregovora sa Srbijom - rekli su nam u portugalskom ministarstvu spoljnih poslova.

KAREL ŠVARCENBERG, Češka

SRBIJA treba da dobije datum i pregovori treba da otpočnu odmah.

Vrlo konkretni i pozitivni rezultati u dijalogu na visokom nivou, koje olakšava Ketrin Ešton, jasno pokazuju posvećenost i političku volju obe strane da se normalizuju odnosi između Srbije i Kosova.

RADOSLAV ŠIKORSKI, Poljska

SNAŽNO podržavamo utvrđivanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

Oni bi trebalo da započnu bez nepotrebnog odlaganja - odgovorili su na pitanje „Novosti“ u poljskom ministarstvu spoljnih poslova.

KRISTIJAN VIGENIN, Bugarska

OSIM u implementaciju sporazuma s Kosovom, Srbija treba da uloži dodatne napore u rešavanje nerešenih unutrašnjih problema. Bugarska će posebnu pažnju posvetiti primeni kriterijuma koji se odnose na vladavinu prava i zaštitu prava manjina.

TITUS KORLACEAN, Rumunija

KONSTANTNO podržavamo evropske integracije Srbije. Zalažemo se za njeno napredovanje na evropskom putu i podržavamo utvrđivanje datuma za otvaranje pregovora. Napredak koji je Srbija do sada ostvarila predstavlja dobru osnovu za nastavak reformi u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnim tekovinama Evropske unije.

ERKI TUOMIOJA, Finska

OČEKUJEMO otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ostvarila je značajan napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom. Čestitamo i Srbiji i Kosovu na sporazumu u okviru dijaloga i na njegovoj implementaciji.

JOANIS KASULIDES, Kipar

ISTORIJSKIM sporazumom od 19. aprila Srbija je zaista dokazala sposobnost da donosi odluke koje gledaju ka budućnosti i koje traže političku hrabrost i vizionarsko vođstvo. Zato zaslužuje odobravanje datuma za početak pristupnih pregovora.

MIROSLAV LAJČAK, Slovačka

PODRŽAVAMO otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom u junu, bez dodatnih uslova. Da bi pregovori i praktično započeli, moraju prvo da se usvoje neophodni dokumenti tehničke podrške, kao što je pregovarački okvir. Zbog toga može da protekne određeno vreme od odluke o otvaranju pregovora o pristupanju, do dana sazivanja prve međuvladine konferencije, kojom se otvaraju pregovori.

KARL ERJAVEC, Slovenija

ZASLUŽUJETE istinski napredak na putu ka EU.

Očekujemo i nadamo se da će evropski lideri podeliti naše mišljenje i da će Evropski savet doći do konačne odluke da pristupni pregovori sa Srbijom započnu kasnije tokom ove godine.

LINAS LINKEVIČIJUS, Litvanija

BLAGONAKLONO gledamo na pozitivan izveštaj iz aprila i na mogućnost da započnu pristupni pregovori sa Srbijom.

Međutim, ispunjavanje kriterijuma za članstvo i primena sporazuma sa Prištinom, od najveće su važnosti i moraju i dalje da se ostvaruju.

EDGARS RINKEVIČS, Letonija

PODRŽAVAMO otvaranje pristupnih pregovora jer je vaša zemlja preduzela konkretne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom. Status kandidata je veoma pozitivan signal ne samo za Srbiju, već za čitav region Balkana.

ŽAN ASELBORN, Luksemburg

SMATRAMO da Evropski savet u junu treba da odluči da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, imajući u vidu fantastične napore koje je ona ostvarila da bi odgovorila na uslove postavljene od strane EU.

DŽORDŽ VELA, Malta

DOK je EU zadovoljna time što su ispunjeni neophodni kriterijumi, uključujući i one naglašene na decembarskom Evropskom savetu, možemo da se složimo s otvaranjem pristupnih pregovora sa Srbijom.

URMAS PAET, Estonija

PODRŽAĆEMO otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, u skladu s preporukama koje su date u izveštaju Evropske komisije i visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost od 22. aprila. Srbija je ostvarila značajne reforme tokom proteklih godina i unapredila odnose s Kosovom.

NIKOLAJ VAMEN, Danska

USLOVI koje je EU postavila u decembru prošle godine sada su ispunjeni. Spremni smo da podržimo otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i da utvrdimo konkretan datum. U vremenu koje dolazi, posebna pažnja takođe treba da bude posvećena primeni sporazuma i daljoj normalizaciji odnosa. To treba da čini sastavni deo pristupnih pregovora.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Šta se sve događalo u ponedeljak na relaciji Brisel - Beograd pogledajte OVDE
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NOVOSTI“ IMALE UVID U NACRT ZAKLJUČAKA MINISTARSKOG SAVETA EU

DECEMBAR JE ROK

MINISTRI spoljnih i evropskih poslova započeli su u ponedeljak raspravu na sastanku u Luksemburgu o datumu za Srbiju, koju će nastaviti u utorak, kada će biti doneti i zaključci, a „Novosti“ su ekskluzivno imale uvid u nacrt ovog dokumenta, koji je podložan promenama.

U radnom dokumentu se ističe da se sa Srbijom otvaraju pristupni pregovori za članstvo u EU. Predloženo je, takođe, da se Evropska komisija zaduži da već sada započne pripreme za prvu međuvladinu konferenciju između Srbije i EU, koja bi, prema prvoj verziji, trebalo da se zakaže najkasnije do decembra.

Oko ovog termina u ponedeljak se vodila velika rasprava, a izmene su moguće do poslednjeg trenutka. Najveći broj zemalja članica traži da konferencija, kojom faktički počinju pregovori, bude zakazana odmah, bez odlaganja, dok Nemačka zastupa onu malobrojnu, ali najjaču struju, koja insistira na januaru sledeće godine. Tako se spekulisalo i da će pregovori, navodno, da počnu 14. januara, prvog dana Srpske nove godine.

RAZOČARANJE U NAJAVI PREMIJER Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije u decembru, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude u januaru: - Za Srbiju bi bilo veoma razočaravajuće da EU u decembru ponovo razmatra pitanje datuma.

U nacrtu zaključaka se ističe da će se pažljivo pratiti dalja primena na terenu sporazuma iz dijaloga, zbog čega se, između ostalog, i predlaže pauza do međuvladine konferencije, da bi se zemlje članice uverile da se sporazum primenjuje na terenu.

Ovi zaključci bi trebalo da posluže šefovima država ili vlada EU da na samitu u četvrtak i petak, donesu konačnu odluku. Ona, u svakom slučaju, zavisi od prethodnog glasanja u nemačkom parlamentu.

Predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović, koji je u ponedeljak boravio u Berlinu, poručio je da će Bundestag 27. juna sigurno dati „pozitivnu ocenu“ da se Srbiji odredi konkretan datum, najverovatnije za januar sledeće godine.

- Ne zna se kada će Srbija tačno dobiti datum, jer Bundestag želi da prati razvoj situacije - kazao je Stefanović posle susreta sa predsednikom nemačke skupštine Norbertom Lamertom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

ZOKI

24.06.2013. 22:58

Bice bice datuma,pa svi vec priznaju da je Srbija napravila veliki korak i dosla do velikog napredka....ispunila uslove,nema razloga da odgovor ne bude pozitivan.

Krle

24.06.2013. 23:04

-Vucic je car! Covek koji je 100 % posten,realan i iskren.Bravo za njega! -vucic je istrajan u tome i njegovo zalaganje mora biti nagradjeno.samo dosledno,vucicu. -Napokon Srbija ima coveka koji ispunjava data predizborna obecanja. Imamo nekog na koga mozemo da se oslonimo bez straha. -Ova izjava Vucica dolazi kao melem na ranu posle decenijskog blacenja, ispaštanja Srbije. Uzdigli smo se dotle, da nam sada zahvaljujuci Vucicu u svetu.....

mirko j.

25.06.2013. 08:19

@Krle - Slažem se sa Vučićem,Ravnopravni smo sa ostatkom Evrope.Bravo za Vučića!Vučić je čvrsto rešio da Srbiji vrati ugled u svetu I svi uvažavaju Vučića i pozitivno ocenjuju njegove rezultate.Vucic je car! Covek koji je 100 % posten,realan i iskren.Ja sam oduvek znao da će Vučić da nas izvede na prav put i kada je bio radikal.Vucic je istrajan u tome i njegovo zalaganje mora biti nagradjeno.Samo dosledno,ziveo nam ti Vucicu.Bog na nebu,Vucic na zemlji(Sinane Sakicu-izvini).

Verko RSrpska

25.06.2013. 03:18

Podsjeca me malo na citat iz Maratonaca: "I ti ces ovo da radis kume, ali sutra..." Izgleda da je naivnost u Srbiji vrlina.

ZARKO

25.06.2013. 04:04

pa i sami nemci opisuju tomu nikolica koji luta cas je nacionalista pa evropljanin,dok izdajnka dacica opisiju kao osobu koju intersuju samo pare,a aleksandra vucica od nacionaliste do otreznjenog evropljanina.oni njih hvale sto su prodali kosovo da tereba da dobijiu datum blio ko da je na vlasti kada bi uradio kao ovo troje izdajnika dobio bi datum

jevgenija

25.06.2013. 13:15

@ZARKO - Imali smo mi vis ekako ti kazes izdajnika u proteklih 12 godina pa ne dobismo nista.

englez

25.06.2013. 07:16

Sta moze normalan covjek pomisliti kad vam neprijatelj hvali glavnog lidera. Nije to nesto sto se da lako svariti. Vucic je dobro utrenirani demagog, sa vrlo poznatom politickom prosloscu, obicni populista koji sad radi za zapad, evo uzmimo samo one ugovore za vojsku, to se vise i ne spominje obicna sarena laza. Covek sad mora da radi za zapad, jer inace zavrsio bi kao Seselj, on je samo lakmus papira naroda u Srbiji, zakljucak je da vi veze sa vezom nemate.

Max

25.06.2013. 07:25

Koje zaludjivanje gradjana sa nevaznim datumom i propalom EU......Vratite nam Kosovo i nasih 1300 manastira.....

Jonas

25.06.2013. 08:12

Mi uvek mislimo da ce nam neko sa strane ili pojedinac, pa makar bio i nas, doneti blagostanje i dobar standard a da mi nista ne radimo.. Ni na EU Titaniku nam niko nista nece za dzabe i bez interesa dati..

Sale

25.06.2013. 08:51

Zar su ovi na vrhu toliki slepci da ne vide da nas ne zele u EU. To je samo jedna prljava i pokvarena vec vidjena igra da se prizna Kosovo. Treba otvoreno reci NE EU ukoliko ih ponovno izigraju.

Vlado Banja Luka

25.06.2013. 09:17

Kakva galerija jahaca apokalipse, apostola Novog svjetskog poretka!

bane sns

25.06.2013. 09:18

Ziveo vrhovni komandant-marsal Vucic!Datum nema alternativu,najbolji idu napred!

marko

25.06.2013. 09:27

Kakakv datum?Niko,ali bas niko da objasni sta nakon toga!Obicna farsa.Valjda ce penzije da skoce na 1000Evra,plate na 3000 evra,EU nam odmah placa sve rezije-struju,telefon,stanarine...Mozemo li datum da mazemo na lebac za dorucak?Ova vlast Vucic-Dacic nas ponizava, unistava i vraca u kameno doba.

marko

25.06.2013. 13:23

Dadose Kosovo a nema ni datuma .kakav krah politike ove lose Vlade.Ostavke odmah.

Silly

25.06.2013. 20:59

@marko - e dokle vise sa tim ''dadose Kosovo'''?! kad se zna kad je ono jos bilo ''izgubljeno''!!!

milena

25.06.2013. 13:29

Ima Vucic pravo sto ocekuje datum .Naša država je ispunila sve uslova iz Brisela, a isto očekuje i od samih članica EU, a to znaci da treba da na nam daju tacan datum o pocetku pregovora.

SHojic

25.06.2013. 20:09

@milena - upravo tako!ako ne onda treba se zapitati u samu objektivnost odlucibanja clanica eu...

mlađo

25.06.2013. 20:27

Mislim da je unija sa rusijom mnogo bolja za nas jer se eu finansiski raspada. Iz dugova nemoze njemacka da se izvuče. 2010 1.58 biliona evra danas 2.13 biliona evra. A oni tobože najbolje stoje u eu. Dok Rusija nema takoreći nikakav dug.

sara

27.06.2013. 12:24

Srbija je na čelu sa gospodinom Vučićem dala sve od sebe,uloženo je toliko truda i iskreno verujem da ćemo dobiti datum!