Na Vidovdan odluka, 14. januara početak pregovora

Tanjug

ponedeljak, 24. 06. 2013. u 10:19

На Видовдан одлука, 14. јануара почетак преговора
Savet EU odrediće u petak 28. juna Srbiji konkretan datum za početak pregovora o pristupanju. Pregovori će početi, najverovatnije, u januaru

Savet EU odrediće u petak 28. juna Srbiji konkretan datum za početak pregovora o pristupanju. Pregovori će početi,najverovatnije, u januaru

Pratite sa nama situaciju iz minuta u minut...

O SRBIJI NEFORMALNO

Ministri će se danas mahom baviti temama koje nisu vezane za proširenje, ali će neformalno biti reči i o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Ova tema je zvanično na dnevnom redu u utorak, a predviđeno je da Savet već sutra do podne usvoji zaključke koji će tri dana kasnije biti usvojeni na samitu šefova držav i vlada u petak.

BILT: OČEKUJEM POZITIVNU ODLUKU

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je, uoči zasedanja ministarskog saveta u Luksemburgu, da se nada da će savet u utorak doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

Na pitanje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: Da.

Švedski ministar je naglasio da to što neke zemlje sada traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi ne bi smelo da utiče na ovu odluku.

NOVOSTI SAZNAJU: BERLIN U UTORAK ODLUČUJE O DATUMU

Hoće li Srbija započeti pregovore sa Evropskom unijom u oktobru ili će ceo proces biti pomeren za početak iduće godine moglo bi da bude poznato već u utorak - saznaju „Novosti“.

Detaljnije čitajte OVDE

DEŽER: MOŽEMO DA BUDEMO ZADOVOLJNI

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da će, imajući u vidu sve što je u Srbiji postignuto u pogledu napretka ka EU, 28. juna moći da bude postignuta pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Mislim da možemo da budemo zadovoljni svim što je postignuto i da ćemo, zajedno sa pismom Eštonove i Filea, kao i sa ostalim činjenicama o srpskom napretku, moći da postignemo pozitivnu odluku 28. juna", rekao je Dežer.

PRIZNANJE VESTERVELEA

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele je odao priznanje Srbiji i Kosovu ocenjujući da se vidi jasno da Beograd i Priština žele da primene ono što su dogovorili.

ŠPINDELEGER ZA PREGOVORE SA SRBIJOM DO KRAJA GODINE

Austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger založio se za početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom za kraj godine.

Špindeleger je, kako prenosi APA, ocenio da je odlučujuće da Srbija, ali i Kosovo u vezi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobiju datum.

„Uvek smo govorili da ako Srbija i Kosovo napreduju, ne samo za pregovaračkim stolom već i delima, da mora biti odgovora i nagrade“, podvukao je on.

Špindeleger je naglasio da je iz tog razloga za to da se uputi signal, da se pregovori otpočnu ili krajem godine, što bi Beč želeo, ili početkom iduće godine.

PREGOVORI POČINJU 14. JANUARA

Savet Evropske Unije odrediće u petak 28. juna Srbiji konkretan datum za početak pregovora o pristupanju, saznaje Tanjug u Briselu.

Pregovori će početi, najverovatnije, u januaru, i to 14., prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru.

Visoki diplomatski izvor iz uticajne zemlje članice rekao je za Tanjug da će u zaključima koje će Savet doneti na "vidovdanskom samitu", u petak u Briselu, biti saopšteno da Srbija počne pregovore u januaru, pod uslovom da dotle bude implementirano sve što stoji u Briselskom sporazumu.

Isti datum biće određen i za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju, otkriva ovaj izvor.


EŠTON: IZVESTIĆU MINISTRE O NAPRETKU BEOGRADA I PRIŠTINE

Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton je najavila je da će se u utorak diskutovati o njenom izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo.

"O izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo razgovaraće se sutra", rekla je ona.

DAČIĆ: PREDLOZI ZA DATUM - DECEMBAR ILI JANUAR

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije u decembru, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude u januaru i poručio da bi za Srbiju bilo veoma razočaravajuće da EU u decembru ponovo razmatra pitanje datuma.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da u Bundestagu postoje različiit predlozi dokumenata, ali da bi za Srbiju bio razočaravajući predlog da Evropski savet u decembru ponovo razmotri da li je Srbije ispunila uslove za otpočinjanje pregovora.

FILEOVA I MOJA PORUKA JASNA

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je jasna preporuka koju su u pismu evropski komesar za proširenje Štefan File i ona upitili zemljama članicama o Kosovu i Srbiji, ali je dodala da neće unapred da pretpostavlja kakve će biti odluke Saveta za opšte poslove i Evropskog saveta.

Ešton je na konferenciji za novinare, posle sastanka Saveta ministara EU u Lukemburgu, rekla da je ministre spoljnih poslova zemalja članica EU upoznala sa napretkom u primeni sporazuma koji su Bepgrad i Priština postigli 19. aprila.

„Evropski komesar Štefan File i ja smo poslali zajedničko pismo zemljama članicama o vidljivom i održivom napretku u odnosima između Beograda i Prištine“, istakla je Ešton.

BONINO:POŠTOVANJE UGOVORA ZA POČETAK PREGOVORA

Ako Srbija i Kosovo budu poštovali načelo "Pacta sunt servanda" (Ugovori se moraju poštovati), to će Evropi dati kredibilitet da im dodeli siguran datum za početak pregovora za pristupanje EU, izjavila je danas šefica italijanske diplomatije Ema Bonino. "Pacta sunt servanda" doneće "siguran datum" Srbiji i Kosovu za početak pregovora, u skladu sa Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju i pošto "dve zemlje" ispoštuju obavezu da postignu dogovor, izjavila je Bonino.

"To će Evropi dati kredibilitet", dodala je Bonino napuštajući sastanak Saveta Evrope u Luksemburgu, prenosi ANSA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (95)

ronaldo

24.06.2013. 17:15

@fića - Pa ko vise laze nego srbski politicari!Ko vise prodaje maglu nego srbski politicati?,jesi li se mozta to upitao.

miki

24.06.2013. 11:01

Izbor je prost i jedini moguc jer se radi o opstanku:NE drzavi Kosovo, EU, NATO,DA celovitoj Srbiji, Rusiji, Evroazijskoj uniji!

ZG

24.06.2013. 14:20

@miki - Goja gomila napisanih gluposti i iluzija! Pa idite Rusima, što čekate, mislite da će se netko u EU počešati zbog toga? Prestanite si davati važnost veću nego što je stvarno imate!

Drvo

24.06.2013. 15:27

@miki - Ono kad dodje susjed i pokazuje patnju zbog Rusa. Ali ipak ne moras da se brines toliko, zbog nase politike koja traje od 2000 pa isto i sad necemo mi vidit ni R od Rusa ko zna jos koliko.

Nena

24.06.2013. 17:18

@miki - a sto se ti uopste ubacujes komentirati dapace?ko te pa sta pita bredrz se Njemacke

i tako u krug

24.06.2013. 11:07

Ovo je vec vidjeno, i na kraju cemo dobiti datum za odredjivanje datuma na kome ce se odrediti datum kada cemo dobiti datum za odredjivanje datuma.

Brundo

24.06.2013. 11:47

@i tako u krug - Normalno. Posto im ta taktika daje rezultate sto se tice ispunjavanja uslova ne vidim razlog zbog cega bi to odjednom promenili sad. Ja da sam na njihovom mestu ja bih isto nastavio tako.

Deki

24.06.2013. 12:09

Za vas i vaše evropske kolege, pozitivna je bila i odluka o bombardovanju Srbije, prosto ne znam šta da očekujemo..?

Čedomir Činić

24.06.2013. 12:52

Treba da podjemo od toga! Koliko EU zeli jos jednu finasijsku paniku na svom trzistu, je neprijatno otvoreno pitanje.

Od negde mora da se pocne

24.06.2013. 14:26

BIA mora odgovarati, jer ide protiv cistog principa vladavine prava i mira. I svi stranci/spijuni da izbace se sa teritorije Srbije. Vladavina prava mora da se uspostavi.

Mali bata strucnjak za racunare 85

24.06.2013. 14:49

Da li je crnogorac rezim informisao izvrsnu vlast u Beogradu i regionu, da nije dobio to sta je trazo.

ZG

24.06.2013. 15:43

14 Januar i to pod uvjetom da ispunite sve uvjete što ste potpisali za Kosovo! Ipak se na kraju pitalo Njemačku, jer je to bio njen zahtjev, a plus toga što će srpski političari kao i često dosad pokušati izigrati dogovoreno u sporazumu za Kosovo, pa ni od tog 14 Januara vjerovatno neće biti ništa!

BRANKO

24.06.2013. 16:27

@ZG - Ne brini ti "prijatelju" o nama, vec razmisljaj sta ce te sa sobom, i srecom u EU. Mi bas mnogo i ne patimo za njom. Nama je potrebna kako nas ne bi vise maltretirali. Pozz

Nena

24.06.2013. 17:15

@ZG - otprilike tako nazalost ali vazno je da tzv Njemacka kako rekoste potpomaze vas svim snagama doduse kad su mogli Rumini i Bugari tu ste i vi da udjete u EU i da je "oplemenite"

ZG

24.06.2013. 19:00

@ZG - @Nena,pišeš besmislice!Njemačka je tek prije 15 dana ratificirala naš pristupni ugovor kao posljednja država EU od njih 27,dakle ne stoje priče o nekakvom guranju HR od strane Njemačke!I nas su do zadnjeg momenta živcirali i stalno tražili nove dokaze,kao što to rade sad i vama!A Rumuniju i Bugarsku su ugurali Francuzi i Britanci u EU da bi je oteli od utjecaja Rusije,Njemačka je i tada bila protiv primanja te europske bijede!I ja nisam napisao tzv Njemačka, priviđa ti se!

ZG

24.06.2013. 19:03

@ZG - Ma da, nije ona vama potrebna, mjesecima govorite samo o tom datumu, digli se ga na prijestolje skoro, manje se kod nas govori o ulasku u članstvo sad u Nedjelju, negoli kod vas o tom beznačajnom datumu, "prijatelju"! Inače, ja jedva čekam ulazak u EU, napokon u zajednici normalnih država i naroda, dosta je bilo 50 godina komunističkog mraka u "YU"!

Goran5

24.06.2013. 16:11

@Hypo - Bog ne pomaže zlo, a evropska unija to jeste.Bog nas jedino može kazniti, dobijanjem datuma.

€ Mešetar-Nikozijanac

24.06.2013. 15:59

zar nisu primetili da postoje dve opcije, koja mnogo kosta i besplatna.

Dragutin karlovacki

24.06.2013. 16:08

E jedva cekam taj datum pa da idem na more,a kad se vratim prvo cu kupiti kola a onda cu i mali stan zameniti za veci, a od ostatka para cu...

vladica

24.06.2013. 16:18

Srbija ne traži nikakve privilegije, već samo od EU traži da se prema Srbiji ponaša kao što se Srbija ponaša prema EU, i da budu korektni i ispune obećanje i Srbiji dodele datum, jer je Srbija datum zaslužila u potpunosti.

panonski mornar

24.06.2013. 16:27

Pre nego sto predas vlast, nemoj da zaboravis i nase more. Zbog katastarskog pitanja.

ZG

24.06.2013. 18:53

@panonski mornar - E ovo je nešto novo! Ako smijem pitati: gdje to Srbija ima more?

Milan

24.06.2013. 16:32

Dali iko razume ovu logiku , citiram " savet EU ce 28 juna odrditi konkretan datum za pocetak pregovora , a pregovori ce "najverovatnije" poceti u januaru 2014." ??? Bundestag je rekao svoje da ce o datumu pocetka pregovora tek raspravljati u januaru 2014 ( ako budemo dobri naravno ). Kao i do sada , kao i obicno opet su nas prevarili. Vanredni izbori u Srbiji su logican nastavak za overu kod biraca ovakve EU-politike .

momcilo

24.06.2013. 16:33

nasa vlast je definitivno priznala kosovo , kao nezavisnu drzavu, iako o tome nisu pitali narod, datum znaci da ce se dobiti nekoliko desetina miliona dolara za finansiranje politicara, a ono sto vlast nikada ne spominje je ekonomski oporavak zemlje, u stvari politicari su sebi i svojim porodicama sa datumom obezbedili inkam i lagodan zivot, a narodu ce biti jos gore, za nase politicare Srbija, narod nasa vera i kultura je kolateralna steta za njihov licni interes i nteres njihovih porodica.

anita

24.06.2013. 16:40

Nadam se da će evropski zvaničnici znati da cene velike napore koje je Srbija uložila u postizanje sporazuma oko Kosova, i borbu protiv korupcije, i da će Srbija, a to je u interesu svih nas, ma kojoj stranci da pripadamo, dobiti datum za pregovore o pristupanju EU, a ne “zeleno svetlo”.

obrad

24.06.2013. 16:44

Kad je čovek u pravu nema problem da bilo kome, i bilo gde, to kaže, zbog toga Vučić insistira da Srbija dobije datum, jer je Srbija to u potpunosti zaslužila.

bolje ista nego nista

24.06.2013. 16:45

Valjda ovima koji su navikli da zive besplatno, nece da bude tesko.

Natovac crnogorcu

24.06.2013. 17:00

Zasto ne verujes u ljude dobrog srca i siroke ruke? hajde kreni

NEVEN

24.06.2013. 17:16

Ne razumem,za sve članice EU do sada je važilo pravilo da u roku od tri meseca od datuma počinju pregovori,a nam će biti,ako sada dobijemo datum za pregovore tek za šest ili sedam meseci.Može li bre da nešto bude normalno kod našeg ulaska u EU,ili ti će sve ovako stalno biti.Ako je to sve tako onda bolje i da ne ulazimo u tu EU.

ZG

24.06.2013. 19:07

@NEVEN - Kojeg vašeg "ulaska" u EU? HR je pregovarala 8 godina do sadašnjeg ulaska, Turska pregovara već beskonačno dugo, vas čeka minimalno 12, a vjerovatnije 15 godina do ulaska zgog niza razloga(ako uopće ikad uđete, jer nema garancije ulaska!)

ronaldo

24.06.2013. 17:21

I ovo ce biti jedna od niza velikih pobeda Srbije.Dacic Vucic,i Nikolic mogu da vesc sada stave Sampanjac da se hladi posto ide jos jedna vidivdanska pobeda.Tesko tebi Srbijo sa ovakvim politicarima.

kockar

28.06.2013. 03:57

@milentije - Hajde Milentije kad tako lijepo rece Srbija ce puno dobiti sa tim datumom evo ja ti datiram napismeno 100000 eura ,te idi u banku i kesiraj ih .Nemoj zaboraviti iskopirati ovaj moj komentar,.Moras imati neki papir da posjedujes doticnu sumu.

Lipi

24.06.2013. 17:27

Vucica podrzava, kako vecina gradjana Srbije, tako i vecina kljucnih faktora u Evropi. To je kljuc za dobijanje datuma.

Goran5

24.06.2013. 19:31

@Lipi - Mislim da je ovo drugo(večina ključnih faktora u evropi) presudno.

Lipi

24.06.2013. 17:27

Samo maksimalni napori, kakve je ulozio Vucic sa svojim partijskim saradnicima, mogu doneti ovakve rezultate. Takvi napori nikako ne prolaze nezapazeno, vredni su nagradjivanja.

Lipi

24.06.2013. 17:27

Pristupni pregovori znacice da je EU prepoznala napore Srbije, u olicenju Aleksandra Vucica, da se sa korupcijom izbori, da krene pravim putem i na tom putu ostane.

Lipi

24.06.2013. 17:28

Ako dobijemo taj famozni datum za pocetak pristupnih pregovora, SNS ce imati najveci udeo u tome, kao najodgovornija partija na danasnjoj politickoj sceni Srbije.

Onjegin

24.06.2013. 17:39

Konačno je Evropa shvatila da smo zaslužili napredak!Vučiću pripadaju najveće zasluge za to što Srbija za Novu Godinu okreće novu stranicu svoje istorije

Fifi

24.06.2013. 17:57

@Onjegin - Odluka će biti: datum u januaru s tim da Srbija u međuvremenu u potpunosti prizna Kosovo. Dači i Vuči će to prihvatiti, samo da bi sačuvali fotelje. Zarad unutrašnje upotrebe i obmane građana, neće se koristiti termin "priznanje" već "potpuna normalizacija odnosa".

VILJEMOVKA

24.06.2013. 18:11

Dobijanjem datuma za pocetak pristupnih pregovora, SNS ce imati najveci zasluge u tome, kao najodgovornija stranka na danasnjoj politickoj sceni Srbije. napor koji je ulozila tokom mukotrpnih pregovora na kraju su dali povoljan rezultat za gradjane Srbije.

atlas2000

24.06.2013. 18:21

Nadnevak nije presuda ni po čemu niti bitan, najvažnije je vrijeme trajanja pregovora! Sloveniji je uzelo 7-8 godina, koliko i ostam bivšim komunističkim državama. Nekim i kraće, ali su čekali ostale. Hrvatska je pregovarala 10 godina! Srbija će sigurno dulje od 10 godina, jer Srbija ima daleko teže probleme, a posebice priznanje Države Kosovo! Cilj EU je skupni ulazak Srbije i Kosova kao dviju suverenih država, a za to treba 20 godina!

sMile

24.06.2013. 19:43

@atlas2000 - Upravo to,, ne dobija datum samo Srbija,, Kosovo ulazi u proces pregovora kao suverena drzava,, sto ce Srbima da bridi iza usiju,,!! leleee,,!! ;-))

anđelka

24.06.2013. 18:26

Ešton i File u svom izveštaju su realno ocenili doprinos Srbije, i nisu mogli drugačije, nego da u svom izveštaju u potpunosti pohvale Srbiju, i da i sami priznaju da je nemoguće sporazum oko Kosova implementirati u tako kratkom roku kao što to EU misli, ali je bitno da je Srbija preuzela na sebe obavezu da taj sporazum implementira, i Srbija će tu obavezu i ispuniti.

situacija nije bas sjajna ti popustas

24.06.2013. 18:27

Ako zelis da budes svoj gazda u Skandinaviji u zatvoru mocices da studiras, nemoj da pokvaris tu mogucnost.

vaske

24.06.2013. 18:54

Srbija je na dobrom putu da postane članica EU pre svega zahvaljujući Vučiću. Mogu ljudi Vučića da volu, ili ne, ali Vučić radi za dobro svih građana Srbije, pa i onih koji ga ne kritikuju. Jedino ne radi za dobro korumpiranih političara i biznismena, i oni se sa pravom osećaju ogroženim, jer će morati da odgovaraju za nezakonite radnje kojima su stekli svoje ogromno bogatstvo.

Aca

24.06.2013. 19:06

Lažovi katolički iz Vatikana obećanjima i obmanama o nekakvom datumu (Čitaj: Magla koju niko ne može da uhvati) i pregovorima o ulasku u EU nam preko kaparisanih plaćenika otima državnu teritoriju. Ustvari, katolički lažovi prave od nas lud narod. Mi samo jedno rešenje imamo da ovi korumpirani izdajnici …. na Terazijama i da postavimo kralja.

Republika Srpska

24.06.2013. 19:11

Ja sve naj bolje zelim Srbiji kao i cijela Republika Srpska ali hajde da realno razmisljamo poslije ovog datuma da li ce Srbija uci u EU NE nece dali ce joj biti bolje nece da li ce gradjani osjetiti boljitak nece ako je jednoj Hrvatskoj trebalo 10 godina Srbij ce trebati sigorno 10-15 godina to znaci 2023 ili 2027 godine kako ce tada svijet izgledati to samo Bog zna realno gledano Srbija i nece nikada uci u EU mozda kada udje i Turska a to je nikada

valerija

24.06.2013. 19:35

Sigurno je da bi nedobijanje datuma dodatno otežalo implementaciju sporazuma oko Kosova, a u interesu EU je da se taj sporazum implementira, jer zašto se onoliko pregovaralo, da bi EU sada jednom pogrešnom odlukom rizikovala da ceo sporazum padne u vodu. Verujem da EU neće načiniti takvu grešku, i da će Srbiji dodeliti datum za početak pregovora sa EU.

ja i ti

24.06.2013. 19:37

Srbija ne traži nikakve privilegije, već samo od EU traži da se prema Srbiji ponaša kao što se Srbija ponaša prema EU, i da budu korektni i ispune obećanje i Srbiji dodele datum, jer je Srbija datum zaslužila u potpunosti.

Ivona

24.06.2013. 19:38

Jednako raduje dobijanje datuma koliko i činjenica da smo realno postali ozbiljna država i da smo na pravom putu da se i ekonomski oporavimo

sMile

24.06.2013. 19:57

Srbija dobija datum , uslovno,, sta bidne na terenu i kako se provode potpisani ugovori su jako vazni za EU. Do sada vrlo rado potpisuju sve a na terenu rade kontra,,!! srpska posla,,!! ;-))

Zokakoka

24.06.2013. 19:58

Sad kad dobijemo nove prijatelje na zapadu bice super. Kosovo ce postati mafijaksa drzava i dobicemo punu podrsku u borbi protiv separatizma koji dolazi! Hahahahahahaha. Ajde da se ne ponavljam. Ovo je dobrovoljni proces samounistenja jel EU moze samo ako se naglo radi protiv drzavnih interesa. Ta pojava i nije nista novo. Sve clancice imaju poteze Koje su maltene kao drzavni udar a po propisima eu. A srbiji koja gubi drzavnost moral i identitet ova EU je kao zadjni ekser u sanduk.

zenamacka

24.06.2013. 21:33

Nadamo se da ce pregovori poceti i pre januara jer smo dali sve od sebe i zaista zasluzili te pregovore

Porcelan

24.06.2013. 22:15

@zenamacka - Mislis dali smo Kosmet?Pa polako,jos trebaju da daju,mislis da je tu kraj ucenama...gde je Vojvodina,Raska...samo da vidimo sta ce za to Vucko da smisli...za Kosmet znamo,videli smo kako ga je dao...

ja i ti

24.06.2013. 22:49

Srbija ne traži nikakve privilegije, već samo od EU traži da se prema Srbiji ponaša kao što se Srbija ponaša prema EU, i da budu korektni i ispune obećanje i Srbiji dodele datum, jer je Srbija datum zaslužila u potpunosti.

Jela

24.06.2013. 23:02

Uz ovoliko podrške iz cele eu za sve što smo do sad postigli, mislim da je to - to

Srbin 100%

25.06.2013. 16:29

@Jela - Sve zemlje EU su svesne da nepostoji ni jedan validni argument za ne dodeljivanje datuma Srbiji

Nenad Sremac

24.06.2013. 23:49

Srbija je nedvosmisleno zaslužila dobijanje datuma na Vidovdan. Početak je izvestan u oktobru. Razloga nema za odugovlačenje

Jesen stiže dunjo moja

24.06.2013. 23:51

Borbom protiv korupcije i riminala, reformom pravosuđa kao i rešavanje problema sa Albancima na KiM, a pre svega zahvaljujući požrtvovanosti Aleksandra Vučića, Srbija je zaslužila taj famoznin datum i to što pre.

Nenad Sremac

24.06.2013. 23:59

polovina članica EU prihvat stav o dodeli datum Srbiji u što kraćem vremenskom periodu. Ovo je jedan od slobodno rečeno,malih pritisaka prema Nemačkoj i Holandiji koje su baš nešto i oprezne prema nama,.

ZG

25.06.2013. 06:29

@Nenad Sremac - Čak i da je svih 27 zemalja EU za(a nije), ništa ne mogu učiniti protiv volje Njemačke!

Jesen stiže dunjo moja

25.06.2013. 00:04

Eštonova i File ne može ništa drugo da napiše kao i File.Srbija ima sada Vladu koja je odgovorna, iskrena i vodi računa o interesima svojih građana.

Nenad Sremac

25.06.2013. 00:06

Čim nas je i Vesterve3le pohvalio i odao prrznanje onda nema spora da će odgovor bitio pozitivan. Sada je pitanje početka. Mislim da je najrealnija opcija oktobar mesec. Srbija je zaslužila u potpunosti

corli

25.06.2013. 00:50

Svi očekujemo pozitivan odgovor 28 juna, ova vlada je ispunila sve zahteve koje je postavila EU za dobijanje datuma.

TOP

25.06.2013. 08:35

oktobar smo zasluzili.zavisi koliko mocnih clanica eu stane na nasu stranu.ni januar nije daleko,ali treba sacekati vidovdan pa videti sta nam je ciniti.

vujko

25.06.2013. 08:47

Ako Srbija dobije datum, to će biti prevashodna zasluga gospodina Vučića. Dobijanje datuma je dobro za Srbiju i sve njene građane, pa i one građane koji svaku Vučićevu izjavu dočekaju sa najžešćim kritikama. Vučić i svoje najžešće kritičare vodi u Evropu.

deki

25.06.2013. 09:32

Srbija je velike ustupke napravila po pitanju Kosova. Gospodin Vučić je otpočeo žestoku i beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala. Zvaničnici EU bi to trebali da cene i da se zalažu da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU.

tatjana70

25.06.2013. 09:51

srbija je ispunila ono sto se od nje trazilo i njeno je legitimno pravo da dobije datum za pocetak pregovora. vucic je istrajan u tome i njegovo zalaganje mora biti nagradjeno.samo dosledno,vucicu.

ilija

25.06.2013. 10:16

Srbija je nesumnjivo zaslužila datum, i bilo bi nekorektno sa strane EU, ukoliko ne bi ispoštovala sav trud koji je Srbija uložila prethodnih meseci, pre svega u postizanje sporazuma oko Kosova, i borbu na iskorenjivanju korupcije.

đurica

25.06.2013. 10:43

Ne verujem da će odluka EU biti negativna, ali je moguće da to bude tzv. uslovni datum, i ako tako bude, to ne treba to shvatiti kao nešto strašno, jer ako smo mogli sve ove godine da živimo van EU, nije problem da sačekamo da se sporazum oko Kosova implementira, i da početkom sledeće godine otpočnemo pregovore o pristupanju EU. Naravno da je Srbija zaslužila da dobije datum, ali Srbija je mala i mora da istrpi mnoge nepravde, pa i ovo eventualno nedobijanje datuma.

Angelina977

25.06.2013. 10:48

Najbitnije je da oni nama sada daju datum za pocetak pregovora i8 nadam se da ce to biti u Oktobru.

Angelina977

25.06.2013. 10:55

Daj Boze da taj pocetak pregovora bude vec u Oktobru mesecu i da necekamo Januar

Angelina977

25.06.2013. 11:05

Bitno je da oni odluce nama da daju datum aq dali cemo mi poceti sa pregovorima u Oktobru ili Decembru ili pak u Januaru,to cemo da vidimo.

bucko

25.06.2013. 11:20

Vučić je krajnje korektan i iskren bio prema EU, i zbog toga Vučić očekuje i da EU bude korektna prema Srbiji, i Srbiji dodeli datum, a ne neka "zelena svetla".

Srbin 100%

25.06.2013. 16:28

Ovo je ogroman uspeh ove vlade na celu sa Vucicem i nadam se da ce uspeti da nastave neophodne reforme i borbu protiv korupcije jer smo dosta dugo tapkali u mestu i moramo pod hitno da krenemo napred

Mitar

26.06.2013. 00:00

Za sve što je evropsko nije nam potrebna EU već rad red i disciplina !!!

Milivoje

29.06.2013. 20:06

Da nije bilo Vučića nebi bilo ama baš ništa samo bi se priičalo ništa konkretno.