Ema Bonino: Tražićemo datum - odmah!

D. MILINKOVIĆ

17. 06. 2013. u 21:30

Ekskluzivno - Šefica diplomatije Italije uoči posete Srbiji: Evropa mora da nagradi hrabrost srpske vlade. Briselski sporazum je epohalni preokret

DA je samo do Rima - Srbija bi 28. juna dobila datum za početak pregovora o članstvu sa EU. Italija, koja je pre svih i više od svih verovala u povratak Srbije u Evropu, maksimalno će se angažovati kako bi se taj rezultat postigao.

Ove poruke ohrabrenja srpskom državnom vrhu u utorak u Beograd donosi italijanska šefica diplomatije Ema Bonino, koja u intervjuu za „Novosti“ kaže da Srbija i ubuduće može da računa na punu podršku Italije. Jačanje odnosa sa Beogradom za Rim je prioritet i ministarka Bonino najavljuje novi međudržavni samit, u okviru strateškog partnerstva koje su dve zemlje započele još 2009.

* Na poruke srpskih zvaničnika da je naša zemlja ispunila sve evropske zahteve i da

zaslužuje datum, iz Brisela stiže odgovor da ima još mnogo koraka koje treba napraviti. Da li je, po vašem mišljenju, Srbija ispunila sve uslove koje je Evropski savet postavio prošlog decembra?

- Beograd ima stratešku ulogu u širem regionalnom okviru i smatram da je srpska vlada ozbiljno angažovana na konstantnom procesu reformi i da je umela da nađe podsticaje i suštinske ciljeve u procesu evropskih integracija. Napredak koji je postignut poslednjih meseci - naročito rezultati u dijalogu sa Prištinom koji je potpomogla EU - bili su nezamislivi do pre samo godinu dana.

RUSIJA NIJE KONKURENT * Kako komentarišete sve jače veze između Beograda i Moskve i da li one, na bilo koji način, udaljavaju Srbiju od EU? - Rusija nije konkurent, već bitan partner na ovom području. Dovoljno je setiti se da sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije može da otvori vrata tržišta koje čini više od 140 miliona ljudi. Na ekonomskom planu, Unija je glavni trgovinski partner Srbije i sa te tačke gledišta ona je već faktički integrisana u EU.

* Kakvo je raspoloženje među članicama EU, da li je Srbija, posle postizanja Briselskog sporazuma bliža datumu?

- Sporazum od 19. aprila predstavlja epohalni preokret u skorijoj istoriji Balkana po pitanju evropske perspektive i pokrenuo je jedan nepovratni proces. Zbog svih ovih razloga očekujemo da Evropski savet krajem juna prizna napore Srbije i dodeli datum za otpočinjanje pristupnih pregovora.

* Ima li istine u informacijama da će Evropski savet u junu dati samo „zeleno svetlo“ Evropskoj komisiji da počne sa izradom pregovaračke platforme, a da će nam konkretan datum biti dodeljen tek nakon pune primene Briselskog sporazuma?

- Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni prioritet koji je Evropska komisija odredila još 2011, u cilju započinjanja pristupnih pregovora sa Srbijom. S obzirom na to, smatramo da je došao trenutak da se srpskoj vladi priznaju hrabrost i odlučnost koje je pokazala.

* Da li to znači da će Italija na samitu evropskih lidera 28. juna „podići ruku“ da nam se za nekoliko dana dodeli konkretan datum?

NE UVODIMO VIZE * Preti li opasnost da Srbiji ponovo budu uvedene vize za zemlje EU? - Među prvima smo se u Briselu borili za liberalizaciju viznog režima sa Srbijom i sa drugim zemljama u regionu i ne vidim opasnost od ukidanja liberalizacije. Sloboda kretanja građana Srbije u EU je suštinska u procesu integracija i predstavlja ključni momenat koji Srbima daje osećaj pripadnosti evropskom prostoru. Pozitivno smo ocenili mere koje je srpska strana preduzela zarad učvršćivanja saradnje sa pograničnim policijama zemalja Unije.


- Italija će tražiti da se dodeli datum početka pristupnih pregovora. U svakom slučaju, plan implementacije predviđa niz mera i rokova, od kojih su neki vrlo delikatni, a koje obe strane treba konkretno da ispune. Posao se ne završava odlukama Evropskog saveta, već obe strane moraju da ga dosledno nastave.

* Hoće li se Srbija, u foto-finišu odluke o datumu, suočiti sa nekim novim uslovima?

- Ne postoje novi uslovi za otpočinjanje pristupnih pregovora za ulazak Srbije u EU. Od Beograda se traži da primeni potpisane sporazume, prema kalendaru koji je usklađen direktno sa Prištinom, u okviru dijaloga koji potpomaže EU. Verujem da izazov normalizacije odnosa sa Kosovom treba da se doživi kao prilika, ili kao mogućnost za Srbiju da pruži aktivan doprinos jačanju bezbednosti i pomirenja. Srbija treba da se postavi kao važan faktor regionalne stabilnosti. Donedavno, malo njih bi se kladilo na ovakvu promenu perspektive. Italija je u to verovala. Danas smo svedoci prvih konkretnih dokaza ovog dalekovidog pristupa.

* Brisel stalno ponavlja da se, u ovoj fazi integracije, od Srbije ne traži da prizna nezavisno Kosovo. Međutim, da li će to biti uslov za članstvo u EU?

“FIJAT“ NAM
DONOSI PLODOVE
* Jesu li italijanske firme koje posluju u Srbiji zadovoljne i možemo li uskoro očekivati dolazak novih investicija iz vaše zemlje?
- Brojke najbolje govore koliko je Srbija danas važna za italijanske firme. Italija je na prvom mestu po stranim investicijama sa oko dve milijarde evra ulaganja i sa prisustvom oko 500 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju približno 20.000 radnika. Pogodnosti za naše investicije u prerađivačkom sektoru u Srbiji su porasle zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini koje imate sa Rusijom i Turskom, a koji olakšavaju italijanski izvoz na tržišta tih zemalja. Ubiramo i prve plodove projekta „Fijat“, najveće strane investicije u Srbiji, čiji je cilj proizvodnja 200.000 vozila godišnje.


- Protivimo se predviđanju novih uslova i od Srbije nikada nije traženo da prizna Kosovo, već da normalizuje odnose sa Prištinom. Sa te tačke gledišta, kao što je potvrđeno sa više strana, nalazimo se na dobrom putu.

* Kako ocenjujete reforme koje je nova vlada dosad sprovela? U kojim oblastima je učinjen najveći napredak, a gde nije napravljen pomak?

- Cenimo napore koje Vlada čini u smislu prilagođavanja tekovinama EU u nizu veoma značajnih oblasti, kao što su jačanje prava, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, kao i inicijative pokrenute zarad ponovnog uspostavljanja odnosa sa susednim zemljama. U celini, čini mi se da se Evropska komisija, u izveštaju o napretku koji je sačinila krajem aprila, vrlo laskavo izrazila po pitanju dosad obavljenog posla, sa čime se mi slažemo. Svakako, treba dalje raditi sa istom odlučnošću koja je dosad pokazana u želji postizanja evropskog cilja.

* Da li bi za Italiju bilo prihvatljivo da se nastavak pregovora Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN?

- Smatramo da je Kosovo evropsko pitanje i da mu treba pristupati u evropskim okvirima, kao što to uostalom i predviđa Rezolucija UN, na kojoj su zajedno radile Unija i Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

НИКОДИЈЕ

17.06.2013. 21:48

Па тражите,само не знам од кога више? Србија је испунила све могуће и немогуће услове и од нас је доста.Сада да видимо ти што су потписали споразум са друге стране,колико они себе обавезују на дату реч.

Najlon

17.06.2013. 21:51

Aposolutno se slazem sa Seficom diplomatije Italije, da je Srbija zasluzila datum. Jer ono sto je Srbija ucinila za ovo kratko vreme, je iznad ocekivanja, da je cak uspela da iznenadi i EU.

jovica

17.06.2013. 22:19

Italija dobro zna koliki je značaj Srbije na Balkanu i u celom regionu jugoistočne Evrope. Hvala im na podršci i poverenju.

Moda

17.06.2013. 22:34

Sve veci broj drzava ceni ono sto su predstavnici nase vlade na celu sa Vucicem, do sada uradili. Nadam se da ce i oni glavni nagraditi nasu zemlju davanjem datuma.Datum kao datum je bitan ali jos veci znacaj za nas ce imati to sto ce strane investicije poceti polako da pristizu.

Vlado Banja Luka

17.06.2013. 22:51

Vaša EUtopija je na samrti... Razmislite gdje i šta kad se to čedo Novog svjetskog poretka raspadne u paramparčad. Bog čuva Srbiju. Nikad neće postati član te satanističke tvorevine...

tinker

17.06.2013. 23:05

Odlično je to što nam i druge zemlje daju podršku kao i Italija. Idemo napred i nadamo se najboljem (kao vicepremijer Vučić)

pozitivno nastrojena

17.06.2013. 23:13

Ako ima imalo pravde tako ce i biti. Drago mi je sto su i ostale zemlje prepoznale trud i napor koji ulazemo.

tom kulezic

17.06.2013. 23:21

Senjora ema!!! Ima neko ko koci, Srbiju u EU. Vladajuca koalicija Srbije vec mesecima laze gradjane Srbije . Tu laz treba prepisati i medijama koja prenosi sve sto vlada kaze. Ostalo je jos 11 dana narodi Srbije videce pravu istinu koliko je SRBIJA PREVARENA.

niki

17.06.2013. 23:28

Još jedna podrška zemlje EU. Italija, mislim da je njihovo mišljenje jako bitno.

Mitar

17.06.2013. 23:36

Raduje ovakav pristup Italije, posle duzeg vremena od neke mocne zapadne drzave ne stizu packe, vec podrska.

Ivona

17.06.2013. 23:46

Od izuzetne je važnosti što dobijamo podršku od zemalja osnivača eu,kao što je Italija, i dobro je da ova vlada to postiže

dana

18.06.2013. 00:09

Srbija je započela jedan novi put. I ako Evropa želi i veruje da trebamo nastaviti da idemo tim putem onda nam je datum neophodan. Bez datuma zastali bi u našem daljem oporavku.

ROMA-TOTI

18.06.2013. 00:40

Ali na nasu veliku srecu nije samo do Rima..izgleda da ce nas spasiti Nemacka ...samo cekam da cujem koju su pricu smislili nasi politicari ako ne dobiju datum...mozda i posle toga opet pricaju da EU nema alternativu,od njih covek i ne moze da ocekuje drugo nesto...NE-EU...

Udarac

18.06.2013. 00:49

Naravno da smo zasluzili! Pogledajte malo koliko se samo Vucic izborio za nas. I mi se svi trudimo!

bobi

18.06.2013. 01:10

Srbija od sebe pokušava da napravi uređenu državu po primeru mnogih država Evrope. I zadatak Evrope je da joj pomogne a ne odmogne.

Mina

18.06.2013. 02:05

Evropa bi trebalo da nagradi odlučnost i borbenost koju smo pokazali u prethodnom periodu!

obrad

18.06.2013. 06:08

EU bi trebala da ceni velike napore koje je vlada Srbije, a pre svega Aleksandar Vučić, uložila u postizanje sporazuma oko Kosova, i borbu protiv korupcije, i da Srbija dobije datum za početak regovora, a ne “zeleno svetlo”.

Mirjana

18.06.2013. 06:17

Je li to ona EMMA Bonnino iz "devedesetih" kada nas je "bez rezervno podrzavala"????Svega cemo se mi jos naslusati i poverovati u te price!!!

Miloš

18.06.2013. 06:40

Očigledno je da je napredak koji je Srbija postigla u dijalogu sa Prištinom toliki, da ostavlja ogroman utisak i pozitivno mišljeneje o putu kojim Srbija ide. Mislim da večina zemalja EU ima ovakav stav i da dobijanje datuma u junu možemo očekivati.

Max

18.06.2013. 07:27

Koje zaludjivanje naroda sa beznacajnim datumom,da bi nas kupili za sramnu prodaju Kosova i 1300 manastira i ogromno rudno bogatstvo....Necemo u propalu EU i skinite nam se sa grbache.

aca

18.06.2013. 07:41

Italijani su poznati kao foliranti ali nema srbija vece i iskrenije prijatelje nego njih mislim na italijane, sposoban i lukav narod su ono.

Amsterdam

18.06.2013. 16:28

@aca - Foliranti ili ne, sacekajmo i taj 28.6. pa cemo videti ko je folirao a ko se zaista zalagao za nas.

Radovan

18.06.2013. 08:53

Briselski sporazum je epohalna glupost a ne epohalni preokret!! Ne znam zasto uopste izjavljuje nesto slicno?

Dubljanin

18.06.2013. 09:06

Pa tražite ga već jednom.Od nas više ne možete tražiti ništa jer ste prešli već sve moguće rubikone,dosta više.

Amsterdam

18.06.2013. 16:27

@Dubljanin - A sta vredi i da traze, samo oni? Znas li ti koliko se drzava clanica za ovo pita?

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

18.06.2013. 09:26

Stratesko i takticko pitanje je postavljeno, na koji nacin postali su naj bogatiji, ako rezim ne odgovori nastavljamo da secemo tamo gde su najjaci.

Mali bata strucnjak za racunare 85

18.06.2013. 10:07

U tom slucaju, mere ce dati blago poboljsanje u odnosu na trenutnu stiaciju, jer drzavna kasa nema kupovnu moc i ne smanjuje drzavni deficit.

čiča

18.06.2013. 11:36

Nemojte ako Boga znate , zar nas toliko mrzite, vidite kako ste sami prošli u toj EUrupi

Amsterdam

18.06.2013. 16:26

@čiča - Italija nije prosla u EU tako zbog toga na sta ti verovatno mislis. Tako da ne donosi neozbiljne zakljucke i ne pisi isto tako neozbiljne konstatacije.

Thor

18.06.2013. 11:47

Ovo mi se doapada, Italija će se još više založiti za nas. Ovo mi uliva poverenje da će mo zaista i dobiti datum.

Anunaki

18.06.2013. 12:22

Koliko vidim, sunce će tek da nas ogreje kad uđemo u EU, pošto već sada skoro cela EU nas podržava da uđemo.

Amsterdam

18.06.2013. 16:26

Odlicno, ali najbitnije je istaci to da je rok sve kraci i kraci. Svega 10 dana.

Dejana

19.06.2013. 03:01

Posle ovoliko doplomatskih aktivanosti nasih zvanicinka sa prdstavnicima drugih zemalja i njihove podrske Srbiji, realno je da dobijemo datum za pristup pregovorima.

Nenad Sremac

19.06.2013. 10:58

Kaže naša poslovica " Para vrti gde burgija neće". Ne sumnjam u ovu izjavu ministra inostranh poslova Italije

Nenad Sremac

19.06.2013. 11:00

Ne postoji nijedan jedini razlog da nam se nameću neki novi uslovi oko datuma. Implementacija ne zavisi samo do Srbije. To je fakat

MIle i njegovo piile

19.06.2013. 12:36

Nema nijednog jedinog razloga da se ponovo Srbiji uvedu vize za zemlje članice EU. Sa pravo se nalazimo na beloj Šengen listi.

MIle i njegovo piile

19.06.2013. 12:39

Saradnja Srbije i Rusije nikako ne može biti loš signal za zemlje EU čak naprotiv. Naš sporazum o slobodnoj trovini sa Rusijom omogućuje EU preko nas da dođe do ogromnog tržišta u Rusiji. Elem, svima je to u interesu i svi imaju samo korist.

Nebojša sa Zvezdare

19.06.2013. 13:24

Svakako ovakvom odlučnom stavu Italije doprinosi i FIAT koji se stacinirao kod nas, u Srbiji kao i planovi drugih ivestitora koji se spremaju da ulože svoj kapital.

Nebojša sa Zvezdare

19.06.2013. 13:37

Sve je to lepo rekla gospođa ministar. Ostaje samo jedna nepoznanica. Koliko Italija ima uticaja na stav Nemačke i Holandije?

Христодулу

19.06.2013. 22:42

Ако је заиста тако, ето господи и госпођама из ЕУ ускоро идеалне прилике да то у пракси и докажу, тако што ће Србији, дати датум за почетак приступних преговора. У супротном, ће показати сву оправданост тврдњи појединаца да нас никада и нису желели искрено у својим редовима.

Медо Брундо

20.06.2013. 22:34

Заслужили га итекако јесмо, али је готово извесно да га добити нећемо. Волео бих да могу да делим оптимизам Вучића, али бојим се да уценама никад неће бити краја и да ће се само надовезивати једна на другу.

Медо Брундо

20.06.2013. 22:35

Није проблем реч Србије, већ чињеница да су "партнери" из ЕУ непоуздани и и нестабилни као лист на ветру и после се та иста ЕУ ишчуђава зашто је подршка грађана Србије уласку у ЕУ на ниском нивоу.

Svirač

22.06.2013. 11:06

Pijačar Srbija očekuje da dobije datum to je jedino realno sve ostalo je gubljenje vremena.