Evo šta sadrži deklaracija između Rusije i Srbije

Tanjug

petak, 24. 05. 2013. u 16:46

Ево шта садржи декларација између Русије и Србије
U tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Kremlja, navodi se da su dve zemlje pošle od dubokog uzajamnog osećanja prijateljstva, višekovnih odnosa i tradicije i bliskosti dva naroda

SOČI- Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisali su danas u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dve zemlje, kojom se predviđa podizanje saradnje i odnosa na najviši mogući nivo.

U tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Kremlja, navodi se da su dve zemlje pošle od dubokog uzajamnog osećanja prijateljstva, višekovnih odnosa i tradicije i bliskosti dva naroda, kao i od sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma i želje da učvrste veze u svim oblastima.

Rukovodeći se podudarnim stavovima kada je reč o promena u svetu, prvenstvom principa međunarodnog prava u skladu sa Poveljom UN, Srbija i Rusija uverene su da raspolažu značajnim potencijalima za razvoj saradnje u svim oblastima i rešene da se izbore sa zajedničkim izazovima, te saglasne da se Deklaracijom uspostavljaju odnosi starteškog partnerstva.

Ti odnosi obuhvataju sve sfere saradnje, uključujući politiku, trgovinu, ekonomiju, kulturu, nauku tehniku i obrazovanje.

Potpisana Deklaracija, Nikolić pozvao Putina da poseti Srbiju. Više o tome pročitajte OVDE.

Strateško partnerstvo se zasniva na demokratskim vrednostima koje dele obe zemlje, principima suvereniteta, ravnopravnosti i teritorijalne celovitosti država, mirnog rešavanja konflikata, uzjamnog poštovanja i koristi, nemešanja u unutrašnje stvari i obaveza država da ne jačaju sopstvenu bezbednost na račun drugih.

Cilj partnerstva je da se odnosi između dve države podignu na najviši mogući nivo , istovremeno jačajući tesnu i dinamičnu bilateralnu saradnju i na međunarodnoj sceni, uključujcuhi saradnju u okviru UN i drugih međuanrodnih organizacija i napore za jačanje mira i bezbednosti u Evropi.

Strateško partnerstvo obuhvata i bilateralnu trgovinsko-ekonomsku razmenu, poslovne kontaktee, povećanje investicija, saradnju ministarstava unutrašnjih poslova na planu borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i trgovine narkoticima.

Takođe, podrazumeva saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dve države, naučno -tehničku i industrijsko-tehnološku kooperaciju , saradnju u oblasti obrazovanja i kulture, predupređivanje vanrednih situacija i eliminisanje njihovih posledica.

Dve zemlje su opredeljene da podignu efikasnost saradnje, kao i da unaprede mehanizam kontakata na visokom i najvišem političkom nivou.

Dokumentom je predviđeno i aktiviranje saradnje u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, unapređenje saradnje između privrednih komora i drugo.

Predviđeno je i stvaranje povoljnih uslova za uzajamne investicije, bolje korišćenje potencijala za saradnju oblasti transporta i transportne infrastrukture, energetike, sa posebnim akcentom na realizaciju zajedničkih krupnih projekata u oblasti nafte i gasa.

Unapređenje saradnje u obalasti turizma, poljoprivrede i sporta takođe je predmet dokumenta koji su danas potpisali predsednici Putin i Nikolić i u kojem se ističe da strateško partnerstvo između Srbije i Rusije nije upereno ni protiv jedne druge države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

momcilo

24.05.2013. 17:25

nazalost , ono sto je najvise i Srbiju i Rusiju upropastilo, su gledista sa pozicije ISO ( internacionalnog standarda) po kojima se nasa inteligencija oslanja, tako je i skolovana , nazalost ti ISO standardi su veoma generalni i daleko od precizne formulacije,ja se iskreno najezim kada nesto moram da radim po ISO standardu, volim americke standarde zato sto ti tacno i precizno kazu sta treba da uradis, i ova deklaracija je upravo po ISO standardu, nista precizno i nista konkretno, jezim se

MIRELA

24.05.2013. 18:04

@momcilo - Nastavi i dalje da se ježiš jer očigledno da ništa drugo i ne radiš.

momcilo

24.05.2013. 18:57

@momcilo - @ MIRELA, koliko si placena da se izjasnjavas kao mirela, i koliko si placena da zastupas SNS_SPS

ljutka

24.05.2013. 19:31

@momcilo - Deklaracija je akt koji potpisuju najvisi zvanicnici drzava, u ovom slucaju predsednici, koji sadrzi opste principe i opste odredbe o bilateralnoj saradnji drzava. U takvom aktu i ne treba da bude nista precizno i konkretno. To je sadrzina medjudrzavnih ugovora.

ljutka

24.05.2013. 19:33

@momcilo - Protivnicima srpsko-ruskog prijateljstva jedino je preostalo da se jeze. Drugih sredstava i orudja da zaustave novu fazu u odnosima nase dve drzave nemaju.

Dobro jutro Srbijo

24.05.2013. 23:40

@momcilo - momcilo kad vilis standarde americkih okupatora pa idi tamo kod njihi tamo precizno radi i precizno zivi...samo ako te oni prihvate ..cisto sumnjam....boy

Dobro jutro Srbijo

24.05.2013. 23:55

@momcilo - LJUTKA@I mi im necemo to dozvoliti.Gosp.Toma je miran covek nijezlopamtilo a ja mu preporucujem da se malo promeni i da promeni zakone i uvede sankcije ko u EU , jer mnogi prelaze granice dozvoljenog potpirujuci razjedinjenje....

Čedomir Činić

24.05.2013. 17:28

To je politika na visokom nivou, i nemoj da se zavaravamo niko ne predaje svoju moc a moc je znanje! Niko nesme autorsko pravo da otkrije ili izda drugom bez saglasnosti autora, drugom licu, ako nije njegova licna intelekualna ,materialna svojina. EU,Rusija,Amerika,Kina ili bilo koja druga demokratska drzava nece zloupotrebi svog naroda prav. Autorsko pravo koje ja imam, delim sa mojim najblizim saradnicima i nikom vise. Nemoj da gubimo vreme mi imamo veliku odgovornost za Srbiju, i ova deo EU

Dobro jutro Srbijo

24.05.2013. 23:37

@Čedomir Činić - CedomireCinicu@ , ne filozofiraj ti iti tvoji saradnici, manipulanti,, a saradjujes a.......

ss

24.05.2013. 18:24

@MatijaBG LDP - Matija-Sluganski mozak ne razume šta je to ponos, tradicija, sloboda.Daj sve od sebe, i ne budi sluga naših neprijatelja!Možeš ti to mali!

aca i toma sd

24.05.2013. 18:56

@MatijaBG LDP - decko ..dobitnik Nobelove nagr.za ekonomiju izjavi danas..samo glupi mogu da traze ulazak u EU ..

Dobro jutro Srbijo

24.05.2013. 23:43

@MatijaBG LDP - ss@ ne moze on je dao dusu djavolima odavno ..nema mu povratka..

Srbin 100%

25.05.2013. 01:21

@MatijaBG LDP - U nedostatku argumenata ovaj pokusaj diskreditovanja ovako bitnog dokumenta decijom forom je u najmanju ruku smesan

Branko

24.05.2013. 22:23

Pozitivno, imati dobre "strateške" odnose sa Rusijom a istovremeno "posebno dobre" i sa EU, to je privilegija koju nema ni jedna zemlja Evrope. Nesumnivo, uspeh srpske politike. Kako sve iskoristiti u narednih 10-tak godina, pitanje je sad?

Buha Radivoje

24.05.2013. 23:27

Zasto kod nas nema ni jedan dokument, ovako javno iznesen da narod moze procitati, nikada, niti o Dejtonu, niti o Kosovu, nikada i nista nema javno i transparentno kod nas.

borisov

24.05.2013. 23:44

Bas kao sto je i Cercil pricao, imamo stalne interese, a ne prijatelje. Da smo tako radili u proslosti ne bi bili u ovako velikom kanalu.

stefanino

24.05.2013. 23:47

Svako ko se zalaze iskljucivo za jednu stranu sveta i za distancu sa ovom drugom nije realan, a ni ozbiljan. Mene zanima kakvu korist mozemo da izvucemo od jednih ili drugih, kakva ljubav.

zola

24.05.2013. 23:51

U prethodnom periodu odnosi sa Rusijom su bili prilicno zapostavljeni, po meni bezrazlozno. Ne znam da li je to ideologija onih koji su vladali, ali je to svakako lose za Srbiju. Nepostoji drzava u EU koja se ne trudi da ima kvalitetne odnose sa Rusijom, a neki misle da ce da nas cene u EU ako odbijamo Rusiju.

fender

24.05.2013. 23:54

Ako cemo realno, zemlja trenutno belezi uspehe u spoljnoj politici. Veoma je blizu datuma sa EU, strateska saradnja sa Rusijom u isto vreme nije mala stvar.

panco

24.05.2013. 23:59

Ipak politika predsednika "Srbija sa dvoja vrata" nije bila farsa. Sad jos da ona floskula "mi ne mozemo da proizvedemo hrane sto Moskva potrosi za jedan dan" predje sa reci u dela i da se nasim poljoprivrednicima garantuje trziste i cena, a oni ce lako da podignu proizvodnju.

General

25.05.2013. 00:13

Ovo je dobra vest,posle onih porazavajucih iz Brisela...samo ovde hvali ona najbitnija tacka....VOJNA SARADNJA...to treba sto pre da se realizuje i da bezimo sto dalje od one EU-topije...

Demokratska stranka

25.05.2013. 04:47

@General - E, pa vojnu saradnju smo vec ugovorili sa NATO paktom, kasno si se setio!! HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHA!!!

Srpska Napredna Stranka

25.05.2013. 10:46

@General - Jok more zeznuo si se sa NATO nije potpisan nivo saradnje kao ovaj.Srbija je u NATO samo posmatrač i ništa više sa Rusijom je potpisan stvaran pakt.

M.Mila

18.11.2014. 22:00

@General - Nismo se kasno setili i smrtonosna masinerija NATO neka je samo dalje od nas.

milan@pjc

25.05.2013. 00:22

dobro je sto predsednik potpisuje stratesko partnerstvo sa Rusijom koje ce biti od velike koristi za nasu zemlju I treba nam vise ovakvih ugovora sa ekonomski jakim I nama prijateljskim zemljama

salajko72

25.05.2013. 00:31

rusija nam je uvek bila prijateljski naklonjena i treba da sa njom imamo tesne odnose i veze a pogotovo sto ona sada ima najveca energetska bogatstva,a Toma treba da se drzi Putina da nam pomogne da izadjemo iz krize

Srbin 100%

25.05.2013. 01:18

Od ovog sporazuma Srbija ce imati velike koristi i ovo otvara velike mogucnosti za dalje produbljivanje saradnje

stari

25.05.2013. 09:32

juče imali sastanak a danas tekst dogovora na sajtu. O briselskom srporazumu ni do danas ništa ne znamo. Tu nisu čista posla.

M.Mila

18.11.2014. 21:53

@stari - Stari koga interesuje robovlasnicka Evropa i Brisel. Predlazem da pitate Svajcarce hoce li oni u EU. Daleka im kuca.

ordever

25.05.2013. 09:54

Moramo kulturno da se povežemo sa Rusijom, tu smo mnogo slični, i normalno je kad potičemo od istog naroda.

jeremija

25.05.2013. 11:00

Dobijanje datuma, uz strateško partnerstvo sa Rusijom, i dolazak investitira i UAE, bi dali nadu građanima Srbije da se mogu očekivati veće strane investicije u Srbiju i konačni oporavak srpske ekonomije, a samim tim i poboljšanje životnog standarda građana Srbije.

rale

25.05.2013. 11:08

Srbija, bez obzira na težnju da bude član EU, treba da održava i još više razvija svoje odnose sa Rusijom. Upravo ti dobri odnosi sa Rusijom mogu biti velika prednosti Srbija, ukoliko narednih godina Srbija postane član EU.

peđoni

25.05.2013. 11:14

Jučerašnji sastanaki Nikolića sa Putinom, i potpisivanje ove deklaracije, će svakako imati veliki značaj za našu budućnost, jer se kroz istoriju Rusija više puta potvrdila kao zemlja koja je istinski prijatelj. Nikolić je čovek koji samo može učvrstiti to prijateljstvo, koje je predhodna vlast na svojevrstan način malo zapostavila.

željana

25.05.2013. 11:19

Projekat "Južni tok" i gasni sporazum sa Rusijom je od vitalne važnosti za Srbiju. Nije mala stvar potpisati sa Rusijom ugovor o isporuci gasa do 2021. godine, i to po cenama nižim nego što Rusija naplaćuje drugim zemljama u okruženju.

dragiša

25.05.2013. 11:36

Ne znam kako neko moze da kritikuje potpisivanje ovakve deklaracije. Srbija sa Rusijom, kao i sa svim ostalim zemljama sveta, treba da gradi što je moguće bolje odnose, a pre svega ekonomske odnose. Rusija je veliko trziste, a mi imamo mogućnost i bezcarinskog izvoza u Rusiju, a to je još adut Srbije u privlačenju stranih investicija.

Svetlana

25.05.2013. 17:17

Ne mogu da razumem one koji su protiv ovog sporazuma. Ja nisam ni protiv ni za, samo znam da je Evropa propala ili ce uskoro potpuno propasti. Ne mogu ni oni vecito da stampaju pare. Sa nekima moramo saradjuvati.

sivuk

13.11.2013. 19:36

Kako vidim iz objavljenih komentara, ogromna vecina ne podrzava dogovorenesporazume, u krajnosti prijateljstvo sa Rusijom.Natice se utisak, draze im je "prijateljstvo" sa onima sto im ubijase djecu i otese kolijevku nacije.Mogu samo da kazem: "Na zdravlje"!

M.Mila

18.11.2014. 21:47

Ja nisam iznenadena za tolike protivglasove za ovako sjajan i na svom poljima vazan sporazum sa Rusijom. Svi protivglasovi dolaze od NE-Srbske nacije i nasoj Srbiji. Stose meine tice kome se ne dopadaju dogadaju u nasu zemlju srecan im put sa kartm bez povratka.