SA piste beogradskog aerodroma u nedelju popodne su poruke poslali jedan optimista po naravi - šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i jedan realista - prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. A one glase: posle istorijskog sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila sada je preko potrebno da se postigne dogovor oko primene tog dokumenta i da se sa implementacijom počne korak po korak, kako bi se video opipljiv i održiv napredak, jer je to najvažniji preduslov na putu Srbije ka EU, objasnio je Vestervele. Stojeći do njega, Vučić je iskazao uverenje da je Srbija zaslužila i da će dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Vestervele je imao privatnu večeru sa Vučićem, a u ponedeljak ga čekaju susreti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Zatim putuje u Prištinu, kako bi „opipao“ volju druge strane da se Briselski sporazum brzo primeni.

- Za osam meseci uradili smo mnogo više nego neki za deset godina i verujem da to isto misle u Nemačkoj i u EU. Mi ne pravimo sporazume da bismo nekoga varali, nego što mislimo da smo pouzdan partner - naveo je Vučić. - Ponašaćemo se u skladu sa potpisanim sporazumom, ali istovremeno tražimo i od prištinske strane da poštuje sporazum, a ne da se kroz implemenatciju nadoknađuje nešto što u dokument nije ušlo.

Kao što očekuje zeleno svetlo za datum, Vučić je naveo da posle toga ne očekuje tek dan, dva pohvala u novinama, već najkonkretniju ekonomsku podršku Srbiji. Uveren sam, dodao je, da će naši partneri održati reč, jer je napredak srpske ekonomije od presudne važnosti:

- Nismo zvali i molili ni za datume ni za sporazume, ali ćemo da molimo i da tražimo od EU i Nemačke kao najmoćnije zemlje u Uniji veću podršku razvoju Srbije. A mi ćemo da napravimo propise koji će da privuku investicije.

Aktuelni trenutak Vestervele je ocenio kao istorijski za Srbiju, a Nemačka, istakao je, želi da da svoj doprinos da Srbija donese ispravne odluke u duhu Evrope i u cilju daljeg ekonomskog razvoja:

- Duboko smo uvereni da je najbolji deo naše budućnosti pred nama. Obe naše zemlje su evropske i mi u Evropi smo partnerstvo jednakih. Želim da dam svoj doprinos tome da mukotrpni pregovori koji su našli vrhunac u sklapanju istorijskog sporazuma sada budu uspešno okončani. Nemačka želi da Srbija ide evropskim putem, jer smo uvereni da je to u interesu svih nas u Evropi, ali i da je još više u interesu Srbije i njenih građana.

VEČERA U KUĆI VUČIĆEVOG OCA ZAHVALJUJUĆI na srdačnom dočeku, Vestervele je naveo da se on i prvi potpredsednik srpske Vlade dobro poznaju i da imaju poverenja jedan u drugog, kao i da razmenjuju stavove o odlučujućim pitanjima. Ta vrsta poverenja o kojoj je govorio Vestrevele, uzvratio je Vučić, veoma je važna i mi ne želimo da ga izgubimo. Vučić je nemačkog diplomatu dočekao u farmerkama i košulji, a i nemački gost je iz aviona izašao bez sakoa i kravate. Vučić je rekao da će večerati u kući njegovog oca.

U prilog svoje optimističke naravi diplomata iz Berlina rekao je da sama činjenica da je došao u Beograd pokazuje da je dobre volje.

Dve glavne teme koje će se otvoriti sa Vesterveleom, kako su „Novosti“ već pisale su pitanje državljanstva i pitanje ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu. Epilog te diskusije opredeliće da li je konačni dogovor oko plana implementacije briselskog sporazuma moguć. Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo naše zemlje i da sa našim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen.

Kako je do 27. juna, dana kada bi nemački poslanici trebalo da raspravljaju o dodeli datuma, ostalo tek mesec dana, pitanje je šta do tada može da se primeni na terenu.

Ali, već u utorak u Briselu se sastaju premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, ovoga puta da bi, na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, razgovarali o primeni sporazuma.

- Razgovaraće se o koracima potrebnim za implementaciju dogovora. Implementacija je ključna i potrebna u kontekstu zaključaka iz decembra - izjavila je za „Novosti“ portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

U pozivu na sastanak, Ketrin Ešton je poručila da je brza primena postignutog sporazuma od suštinskog značaja u procesu dijaloga.

Dačiću i Tačiju predstoje naporni razgovori, jednako teški, ako ne i teži u odnosu na one koje su vodili kada su postizali sporazum. Odgovor traže mnoga suštinska pitanja od kojih konkretno zavisi svakodnevica Srba s Kosova, od državljanstva i ličnih dokumenata, do toga koje će registarske tablice imati na svojim vozilima. Od suštinske je važnosti i na koji će se način i kojim redosledom srpske institucije na Kosovu prevesti u Zajednicu srpskih opština.

U preostalom periodu do Evropskog saveta krajem juna, premijer Dačić i Tači će morati da preseku i oko drugih važnih pitanja, kao što su energetika ili pozivni telefonski broj za Kosovo.

SRBIJA JE EVROPA KAO momak od 20 godina bio sam prvi put u Beogradu - prisetio se Vestervele, odstupajući od formalnog dela obraćanja.
- Tada sam došao vozom na kampovanje. Dobro pozanajem Beograd i Srbiju. To je prekrasna zemlja, a Beograd je veoma zanimljiv grad. Smatram da spadaju u Evropu. Zato vas želim ohrabriti da ispravne odluke donosite na ispravan način i hrabro.

Razne opcije su još u igri. Što se pozivnog broja tiče, postoje, na primer, nagoveštaji da bi rešenje moglo da se nađe u kompromisu da se Srbiji odredi još jedan međunarodni pozivni broj, koji bi ona privremeno ustupila na korišćenje Kosovu.

Iz sedišta EU, zasada, ne najavljuju da li očekuju potpise već u utorak, ali je jasno da ima još dosta posla i da Dačića i Tačija po svoj prilici očekuju novi susreti.


NE ISPLATI SE KRASTI

UOČI lokalnih izbora u Kosjeriću, Vučić je u nedelju obećao nove investicije u tom gradu i poručio:

- Hoćemo „Simens“ ali ne samo u Subotici, već u još tri fabrike u Srbiji. Pokrenuli smo nekoliko teških i velikih stvari sa kojima niko pre nas nije hteo da se uhvati ukoštac - od Agrobanke, Miškovića i sada „Galenike“. Dokazali smo da gradimo Srbiju u kojoj nikoga neće zaštititi politička pripadnost, ako je počinio neko krivično delo.

Do kraja godine, najavio je Vučić, završiće se pitanje svih 24 spornih privatizacija, rekavši da danas svi u Srbiji znaju da se ne isplati krasti. U šali je dodao da su ga u poslednjih pet dana mnogi pitali da li će „namestiti večiti derbi“ kako bi Crvena zvezda pobedila:

- To su ljudi koji misle da sam isti kao oni. Čestitam Partizanu na poštenoj pobedi i ističem da nikad neću namestiti nijednu utakmicu, makar Zvezda nikad ništa ne osvojila.