Ilić: Mnogi čekaju našu predaju i bankrot

Tatjana SPALEVIĆ

07. 05. 2013. u 20:56

Ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić: Sporazumom sa Prištinom ne priznaje se nezavisnost. Slaba građevinska sezona

BRISELSKIM sporazumom Srbija ništa nije dala, niti njime priznaje nezavisnost Kosova. Pitanje statusa ostaje otvoreno, a u budućnosti, u nekim boljim okolnostima, moguće je doći i do boljih rešenja. Sada smo u situaciji „uzmi ili ostavi“. Zato treba da u ovom trenutku uzmemo maksimum onoga što je realno. O nerealnom možemo da pričamo staru priču od koje proteklih godina nikakve koristi nismo imali.

Ovo u intervjuu za „Novosti“ kaže ministar građevinarstva i lider NS Velimir Ilić, koji ukazuje na to da samo ekonomski jaka Srbija može da pomogne građanima na Kosovu i Metohiji:

- Srbija koja bi bila upropašćena i na kolenima zbog problema koji mogu da nastanu nikome nije od koristi.

* Može li Briselski sporazum da se primeni uprkos protivljenju opština na severu KiM?

- Ne može svaka opština da vodi svoju politiku. Mi prihvatamo sve što je moguće u ovom momentu, što je izvodljivo i što nema štetne posledice za Srbiju i njenih osam miliona građana. Rešenje je da zajednički s predstavnicima srpskih opština razmotrimo kompletnu situaciju, šta je ono što Srbija može da uradi, a da ne žrtvuje narod i državu.

* Da li je Briselskim sporazumom Srbija obezbedila datum za početak pregovora sa EU?

- Mi sigurno dugo nećemo ući u EU, ali je datum važan, zbog investicija. Na Kosovu se ništa bitnije neće promeniti, ali mi moramo biti organizovani, jaki i složni. Nemojmo jedni druge nazivati izdajnicima. Svi mi volimo Kosovo, ali smo upropašćeni, ne možemo dalje i ako čekamo još godinu dana - biće lošije. Svi snose odgovornost, pa i oni koji su svoju dedovinu na Kosovu prodali za stotine hiljada evra, a sad nama pričaju priču, koja ne pije vodu. Srbija ne može bez stranih kredita i donacija da funkcioniše i mnogi čekaju da se predamo i bankrotiramo.

* Šta očekujete od ove građevinske sezone?

- Ova sezona je slaba, nema novca u budžetu za investicije. Ne mogu da obećam da ćemo nešto uraditi, ako u budžetu imamo samo 500 miliona dinara za pomoć građevinskoj industriji. A pojedine građevinske firme imaju gubitak i po 30 miliona evra. Mora ozbiljno da se radi, ali i naši građevinari i putari su neorganizovani, podeljeni, nesložni, ne znaju šta hoće. Ne znaju da formiraju konzorcijume, da se tako pojave na tenderima.

SVE PREMA PLANU NA KORIDORU 11 * KAKO napreduju radovi na Koridoru 11?
- Radovi na delu za koji je zadužen azerbejdžanski „Azvirt“ odvijaju se po planu. Na korak smo do potpisivanja ugovora za deonice, čime će se kompletirati trasa od Beograda do Požege. Izvodićemo radove samo na ovom koridoru vredne oko 1,5 milijardi evra. * Šta je sa deonicom od Požege do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom? - I za taj deo postoji veliko interesovanje. Nije ovaj auto-put važan za Čačak, već za Beograd i celu Srbiju, koja će izvesti saobraćaj na pomorske puteve.

* Kada će biti završen plan za opstanak građevinske industrije?

- Ne zavisi to samo od ovog ministarstva. Pola vlade mora da se uključi u rešavanje tog problema. Pravosuđe drži u stečaju pojedine firme i deset godina. A stečajni upravnici se ponašaju kao lokalni šerifi, prodaju mašine, vozni park, obezbeđuju sebi plate. I Ministarstvo za socijalnu politiku mora da pomogne. Plaćala je država socijalne programe za mnoge firme, pa može i građevinarima i putarima. Neka se u građevinarstvo uloži deseti deo onoga što je uloženo u „Fijat“ i mi ćemo biti zadovoljni. A najveća dugovanja prema građevinarima imaju Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i Razvojna banka Vojvodine, pa što to ne plate.

* Koliko duguje Vojvodina?

- Razvojna banka oko 150 miliona evra. Na dan početka pregovora s građevinarima, moje ministarstvo je dugovalo 13 miliona dinara, i to smo odmah platili. A znate li koliko duguje Beograd?

* Gradonačelnik Đilas kaže manje od milijardu dinara...

- Za one silne nadvožnjake. Znate li da se sve oko mosta na Adi gradi bez dozvole. Republička inspekcija je napravila izveštaj. Most nema upotrebnu dozvolu, a za prilazne saobraćajnice nema građevinske dozvole. I sada bi ja trebalo da podnesem krivične prijave i zatvorim gradilišta. Da ne govorim o tome što most saobraćajno više nema smisla, jer je prethodna vlada za ulazak Koridora 11 u Beograd izabrala levu obalu Save i sad mora da se radi još jedan most kod Obrenovca.

* Hoćete li podneti krivične prijave?

- Uoči praznika sam dobio zapisnike inspekcije i o tome ću izvestiti Vladu. Po zakonu, moramo da podnesemo krivične prijave, jer svaki investitor, pa bila to i država ili lokalna samouprava mora da ima papire. Srbija mora da ima i jedinstven saobraćajni sistem u koji mora da se uklopi i Beograd, ali i Vojvodina, a ne da svako radi po svome.

* Koji su efekti Zakona o upisu nelegalnih objekata u katastar?

- Podnose se prijave, krenuo je upis, ali nam je potrebna podrška lokalnih samouprava, posebno Beograda. Te samouprave i dalje forsiraju legalizaciju da bi uzeli novac, a ne shvataju da će od poreza na imovinu imati veće prihode.

REFERENDUM NEĆE NIŠTA REŠITI * HOĆE li biti referenduma oko primene sporazuma sa Prištinom?
- Možda. Ali mislim da referendum nema smisla i da ništa neće rešiti. Jer, parlament je ogromnom većinom usvojio predlog Vlade Srbije, a poslanici su predstavnici naroda. S druge strane, predstavnici opština sa severa KiM kažu da će prihvatiti rezultat referenduma ako on za njih bude povoljan. To stvarno nema smisla.

* Najavili ste brojne pogodnosti, ali se malo toga našlo u zakonu o katastarskoj legalizaciji, posebno u delu koji se odnosi na bespravna zdanja sazidana na tuđem, pre svega državnom zemljištu...

- Pogodnosti nema samo za one koji imaju nameru da prodaju svoje objekte posle upisa u katastar, oni će morati da plate i legalizaciju i zemljište. A za one koji će nastaviti da žive u svojim kućama nema problema.

* Kako napreduje izrada zakona o planiranju i izgradnji?

- Naš predlog je spreman, ali smo uključili i građevinare, razna udruženja, kao i USAID da daju svoje preporuke. Mislim da će se predlog naći pred Vladom za oko mesec dana. Ali prvo dva politička pitanja moraju da se reše. Povraćaj imovine i konverzija, koja nigde u svetu ne postoji.

* Hoće li Ministarstvo predložiti ukidanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu?

- Gradovi nas napadaju, kažu da tajkunima guram milione. Pa neka te milione naplate kroz poreze, a ne kroz konverziju. Svi traže od nas da se konverzija ukine. Da bi se dobila građevinska dozvola prvo mora da se reši konverzija.

* Imate li podršku u Vladi za ukidanje konverzije?

- Kada smo je odložili za godinu dana, imao sam punu podršku, verujem da će tako biti i sa ukidanjem. Moramo da pokrenemo velike investicije. Građevinari pitaju ko uzima razliku ako oni svoj rad i materijal naplate 400 evra po kvadratu, a u prometu su stanovi od 1.300 evra po kvadratnom metru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Sojke - Bela Lada

07.05.2013. 21:07

Bankrot je mozda najbolje sto Srbiju s vama moze snaci? Sto se vase predaje tice demokratori i diktatori se ne predaju po zivu glavu posebno posle pouke koju su izvukli od Sanadera, ali svi ce te VI svakako doci na red!? Onda ce se ispitati i predaja i prodaja i izdaja, nicija nije do zore pa nece ni vasa!

mile

07.05.2013. 21:54

Zasto ne razjurite tu bandu u sekretarijatu za legalizaciju, koja blokira upis u katastar?

Dusan pravi

08.05.2013. 01:12

Da li g. Ilic moze da objasni zasto nije glasao za sporazum, kada je tako dobar. Takodje, neminovni bankrot Srbije, ako u planu vec nije prodaja sledeceg regiona, moze da naskodi samo stranim bankama i uvoznicima. Narod ne bi osetio nista. Ne bi mogao vise da priusti uvoznu robu, ali vecina to ne moze ni sad. Privreda bi se preporodila. Drzavni sluzbenici po Beogradu, bi pretrpeli najvise, ali ako se njima dozvoli da prodaju KiM danas, svi ce pre ili posle doci na red.

Krle

08.05.2013. 12:11

@Dusan pravi - Ove sto tvrde kako je sporazum dobar i kako nisu priznali Kosovo, pod hitno preselit u Zvecane. Sloiter da se uradi za celu vladu i parlament i neka fabrika pored. Sivaona ili tako nesto.

CNN

08.05.2013. 06:41

2008. Ilić je pričao drugu priču u vezi sa Kosovom, ali izgleda da je to politika. Za dolazeći bankrot znamo.

Naissus

08.05.2013. 07:06

Jadna je zemlja u kojoj si ti ministar i clan parlamenta. Takva zemlja je osudjena na propast. No nije cudo, pogledajte ko je predsednik drzave. Tuga i jad ko vodi ovu zemlju.

Astro Riel

08.05.2013. 07:34

Vi mislimo da je njegova situacija vrlo ugrozena a njegov visoki medjski profil moze da mu naskodi. Zbog toga bi trbao da trazi pravnu zastitu koja je potrebna u ovakvim okolnostima da sacuva cast i glasine.

VELJA

08.05.2013. 08:34

pa zar ti covece jos imas obraz da se negde pojavis javno.Najbolje idi kuci i moli boga da ne pocne preispitivanje tvoje imovine a o tvom radu ne treba nista ni ispitivati.

čiča

08.05.2013. 11:13

A šta to priznaje ako ne nezavisnost. To je svima jasno šta ste uradili samo nevama iz partija na vlasti

iz glave

08.05.2013. 15:38

od kog virusa vi na vlasti bolujete pa sve suprotno od naroda "mislite" ... kako to da referendum neće ništa rešiti - ili će potvrditi "mišljenje" Skupštine ili će izazavati prevremene izbore i poništiti paraf na sramnom sporazumu

kupac

09.05.2013. 13:05

Gospodine ministre prenosim vam podrsku u vasem radu i timu sa kojima radite.mi kao kupci stanova nas 1000 od vas ocekujemo resenje problema koji traje 10 godina radi se o stanovima na cukarickoj padini i firmama delta legal i stankom vlasnika zike mustikle i aleksandra lukica kao i stecajnoj i gradjevinskoj mafiji u beogradu. pomozite nam da sprovedemo zakon .