Agencija: Trećina stranaka nije dostavila finansijski izveštaj

Tanjug

utorak, 30. 04. 2013. u 19:21

Агенција: Трећина странака није доставила финансијски извештај
Trećina registrovanih stranaka nije dostavila godišnji finansijski izveštaj za 2012., a to su učinile sve parlamentarne stranke osim Narodne seljačke stranke i Romske partije
BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da trećina registrovanih stranaka u Srbiji nije dostavila godišnji finansijski izveštaj za 2012., a da su to učinile sve parlamentarne stranke osim Narodne seljačke stranke i Romske partije.

"Od ukupno 91 registrovane stranke, njih 59 je dostavilo izveštaje, od kojih je devet tehnički neispravno. Veliki broj koalicija i grupa građana koje su osvojile odbornička mesta u skupštinama gradova i opštinama takođe imaju obavezu da Agenciji dostave izveštaje. Zaključno sa 29. aprilom, 13 grupa građana je podnelo izveštaje, od kojih je jedan tehnički neispravan", precizirano je u saopštenju.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i dve grupe građana "Pokret radnika i seljaka za istočnu Srbiju i Pomoravlje - Zaječar" i "Pokret za Smederevo" poslale su dopise koji se, kako se ističe, ne mogu smatrati izveštajem.

"Finansijski izveštaji političkih stranaka za 2012. su od posebnog značaja jer sadrže podatke koji mogu dodatno objasniti troškove prošlogodišnje izborne kampanje. Iako je nepodnošenje izveštaja prekršaj za koji je po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti propisana novčana kazna i u slučaju pravosnažne osude uskraćivanje finansijskih sredstava iz budžeta Republike Srbije u narednoj godini, 31 stranaka nije dostavila izveštaje Agenciji", saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije proveravaće ne samo formalnu već i sadržinsku ispravnost godišnjih finansijskih izveštaja političkih subjekata, a protiv onih koji su se oglušili o Zakon Agencija će preduzeti zakonom propisane mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije