JERUSALIM - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom i predsednikom parlamenta, Kneseta, Juli Joel Edelštajnom.

Nikolić je izraelskim zvaničnicima preneo želju da odnosi dveju država budu još bolji i da prema izraleskom narodu gaji saosećanje i divljenje.


Nikolić, koji od ponedeljka boravi u Izraelu, zahvalio se Netanijahuu na dočeku.
"Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu uz pomešana osećanja - najpre saosećanja sa vašim narodom, a potom i divljenja onome što ste učinili. Uz želju da se naši odnosi još bolje razvijaju, uz želju da svet liči na odnose Srbije i Izraela ja vam se zahvaljem na dočeku", rekao je Nikolić.

Premijer Izraela ocenio je da dve zemlje imaju odlične odnose i izrazio uverenje da će oni biti još bolji.

"Radujem se razgovorima sa Nikolićem o bilateralnim pitanjima, regionu i svetu, koji se menja velikom brzinom, ali, za razliku od naših odnosa, ne nužno na bolje", rekao je Netanijahu.

Nakon dočeka, Nikolić i Netanijahu su po svom izboru napisali po jedan odlomak iz Biblije, svako na svom jeziku.


NIKOLIĆ POSETIO IZRAELSKI PARLAMENT

Nikolić je ranije posetio izraelski parlament gde se sa Edelštajnom složio da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti, i istakao da ako iko razume patnje Jevreja onda je to srpski narod.


"Veoma me je dirnula poseta Memorijalnom centru ( Jad Vašem) i jos uvek su mi osećanja pomešana. I pored toga što o patnji Jevreja znamo puno, suočavanje sa njom nas iznova pogađa. Ako neko moze da razume tu patnju, to je srpski narod, koji je, pored fizičkog stradanja i pogroma, doživeo i anatemu svetske javnost", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da prošlost treba ostaviti sećanju i okrenuti se budućnosti i kroz tesnu saradnju dve zemlje, naročito u oblasti poljoprivrede, omogućiti da građani žive bolje.

Edelaštajn je istakao da Srbi i Izrael imaju puno toga zajednickog, između ostalog, bolnu prošlost, ali da u njoj ne treba živeti, već se okrenuti se budućnosti.

"Kroz zajednička ulaganja, razmenu iskustava i unapređenje bilateralne saradnje, moguće je ostvariti bolju budućnost u obostranom interesu", ocenio je on.

Edelštajn je priredio Nikoliću svečani doček, uz počasnu gardu. Tokom posete Knesetu Nikolić se upisao u Knjigu utisaka.


POZIV IZRAELSKIM PRIVREDNICIMA DA ULAŽU U SRBIJU

Predsednik Srbije obišao je u Jerusalimu farmaceutsku kompaniju "Teva"
- industrijski konglomerat sa oko 46.000 zaposlenih i tradicijom dugom 111 godina u proizvodnji lekova.

Nikolić je pozvao izraleske investitore i privrednike da dođu i ulažu u Srbiju, istakavši poljoprivredu, infrastrukturu, infomacione tehnologije i finansije kao oblasti u kojima ima najviše prostora za unapređenje saradnje.

"Obavezao sam se da ću ličnim doprinosom učiniti sve da od Srbije stvorimo stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kome se pravila znaju unapred, u kome se ona ne menjaju u pristojnom vremenskom periodu i u kome ona važe jednako za sve, pa vas pozvam da u tom prostoru i vi nađete svoje mesto", poručio je Nikolić u Tel Avivu.

Ističući da su ga razgovori sa najvišim izraelskim zvaničnicima uverili u postojanost prijateljstva dve države i ulili mu nadu da će međusobni odnosi i dalje ići isključivo uzlaznom putanjom, Nikolić je rekao da će garant izraleskim privrednicima za dolazak u Srbiju biti to prijateljstvo, kao i njegova reč.

"Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je poseban akcenat stavio na poljoprivredu "za čiji razvoj i unapređenje Srbija poseduje ogroman neiskorišćeni potencijal".