Ljajić: Srbija nema vremena da čeka

Predrag VASILJEVIĆ

30. 04. 2013. u 18:35

Potpredsednik Vlade Srbije o sporazumu sa Prištinom, referendumu, siromaštvu, investicijama: Bolji sporazum nismo mogli dobiti

POSLE prihvatanja briselskog sporazuma sa Prištinom, Srbija se nalazi pred velikom šansom da konačno zaokrene politiku prema modernizaciji i ekonomskom razvoju. Tu priliku ne smemo da propustimo!

To je u razgovoru za “Novosti” poručio potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji upozorava da je sada potrebna mudrost i odgovornost, kako se ne bi ušlo u nove političke krize, podele i bespotrebna iznurivanja u unutrašnjim sukobima:

- Nije do kraja posao završen. Predstoji težak deo posla oko implementacije sporazuma. Ne smemo ovako dobru stvar upropastiti lošim političkim odlukama, što nam je u prošlosti bilo svojstveno.

* Kako će se razrešiti spor koji imaju Beograd i Kosovska Mitrovica oko primene briselskog dogovora?

- Ne bih govorio u kategorijama “Beograda i Kosovske Mitrovice” jer se tako zanemaruje pozicija oko 80.000 Srba južno od Ibra. Njih je duplo više nego Srba na severu KiM, a znatno su u težem položaju u svakom pogledu. Briselskim sporazumom, država je zaštitila interese svih Srba na KiM.

* Ali, otvorila se politička provalija između Vlade Srbije i predstavnika naših sunarodnika sa severa Kosova?

- Svako zaoštravanje te vrste odnosa i produbljivanje jaza u stavovima između vlasti u Beogradu i lidera sa severa ići će na štetu celoj državi, a najviše kosovskim Srbima. Na tom antagonizmu ne može da se napravi ništa dobro. Kroz permanentan dijalog moramo naći najbolje rešenje za primenu sporazuma.

* Šta ukoliko sever KiM ostane čvrst i jedinstven u odbijanju implementacije?

- Voleo bih da čujem šta je pozitivna posledica tog odbijanja, inaćenja i konfrontiranja sa vlastitom vladom. Ne vidim da iz toga može da se napravi nešto korisno za srpsku zajednicu, a štete mogu da budu velike.

* Srbi sa severa odbacuju sporazum jer smatraju da se Srbija odriče Kosova...

- To jednostavno nije istina. U Briselu je odigrano samo jedno poluvreme u kome su Srbi prvi put dobili međunarodne garancije za svoja prava, sigurnost, zaštitu, ekonomski razvoj. Kosovska vojska neće biti na severu, naš narod će imati svoju policiju i institucije. Te instrumente Srbi treba da iskoriste maksimalno kako bi došli i do nekih političkih ciljeva u budućnosti. Kako bi ojačali.

* Vidite li referendum o sporazumu kao izlaz iz novog političkog ćorsokaka?

- Referendum bi bio koristan isključivo pod jednim uslovom, koji je naveo prvi potpredsednik Vučić: da svi prihvate rezultate narodnog izjašnjavanja i da Srbi na severu primene sporazum ukoliko bude takav rezultat glasanja. Ukoliko odgovor naroda na sporazum bude negativan, onda Vlada više nema legitimitet i išli bismo na izbore.

* Koji su razlozi protiv održavanja referenduma?

- Politička elita je pokazala hrabrost i stala je ispred naroda. Došli smo do sporazuma koji je u ovim okolnostima najviše što se moglo postići. Niko ne priča da je taj sporazum idealan. Pre šest godina je nuđen Ahtisarijev plan i svi su ga odbili, pa smo u ovim pregovorima dobili mnogo goru ponudu koju smo znatno popravili.

IZBORI NISU PAMETNI * KOLIKO je sada važna politička stabilnost u zemlji? Očekuju li nas vanredni izbori ili rekonstrukcija Vlade?
- Zbog šanse za modernizaciju pred kojom se nalazi zemlja i investitora koji dolaze, nije pametno sada razmišljati o izborima. Kada se završi ovaj politički proces oko implementacije sporazuma, treba videti da li je moguća i korisna rekonstrukcija Vlade.

* I na kraju smo se i sami vratili na Ahtisarija?

- Sporazumom smo dobili više od Ahtisarija. Ali, da se ne lažemo, ne mnogo više. Činjenica je da bolji sporazum nismo mogli da dobijemo.

* Šta ako Srbi sa KiM odbiju vladin uslov za referendum i skupe 100.000 potpisa da sami pokrenu izjašnjavanje građana, ali sa svojim pitanjem?

- Šta će im potpisi i narodna inicijativa ako im već Vlada nudi referendum? Ali, ne može referendumsko pitanje da bude “da li ste za to da sever Kosova bude pod vlašću Prištine”! Pa, naravno da to niko ne prihvata! Hajde da zajednički formulišemo pitanje i da se svi obavežemo da ćemo prihvatiti referendumske rezultate.

* Srbi traže i više vremena za održavanje referenduma, a ne samo 15 dana?

- A šta će im više vremena? Pa sve je potpuno jasno. Građani imaju sve informacije i mogu slobodno da odluče. Srbija, nažalost, nema više vremena za čekanje i iznurivanje u političkim ratovima i podelama. Bojim se da oni što traže referendum istovremeno mole boga da do referenduma ne dođe. A nisam čuo ni da su javnosti rekli šta je alternativa sporazumu.

* Pa, hajde, otkrijte nam, šta bi se to desilo sa Srbijom da nije postigla ovakav dogovor sa Prištinom?

- Srbi na Kosovu ne bi imali zagarantovanu zaštitu. Srbija bi bila označena kao strana koja je po ko zna koji put odbila sporazum, a uvek kada smo nešto odbijali, sledila bi neka nesreća. Ko bi dao garancije da ne bi došlo do neke nove kosovske oluje? Tačiju bi se otvorila vrata za nasilnu integraciju severa u kosovski sistem i imao bi sigurno podršku Zapada za to.

* Kakve bi bile posledice po celu Srbiju pošto se državni vrh optužuje i da je potpisao sporazum samo zbog briselskog datuma?

- Srbija bi ostala da tapka u mestu. Dve godine bismo bili zaboravljeni u čekaonici EU dok oni obave sve svoje izbore. Više ne bismo bili tema ili bismo bili tema po lošem. To bi se odrazilo i na naš ekonomski razvoj. Ipak, datum je bio poslednji, a ne prvi razlog zbog koga smo prihvatili sporazum.

* Šta smo to kao država dobili potpisivanjem sporazuma?

- Promenili smo matricu dosadašnjeg ponašanja i postali smo faktor. Promenili smo paradigmu i postali smo dobra vest u svim svetskim medijima. Svi sada govore o novoj eri u politici Srbije koja je spremna i odlučna za hrabre korake u rešavanju teških regionalnih problema. Možda neko misli da je to malo, ali smo mi probali sve drugo u poslednjih 20 godina i videli smo kako smo završili.

* Promenila je Srbija istorijski kurs i posle 5. oktobra pa smo opet dobili novo rasparčavanje zemlje, ucene, pretnje...

- Srbija, nažalost, nije iskoristila peti oktobar i taj “medeni mesec” koji smo imali. Čim se promenila vlast, počela je unutrašnja borba između stranaka i ništa nismo iskoristili za zemlju. Ispustili smo šansu.

* Ko nam garantuje da će ova šansa biti iskorišćena u korist zemlje?

- Ovo je zaista prilika da se Srbija etablira kao regionalni činilac i da zemlja istakne ozbiljnu kandidaturu za evropsku porodicu država i naroda. Dobijanjem datuma započinjemo nepovratni proces reformi i modernizacije i nemamo više teških političkih prepreka na tom putu. Počinjemo ozbiljne promene u zemlji i otvaramo novu ekonomsku perspektivu. Vreme je da ekonomiju stavimo na mesto svih prioriteta. Nema borbe za nacionalne interese sa najmanjom platom u regionu.

DATUM SIGURAN
U JUNU
* SMATRATE li da je izvesno dobijanje evropskog datuma u junu s obzirom na to da Nemačka traži i primenu sporazuma?
- Apsolutno sam siguran da će Srbija u junu dobiti datum za otpočinjanje pregovora za punopravno članstvo u EU. Ne postoji više nijedan razlog da se to ne desi.

* Kako podići ekonomiju kada je i Evropa u krizi?

- Hitno bi trebalo da odredimo šta su nam ekonomski prioriteti, a šta su nam stvarni resursi u proizvodnji i izvozu. Moramo znatno da olakšamo procedure za strane investitore i ulagače. Svakoga ko uloži u Srbiju moramo da gledamo kao malo vode na dlanu. Bukvalno, da za njih trčimo od šaltera do šaltera da završavamo dozvole. “Ikea” je, primera radi, dobila u Hrvatskoj sve dozvole za rad za samo mesec dana.

* Dolazi li ta švedska kompanija konačno i kod nas?

- Defitivno stižu i to će uskoro i da saopšte. Regionalni centar “Ikee” će uskoro biti i u Srbiji.

* Očekuje li nas sad talas investicija i smanjenje nezaposlenosti?

- Moram reći da nikada nismo imali više zainteresovanih za investiranje, nezavisno od sporazuma koji smo postigli sa Prištinom. Očekujem znatno veći broj direktnih investicija nego ranije. A to je uslov za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji.

* Kada će građani živeti bolje? Socijalno raslojavanje u zemlji je dramatično?

- Očekujem da pozitivna politička klima stavi ekonomiju na prvo mesto naših ciljeva i da se postepeno smanjuje siromaštvo, a povećava standard građana.OHLADITI GLAVE

* HOĆE li briselski sporazum motivsati razne, pa i separatističke interese u Vojvodini, na jugu Srbije, Sandžaku...?

- Otvaranje svih tih pitanja u ovom momentu, kada smo postigli najvažniji sporazum sa Prištinom, bilo bi, najblaže rečeno, politički i moralno nekorektno. Ako ima nekakvih problema, doći će vreme da se oni rešavaju hladne glave i demokratskim sredstvima. Inicijativa vojvođanskih vlasti bila je pogrešna i u tajmingu i u cilju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Radovan

30.04.2013. 19:02

Nema tu Srbija sta da ceka ili ne ceka. Postoje odredjene norme koje moraju biti ispunjene da bi se postigao i primenio bilo kakav sporazum. Ovde se ocigledno radi o krsenju Ustava Srbije pa sad nastoje da to na brzinu proguraju i da, kao po obicaju, niko ne bude kriv za to. Neka menjaju Ustav ako im je to prepreka ostvarenju sporazuma. Bilo kako bilo, moracemo da cekamo hteli mi to ili ne. Kazu, ne radimo to zbog datuma, a ako ne prihvatimo sporazum moracemo cekati na datum. Ko koga ovde farba?

Marko Petrovic

30.04.2013. 19:38

Hoce li neko da mi odgovori: - Zasto se EU i SAD zauzimaju za nezavisno Kosovo?

Drele

30.04.2013. 20:47

@Marko Petrovic - zato sto im treba kvazi drzava bez zakona koju niko ne kontrolise za vojnu bazu, za kontrolu komunikacija i ostaloga. U nekoj uredjenoj drzavi poput Svedske to ne bi mogli raditi, jer bi se gradjani u organiziranoj drzavi kroz ustanove pobunili. Na Kosovu im niko nista ne sme da kaze. Kosovo ima odlican polozaj u odnosu na evropu, bliski istok i Rusiju

Zalosno

01.05.2013. 04:45

@LOL - Interesantno svi prete Srbima sa Kosova samo ako ne pristanu na njihove odluke da Pristina vlada severom.

Referendumsko pitanje

30.04.2013. 21:31

Ljajić:"Ali, ne može referendumsko pitanje da bude “da li ste za to da sever Kosova bude pod vlašću Prištine”!--- E pa dragi gospodine, ne da može, nego i mora da to bude refrendumsko pitanje. To je jedini logičan izbor prilikom odlučivanja o referendumskom pitanju. Sve drugo je prodavanje magle i manipulisanje naroda.

Referendumsko pitanje

30.04.2013. 21:38

Ova žurba postaje zaista nepodnošljiva. Datum se može dobiti nekoliko meseci ili nekoliko godina ranije ili kasnije, a eventualna vlast Prištine nad severom Kosova, što žele i Priština i EU i vlada Srbije, potrajaće jako duuugo. Možda zauvek.

IvanGrozni

30.04.2013. 21:43

Ovu priču slušamo već 13 godina. Da je 2001. možda bi i poverovao Rasimu. Ovako...

Amajlije

01.05.2013. 08:15

Citam komentare i pitam se dokle cemo vise povlaciti kocnicu i praviti jos vecu agoniju od one u kojoj se trenutno nalazimo?Potpisan je sporazum kakav takav,ali sigurnpo bolji nego nikakav.Pa nisu Albanci toliko civilizovan narod pa da s njima mozes da razgovaras.I ovo sto su dosli na razgovore,to je inicijativa EU.Vidite da su oni narod koji sve resavaju sukobima.Sama cinjenica da su dosli na pregovore,jedna je od pobeda Srbije.Srbi na Kosovu bi sada da udaraju SAKOM OD STO izgleda.Sve je malo!

Mitrovic Rado

02.05.2013. 10:17

Ovaj po0liticki brod je odavno izgubio kurs i kontakt sa bazom (sirotinjom).