JERUSALIM - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić založio se danas u Jarusalimu za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i zahvalio toj zemlji na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, izrazivši pri tom nadu da će ta pozicija biti očuvana.


Nikolić je, posle razgovora sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, kome je uputio poziv za uzvratnu posetu Srbiji, rekao da je njegova poseta Izraelu izraz zahvalnosti Srbije i njegove lične na tom doslednom i principijelnom stavu.

"Moja poseta je izraz zahvalnosti i za podršku naporima koje ulažemo sa ciljem iznalaženja rešenja koje bi bilo u interesu stabilnosti. Srbija je posebno zahvalna na razumevanju sa kojim država Izrael pristupa tom pitanju od velikog značaja za nas. Očekujemo da će postojeća pozicija biti sačuvana", kazao je Nikolić.

Nikolić je poručio da u "državu Izrael dolazi sa velikim zadovoljstvom i u uverenju da će njegova poseta rezultirati daljim jačanjem saradnje Srbije i Izraela na obostranu korist.
"Moja poseta se realizuje u svetskim i regionalnim okolnostima koje još više nameću potrebu jačanja bilateralne saradnje Srbije i Izraela i na taj način jačanja njihovih pojedinačnih i zajedničkih kapaciteta za suočavanje sa izazovima savremenog sveta", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da dalje unapređuje ekonomsku saradnju sa državnom Izrael, a njegova poseta ima za cilj da reafirmiše mogućnosti i potrebu za daljem jačanjem saradnje u oblasti investicija, finansija, poljoprivrede, informacionih tehnologija i vojnobezbednosnom sektoru.

On je rekao i da kao posebnu čast i privilegiju doživljava to što će imati priliku da u ime Srbije i njenih građana oda počast žrtvama holokausta u memorijalnom centru Jad Vašem.
"Kako sam obaveštan, tu postoji i poseban deo posvećen logoru Jasenovac u kome je tokom Drugog svetskog rata na teritoriji takozvane Nezavisne države Hrvatske vršena masovna egzekucija na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma", kazao je Nikolić.

On je istakao da je za njega posebna privilegija i poznanstvo i razgovor sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom, koji je, kako je rekao, inspiracija svim nacionalno odgovornim liderima u svetu.

Istovremeno, on je Peresa pozvao da uzvrati posetu i dođe u Srbiju.

Predsednik Izraela izjavio je da je veoma zadovoljan što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da sve konflike treba rešavati na taj način.

"Vi na Balkanu prolazite kroz fazu evrointregracija, koje sada oživljavaju. Veoma sam srećan što EU sada ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati Srbiju kao novu članicu. Takođe sam veoma srećan zbog vašeg dijaloga sa Kosovom. Svi konflikti treba da budu razrešeni dijalogom", poručio je Peres posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Izraelski predsednik se založio za jačanje saradnje dve zemlje, ističući prijateljstvo dva naroda i mogućnost za obogaćivanje tog prijateljastva novim sadržajima.
"I predsednik Nikolić i ja želimo da gradimo svet koji se zasniva na nauci i novim tehnologijama u novim svetskim odnosima", rekao je Peres.

On je preneo uveravanja Nikoliću da će u Izraelu uvek biti prihvaćen kao pravi prijatelj, kod ljudi koji koji žele prijateljstvo sa srpskim narodom.
"Želimo da to prijateljstvo u budućnosti ispunimo novim sadržajima, pre svega saradnjom u oblasti nauke, tehnologije i poljoprivrede", kazao je Peres.

On je dodao da je posebno zadovoljan sto je u delegaciji Srbije i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežavić, ističući da je poljoprivreda za Izrael važno naučno područje.

Peres je Nikoliću poželeo dobrodošlicu i prestonoci Izaela ističući da se nada da će poseta srpskog predsednika biti "puna prijateljstva i zadovoljstva".