Sporazumu Beograda i Prištine podrška poslanika

E. V. N.

26. 04. 2013. u 23:57

Posle desetočasovne žučne rasprave Narodna Skupština u četak veče usvojila izveštaj pregovaračkog tima i briselski dogovor. Za je glasalo 173 parlamentaraca vlasti i opozicije. Protiv DSS, trojica iz kluba SNS, dvojica samostalaca i jedan iz DS

NARODNA skupština usvojila je u petak veče ubedljivom većinom Izveštaj o dosadašnjim procesu političkog i tehničkog dijaloga sa kosovskim vlastima, čime je prihvaćen i sporazum Beograda i Prištine.

Dodatni „paraf“ na briselski dogovor dalo je 173 poslanika vladajuće većine i opozcije, dok je protiv bilo ukupno 24 parlamentaraca - iz redova DSS, samostalnih poslanika, ali i vladajućih partija. Osim Koštuničinih, sporazum nisu podržali ni Bojan Jakovljević (SNS), Dragan Todorović (PS), Goran Bogdanović (DS), ali ni samostalci Borislav Pelević i Nikola Tulimirović. Vladinom izveštaju otvoreno se suprotstavio i Miodrag Nikolić iz kluba naprednjaka. Uzdržan je bio Predrag Mijatović (SNS).

Ovakvom epilogu prethodila je desetočasovna rasprava tokom koje je i parlament presekao veliku kosovsku dilemu. Već posle uvodnih reči partijskih prvaka u Skupštini bilo je jasno da će sporazum dobiti ubedljivu većinu, pošto su se i pre formalnog pritiskanja zelenog tastera „za“ izjasnili poslanici vladajuće koalicije, ali i opozicionih DS, LDP, SPO-DHSS, SVM, LSV i „Zajedno za Srbiju“.

Kako je tekla rasprava u Skupštini Srbije i šta je ko od poslanika rekao pročitajte OVDE

U velikoj sali najviše je varničilo između Ivice Dačića i poslanika DSS, mada ni opozicione partije koje su podržavale sporazum nisu propustile priliku da „posole pamet“ Vladi.

Prvi se na premijera i vlast verbalno ustremio Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS:

- Sporazum koji ste potpisali je povlačenje Srbije sa Kosova. Govorite kako su Srbi dobili veća prava, a zapravo dobijaju ovlašćenja sadržana u Ahtisarijevom planu, koji je odbačen jer je podrazumevao nadziranu nezavisnost Kosova. Šta ste dobili prihvatanjem tačke „da nećemo jedni druge ometati na putu ka EU?“ Pa, priznali ste više, jer je EU više od međunarodne organizacije. Ne verujem da ste toliko lakoverni, pre je u pitanju igra po unapred utvrđenom scenariju.

Samostalni poslanik Borislav Pelević bio je još oštriji:

- Vlast je predala sever Kosova u ruke šiptarskih terorista na čelu sa Tačijem.

Za razliku od njih, prvi parlamentarac demokrata Borislav Stefanović ocenio je da je sporazum manjkav, ali da će ga oni podržati.

- Nedostatak te podrške bi u ovom trenutku vodio daljem propadanju Srbije, ugrozio bi bezbednost na Kosovu, izolovao zemlju i prekinuo evrointegracije. To bi bila katastrofa. Ali, kako vlast misli da sprovede sporazum, kada ga Srbi sa severa odbijaju. Premijer mora da zna da će se pregovori uspešno voditi dok ima aferu, i dok govori da Ustav može da se stavi pod mišku i da Kosovo može da dobije stolicu u UN.

Lider LDP Čedomir Jovanović kazao je da briselski dogovor nije poraz Srbije i da premijer i Vlada imaju njihovu podršku:

- O ovoj temi smo na istom mestu razgovarali i 2008. godine. Beograd je goreo, a LDP je jedina govorila drugačije od svih. To što smo rekli tada apsolutno važi i sad, ali tih pet godina ne može ništa da nadokandi.

Naprednjaci su tvrdili da nisu srećni zbog sporazuma, ali da se u datim okolnostima nije moglo postići više:

- Kosovo ne dobija nezavisnost, ni stolicu u UN. Situacija na terenu nije povoljna, pošto bi Priština vremenom ugasila sve naše institucije, čime bi zaokružila državnost. Ovim sporazumom barem simbolično učestvujemo u vlasti na Kosovu. Nismo imali alternativu, osim da državu uvedemo u samoizolaciju - rekao je šef te grupe Veroljub Arsić.

Socijalisti su, takođe, hvalili dogovor u Briselu, a šef njihove poslaničke grupe Branko Ružić tvrdio je da sporazum nikako ne zadire u Ustav Srbije:

- Oni koji tvrde da imaju bolje rešenje, sigurno bi ga do sada izneli, ali se uglavnom bave kritikama.

Za Ujedinjene regione Srbije dogovor sa Prištinom je garancija budućeg mira i sigurne budućnosti za sve građane Srbije.

- Na pragu je postizanje istorijskog sporazuma sa kosovskim Albancima. Bio bi opasan avanturizam da nismo potpisali i niko ne bi mogao da predvidi pogubne posledice - kazao je Vladimir Ilić, šef poslaničkog kluba URS.

 

Prvi čovek Nove Srbije Velimir Ilić rekao je za „Novosti“ da očekuje ubedljivu podršku za Vladin izveštaj:

- Sporazum je maksimum koji možemo dobiti. Sada moramo da se borimo da zaposlimo ljude. Dosta nam je ovog mrtvila.

Finiš rasprave obeležila je oštra „razmena vatre“naprednjaka i Koštiničinih demokrata. Poslanici DSS optužili su kolege iz SNS da su izdali Kosovo, a Vučićevi su uzvratili da se sporazum ne brani iz stanova u Beogradu ili Londonu.

Polemiku je otvorio Marko Jakšić (DSS), koji je poslanike pozvao da uskrate podršku sporazumu kojim se, kako je rekao, guraju deca kosovskih Srba u žutu kuću Hašima Tačija.

- Da nije bilo DSS, naprednjaci i njen predsednik Tomislav Nikolić nikada ne bi bili na vlasti, ali mi vas nismo podržali da izdate Kosovo i prodate teritoriju - rekao je Jakšić citirajući reči predsednika Nikolića „da se nikada neće smiriti dok ne vrati Kosovo u okvire Srbije“.

Odmah je uzvatio Veroljub Arsić:

- Niko nije prodao Kosovo i izdao Srbe. Najveći problem je to što su najveći takozvani protivnici sporazuma oni koji imaju stanove po Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Svoje poglede na dogovor sa Prištinom izneli su i čelnici SVM, LSV, „Zajedno za Srbiju“, SPO i svi su se, uz neke opaske, složili da je to najbolje rešenje u ovom trenutku. S tim što je ligaš Bojan Kostreš zatražio da se neka od ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština primene i u Vojvodini. To je izazvalo novu paljbu DSS, koja je u toku rasprave predlagala da se glasa javno, prozivkom, kako bi se, kako su rekli, svaki poslanik suočio sa svojom savešću.

Ipak, odluka je pala pritiscima na tastere. Sporazum je ubedljivo prihvaćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Hick Cyrillic

27.04.2013. 00:12

Volio bih da vjerujem i zapravo vjerujem u dobre namjere naseg parlamenta i vlade, ali ne vjerujem u EUschvitz.

Vojislav

27.04.2013. 09:47

@Pjotr Cibukov - Pjotre, odgovor je veoma jednostavan: poslanici su predstavnici naroda koji je za njih glasao na proslim izborima. Da li st ne dopada DSS-u kao maloj stranci koja je nekako uspela da udje u Skupstinu ili nekim jos manjim koji nisu ni presli cenzus, u sustini je nevazno jer predstavljaju jedan jako mali deo naroda. Dobro je za Srbiju sto su prvi put postigli jedinstvo oko nacionalnih interesa i vladajuce stranke i opozicija.

dule

27.04.2013. 13:25

@Pjotr Cibukov - Da poslanici su predstavnici naroda,ali su ti predstavnici pred izbore davali sasviv drugacije izjave i obecanja.

Boromanjaca

27.04.2013. 02:48

Naravno da je bilo za ocekivati da ce velika vecina podrzati sporazum i to se dogodilo. Imamo vladu iz proslog sastava i ovu sadsnju koje su radile na sporazumu sa briselom. Cudi me da LDP, LSV, DS, i bivsi radikali mogu zajedno a vise od 20 godina su bili protivnici.Na zalost narod je ostavljen na cedilu.

gresis

27.04.2013. 09:57

@Boromanjaca - ti bivsi radikali i sps su dosli na pricu ldp,ds,lsv.Sad su svi jedno ... naj.... smo

Boba

27.04.2013. 12:39

@b - Aha kad bi se zezali jer su jedno pricali pred izbore a sada rade isto sto i Tadic. Takvi poslanici koji nemaju svoje misljenje vec slusaju stranke a ove slusaju strance su nelegitimne jer nisu izraz narodne volje. To dokazuje i sto zaziru od referenduma.

Rusija gleda- SA KIM CE

27.04.2013. 14:05

@OLIVEROLIVER - videcemo sve cemo da vidimo i da se vidi ko je ko, verujete pa posle ne verujete ...stacete takvi ste vi ko vetar kad duva...mnogi koriste ove trenutke da se vrate u pljacku .....nema priznanja ,svet je upoznat sa situacijom a Rusi su tu za garancije .,a posle cemo videti , pa hvala bogu da se vratimo....uskoro....

Bojan

27.04.2013. 11:01

Podrska za nase Srbe Juzno od reke Ibar koji su u puno tezoj situaciji i koji su za sporazum ,to jest za Zajednicu srpskih opština,imace predsednika,sud,policiju,zdravstvo,skolstvo,garancije NATO....Ove sa Severa ne bih komentarisao....

Niki

27.04.2013. 13:19

Za proveru sta pise u Ustavu vam treba Ustavni sud a ne Referendum. Referendumsko pitanje odredjuje Vlada a ne 4 mudraca. Uvlacite drzavu i narod u nepotreban trosak. Rezultat event.referenduma je narodna volja vecine,suverena i jaca od svih zakona pa i Ustava koji vam je tako drag jer ga usvajaju samo predstavnici naroda. Rezultat takvog glasanja je vec jasan kao beo dan ali samo vama nije, zato ste spremni na sve pa i na novi "kontramiting" 10.05. Pa koliko puta jos treba, da vam bude dosta..

Nikola

27.04.2013. 13:24

Kako ste svi pametni...a sto ste glasali za ove ljude...sram vas bilo...samo se pravi nered bez potrebe...Kosovo ce uvek biti nase ali realno...nije...pomirite se sa tim...ako ne zelite...dajte bolje resenje od ovog ali nemojte vise da jadikujete...da se pravite pametni...kao i ja upravo...idemo dalje...

Professor of Media and Communication

27.04.2013. 13:59

Povodom naslova -- "Sporazumu Beograda i Prištine podrška poslanika" -- Mali Perica se pita: "Da li i posle ovakvog glasanja u Narodnoj Skupstini RS, narodni poslanici imaju i dalje ... podrsku gradjana ??? To se prakticno moze proveriti referendumom -- a njega nece biti, jer gospoda poslanici znaju da nemaju legitimitet, koji se otopio kao martovski sneg "