SRBIJA je posle svega što je uradila u dijalogu sa Kosovom i na polju reformi danas jača, a ne slabija. Beograd može mirno da čeka junsku odluku o datumu za početak pregovora sa EU. Taj naredni korak Srbiji je “nadohvat ruke”.

Ove optimističke poruke poslali su u petak u Beogradu srpski predsednik Tomislav Nikolić i evropski komesar za proširenje Štefan File, koji su se u razgovoru posebno dotakli pitanja referenduma o sporazumu iz Brisela.

- Vlada ima pravo da na referendumu proveri podršku građana za politiku koju vodi. Moja poruka je da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu, sporazumom obezbedila više prava nego što je dosad uživala i potpuno ih formalizovala u odnosu na EU, tako da su ona sada izvorna. To nisu nelegalne ili paralelne strukture, već strukture srpske zajednice na Kosovu - rekao je Nikolić.

DEMOKRATE UVEK NA STRANI EVROPE EVROPSKI komesar za proširenje sastao se i sa liderima najveće opozicione partije, DS. Dragan Đilas, predsednik demokrata, preneo je briselskom zvaničniku da će njegova stranka uvek podržati svaku politiku koja Srbiju približava EU i koja nas okreće budućnosti.

File je uzvratio da EU ne može da nameće vlastima u Beogradu poteze koje će vući kako bi u sprovođenju briselskog sporazuma učestvovali svi koji su tim dogovorom obuhvaćeni:

- Kakav god put izabrali, on treba da nas dovede bliže primeni sporazuma, a ne da nas udalji. To ne treba da odloži proces, već da osigura da implementacija bude održiva.

Nikolić je rekao da je siguran da će u junu, ili svakako do kraja ove godine, Srbija otvoriti pregovore o članstvu, a File je u susretima sa državnim vrhom pojasnio da su za tu odluku ključni primena sporazuma i reforme, a posebno borba protiv kriminala i korupcije.

Otvarajući konferenciju posvećenu upravo ovoj temi, na kojoj je učestvovao i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, komesar za proširenje je istakao da je politička volja ključni element u ovom procesu i da građani moraju da znaju da niko nije iznad zakona. On je naglasio da je unapređenje potrebno u oblasti zaštite svedoka, obaveštajnih finansijskih podataka i specijalnog tužilaštva za organizaovani kriminal.

Štefan File i Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnih osam meseci uradila mnogo više nego za osam godina:

- EU treba da nagradi Srbiju i njene građane, jer su to zaslužili - uzvratio je Vučić, i najavio da će do 15. juna biti doneta strategija za borbu protiv korupcije. On je poručio da se nada da će Srbija moći da se ponosi svojom borbom protiv korupcije, policijom, tužiocima, za šta je potrebno još mnogo rada.