Sastanak akcionih timova u Briselu: Na stolu policija i sudovi

D. M.

četvrtak, 25. 04. 2013. u 13:52

Састанак акционих тимова у Бриселу: На столу полиција и судови
Timovi Beograda i Prištine za primenu dogovora o severu Kosova održali u četvrtak prvi sastanak. Utvrđuju se rokovi za sprovođenje svih 15 tačaka dogovora Dačića i Tačija

TIMOVI Beograda i Prištine za primenu dogovora o severu Kosova održali su u četvrtak u Briselu prvi sastanak, kako bi utvrdili precizne planove i rokove za realizaciju 15 tačaka sporazuma koji su parafirali srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Iako je iz Brisela bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove evropskoj šefici diplomatije Ketrin Ešton, u ime EU je na sastanku bio Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik Unije na Kosovu. U Briselu su srpske interese branili savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok je prištinski tim predvodio zamenik premijera Hajredin Kuči.

Kako je “Novostima” rečeno u Vladi, zadatak našeg tima bio je da se odbije svaki pokušaj da se nametnu planovi implementacije koji ne odgovaraju interesima Srbije, odnosno ne vode stvarnoj autonomiji Srba na severu, kao što sporazum predviđa.

Prema našim saznanjima, posebno su se razrađivale tačke koje se odnose na funkcionisanje pravosuđa i policije, kako bi se uspostavila ispostava Apelacionog suda u severnoj Mitrovici, delegirale sudije i imenovali regionalni komandanti policije.

Takođe je razmatrano pitanje i eventualnog raspuštanja lokalnih organa samouprava na severu i postavljanje privremenih veća ili koordinatora, do održavanja opštinskih izbora uz posredovanje OEBS.

Kada timovi, koji razgovore nastavljaju i u petak, usaglase konačnu verziju plana implementacije i rokove, on će biti dostavljen Vladi na usvajanje. Sprovođenje dogovora nadziraće komisija u kojoj će biti predstavnici Beograda, Prištine i EU.

Vlada je već dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a u petak će narodni poslanici razmatrati izveštaj o dosadašnjem političkom i tehničkom dijalogu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------PROČITAJTE JOŠ
Vučić: Referendum, uz slogu
Srbi sa KiM: Nećemo učestvovati u primeni sporazuma
File sa Dačićem i Vučićem u Beogradu
Kirbi: Srbija nije priznala Kosovo, a nismo to ni tražili
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

CNN

26.04.2013. 11:33

Oni već sprovode, a da se skupština nije ni izjasnila. Na kraju će reći džaba referendum mi već sproveli.