Započeo tehnički deo implementacije briselskog sporazuma

P. V - N. P.

sreda, 24. 04. 2013. u 13:06

Започео технички део имплементације бриселског споразума
Zvanično započeo tehnički deo implementacije briselskog sporazuma, kosovski Srbi u četvrtak sa Dačićem i Vučićem. Timovi dve strane u četvrtak u Briselu o sprovođenju. Najveći problem ubediti narod da prihvati plan

SPORAZUM je parafiran, overen u Beogradu i Prištini, a sada je na redu i najteži deo - njegova primena u životu i zamršenoj kosovskoj realnosti. Zvanično, Srbija je u sredu započela pripremu terena za sprovođenje briselskog dogovora, od koga zavisi i da li će naša država u junu dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Održana je prva sednica tima za izradu plana implementacije sporazuma. Na sastanku je dogovoren sastav delegacije koja će u četvrtak otputovati na razgovore u Brisel, a činiće je generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, savetnik predsednika Marko Đurić, ministar pravde Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Srpska delegacija sastaće se u sedištu EU sa predstavnicima prištinskog tima koji će doneti svoj plan implementacije:

- Naš plan je konkretan, obuhvata zakonske akte, vremenske periode i aktere implementacije. Očekujemo da će se sve utvrditi do 26. aprila, kao što je predviđeno sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije - izjavio je Hašim Tači, premijer Kosova.

U Briselu ih sve ponovo čeka Ketrin Ešton koja veruje da će otpočeti primena sporazuma i da će Srbija dobiti datum:

- Neke stvari se već primenjuju. Ostali detalji će biti razrađeni u narednom periodu na razgovorima predstavnika dve strane u Briselu.

Pored tog tehničkog dela, teži deo posla je kako ubediti Srbe na severu Kosova na primenu dogovora. Taj zadatak pada na teret državnom vrhu Srbije. U četvrtak u podne, delegaciju srpskih političkih lidera sa KiM primiće u Vladi premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić:

- Za nas je sporazum neprihvatljiv. Upoznaćemo državni vrh sa čvrstom odlukom da ne učestvujemo u albanskim institucijama - rekao nam je Krstimir Pantić, jedan od lidera kosovskih Srba.

Stav sunarodnika sa KiM u potpunosti podržava Aleksandar Vulin, koji je u sredu i zvanično

podneo pismenu ostavku na mesto direktora vladine Kancelarije za KiM.

- Iako sporazum daje Srbima na KiM znatna prava i garantuje bezbednost, to je manje od onoga što je predviđeno skupštinskom rezolucijom. Zbog toga ne želim da pogazim reč koju sam dao kosmetskim Srbima - čuli smo od Vulina.

Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom u sredu je stigao i u Narodnu skupštinu. Dokument o kome će poslanici započeti raspravu u petak u 11 časova, sadrži sve dosadašnje runde dijaloga između srpskog i albanskog pregovaračkog tima od 9. septembra 2010. godine, kada je započeo proces pod pokroviteljstvom EU, do potpisivanja sporazuma prošle nedelje.

Poslanici će u petak glasati za akt koji im je u sredu stigao iz Nemanjine 11, a pre nego što pritisnu zelene ili crvene tastere na raspolaganju će imati pet sati za raspravu.

Organizuju se i protivnici briselskog sporazuma. DSS pokreće potpisivanje proglasa za raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o dogovoru, a “Dveri” su podnele krivične prijave protiv članova državne delegacije koji su učestvovali u pregovorima sa Prištinom. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------PROČITAJTE JOŠ
Evropski ministri za Novosti: Datum posle primene plana
Samo stolica u UN diže rampu Kosovu
Ešton: Nismo tražili da Srbija prizna Kosovo
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KONFERENCIJA ZA NOVINARE VUČIĆA O KIM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće u četvrtak konferenciju za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji i Kosovu i Metohiji.

Vučić će konferenciju za novinare održati u četvrtak u 13.30 časova u Vladi Srbije, najavljeno je iz kabineta prvog potpredsednika.


ŠTEFAN FILE U ČETVRTAK U BEOGRADU


Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovaće u četvrtak u posetu Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

File će se u petak sastati sa potpredsednicom vlade zaduženom za evrointegracije Suzanom Grubješić i učestvovati na konferenciji kojom će biti pokrenut "Projekat za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji (PACS)".

Na istoj konferenciji, koju organizuje Savet Evrope i Evropska unija, govoriće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

mm

24.04.2013. 18:27

Sa moje tacke gledista mislim da je bolje Srbima sa Kosova da se odreknu Srbije, jer i tako je granica tamo, pa da direktno udju u pregovore sa zapadom i siptarima i naprave dva regiona na kosovu sa svojom vecinom, vise ce dobiti i ostati svoj na svome, ovako drugi pregovara o njihovoj sudbini a nece dobiti nista.

Čedomir Činić

24.04.2013. 18:36

Sva snaga drzave je u Parlamentu, zakone, finansiju i sudstvo, narod Srbije pravi, kroz svoje izabrane representante, koji cine Parlament. Parlament je jedini koji ima (ne, politicke stranka ili koalicija politickih stranacka ne postoji, ili vlada ili rezim ) indirektnu demokratiju ili ekspertizu da donosi glasanjem odluke, i niko ne stoji iznad toga, osim naroda i narodne volje.

Stefan Perovic

24.04.2013. 18:39

Koje su ovo bre igrarije?Pa u decembru smo postavili granicu sa Kosovom i tako omoguchili Tachiju i UCK da imaju svoju nezavisnu drzavu Kosova i odjednom sada neki pregovori i cirkusi i navodne borbe oko Kosova......Ludilo!...Farbajte nekoga drugoga...

Dani Kovac

24.04.2013. 18:57

Citat: "...utvrđen je sastav državne delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu tog sporazuma, saznaje Tanjug iz izvora bliskih državnom vrhu. Komentar: Zar nije dosta sa odugovlacenjima i gublenje vremena...Kakve je to koristi od "pregovaranja" za primenu sporazuma...Zar nije dovoljno "primeniti sporazum" bez gubljena vremena sa "pregovorima o planu za primenu sporazuma...

dan osman

24.04.2013. 19:32

Sad znam da je Šešelj sve bio u pravu !!! Stvari su se potpuno iskristalisale !!! Samo.. jedno ste se prevarili gospodo, Nikad, nikad nećemo prihvatiti ovaj sporazum. Ovaj sporazum nema legitimitet jer je protivan volji Srpskog naroda. Srpski narod će znati da kazni autore ovog sporazuma na sledećim izborima !!!

Boro

25.04.2013. 02:40

@dan osman - Pa sta mislis zasto Seselja drze toliko dugo bez presude i zasto su odlozili zakazivanje presude za oktobar? Zato da se sve sredi oko Kosova pre nego sto on dodje jer se zna da je kasno nesto popravljati ako ovi priznaju Kosovo. Nadam se da ce ih narod u tome spreciti.

hogar

25.04.2013. 05:43

@Rajko - Slazem se sa Rajkom. Sram ih bilo, nije drzava Srbija njihova prcija i da rade sta hoce. Narod se pita

Zika

25.04.2013. 08:58

@Rajko - Na danasnji dan se slavio rodjendan najveceg sina nase otadzbine koji je zavrsio bez jedne noge. Ceo njegov zivot je pun misterija pa tako i njegov datu i godina rodjenja, lazno ime i prezime nema on veze sa Zagorcima i u sve te lazi narod je verovao. Sramota.

Mali Perica

24.04.2013. 23:19

Dali ce biti ista od Srbije prije nego sto ja dodem tamo Juna 26, kako ide nemislim ahh nije problem ima RS hehehhehehe odatle sam i onako

Боље копати бунаре

24.04.2013. 23:20

Ал нам га смуљаше на брзака. Мало пре викенда, мало нико не сме ништа да напише против, мало западњаци држе предавања... И зар стварно мисле да ће то да прође?

Taca

24.04.2013. 23:21

Sva sustina je sadrzana u komentaru "Najveći problem ubediti narod da prihvati plan". Cim politicari moraju da ubedjuju narod da prihvati plan, taj plan je po taj isti narod katastrofalan.

Krle

25.04.2013. 02:02

Sto Dacic malo ne poseti Kosovo, pa ih na terenu ne ubedi, nego ih ubedjuje u vladi?

Dusan pravi

25.04.2013. 02:23

Vec prilicno dugo srpski narod je neprirodno tolerantan. Individue koje nanose stetu zajednici radi licne koristi dobijaju mrk pogled, i tu se prica zavrsava. Nije ni cudo onda sto je takvih sve vise. Posao donosi veliku nagradu uz minimalne posledice. Nije uvek bilo tako. Tek nedavno, u vreme pred ustanak (Hajduk Stanko), takav posao je bio potpuno neisplativ. Zbog toga je i izgradnja drzave bila uspesna. Vreme je da se vratimo starim metodama odvracanja koje su radile, inace nas nece biti.

Radovan

25.04.2013. 04:07

Prvi put da su u pravu. Najveci problem je ubediti narod da prihvati taj plan. Cudi me da su se toga tek sada setili.

БРАТ

25.04.2013. 06:41

Ubediti Srbe da budu podanici siptarma, zaista je mnogo tesko. Ako to uspe vlastima iz Srbije onda su stvarno svemoguci.

Darko Mirnic

25.04.2013. 07:55

Samo vi izdajnici po svome a narod će svoje vi više ne predstavljate srpski narod!

Čedomir Činić

25.04.2013. 08:06

Zajednicki stav novog rezima i EU je vise smo naklonjeni pravnim i moralnim pitanjima i resenjima, nego tehnicke prirode.

val

25.04.2013. 08:07

U najnovijoj istoriji Srpske vlade,ispada da ista iako je izabrana od naroda,nicim ne dokazuje da radi za isti.Predizborno izlazu narod,a zatim sve rade po svome.Narod trazi referendum,oni kazu da moze i referendum,a onda brze bolje zure da potpisu ono sto su naumili,ili im je naredjeno.?! U Briselu su ih vodili kroz podrume za pregovore,spavali napatosu,totalno ih podcenili!Gde im je ponos?!Oni su prestavnici jedne drzave i treba da dignute glave predstavljaju tu drzavu,ili hoce da ih zalimo?!

Ruben Lonuestro

25.04.2013. 11:46

pola smeh pola tuga: besmisao srpskog pro zapadnog pomodarstva je vidljiva i u reci "implementacija" ; moderni termin koji dolazi iz informatike ; kao da na tom tragicnom polju ne zive vasi sunarodnici nego cipovi ili bog zna kakvi elektronski segmenti