Samo dve stranke položile račun

D. M.

02. 04. 2013. u 20:59

Od 91 registrovane partije, jedino SNS i SVM predali godišnji izveštaj o finansiranju. Naprednjaci od članarina sakupili 900.000, a od dotacija 710 miliona

OD 91 stranke, koliko ih je registrovano u Srbiji, samo dve - vodeća vladajuća Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara - predali su Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj o finansiranju za prošlu godinu.

Rok za dostavljanje završnog računa, sa tačnim imenima i iznosima partijskih donatora, ističe 15. aprila. U Agenciji kažu da će, posle isteka ovog roka, protiv neažurnih pokrenuti odgovarajuće postupke:

- Prošle godine čak polovina registrovanih stranaka nije dostavila obavezne izveštaje. Protiv trinaest smo na kraju pokrenuli i prekršajne postupke. Među njima nije bilo parlamentarnih stranaka, tako da očekujem da one i ove godine budu revnosne - kaže nam Aleksandra Kostić, portparol Agencije.

SNS je i jedina stranka koja je svoj finansijski izveštaj ”okačila” i na sajt. Oni su tokom prošle godine od članarina prikupili skoro 900.000 dinara, od premija, subvencija, dotacija prihodovali su oko 710 miliona dinara, a od donatora - nula.

U SNS za ”Novosti” kažu da nije bilo potrebe da prikupljaju priloge od građana i firmi jer je novac koji im kao parlamentarnoj stranci sleduje iz budžeta sasvim dovoljan za redovno funkcionisanje.

VANREDNE PROVERE KARTONA AGENCIJA za borbu protiv korupcije pojačaće kontrolu imovine i funkcionera i partija. U tom cilju, Agencija je zatražila od Narodne skupštine i Vlade da im se omogući nesmetan pristup bazama podataka koje se nalaze u posedu državnih organa i privrednih subjekata. Agencija, takođe, traži ovlašćenje da vrši i vanredne provere imovine, kao i da se uvede zabrana izbora, imenovanja i postavljenja na funkciju licima kojima je izrečena javna mera.

Za razliku od njih, donatori najveće opozicione partije, DS, bili su prilično izdašni tokom 2012, pa su na stranački račun uplatili oko 150 miliona dinara. Demokrate su prošle godine imale oko 1.200 novčanih priloga, koji su iznosili od 30.000 do 7,5 miliona dinara.

Na njihovom sajtu objavljen je tačan spisak donatora i iznos priloga, a među njima su i stranački funkcioneri poput Dragoljuba Mićunovića, Nade Kolundžije i Danila Bašića, koji su godišnje donirali od 50.000 do 234.000 dinara. Demokrate su prošle godine pomogle i razne firme, među kojima je i STR Buregdžinica iz Kikinde, koja je na račun DS uplatila pet miliona dinara.

- Završni račun za 2012. je gotov, ali trenutno čekamo mišljenje revizora. U svakom slučaju, predaćemo ga na vreme, a ono što je najvažnije, donacije fizičkih i pravnih lica redovno, kako pristižu, objavljujemo na sajtu - čuli smo od Aleksandre Jerkov, portparola DS.

Elvira Kovač, poslanik SVM, rekla je da su oni prošlu godinu završili u plusu, a da su na ime donacija prikupili samo oko milion dinara.

Aleksandar Cvetković, direktor SPO, kaže nam da ova stranka nije ni u blokadi ni pred stečajem i da će u roku, čim dobiju mišljenje revizora, predati izveštaj. I direktor DSS Dejan Mihajlov objašnjava da se njihov završni račun privodi kraju i da će donatori i donacije biti transparentni.

Portparol LDP Mladen Bašić tvrdi za ”Novosti” da ova stranka nije imala donacije za redovno finansiranje, već samo za izbornu kampanju, kada su prikupili oko 21 milion dinara. Pojedinačne uplate iznosile su od 3.000 do četiri miliona dinara, a od stranačkih funkcionera najviše su se istakli Zoran Ostojić i Dejan Ranđić, sa po 700.000 dinara priloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Giant

03.04.2013. 10:15

Agenciji bi bilo bolje da objasni zašto favorizuje u zapošljavanju funkcionere i savetnike NVO, sprovodeći javne konkurse van atmosfere zakonitosti i vladavine prava, na krajnje pristrasan način, a u cilju favorizovanja elite iz NVO. Kako Agencija objašnjava činjenicu da je na nedavno završenom javnom konkursu za zamenika direktora Agencije izabran ekxpert za ljudska prava, član U.O NVO Beogradski centar za ljudska prava, bez dana radnog iskustva na poslovima borbe protiv korupcije!?