Ucene i ultimatum Srbiji i za 21. vek

Ljiljana BEGENIŠIĆ

30. 03. 2013. u 20:59

Zahtevi nemačkih parlamentaraca održavaju kontinuitet germanske politike prema našoj zemlji. Uslovljavanje teže nego austrougarsko iz 1914. godine, traže promenu granica i svesti

ULTIMATUM od sedam tačaka koji su u Srbiju doneli nemački parlamentarci predstavlja kontinuitet nemačke politike prema Srbiji, koja je kroz ceo dvadeseti vek zasnovana na ucenama, smatra pisac i narodni poslanik Siniša Kovačević.

Istoričar Radoš Ljušić za "Novosti" kaže da u aktuelnom dokumentu ima i nešto gore nego u onom iz 1914. - Sada traže promenu granica, ali i promenu svesti Srba na severu Kosova.

Naime, u jednoj od sedam tačaka nemačkog ultimatuma navodi se da bi Beograd "trebalo da utiče na promenu svesti Srba na severu pokrajine, kako bi shvatili da su im Euleks i Kfor prijatelji".

- To je demokratski fašizam. Ovakav zahtev nezabeležen je u istoriji sveta. Nečuveno je da se traži da se promeni svest jednog naroda o istorijskoj tradiciji. Prvi put se suočavam sa ovakvom sintagmom - ističe Ljušić.

On ovaj zahtev ocenjuje kao najteži od svih, pošto zadire u nacionalno biće srpskog naroda. Traži se da Srbi više ne budu Srbi.

- Pred Prvi svetski rat isporučeni su zahtevi koji su se mogli smatrati kršenjem integriteta i suvereniteta, a sada nam traže više od toga - da priznamo Kosovo i da se Srbi sa severa odreknu Srbije i srpstva i prihvate nešto sasvim drugo. O svemu drugom moglo bi da se pregovara, osim o ovome - navodi Ljušić.

SIMBOLIKA VIDOVDANA ODLUKA o tome da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU mogla bi biti saopštena na Vidovdan. Na ovaj praznik izvršen je i Sarajevski atentat 1914. Ima li u tome neke simbolike i da li je to moguće povezati?
- Simbolika je uvek tu, ponekad je slučajna - kaže Čedomir Antić.
- Ipak, potpuno su očigledne neuviđavnost nemačkih elita i njihova bahatost prema Srbiji. Odnos prema Srbiji je veoma loš. Međutim, pošto su EU i Nemačka podstakle i pomogle promene u Srbiji 2012. verujem da sada "pomažu" našim vlastima nudeći premalo. Posle će ponuditi nekakvu simboliku, koja bi ovde uz određeni trud mogla biti slavljena kao uspeh i omogućiti novi kredit finansijski zavisnom društvu...

I Siniša Kovačević oštro kritikije odnos jedne od vodećih evropskih država prema Srbima:

- Nemci od nas traže samo dve stvari - da promenimo svest i da promenimo granice. Svi ostali uslovi proizilaze iz ova dva. Uvredljivo je.

Kovačević naglašava da smo od Nemačke navikli na ultimatume i uslovljavanja i da je to princip po kome oni funkcinišu prema Srbiji još od vremena Austrougarske koja je bila nemačka država.

- To je izostalo jedino 1941. godine. Tada su nas napali bez ultimatuma - podseća Kovačević i napominje da Nemačka vodi ultimativnu politiku i prema drugim državama.

- Pogledajte Kipar, Grčku, Bugarsku... Ova Evropa je "Četvrti rajh", ako se izuzmu Francuska i Velika Britanija koja je na pragu da izađe iz Evropske unije, - nedvosimislen je Kovačević.

Radoš Ljušić uočava da sam tekst koji su doneli nemački parlamentarci "nema ultimativnu notu", ali traži više nego bilo koji ultimatum:

- Nijedna samostalna i nezavisna država ne bi prihvatila te uslove. Nemci nam govore kako ćemo regulisati odnose sa BiH i kako ćemo se odrediti prema Srebrenici. To ne može niko da određuje jednoj suverenoj državi. To zavisi od nas, a ne od sveta.

I profesor Darko Tanasković vidi mnogo sličnosti sa događajima iz 1914. godine. Analizirajući zahteve od pre sto godina i ove danas navodi:

- Zanimljiv je, recimo, komentar uz zahtev broj dva u kome se traži "vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. godine" i konstatuje da "još nije otkriveno ko stoji iza napada i optužnica nije podignuta". Ako nas pamćenje ne vara, četvrti zahtev iz ultimativne note Austrougarske Srbiji iz 1914. takođe se odnosio na neku "sudsku istragu". A onda i ono čuveno "ko stoji iza"...

Zahtev broj pet odnosi se na "početak uklanjanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severu Kosova". I 1914. se zahtevalo rasturanje društva Narodna odbrana, udaljavanje iz vojne i uopšte administrativne službe nekih oficira i činovnika, kao i otpuštanje i strogo kažnjavanje činovnika u pograničnoj službi kod Šapca i Loznice...

S druge strane, Čedomir Antić, lider Naprednog kluba, smatra da i nije jednostavno povući "istinske paralele" između austrougarskog ultimatuma 1914. godine i sadašnjih pritisaka Nemačke na Srbiju:

- Pre stotinu godina uslovi i odnosi su bili drugačiji. Austrougarska je bila nedemokratska imperija koja je težila da pokori slobodnu Srbiju i od Balkana stvori kolonijalni posed. Svet je bio oštro podeljen i pošto je Srbija diplomatski uspela da nadigra Austrougarsku ona je bezuspešno pokušala da je osvoji. Time je pružila priliku Nemačkom Carstvu da započne Prvi svetski rat. danas demokratska Nemačka nastoji da u miru potvrdi svoju dominaciju na Balkanu i u EU.

Jedino što je slično, navodi Antić, jeste osionost Nemačke:

- Mačiji sadizam prati petnaest godina dugo mrcvarenje Srbije, bez ponude ozbiljnijeg kompromisa. Taj sadizam generiše određena potreba nemačke politike da prevaziđe svoje frustracije iz 20. veka. Srbija se tu slučajno, ali veoma zgodno, našla sa svim svojim slabostima.

ZNAČAJ “BONDSTILA” LJUŠIĆ ističe da je najvažnija stvar, koje nema među nemačkim zahtevima, baza "Bondstil".
- To je najveća baza u Evropi. Amerikanci su je prepustili Nemcima koji u nju smeštaju svoje vojnike. "Bondstil" određuje sudbinu Kosova. Pitanje ko će njime upravljati je najvažnije pitanje. Zato je Nemačka toliko zainteresovana za Kosovo - kaže Ljušić.

Antić dodaje da Namačka i Srbija do 1914. nisu bili neprijatelji i da su neprijateljstvo donele austrougarske imperijalne aspiracije i Hitlerova mržnja prema Srbima.

- Tokom proteklih dvadeset i tri godine očigledno je da je Nemačka našla svoj put ka vojnoj i imperijalnoj moći - ranije je imala samo ekonomsku i političku - pre svega zahvaljujući odnosu prema srpskim krajevima (Srbija/KiM, BiH, Crna Gora). Tu je i činjenica da Nemačka samo prema Balkanu nije preuzela tvrde obaveze koje je prihvatila kad je reč o Poljskoj, Češkoj i u izvesnoj meri Francuskoj - kaže Antić.

On smatra da je nastup nemačkih političara i parlamentaraca, "ako i zanemarimo ratove iz devedesetih, tokom protekle tri godine, sramotan i nedostajan jedne demokratske države, posebno kada ona ima teret teških zločina prema srpskom narodu iz dva svetska rata".

Antić ocenjuje da je insistiranje na potpunom poniženju Srbije i doslednom pretvaranju administrativne linije u međudržavnu granicu samo pretekst da nam tako u budućnosti budu oteti Vojvodina, Novi Pazar i verovatno istočna Srbija.

- Sa podelom Kosova taj model razaranja Srbije bio bi obesmišljen - uveren je naš sagovornik. - Cilj je da oblast koju su SAD i Nemačka ojadili (nove države od Bihaća do Bitolja) bude usitnjena i onesposobljena da bude deo ravnopravne evropske porodice naroda.

Srbi sa severa ogorčeni su ultimatumom i nastupom nemačkih parlamentaraca.

- Kako da promenimo svest? Da se odreknemo kuća, njiva, grobalja... pita Dragiša Milović, načelnik opštine Zvečan:

- Nikada se ne možemo odreći identiteta, istorije, državnosti, Srbije... Ne želimo i ne možemo da budemo Kosovari. Mi smo Srbi.

Milović smatra da zahtev u kome se traži da Srbi sa severa promene svest, govori o tome koliko Nemci žele da ponize Srbiju i srpski narod:

- To je rezultat nekih njihovih frustracija iz prošlosti. Njihov odnos prema Srbima je ponižavajući i ispod svakog nivoa.

ZA PREMIJERA DAČIĆA I VICEPREMIJERA VUČIĆA: * IZLAZAK pred građane sa jasnim stavom da se radi na regulisanju odnosa sa Kosovom.
* Obavezu u pisanoj formi da će Srbija, u periodu razgovora o pristupanju EU, prihvatiti sve što se traži u smislu "normalizacije odnosa sa Kosovom"

ZAHTEVI NEMAČKE SRBIJI 2013.

* REFORMISATI pravosuđe, u toj oblasti uložiti dodatne napore

* Otkriti i goniti počinioce paljenja Ambasade Nemačke, nije otkriveno ko stoji iza napada, nije podignuta optužnica

* Pomirenje u regionu. Beogradski zvaničnici da ubuduće koriste pojam "genocid u Srebrenici"

* Potpuno sprovođenje dosadašnjih rezultata u dijalogu Beograda i Prištine o "integrisanom upravljanju granicama na severu".

* Paralelne institucije. Traži se ukidanje.

* Beograd da utiče na Srbe na severu da "promene svest" kako bi ovi prihvatili da su im Euleks i Kfor prijatelji.

* Jasno vidljiva volja za normalizaciju odnosa s Kosovom s perspektivom da Srbija i Kosovo budu punopravne članice EU. Ta perspektiva mora da bude u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima


ZAHTEVI AUSTROUGARSKE SRBIJI 1914.

* DA spreči izdavanje publikacija koje podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austrougarskoj

* Da raspusti organizaciju Narodna odbrana i druge koje učestvuju u propagandi protiv Austrougarske.

* Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi ili služi za podsticanje propagande protiv Austrougarske

* Da iz vojske i administracije ukloni oficire koji su krivi za propagandu protiv Austrougarske, a imena oficira dostavila bi vlast Austrougarske

* Da prihvati učešće austrougarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austrougarske na teritoriji Srbije

* Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata, uz pomoć i uputstva austrougarskih organa

* Da uhapsi dve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je sprovela Austrougarska

* Da spreči nelegalni prenos oružja preko granice

* Da uputi Austrougarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austrougarskoj

* Da bez odlaganja obavesti Austrougarsku o ispunjavanju ovih obaveza


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (141)

vladica

30.03.2013. 21:06

Promenu svesti i ostala ponizenja ovom narodu, najpre je donela ova i mnoge prethodne vlade Srbije. Nama je potreban miran, nenasilan bunt protiv ovakve vlasti, ali i jalove opozicije. Ipak, ima nade, Dveri su, uveren sam, stub na koji e se u buducnosti oslanjati Srbija.

Majkl

31.03.2013. 05:08

@vladica - Nemci su dosledni, nemenjaju ni svest ni savest jer su FASISTI BILI I OSTALI do dana dansnjeg. Napravili su tolika zla po celom svetu, i ponovo nastavljaju po starom.Jednom fasista, uvek fasista. Stara narodna- Vuk dlaku menja ali cud ne.....Njima je to u genima i nemogu da se otresu tih svojih frustacija, NIKADA. Naravno veliki podstrekac je preko bare koji ih ili pujda ili podrzava da se vrate svome starom "zanatu" u cemu su neprikosnoveni - gasnim komorama i logorima.

radojko.vukosavic1931@gmail.com

31.03.2013. 10:03

@vladica - Mišljenja i stavovi S.Kovaćevića ,Č. Antića kao i LJ ušića uz posebnuzahvalnost V.Novostima,odražavaju savest demokratske i proevropskeSrbije.Pregovore sa EU treba nastaviti i to otoreno i paralelno sa rusima. Hvala na ustupljenom prostoru!

posteno govoreci

30.03.2013. 21:19

sve je jasno kao dan, istorija se ponavlja, fasizam u drugom obliku zivi...opstajali smo i prije, opstacemo opet...misevi biti necemo, to nam ne dozvoljavaju svi nasi preci koji su se sa istim problemom suocavali i hrabro se suprostavljali. Bog voli hrabre. Zivjela Srbija i srpski narod!

Dymitr Ogonowski

30.03.2013. 21:20

Nemacka je neprijatelj Slovenstva vise 1000 godina. Merkel i Hitler imaju iste ciljeve, samo metode drugacije.

Dragutin Karlovacki

30.03.2013. 21:21

A mi nasu pregovaracku poziciju slabimo sto posto poto hocemo u eu jer zaboga ako to ne uradimo necemo imati od cega da zivimo. Naprotiv mi treba da odustanemo od ulaska u eu i da zatrazimo pomoc Rusije ,Kine da se pitanje Kosova vrati u UN i da se postuje rezolucija 1244 a Nemci neka menjaju svoju svest i savest

gradjanin Srbije

30.03.2013. 21:26

To bi bil ocin veleizdaje,tj trazenje Javnog pokoravanja jednoj drzavi i priznavanje krivice za sve.koliko god da mozda ne zelim vose oko kosova d acujem,za ovo je jednostavan odgovor :NEbolje rat nego pakt,bolje grob nego rob ponovo

Orah

30.03.2013. 21:32

Sram vas bilo, povampireni nacisti i fašisti! 1941. ste do temelja uništili Narodnu biblioteku Srbije i čitavo pisano kulturološko nasleđe jednog naroda. Tom prilikom ste uništili i srpsku duhovnu muziku srednjeg veka! Šta danas radite? Isto to tražeći od Srbije da se odrekne svog Jerusalima i Izraela! Sram vas i stid bilo!

Miki

30.03.2013. 21:32

"Tokom proteklih dvadeset i tri godine očigledno je da je Nemačka našla svoj put ka vojnoj i imperijalnoj moći." Koja vojna moc? Zna se ko su vodece vojne sile, a Nemacka bez Amerike i NATO ne moze samostalno da vojno intervenise. Sto se nas tice, mi smo jos uvek taoci pogubne evrounijatske price.

Zoan1

30.03.2013. 21:47

Nemacka je uvek bila i ostala poput psa. Kada te pas pojuri ako bezis od njega ujesce te sigurno a ako se okrens i sutnes ga oticice sa repom izmedju nogu.

mrmot

30.03.2013. 21:50

Umesto da posle drugog svetskog rata drskim nemcima bude zabranjeno da imaju spoljnu politiku u narednih 1000 godina, sa obzirom da su prouzrokovali 200 miliona mrtvih, oni se samo 60 godina kasnije ponasaju podjednako drsko kao sto se ponasao hitler. Ovo nije nista drugo nego stvaranje cetvrtog rajha. Odlucno NE je jedini odgovor, a onima kojima bi da se dodvoravaju, kazem da se pod hitno isele iz svojih stanova i kuca jer sam JA tako rekao. Ne zelim nikakve izgovore. Dao sam vam ultimatum!

Naši su još gori!

30.03.2013. 22:07

Istoricari, ogorčeni ste nastupom nemackih parlamentaraca a niste užasnuti sto je danasnja vlast ukinula srpski jezik i uvela fantomski bosanski jezik u Raški okrug u sred Srbije, van pameti i bez pitanja srpskog naroda?!

Miga

31.03.2013. 10:51

@Naši su još gori! - ...svi znamo da je to u stvari srpski jezik kojeg lakše razumemo nego onaj iz okoline Niša...

tale sanjin

30.03.2013. 22:12

svako slovo receno ovde je potpuna istina. i svaki drzavljanin ove zemlje koji ima imalo dostojanstva i nacionalnog ponosa mora da stane iza ovog priloga.ali nije mi jasno zasto se dozvoljavaju ovakvi istupi stranaca koji dodju kao gosti u nasu kucu sa ovakvim izjavama i niko im se ne suprotsavlja.pa oni odu sa ubedjenjem da smo mi zaista stoka koju treba gaziti i sutirati ne vise iz neke potrebe vec kao hobi ili rekreacija frustriranih dripaca i mediokriteta.zasto im to dozvoljavamo.

Спасоје

31.03.2013. 01:50

@tale sanjin - Зато што смо Васељенски народ! Зар ти мама и тата никада нису рекли да је "бити Србин много лепо али да је то страшно тешко". Жив ми и здрав био и остао!

mi Srbi Rusi i Kinezi

30.03.2013. 22:23

Pametno zbore parlamentarci, eto ne znam zašto admin nije objavio moj prilog o Severnoj Koreji, pa eto pomozite našu severnokorejsku braću, imamo milijon dobrovoljaca i vojvode četničke, pokažimo imperijalistima ko smo na korejskom poluotoku, spremte se spemte uz blagoslov svetosti SPC i spremte se, spremte, a onoj brojci od po milijona Srba u Nemačkoj, Austriji i kod ostalih Germana krenite u bolje sutra sa nama u Severnu Koreju, Pjongjang nas čeka, Amen

vagrant

31.03.2013. 00:42

@mi Srbi Rusi i Kinezi - @ - mi Srbi Rusi i Kinezi, na vise foruma imas temu "Samomrzeci Srbi", ne bi bilo lose da je potrazis i diskutujes tamo. Takvi kao ti su kao stvoreni za takve teme!!

Obilic

31.03.2013. 06:32

@mi Srbi Rusi i Kinezi - Ako hoces da komentarises, moras prvo proci kindergarten pa tek onda da ides u skolu i da naucis da pises. Ovakvo pisanje ima "milijon" gresaka.

gd

30.03.2013. 22:30

Treba se zapitati kako sebe dovodimo u ovu situaciju, i koji nam je cilj? da li smo stvarno narod koji ima bolesne potrebe samodestrukcije?

Kosovo je Srbija - faza II "Otpisani"

30.03.2013. 22:50

Evra im ne dam. Neka proizvode, neka izvoze, moje pare videti neće. Mogu da ucenjuju, lome, maltretiraju, ali "made in Germany" ili "uvezeno iz Nemačke" samo vratim na policu (zagledam sve što kupujem, čak i na providnom celofanu). Od viška para, štek švajcarci. A misle da su pobedili na Kosovu...

Radovan

30.03.2013. 22:58

Ma ovo su zahtevi za malu decu, ne treba to preozbiljno shvatati. Oni zele Srbiji da dodele ulogu koju su oni imali posle dva svetska rata koja su izgubili, pa bi po njihovom i Srbija trebala isto tako da se ponasa. Van pameti!! Nece im to proci!

Vesna Barackov

30.03.2013. 23:03

Veliko istorijsko NE donelo je mnogo respekta Titovoj Jugoslaviji. To veliko NE mora da se ponovi jer u suprotnom Nemacka cizma ce nas pregaziti.Mi imamo mocne protivnike ali josw mocnije prijatelje.

saskoni

31.03.2013. 00:33

@Vesna Barackov - A gde su nam sada ti prijatelji? Nema nista od nas , prodace nas ovi.

Dragan

31.03.2013. 10:28

@Vesna Barackov - Koji to prijatelji? Videlo je se ko su nam prijatelji za vreme bomnardovanja.Nigde ih nije bilo.

Dymitr Ogonowski

31.03.2013. 14:17

@Vesna Barackov - De Gaulle je rekao da narodi nemaju prijatelje a samo imaju zajednicke interese. Nazalost francusko-nemacko pomirenje je vrlo naskodilo Srbiji.

goran

31.03.2013. 00:38

@marebg - okrenimo se mi sebi!... pa ce nas i Bog pogledati. sve dok Srbi ocekuju da ih neko drugi izdrzava i pomaze dotle cemo biti jadni i bedni u rukama necastivog.

Prle

31.03.2013. 01:28

@marebg - Vise volimo Arape, Albance i slicne od Nemaca. E moj naivni Marebg. Ti jos uvek sivis po pravilu smrt fasizmu sloboda narodu. Izolacija je ucinila svoje. Pozdrav,Prle i Tihi

Velko

31.03.2013. 00:05

Popu pop a bobu bob. Nemcima: Dosta više, pročitali smo vas. Znamo ko ste! Dalje ruke od Srbije!

zoks

31.03.2013. 06:38

@Velko - Velko@ Ako si ih tek sada procitao onda su ti preci ginuli potpuno uzalud!

Misho

31.03.2013. 00:19

Bolje grob nego rob!A i kada bi ispuili sve uslove i usli u EU prosli bi kao Kipar.

dulje

31.03.2013. 00:30

Za nase politikante Evropa nema alternatibu. Ima ali treba da se radi i razmislja nacionalno i SrBski.

Дрегица Aнтонијевић

31.03.2013. 00:32

Nikad mi nije bilo jasno odakle Nemačkoj,toj velikoj Nemačkpj naciji toliki kompleksi,naročito prema maloj Srbiji.Izgleda mi kao da njihovi političari ne razumeju u suštini demokratiju i uvažavanje-toleranciju ali im zato ne treba popuštati jer tu vlada princip:daš prst on traži šaku,dač šaku on traži ruku....Ponekad izgleda iluzorno baviti se njima.Zato se treba okrenuti prema svim zemljama na svim meridijanima

mm011

31.03.2013. 00:49

Nemci su svoj program iz perioda dva svetska rata nastavili da sprovode drugim sredstvima. Jedino dobro je sto je istina konacno isplivala na videlo, a to je da Milosevic nije kriv za sve lose sto je Srbiju snaslo 90-ih. Neko spolja je upravo hteo takav scenario, uspesno ga sprovodio i pokusava da ga sprovodi i dalje. Ako zaista nude samo ultimatume treba ih uljudno odbiti i traziti saradnju sa zemljama i narodima koji znaju za nesto drugo osim jezika sile i postavljanja ultimatuma.

Jabre

31.03.2013. 00:49

Kozaci su svojevremeno poslali turskom sultanu da može da ih poljubi u zadnjicu, to treba kopirati i poslati Švabama. Pa ovi ultimatumi Austrougarske su prihvatljivi, ovi traže 100 puta gore stvari. Hitlerovi unuci opet haraju, za to je kriv Staljin što ih nije kaznio.

Radovan

31.03.2013. 00:58

Primecujem neke vrlo cudne poremecaje u ovim minusima. Prvo sam mislio da nam komsije dolaze u goste, a mozda i nije to. Onome ko prihvata ovakve ultimatume je minus vec upisan na celu.

vagrant

31.03.2013. 00:59

Ako ovih dana u Becu razgovarate sa starijim gradjanima prestonice o politici, neminovno ce vam pomenuti Vojvodinu. Prema njihovom misljenju, pitanje je vremena kada ce Srbija vratiti imovinu folksdojcera. Ako im pomenete ratnu stetu Srbiji, reci ce vam da se to resilo sporazumom Tito - Brant. Odgovorite da je imovina "prebijena" ratnom stetom, odgovorice da su nam dali industrijske masine i povoljan kredit i ostati kod svog stava.Raspad juge su najavili nekoliko godina pre toga, bas cudno?!

Srdj

31.03.2013. 01:01

Dosta vise o grobljima. Dvadeset godina i vise slusam kako je sve nase tamo gde su nam mosti. I dvadeset godina samo groblja povecavam. Sramota. Dvadeset godina slusam kako odlazimo sa vekovnih ognjista? Alo, jesmo mi praljudi pa da zivimo kraj vatre i zara? Dosta vise patetike, pocnimo malo da se bavimo racunicom. Niko nam nije kriv sto smo korupcijom i samoupravnim neradnistvom ekonomski rastocili SFRJ pa iz te ekonomske presli u medjunacionalnu krizu, ciji ceh placamo danas. Nerad nas je ubio

Dragan Cvijan

31.03.2013. 01:10

Zasto gospoda trkaci Beograd-Brisel sebe stavljaju u tako tezak polozaj, kada se dogovaraju sa partnerom za mir?

Zoan1

31.03.2013. 01:33

Nemci ne poseduju u sebi granice normalnog covecanstva zato su i poceli dva svetska rata i najverovatnije cetvrti rajh ce pocece i treci. Mrze Javreje upravo za to sto su Jevreji daleko pametniji od njih a i nece da im se pokore.

Voja

31.03.2013. 13:23

@Zoan1 - ljudi verujte da nemacki narod nema pojma sta im vlada radi . zasto nemacka vlada nikada nerspisuje nikakve referendume jer da su to cinili nebi danas bilo eu . obican nemacki smrtnim ima da radi i cuti niko ga nizasta ni nepita .

dejo

31.03.2013. 01:54

Da bice nam tesko bez unije ali na ove uslove treba odgovriti NE HVALA i okrenuti se sami sebi i izaci iz tog tunela ulaska u EU,pre neku godinu bio je uslov samo Hag sada je Kosovu sutra pitaj Boga sta. Ma dosta je bilo znam bice nam tesko anebi nam cvale ni u Uniji ruze tako use i u svoje kljuse. Ja sam bio za Uniju sve ovo vreme do nedavno ali brate ovi preterase po svim oblicima od nas traze da ono sto nisu trazili ni od jedne zemlje koja pristupa uniji tako zahvilit se i odbiti i kraj price

interesantno

31.03.2013. 03:04

Pitam se kome se dopada ova vrsta ucenjivanja pa su kliknuli na dopada mi se. Mozda komisje vole da citaju Vecernje, nema sumnje da bi ih ovaj tekst obradovao.

MIDEL

31.03.2013. 03:40

SUPER,ovo je pravo lice njemacke(EU),ovo je pravo lice zapadne demokratije ,ovo je staro poznato fasisticko lice .E sada da vidimo narode moj ko je za uniju i kakvu.

Radovan

31.03.2013. 03:56

Ja bih ovim nasim pregovaracima porucio da pricaju o ekologiji, pravima zena, homoseksualaca, kojekakvim katastrofama,,..i to. Zapad obozava te teme.

Naši su još gori!

31.03.2013. 04:06

Istoricari, ogorčeni ste nastupom nemackih parlamentaraca a niste užasnuti sto je danasnja vlast ukinula srpski jezik i uvela fantomski bosanski jezik u Raški okrug u sred Srbije, van pameti i bez pitanja srpskog naroda?!

Dule Los Angeles

31.03.2013. 04:37

Ma nismo mi"Onim Srbima iz 1914."ni za ono ispod nokta.Odgovor g Pasica Austrijancima na ultimatum bio je vrhunac mudrosti.On se jos uvek u Svetu uzima kao primer odbrane casti.Pametno je prihvatio sve uslove osim"Da Svabe vrse istrage po Srbiji".Nije im dao ni mrvicu od suvereniteta.A danas?Koliko je danas samo"savetnika,specijalnih salsavetnika,analiticara...."po Ministarstvima,oko Predsednika i Premujera?I sta je njihov zadatak?Oni su tu bas"Da promene svest Srba".I uspeli su-zar ne.

zoks

31.03.2013. 06:43

Traze da svest promenimo????????????Pa to ni,jedan od njihovih idejnih vodja, Josif Gebels nije trazio,niti mu je tako bolesna stvar padala na pamet!Nisu oni izvukli nikakve pouke iz ratova!Staljin i Piter Bota sa svim predesednicima amerikanosa su mala pesma pri ovim okorelim nacistima!I umesto da nasi politikanti proteraju ove iz Srbije,oni jos i idu kod njih da pricaju nesto!

naranca

31.03.2013. 13:02

@zoks - G.zoks ..nemci su itekako izvukli pouke iz svoji ratova,oni uzimaju svet sada bez ratova ,sa ekonomiljom i imaju najveci standart i demokratiju ...a kakvu pouku su izvukli srbija zadnjih nekoliko stotinu godina....jos zivi u mraku...a jos toliko ce i da zivi.

Obilic

31.03.2013. 06:56

Sta misle nasi pregovaraci? Nasa vlada postavlja pogresne ljude da vodi pregovore i zato dolazi do kojekakvih neznalackih poteza. Vlada bi trebalo da postavi rodoljube i pametne ljude koji imaju spremljene odgovore na sva pitanja, i bez obzira kojoj stranci pripadaju. Ovako vlada nas uvodi u konfrontaciju izmedju nas samih i nas i drugih drzava. To nam ne treba. Mi cemo biti prinudjeni da ponistimo sve dogovore i dosadasnje razgovore i da se nadjemo pred jos gorim ultimatumom.

bosko

31.03.2013. 07:05

napisah ja skoro da nam nemci nikada nece zaboraviti ferdinanta,cer i kolubaru,a da na scenu stupa 4.rajh,britanci nisu glupi,a i francuzi dizu glas,ali mi to kao ne vidimo.

iz glave

31.03.2013. 07:37

Nemci i sateliti im preko masmedijski imputiranog stava da Srba zbog nataliteta ima malo kriju svoje grozomorna dela nad nama, a regionalizacijom, okupacijom, kolonizacijom i asimilacijom žele da Srbija nestane čime dobijaju večno pomilovanje za nedela kojima nema roka za tužbu.

4c

31.03.2013. 07:53

Ne cudim se Svabama,nego nama.Slabo pamtimo ,brzo zaboravljamo.Mnogi se od nas sepure u svapskim kolima,a ni sami neznamo da upravo kupovinom svapske robe sami sebi stezemo omcu oko vrata.

jovandeka

31.03.2013. 07:54

Uvažavajući diplomatske odnose,mislim da to što smo ih primili,je najviše n što je država Srbija mogla učiniti.Posle podnošenja zahteva sa njihove strane,odmah je trebalo doći do prekida razgovora i zahteva njihovoj delegaciji da napusti Srbiju.Uvek ostaje njihova arogancija,pa i posle pogroma koji su doživili.Sve ove zahteve odmah odbaciti i o ovakvom načinu pritiska izvestiti Savet bezbednosti.Nema nikakve koristi od prekladanja sa njima.

Miki -Zg

31.03.2013. 08:44

Ljudi moji ,zar je to moguće .(M.Delić)Nakon 100god.poniženja,zločina ,genocida Švabo je otišao korak dalje u odnosu prema srpskom narodu .Želi promjenu svijesti ,jer misli da je slomio kičmu .Dobro im do sada ide ,u Sloveniji -izbrisani ,HRV.-otjerani,bez ikakovih ljudskih prava ,u BIH-u isto .u CG.poniženi Srbi i sada počinju pokusi na KIM .Nude se dvije opcije :Samoubistvo vješanjem ili smrt na kolcu .Polako uče Srbe na apatiju ,bezizlaznost,osjećaj samokrivnje.

darko

31.03.2013. 08:49

"NE" -evropi i to iz čistog interesa Srbije,iz logike,iz potrebe, iz inata i ako ništa drugo iz "PRINCIPA".

Goran

31.03.2013. 09:11

Fašizam u modernom dobu. Ovo je nova vrsta ratovanja i ovo će biti održivo sve dok neke dve zapadne svetske sile ne "zarate", a mi to iskoristimo. Nešto slično kao u drugom svetskom ratu. Hoću da kažem da su i Turci bili ovde 500 godina pa smo ih proterali. Siguran sam de će jednog dana Kosovo i Metohija opet biti srpsko. :-)

Kaldrmas ZN

31.03.2013. 09:21

Sa Kostunicinim Ustavom ,Radikalskim vokabularom i laznim i prikrivenim zeljama drzavnog vrha da stvarno zeli u EU, mislim da smo zavrssili pricu o EU. Otvara se mogucnost za totalnu izolacije zemlje i uvodjenja principa Ruske diktature . Crno nam se pise sve do promene ove prikrivene radikalske vlasti. U ozbiljnom problemu smo i doci ce vreme kad nam nece pomoci niko zivi na ovom svetu.

maxa

31.03.2013. 09:28

novinari ...dosta bre vise sa sirenjem mrznje.Nisu to nikakve ucene. Ne traze oni nista nenormalno od nas a sto nisu i sami prosli za bolju buducnost. Prvo mi treba da prestanemo da mrzimo i proganjamo sve oko sebe i svet ce vec izgledati puno lepse.

milutin

31.03.2013. 09:52

Sto se prvo ne prozove imenom i prezimenom onaj koji je ovaj napaceni narod sludeo tom Eropskom perspektivom i doveo svaku vlast u situaciju da uporno ponavlja kako Evropa nema alternativu. A kad nesto moras da kupis onda ne pitas za cenu...A alternativa ima i to jako mnogo......Kad to jednom budemo shvatili okrenemo se i kazemo neka hvala. Onda ce stosta da se promeni. I za nas i za njih,.

jovo tambura

31.03.2013. 09:54

Braćo Srbi spremte se na treći ustanak, švabe opet prete, vojskom pregaziti kosovo pod hitno, tražiti podršku braće rusa

sreto

31.03.2013. 09:59

Nazalost! Da je Staljin zavrsio (zapoceti) posao do kraja, tada nebi bilo ovakvih ucena !!!

Voja

31.03.2013. 10:00

odmah isterati te nemacke parlamentarce iz srbije kao i diplomatsko osoblje ( jer u nemackim medijima tv stampi radiju ) nista se ne cuje u javnosti o nekim pregovorima uslovima ama nista se necuje za srbiju ona za njih vise nepostoji . treba odmah prekinuti sve pregovore sa kriminalcima poput tacija i svih koji ucestvuju . bolje je i bedan zivot nego se baciti merkelovoj pod noge koja je do juce verujem i sama bila komunista . a sad izigrava ovcu u vucijoj kozu i pobedjuje ddr a nemaci nevide .

Rambo

31.03.2013. 10:09

Dosta mi je tih vise evroatlanski gluposti i podistavanje Srbije. Nije mi jasno zasto i ova vlada imaju podanicko puzeci odnos prema ovim zapadnim zlocincima. Dacicu i Vucicu polako ne uvlacite fals vazduh, Evropa nije svet, vec delic istog.

realni

31.03.2013. 10:13

Kao prvo svi Srbi koji zive u drzavama koje su priznale Kosovo da u ime protesta napuste te iste drzave.Kao drugo najveci zagovornici bombardovanja Srbije su bili Englezi a ne Njemci i to treba da se kaze javno narodu.

Stop

31.03.2013. 10:16

Stop EU,kakav datum..pa nemojte da vredjate inteligenciju,nije narod glup.Nema te unije na svetu za koju treba platiti dusom.Problem su domaci izdajnici koji su dosli na vlas uz pomoc te iste nemacke,i sad su spremi da plate uslugu.

Čedomir Činić

31.03.2013. 10:19

Srbiju nece da izvuce iz krize, ako moze se reci to sta rezim radi, "politika". Srbiju iz krize izvlaci stabilan i do granice, da ne ugrozava privredi, jak dinar, da bi mogli da kontrolisemo strateski ekonomiju, moc i napredak drzavi.

Ceca

31.03.2013. 10:20

Meni ovde u diskusijama nista nije jasno! Nemci pa nemci pa austrijanci,pa pa paa. Vec mi se smucilo to ime KOSOVO.Mi samo na druge kukamo a srpske teritorije sve manje a sto je najtuznije i nas sve manje!!!! Mi smo najpametniji, najlepsi i najhrabriji a ni jedan rat nismo dobili samo nasom snagom! Mislim da smo zaboravili onu "klin se klinom izbija". Zasto se ne sprovede referendum Srba na Kosovu kako su to Albanci izveli! ispada da smo samo jaki na jeziku a za dela nemamo petlju!

Dymitr Ogonowski

31.03.2013. 13:03

@wash - Pre svega sve zemlje EU moraju postovati integritet Srbije. A hoce li Srbija i EU se integrisati drugo pitanije. Ako Srbija hoce to zelim uspeh.

Stefan Perovic

31.03.2013. 10:40

Od 5 oktobra imamo samo politicare koji misle kako da se obogate na racun naroda i Srbije.Uvek sam govorio,da sva ova dogadjanja poslednjih 20 godina je nastavak rata 1941 i da opet smo u ratu protiv Njemacke,koja sada vuce sve konce.Pogledajte samo kako je ta ista Njemacka,to jest EU opustosila Srbiju od 5 oktobra i opet mnogi gradjani to ne vide.Srbiji treba potpuno nova vlada,novi politicari,a ne ovi jedni te isti koji se vrte u krug.6 aprila izadjite na ulice,ovako vise ne moze!!!...DVERI!

kalimero

31.03.2013. 10:44

Oni vekovima istu politiku , a mi nikako da nadjemo rešenje vazda je bilo neki političari hoće dogovor , a neki bolje rat nego pakt rezultat je vekovima isti mi ginemo oni dobijaju ovako ili onako. Da li možemo da probamo jednom na miran način da se dogovorimo makar i trenutno "izgubili" ako baš ne valja za 50 godinai ovako će ponovo da se menja kao i do sada.

Miga

31.03.2013. 10:48

Sačuvati sliku. Naše demokratske (8) tačake: 1. Hitno otpočeti gradnju planiranog gasovoda; 2. Krenuti sa izgradnjom kanala Dunav_Solun sa Kinezima; 3. Raditi PRIORITETNO autoput Beograd_Čačak_Bar; 4. Termoelektranu u Kolubari da rade Kinezi a na gas da rade Rusi; 5. Bojkotovati nemačko-austrijsku robu; 6. Sprečiti kupovinu zemlje u Srbiji za Nemce i Austrijance; 7. Stvarati prijateljske veze s muslimanskim svetom; 8. U Srbiji sprečiti širenje šovinizma svake vrste;

€ Mešetar

31.03.2013. 13:22

@ivan grozni - Najzad da crnogorac cita i oseca politiku, na visokom nivou.

čiča

31.03.2013. 11:27

Dobrojutro, napokon ste i Vi u Novostima shvatili da pripadnici četvrtog Rajha Srbiju samo ucenjuju i traže poniženje Srbije. Ono što se mora učiniti je da se svi ultimatumi odbiju i da se ekonomija okrene onima sa kojima se može saradjivati a to su Kina i Rusija . Rusima treba hitno omogućiti otvaranje vojne baze na teritoriji Srbije i na taj način za početak zadati odlučan udarac NATO paktu i Americi koji će nas tada posledično ostaviti na miru

Miconi

31.03.2013. 11:44

Braco Srbi jos uvek smo jaki nebi ovo germansko zlo udaralo tako direktno da nije tako. Udruzimo se i postujmo SSSS, napravimo Lazarevu Srbiju i isterajmo ovo zlo jednom za svagda iz Srbije. Mnoga su iskusenja ali smo mi jak i cvrst narod, moralnog karaktera, mozemo mi jos uvek protiv celog katolickog sveta. Samo da Rusi nepadnu u iskusenje.

kum

31.03.2013. 11:50

Sto da ne, sta ih kosta da nas ucenjuju, e sad jos da mi budemo naivni i da to prihvatimo i sami sebi stavimo omcu oko vrata da njima bude lakse. Cujem Vucic na pregovore poziva jos i ministre sp. poslova Engleske i Nemacke, onda ne treba da nas cude nikakvi ultimatumi jer ih mi sami programiramo nasim slabostima, kako se neseti da pozove Ruse ili Kineze nego bas svabu i engleza.Pitam se o cemu pregovaraju kad unapred znaju rezultat pregovora i ko koga tu laze, dokle ce da nas dovedu nasi

Miconi

31.03.2013. 11:55

Koliko smo mi spali na niske grane, da nas ponovo ono isto zlo, koje je ceo svet tukao u drugom svetskom ratu, da nam oni postavljaju ultimatum. Oni koji su direktni ratnici vatikanske satanisticke inkvizicije. Ovo je velika sramota, i kako mi da prihvatimo zapad za nekog prijatelja. Imamo mi "gospodo dojc SS papa" gde da prodajemo nase proizvode ceo arapski svet hoce hranu od nas jer je cista. I jos u zlatu da nas uzdizu. Sto dalje od prijateljstva vaseg.

Igor

31.03.2013. 11:57

Juče u svim dnevnicima bile su tri glavne vesti:1.Eksplozija gasa2.Mora se postići dogovor sa albancima, sad ili u septembru, svejedno je, reče prvi potpredsednik vlade i najavi nam da su oni već odlučili da priznaju Kosovo, ali poveza sa tim i borbu protiv korupcije i3. I da, dragi gledaoci da ne zaboravite slučajno da pomerite časovnike jedan sat unapred...Ova druga, istorijska, spakovana je između eksplozije gasa i pomeranja časovnika...a mi sedimo i gledamo, ode naše Kosovo.

Alex vrnjacki

31.03.2013. 11:59

Srbi se NIKAD nisu ponasali po logici, "ako si osudjen da te siluju, opusti se i uzivaj".... Ovom clanku se nema sta dodati ili oduzeti. Poenta je da cak ni eventualno ispunjenje ovih zahteva (ne daj Boze!), nece zaustaviti nove...Menjati sebe, NA BOLJE, I JESTE DOBRO...i prihvatati od drugih stvari u kojima su bolji, ali ovo....Ja gen i ne mogu i necu da menjam! Oni nas smatraju neprijateljima a ne mi njih i ako imamo debelih razloga za to. Srbi, zbijmo redove....

bre

31.03.2013. 12:03

Može li neko da zamisli da se u Srpskom parlamentu odlučuje o sudbini nemačke, velike britanije, naravno da ne ali zato kada njihovi parlamenti to rade drugim zemljama onda je to "normalno". Da li je normalno da velika britanija kritikuje, optužuje veliku srbiju?? Britanski kolonizatori još uvek se ne odriču svojih kolonija i kolonizatorskih aspiracija. Veliča se britansko kraljevstvo kao da su vladari sveta. Svet će biti bolji tek onda kada ovi budu prestali da zabijaju svuda svoj nos.

dragan

31.03.2013. 12:13

Neka Nemci namire Srpskom narodu sto su nam dosada porusili poubijali na nasoj teritoriji netreba nam od njih pomoc to oni na taj nacin kompeziraju.Ja sam srbin iz R Srpske toliko me je sesta tacka povredila pa zar to nije fasizam.Netreba nam nista njihovo njihovi placenici se sepure po Srbiji dali je to laz gospodo politicari imate li imalo samopostovanja.

Sveto Kordun

31.03.2013. 12:18

SM se mozda nevesto borio za interese Srbije i na kraju ga sahranise u dvoristu posle haske likvidacije!? Ovim drugima koji su "DOS-ovsku Srbiju" totano urusili otvaraju ulice i drze mitinge tipa "Druze Tito mi ti se kunemo" a punu istinu kako suraduju s agresorima precutkuju i medijski i propagandno lazu narod!?

Bijela

31.03.2013. 12:24

То је Европа, коју треба чврсто гледати у очи и ништа јој не веровати. Ни када спава!

Mali Radojica

31.03.2013. 12:27

Trebamo sto pre film da napravimo o ugrozenosti Srba na Severu Kosova i Srba uopste u poslednjih mnogo vekova.Treba da se vodimo tezom da smo najugrozeniji narod na podrucju Evrope,ako ne i sire.Moramo to da nam bude motiv za prezivljavanje i dalji opstanak i na kraju i progres.Pitanje:Sto smo pristali na brisnje reci METOHIJA iz naziva imena pokrajne(mozda da ne bi licilo na Bosnu i Hercegovinu).Predlazem da se sever pokrajne zove METOHIJA.Kad je sve vec nelogicno,pa neka bude i ovo.UPORNOST

Милош

31.03.2013. 12:31

Ма манимо се више те ЕУ и ток злокобног датума и нађимо заштитника на другој страни.Ови нас хоће као понизне поданике

Milos Moskovljevic

31.03.2013. 12:33

Hitler mrzeo Srbe? Gde to pise? Pre je imao i neko postovanje prema nama kao ratnickom narodu. Ako nekog nije vole to su Slovenci. Naravno kada su Srbi, vodjeni engleskim agentima, pogazili dogovor sto je mudri knez Pavle napravio sa Hitlerom i izasli na ulice sa parolama "Bolj rat nego pakt", Hitler im je onda dao ono sto su trazili.No da se vratimo u sadasnjost. Nama nije mesto u toj propaloj uniji u raspadanju. I sta mi imamo zajednicko sa Nemcima i njima slicnim. Ne uci u EU i kvit!

sasha

31.03.2013. 12:42

1. Ne treba nam članstvo u EU; 2. Ne treba popuštati ni prihvatati ničije ultimatume u principu, naročito ne švapske; 3. "genocid u Srebrenici" - GENOCID u Aušvicu, Buhenvaldu, Jasenovcu, na Kozari, u "Bljesku", "Oluji".....sram ih bilo!

naranca

31.03.2013. 12:57

..braco srbi ,ako ovo niste razumeli..onda nam se lose pise.Posto nismo pametni ,najbolje je slusati pametne..kao sto znate Nemacka je nekoliko vekova ispred nas.Sta pravite bauk oko prohteva,oni su realni.Dragi politicari sto ne priznajete da vam je doslo do grla ,zasto zamajavate gladni narod sa mrznjom.

rade

31.03.2013. 13:01

Dali iko misli da nam Nemci misle dobro ? Naravno da ne .Jedina država uz Tursku koju nije značajno pogodila kriza .Pročitajte iz istorije kakve su bile ekonomske i političke prilike pred II svetski rat . Netrebaju njima države koje su samostalne već ekonomski zavisne od njihove pomoći. Pola evrope su zadužili perfidno i sad žele da dominiraju u svemu. Zato odlučno NE u "EU" ( nemačku koloniju )

rade

31.03.2013. 13:12

Država treba da krene u ozbiljnu kontrolu robe iz uvoza (" EU ") u preispita svoj odnos prema EU . Od nas čekuju da budemo potrošači njihove loše robe u lepom pakovanju . Samo saznajte koliko se hranau EU tretira hemijom ( otrovima ) a koliko kod nas pa će te videti koliko zdravu hrenu ima naš Srpski seljak . Vratimo se našim korenima , učimo našu decu patriotizmu ,ljubavlju ,veri. Znajte da je njihova filozofija da sto puta ponovljena laž sto prvi put postaje istina.

maxa

31.03.2013. 19:32

@rade - @rade,zamolio bih vas da stanete 30 minuta u poljoprivrednu apotheku koja prodaje hemiju bilo gde u srbiji , pa ce vam biti jasno koliko se otrova koristi u kojim dozama i prodaje bez ikakve evidencije . Cak i vrapci na grani znaju da srpski seljak ima bastu (gradinu) za jelo i jos jednu za pijacu . Manite se se tih patrijotskih prica o srbiji i srpskom seljaku .

tutinac

31.03.2013. 13:16

PostoBalkan vas tama pritiste-I srpsko se ugasi ognjiste-Svi Sloveni izgubise nadu-Sto robuju Becu i Zapadu-Srbin ne sce ni tada da klone-Pred silama sto ga tako gone-No ponosno stao i prijeti-Sili koja pro Evrope leti...(Hadzi Radovan Becirovic Trebjeski - "Mojkovacka bitka")

barkos

31.03.2013. 13:19

Dokle će se više forsirati godinama ova mržnja prema svemu što dolazi iz Evrope. Koje su bre ovo gluposti i upoređivanje 1914. godine i današnjeg trenutka. Srbija je, dragi moji veliki Srbi i dušebrižnici, sada gladna, gola i bosa, bez mladih ljudi, stručnih kadrova, slobodnog kapitala bez ičega što bi moglo da se iskoristi u razvoju zemlje. Do ovakvog stanja dovedeni smo sumanutom nacionalističkkom politikom gde su teritoriju uvek bile važnije od srpskih glava.

dzoniba-STOP EU

31.03.2013. 13:31

Raspisati referendum, cisto da se vidi da narod ne zeli u EU i da zavrsimo sa tom pricom...da ne bi gubili vreme oko toga...nit smo mi za njih nit su oni za nas...i kraj price...

englez

31.03.2013. 13:41

Ajde da budimo iskreni, pa da kazemo da je narod Srbije birao ovu vlast, koja mu je u svojoj kampanji nudila EU integracije pod svaku cijenu, 90% vas je ocekivalo kao da ce ako budete poslusniji da ce biti ekonomskog progresa. Mislim stvarno, ko moze da vjeruje svom neprijatelju. Svabe su potpalile vatru, ali vjerujte mi "pametni" Srbi smo kuvar koji zaprzava i daje joj jos vecu gorcinu. Milosevic, Tadic i Vucic svi su oni plod volje povodljivog srpskog naroda, a sad prijatno.

zoran

31.03.2013. 13:50

sve se slazem sa srpskim kriticarima na zahteve nemaca interesantno je za mene sto se spominje 41 kad smo prvi put pokazali nemcima dosta je zajedno sa svetskim antifasistima medjuti draza mihajlovic je bio na drugoj strani a vi ga podrzavate a napadate tita jer je on navodno rasturio srbiju i srpski narod osnovavsi jugoslaviju ..nesto mi tu nije jasno..

Dymitr Ogonowski

31.03.2013. 14:35

@zoran - Tito je drugo pitanje ali on nije dozvoljo nekim Srbima vratiti na Kosovo posle rata. On je hteo federaciju s Albanijom. Ovo je istorija a sada treba briniti o srpski etnicki interes na KiM.

Ruben Lonuestro

01.04.2013. 11:59

@zoran - Polski ne obairi se na trool koji potpisuje sa zoran radi se o albanskom provokatoru.

Radex

31.03.2013. 15:50

Najgori NATO zahtev je da drzava ne treba da ima medije. To Vučić i Dačić ne smeju da progutaju. Tek tada ćemo biti gotovi. Drzava neće moći da se brani, jer će neprijatelj preuzeti sve medije i lakše ostvariti svoje ciljeve.

B.V.

31.03.2013. 17:59

,,Kontinuitet nemačke politike prema Srbiji, koja je kroz ceo dvadeseti vek zasnovana na ucenama''. Najzad neko da jasno progovori o tome. Germansku politiku odlikuju procesi dugog trajanja i dugoročno pamćenje, tako je general Beme(odgovoran za Kragujevački masakr) govorio da treba osvetiti austrougarske vojnike koji su ,,sejali kosti po Srbiji''. Srbija sve radi od danas do sutra i pati od istorijske amnezije. Možda zato skupo i prolazi...

revolucionar

31.03.2013. 18:01

@ - Konacno tekst u medijima o nasem odnosu sa Nemackom a u kome se me spominje otrcana fraza tradicionalno prijateljstvo izmedju Srbije i Nemacke.

Zoan1

31.03.2013. 22:06

Sve sto nemacka predlozi uvek je bilo i bice protiv interesa Srbije. Svaki nemacki predlog treba automatski odbiti bez bilo kakbvog dialoga i gubljenja vremna. Naravno tako nece biti datuma a datum Srpski narod nece svakako.

4c

01.04.2013. 01:05

Koliko nas komentarise,je li se itko sjetio otici pred Svapsku ambasadu i protestirati.

Posmatrac u neverici

01.04.2013. 08:48

Ljudi,radi se o delegaciji parlamentarne frakcije CDU/CSU, koja je izrazila svoje misljenje, ali nema nikakvu legitimaciju da postavlja bilo kakve zahteve ili sta drugo. Ti ljudi ne mogu i da hoce ista da uslovljavaju. I nisu (!) predstavnici nemackog parlamenta, vec samo jedne grupe, dakle parlamentarne frakcije.Sve ove reakcije ovde i u stampi su ne samo nosnovane, nego i - blago receno - preterane!

Dymitr Ogonowski

01.04.2013. 12:26

@Posmatrac u neverici - Ja mislim da puno Nemaca su nacjonalni neprijatelji Slovenstva. CDU je vrlo uticajna frankcja. Merkel je iz CDU. A njej antisrpski ministar spoljnih poslova je iz FDP. Westerwelle je homoseksualac (kako se na srpskom zove takih u narodu? - na poljskom on je pedał), koji takode hoce da bi Srbija priznala antisrpsku siptarsku drzavu. A Schroder iz SPD je poddrzao napad NATO u 1999.

rile

01.04.2013. 12:52

Zalosno je da Srbija jos uvek slepa od mtznje (vekovima),i nece da se uhvati slamcice koju ju daje Nemacka i Evropa.Kao drzavljnin Nemacke voleo bih da Srbija ne propada i da se budi iz vecitog sna...i ide ubrzanim korakom ka Evropi. jer tamo i pripada....inace se lose pise.Nemacka je najdemokratnija zemlj od koje se moze puno nauciti.

Ruben Lonuestro

01.04.2013. 17:12

@rile - Hvala plemeniti naajdemokratniji rile ; da nam nisi tako fino i demokratno "ales Deutchland" objasnio proveli bi zivot glupi i neobavesteni. Do neba ti hvala ; do Adolpha ti hvala.

Miconi

01.04.2013. 22:56

@rile - Tu demokratiju sam ja osetio u nemackoj kada sam se opozvao na zakon EU, Oficir kojeg su policajci doveli da pregovara sa mnom, posto nisam pricao dojc pricali smo na italijanskom, lepo odgovorio OVO JE NEMACKA A NE EU;OVDE POSTOJI NEMACKI ZAKON. Doduse nisu mogli da mi napisu kaznu.Ne pricaj o nemcu ima nas koji ih dobro poznajemo.

xxxx

02.04.2013. 06:00

@rile - Da možemo nešto i da naučimo, a to kako su svi ostači narodi ( kojine namaju germanske gene) narodi drugog reda, kako se sprovodi silom demokratija, kako se pišu ultimatumi, kako se bez vatrenog oružja pokorevaju narodi (upotrebom evra)

Hrvat

02.04.2013. 02:19

Otidite od Germana, na njihovom mestu bi vas u kamione i istresao preko Dunava i Save, pa trazite leba kod kuce, i Moskvi, minsku, pekingu i pjongjangu

Dymitr Ogonowski

02.04.2013. 20:31

@Hrvat - Nemci imaju zemlji luzickih Srba. Ja sam cuo da Tito hteo njihovo oslobodenja ali glavne drzave antihitlerovske koalicije nisu slazile. A Vi Hrvati zbog cega saradujete s Nemcima protiv drugih Slovena?

xxxx

02.04.2013. 05:53

Genocid, A koje napravio najveci genocid u istoriji čovečansta da to nisu Nemci i Amerikanci?????? Bože da ovo nije tužno bilo bi jako smešno. Srbiji postavljaju taj ultimatum oni koji od stida barem još 100 godina ne bi trebali da dižu glavu!!!!!! Pogledajte samo ta lica koja vam skoro sve govore.

Zoan1

02.04.2013. 06:08

Sa obzirom da su Nemci poblili sest miliona Jevreja od koji su mnogi drzali Nemacko drzavljanstvo. Treba od nemacke zahtevati da u ime pravde daju Jevrejima deo Nemacke kao Nezavisnu Jevrejsku Drzavu pre nego sto pregovori o Kosovu mogu nastaviti. Sa kavim pravom drzava koja je pocinila najvise ratnih zlocina na ovoj planeti vrsi pritisak na Srbiju?

Gavran

03.04.2013. 09:14

Kada bi Srbija ispunila samo prvu tačku "ultimatuma", na ostalima ne bi nikoni insistirao.

šumar

10.04.2013. 21:19

Nemačka je bolesnik koju treba lečiti od frustracija Još nije prebolela drugi svetski rat, a u poziciji je i sada se svima sveti za pretrpljeni poraz.Potpisali kapitulaciju pred kamerama, sudjeno im pred kamerama, poraženi pred kamerama. Sada žele da svi to iskuse koji su u tome učestvovali, naravno prema slabijim od sebe. Suština svega je rat izmedju katolika i pravoslavaca. Kada bi mogli da nas generalno pokatoliče niko nam nebi mogao ništa i sutra bi ušli u EU