SRBIJA neće odustati od diplomatske borbe za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koja je predviđena državnom Rezolucijom i Platformom o južnoj pokrajini. Beograd neće pristati na gašenje srpskih institucija.

To su crvene linije, koje je u sredu jedinstveno utvrdio državni vrh na vanrednom sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića. Pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine 19. februara i ključni susret naše delegacije sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu, vodeći politički akteri odredili su poziciju ispod koje se neće ići. Pošto je na briselskom pregovaračkom stolu između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija ”paralelizam institucija” na KiM, država će prvi put aktivirati strategiju koju je usvojila Narodna skupština.

Predsednik je oko 16.30 na Andrićevom vencu okupio premijera Dačića, prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, šefa diplomatije Ivana Mrkića, ministarku Vericu Kalanović ispred URS i direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina. Razgovori su trajali duže od sat.

- Postignuto je apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine u koje Srbija ulazi samopouzdano i sa jasnim ciljem, a to je uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na KiM da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku - saopštio je novinarima posle sastanka Marko Đurić, savetnik predsednika za spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, po svim važnim pitanjima koja se predviđaju da će biti otvorena tokom pregovora u Briselu postoji puno državno jedinstvo, a Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum spremnosti da se postigne kompromis.

- Da bismo došli do kompromisnog rešenja potrebno je da jedna strana ne živi u večitom uverenju da može da postigne apsolutno sve i da joj se toleriše da ostane na početnim pozicijama. Srbija nudi ispruženu ruku i postizanje kompromisa za one koji žele da čuju.

VIDI SE NAPREDAK U REFORMAMA PREMIJER Dačić i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin složili su se u sredu u Beogradu da se reforme u Srbiji odvijaju u pozitivnom smeru. Tokom razgovora Dačić-Kacin naglašeno je da dijalog između Beograda i Prištine predstavlja siguran put u rešavanju problema na KiM i da će pravedna rešenja doprineti stabilizovanju prilika u čitavom regionu.

Savetnik predsednika kaže i da vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtev za ukidanje ”paralelnih institucija”, već da Brisel ostane nepristrasan.

- Možemo, međutim, da očekujemo insistiranje prištinske strane za različite ustupke, koji nisu utemeljeni na spremnosti da se postigne kompromis. Onog momenta kada pokažu da su spremni za razgovor o kompromisu, to će biti trenutak kada možemo da očekujemo vidljiv pomak. Sledeća runda dijaloga u Briselu je važna, ali ne i krucijalna.

Đurić je istakao da svima u međunarodnoj zajednici treba da bude jasno da, za razliku od ranijih pregovora koji su vođeni i u prethodnoj deceniji, kao i pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija danas ima definisan cilj koji ostavlja prostor za kompromis i dozvoljava obema stranama da sačuvaju čast i očuvaju elementarne nacionalne interese:

- Imamo ozbiljne pregovaračke adute, jer u protivnom razgovora ne bi ni bilo, a Priština bi unedogled nastavila sa insistiranjem da su nezavisna država.

Savetnik predsednika je rekao da Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora, s obzirom na to da je ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u procesu dijaloga ostvarila veliki napredak.

BRISEL DA ODBACI NEREALNE ZAHTEVE Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da je Srbija učinila sve što je moglo u ovom trenutku da bi dobila datum:
- Ako Brisel bude procenjivao nerealne zahteve Prištine kao nešto što treba da bude prevaga u odlučivanju da li će nam dati datum ili ne, onda nismo blizu tom datumu.

Srbiji je u sredu rukavicu u lice bacila predsednica Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta Elizabet Gigu koja je poručila da bi priznavanja Kosova dugoročnije moglo da postane preduslov za pristupanje Srbije EU:

- Da li je politička klasa u Srbiji svesna da bi pitanje priznavanja Kosova, a ne samo ograničeni sporazumi između srpske i kosovske vlade, moglo da se pokaže kao preduslov za pristupanje EU, iako znamo da to danas nije formalni uslov?

Ove negativne prognoze pokušao je da ublaži šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je rekao da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov da Srbija postane članica EU, već da uslove određuje Evropski savet konsenzusom svih 27 članica.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić upozorio je da se iz Brisela vrši pritisak na Srbiju kako bi se institucije na severu ugasile i održali izbori u organizaciji Prištine, a pod pokroviteljstvom ”neke međunarodne organizacije, najverovatnije OEBS”.

- Srbi nikada neće pristati da izađu na izbore koje bi organizovala Priština. Poručujem premijeru Dačiću da više ne čini ustupke u Briselu, da ne dogovara ono što ne može da se sprovede na terenu, jer Srbi nikada neće pristati da budu deo nezavisnog Kosova.