Skupština Srbije: Usvojena Rezolucija o KiM

Tanjug/ FoNet

12. 01. 2013. u 11:07

U srpskom parlamentu sa 174 glasa “za”, 17 protiv i dva uzdržana usvojena Rezolucija o Kosmetu. Odbijeni svi amandmani opozicije, DS glasala za Rezoluciju, a DSS protiv

U SRPSKOM parlamentu završena sednica na kojoj su poslanici razmatrali i usvojili Predlog rezolucije o Kosovu i Metojiji koja treba da bude osnova za buduće političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Rezoluciju, koja je proistekla iz Platforme, su zajednički predložili Predsednik Tomislav Nikolić i Vlada Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem. Rezolucija treba da manifestuje državno jedinstvo u stavu o južnoj srpskoj pokrajini.

Pratite sa nama dešavanja u Skupštini iz minuta u minut...

01:20 NIKOLIĆ ZADOVOLJAN USVAJANJEM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kasno večeras, posle usvajanja skupštinske rezolucije o Kosovu, da je Srbija dobila osnove za razgovore i sa predstavnicima Prištine, ali i sa Evropskom unijom (EU), mada nije postignuta opšta saglasnost oko ovog dokumenta. On je objasnio da je deo opozicije shavatio da time samo tovari novu odgovornost na one koje su na vlasti i da će imati pravo da ih kontroliše.

Nikolić sa mnogo više optimizma očekuje sledeće pregovore, jer će svi koji pregovaraju u ime Srbije imati u rukama Rezoluciju koju je usvojila Skupština i saznanje da će morati parlamentu da podnose izveštaj o pregovorima.

00:54 USVOJENA REZOLUCIJA O KOSOVU I METOHIJI

Poslanici Skupštine Srbije kasno večeras većinom glasova usvojili su predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga sa Prištinom. Ukupno su glasala 194 poslanika, pri čemu je za rezoluciju bilo 175 poslanika, dok se njih 17 izjasnilo protiv, a dva poslanika nisu glasala.

22:39 DS PODRŽAVA REZOLUCIJU

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović najavio je večeras da će poslanici ove stranke podržati Vladin predlog Rezolucije o Kosovu, jer je ona odlučila da prihvati zahtev DS i da skine oznaku poverljivosti sa Platforme o Kosovu. Stefanović je pokazujući tekst platforme za skupštinskom govornicom rekao da se ovom tekstu otklonjeni štetni delovi koji govore o prekidu dijaloga sa Prištinom i nastavku pregovora sa EU.

Čestitamo Vladi na hrabrosti i mogućnosti da na jasan i efikasan način napravi otklon od štetnih politika i predloga, rekao je Stefanović. Svaka vam čast, zaključio je Stefanović.

22:05 VLADA SRBIJE SKINULA OZNAKU TAJNOSTI SA PLATFORME

Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici održanoj u zgradi Skupštine Srbije odlučila da skine oznaku tajnosti sa Platforme o Kosovu, potvrdio je novinarima premijer Ivica Dačić. Dačić je posle druge sednice Vlade održane u parlamentu, rekao da je to ranije danas dogovoreno na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa. On je najavio da će Platforma biti objavljena na sajtu Vlade Srbije. Tekst Platforme pročitajte OVDE

20:30 NIKOLIĆ: KOSOVO NE SMEM DA IZGUBIM, JER NIJE MOJE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neki ljudi za osam godina nisu smeli da rešavaju pitanje Kosova i Metohije i poručio da je u životu izgubio mnogo, ali da ne sme i Kosovo, jer nije njegovo. Tekst njegovog obraćanja pročitajte OVDE


19:54 OSAM SATI RASPRAVE O PREDLOGU REZOLUCIJE O KiM

Rasprava o Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji traje već osam sati. Jedna od glavnih tema bio amandman DS, koji je kasnije povučen, a kojim su demokrate tražile da platforma predsednika Nikolića postane sastvni deo Rezolucije. Vlada po prvi put zasedala u Skupštini, a Odbor za KiM odbacio sve amandmane opozicije i predložio tri nova.

18:48 ODBOR ZA KIM PREDOŽIO TRI NOVA AMANDMANA

Odbor za Kosovo i Metohiju odbacio je u subotu svih 14 amandamana koji su podneti na Predlog rezolucije o Kosovu, ali je uvažavajući primedbe koje su iznete u ranije podnetim amandmanima predložio skupštini na usvajanje tri nova amandmana.

Tri nova amandmana odbora proizilaze iz primedbi koje su u podnetim amandmanima navele Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

18:02 POSLANICI NASTAVILI RASPRAVU O PREDLOGU REZOLUCIJE

U Skupštini je nastavljena rasprava o predlogu rezolucije o KiM, a Demokratska stranka je u međuvremenu povukla amandman kojim se traži da izvorna platforma, koju su prihvatlili Srbi sa Kosova bude sastavni deo obrazloženja predložene rezolucije o KiM. Premijer Dačić pozdravio je odluku DS da povuče amandman koji je ceo dan bio predmet rasprave u Skupštini Srbije i poručio demokratama da su predlaganjem takvog amandmana parlament “izvrgli ruglu”.

17:03 LDP:NEMA PODRŠKE REZOLUCIJI

Predsednik Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da LDP neće podržati predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, jer je njen problem "u višku naknadne pameti i nedostatku vizije". Nema podrške rezoluciji koja ne formuliše šta je to napred, nema podrške političarima koji misle da je lakše držati društvo u prošlosti, nego suočiti se sa izazovima budućnosti, rekao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije.

16:05 PREKINUTA SEDNICA VLADE O AMANDMANIMA NA PREDLOG REZOLUCIJE

Sednica Vlade Srbije na kojoj su razmatrani amandmani na Predlog rezolucije o Kosovu prekinuta je oko 16 sati i biće nastavljena nakon konsultacija vladajuće koalicije. Oko 18 sati očekuje se sednica Odbora za Kosovo i Metohiju koji će takođe raspravljati o amandmanima i koji bi mogao da predloži neki novi amandman na Predlog rezolucije.

15:49 DEMOKRATSKA STRANKA POVUKLA AMANDMAN


Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je da je DS odlučila da povuče sporni amandman, zato što, kako je rekao, postoji čvrsto obećanje premijera Ivice Dačića da će Vlada Srbije na sednici skinuti oznaku poverljivosti sa teksta platforme. On je rekao da je amandman povukao bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je formalno i bio podnosilac amandmana.

15:38 POČELA SEDNICA VLADE

U Skupštini Srbije je pre nekoliko trenutaka počela sednica Vlade Srbije na kojoj bi trebalo da se raspravlja o amandmanima koje su Demokratska stranka (DS) i Demokratska stranka Srbije podnele na predloženi tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji.


15:20 ODREĐENA PAUZA

Na zahtev predstavnka DSS Slobodana Samardžića, predsednik skupštine Nebojša Stefanović odredio dvadesetominutnu pauzu. Samardžić kao razlog naveo odsustvo predstvnika Vlade, odnosno da nije dovoljno da sednici prisustvuje samo ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović

15:18 MARKOVIĆ: JEDINSTVENA SRBIJA ĆE GLASATI ZA REZOLUCIJU

Poslanici Jedinstvene Srbije glasaće za predloženu rezoluciju o Kosovu i Meothiji, najavio je danas predsednik JS i šef posalnika te stranke Dragan Marković. Marković očekuje da rezoluciju podrži 160 posalnika.

14:30 NASTAVLJENA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE

Sednici ne prisustvuju ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić ni premijer Srbije Ivica Dačić . Vlada zaseda u Parlamentu kako bi se unele dogovorene promene u Rezoluciju. Izjašnjavanje Vlade o amandmanima očekuje se oko 15 časova.

13:17 STEFANOVIĆ: AMANDMANOM ŽELIMO DA VLADA POKAŽE PRAVO LICE

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je danas da je ta stranka podnela amandam, o kome raspravlja skupštinski kolegijum, kako bi se isteralo na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koju su prihvatili i Srbi sa Kosova. Stefanović je rekao da je originalna platforma predsednika Nikolića za DS i dalje neprihvatljiva, ali da vlada mora da "pokaže pravo lice" i javnosti kaže da li podržava platformu Nikolića koju su prihvatili Srbi ili drugu koja je tajna.

Stefanović je rekao da će, ukoliko budu prihvaćeni svi drugi amandmani, DS povući amandam kojim predlaže da se originalna platoforma predsednika Nikolića nađe u obrazloženje rezolucije, pojašnjavajući da to obrazloženje nije pravno obavezujuće.

13:11 ĐURIĆ: AMANDMAN DS NEPRIHVATLJIVA IGRARIJA

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je danas da se DS uloženim amandmanom odlučila na korak koji označava suštinsku promenu politike te stranke u odnosu prema pitanju Kosova i Metohije.

"Čini se da je na početku današnje sednice Skupštine došlo do svojevrsnog kopernikanskog političkog obrta. DS je podnela amandman u kojem traži da u sklopu rezolucije u okviru obrazloženja bude uvršten prvobitni nacrt platforme koji podrazumeva da se inauguriše princip da ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno a kojim se poziva na prekid tehničkih pregovora sa Prištinom", objasnio je on u izjavi novinarima.

To je, prema njegovim rečima, fundamentalna promena političkog odnosa prema pitanju dijaloga u Briselu i nastavku daljeg političkog procesa, zbog čega je bitno da se Vlada Srbije izjasni.

13:01 DAČIĆ: AMANDMAN DS PODRAZUMEVA PREKID TEHNIČKOG DIJALOGA

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je spreman da prihvati neke od predloženih amandmana opozicije radi poboljšanja teksta predložene rezolucije o Kosovu i Metohiju, među kojima je i amandman Demokratske stranke kojim se traži da se izvorna platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića nađe u obrazloženju rezolucije. Obrazlažući poslanicima predloženu rezoluciju, Dačić je kazao da je spreman da usvoji taj amandman ukoliko bi onda demokrate podržale rezoluciju.

"DS je podnela amandman koji glasi - politička platforma predsednika Srbije u izvornom obliku sastavni je deo obrazloženja ove rezolucije. To znači da DS traži da se usvoji platforma u kojoj je peredviđen prekid tehničkih razgovora koji se vode u Briselu. Ako ćete vi iz DS u tom slučaju glasati za ovu rezoluciju, ja sam spreman da o tome razgovaram, ali želim da svi znaju da je to vaša nova politika", rekao je Dačić.

12:36 KOLEGIJUM O AMANDMANIMA

U Skupštini Srbije počeo je kolegijum parlamenta na kojem bi, kako je rekao predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, trebalo da se razgovara o amandmanima opozicije na predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji. Stefanović je novinarima rekao da je Demokratska stranka (DS) podnela amandman koji suštinski menja tekst rezolucije, ali da postoji spremnost da se i takav amandman prihvati da bi se postiglo što veće jedinstvo.

Šef Poslaničke grupe DS u parlamentu Borislav Stefanović rekao je da je DS podnela amandman da se u obrazloženje rezolucije unese izvorni tekst platforme predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali da su spremni da povuku taj amandman, ako svi drugi budu prihvaćeni.

12:16 PAUZA ZBOG AMANDMANA

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović odredio je pauzu u radu parlamenta do 13,10 sati kako bi Vlada Srbije sa šefovima poslaničkih klubova razmotrila amandmane na predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji. Premijer Srbije Ivica Dačić zatražio je od Stefanovića da odredi pauzu kako bi se razmotrili amandmani Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Dačić se posebno osvrnuo na amandman DS kojim je traženo da se platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolća u izvornom obliku uvrstu i obrazloženje rezolucije, kako bi se postigao konsenzus.

11:55 DAČIĆ: SITUCIJA NA KOSOVU I METOHIJI JE VEOMA TEŠKA

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na Kosovu i Metohiji veoma teška situacija, jer se 13 godina gradi nezavisnost pokrajine, pa svrha današnje sednice nije samo rasprava o nekoliko stranica teksta rezolucije, već da li Srbija može sagledati mogućnosti za pravedno rešenje, za odgovornu, realnu i ostvarivu politiku za Kosovo. Više pročitajte OVDE

11:40 POČELA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE

U Skupštini Srbije je, nešto posle 11.30 časova, počela rasprava o vladinom Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji koja je osnova za političke razgovore s predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Sednici prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić, članovi njegovog kabineta, šef tima za tehničke pregovore Beograda i Prištine Dejan Pavićević.

Predstavnici vladajuće koalicije su najavili podršku rezoluciji, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije uslovile su podršku prihvatanjem amandmana, a Liberalno-demokratska partija izjasnila da će uskratiti podršku rezoluciji.

11:19 RADIKALI U PROTESTNOJ ŠETNJI PREMA SKUPŠTINI SRBIJE

Par stotina simpatizera Srspke radikalne stranke (SRS) okupilo se nešto pre 11 časova na Trgu Nikole Pašića odakle su krenuli u protestnu šetnju prema Skupštini Srbije. Skup SRS, kako je Tanjugu rekao funkcioner te stranke Nemanja Šarović, policija je zabranila, ali će oni, ipak, kako najavljuju, prošetati do doma skupštine ispred koje se nalaze jake policijske snage. Simpatizeti i funkcioneri SRS među kojima su, Zoran Krasić i Vjerica Radeta, nose natpise "Rezolucija jednako kapitulacija".

10:54 PREDSEDNIK TOMISLAV NIKOLIĆ STIGAO U PARLAMENT

Predsednik Srbije Tomislav NIkolić došao je u Skupštinu Srbije gde će se danas održati sednica na kojoj će se razgovarati o Predlogu Rezolucije koja je osnova za političke razgovore s predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Ministar u Vladi Srbije

12.01.2013. 11:50

Samo političkim putem i kako reče naš predsednik "EU NEMA ALTERNATIVU"!!

dokojan

12.01.2013. 12:27

Eto nam rezolucije jos jedne,jos kad bi uspjela kao zakon o cenama energetike bilo bi blago nama.Nebi vise poliyicari imali sta da pricaju a novine bi se svele na dva lista a i ja nebi bio dokojan.

Marko BG

12.01.2013. 12:47

Radikali su jedina politicka opcija koja je danas podigla svoj glas protiv rezolucije koja predstavlja kapitulaciju Srbije.

MatijaBG LDP

12.01.2013. 13:23

@Marko BG - Jedina koja ce glasati protiv je LDP,a sto se kapitulacije tice,pa bas Radikali ,zajedno sa danasnjim premijerom i predsednikom su kapitulirali u Kumanovu 1999/te izgubivsi rat protiv citavog sveta!

zoks

12.01.2013. 15:03

@Marko BG - MarkoBg@ pravi Radikali su i jedina stranka u Srbiji koja je srpska!Sve ovo ostalo je mutni pa prospi!Prevrtljivci,ljigavci,ni za glavu ni za rep ne mozes uhvatiti!Cas su ovo,cas su ono,a ni sami ne znaju sta su,a ni ko su?Dveri i DSS su donekle vredni postovanja!

Stefan Perovic

12.01.2013. 15:37

@Marko BG - @MatijaBG LDP 12. januar 2013. 13:23...pricas kojestarije! Srbi su u Kumanovu dobili TAPIJU 1244 gde jasno pise da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije,a ne Albanije!.E posle je dosao Ceda Jovanovic i DS i mi sada imamo granicu na Jarinju.Samo tebi jos nije jasno sta je politika Cede Jovanovica,jer su mnogi odavno pobegli iz partije,videvsi da Ceda luksuzno zivi i ko zna sta sve jos poseduje u okruzenju,ali i to cemo uskoro znati.

MatijaBG LDP

12.01.2013. 20:30

@Marko BG - Perovicu,u Kumanovu je potpisn sporazum u kojem se istice povlacenje srpske vojske,tada vojske SRJ sa Kosova...kad povuces vojsku ,zauvek si izgubio suverenitet i teritoriju,do novog rata....vece sanse bi imali da ste danas objavili rat,ti i tvoji pobednici NATO/a 99/te,nego sto trosite narodni novac na vikend sprdariju zvanu rezolucija o Kosovu redni broj 13:))

MatijaBG LDP

12.01.2013. 13:28

Godinama optuzuju Tadica i Jovanovica da krse ustav i izdaju Srbiju,kad ono na kraju bas oni koji su kapitulirali 99/te,donose rezoluciju koja je tesko krsenje njihovog ustava kojeg su sami doneli....da li vi sami znate vise sta hocete?Ocito da je pravilo da su najgrlatiji Srbi,zapravo najmanji Srbi!

Vojislav

12.01.2013. 13:55

Ova vest o protestnoj setnji radikala mi se posebno dopala. Samo mi nije jasno zasto nisu iznajmili autobus jer bi usled mnogobrojnosti uspeli da ga napune a ne bi morali da se muce.

Ana

12.01.2013. 17:22

@Vojislav - Ako bi im se pridruzile i mnogobrojne pristalice DSS-a onda bi morali da iznajme cak zglobni autobus.

MatijaBG LDP

12.01.2013. 14:49

Najbolja fora danas ce biti kad DSS tj.Kostunica,prihvati rezoluciju,a to znaci prihvati Ahtisarijev plan......zar vi ne vidite da vas svi muntaju,a jedino LDP kaze kako misli,pa makar to bila i opcija koja vam se nimalo ne svidja,bar vecem delu!

Ica

12.01.2013. 16:53

@MatijaBG LDP - Potcenjujes DSS i njihovu doslednost, vec su rekli da im je rezolucija neprihvatljiva.

Stefan Perovic

12.01.2013. 15:30

Taj tekst je protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije. Od Skupštine Srbije očekuje se da faktički prihvati sve atribute državnosti samoproglašene države Kosovo.U tekstu te buduće rezolucije piše da će Skupština Srbije primijeniti sve sporazume koje je Borko Stefanović kao pregovarač prethodne vlade, napravio u Bruxellesu.... Skupština Srbije treba faktički da prihvati sve atribute državnosti samoproglašene države Kosovo.

Ica

12.01.2013. 16:20

SNS optuzuje DS za fundamentalnu promenu odnosa prema Kosovu!? A sta su oni uradili? Kakav je tek njihov zaokret!? Mislim da su sve stranke u Srbiji konacno postigle jedinstvo - da zbune, slude ovaj narod, da se vise ne zna ko je za koga i za koju ideju glasa, a povrh svega da svi zajedno predaju Kosovo. Tesko nama ljudi.

Gruja Ognjanovic

12.01.2013. 16:35

Zabraniti kamermanima da se setaju salom Skupstine i pretenduju da su oni tu najvazniji. Smatram da oni svojim kamerama uveliko ometaju rad u Skupstini. Postavite ih negde sa strane da ne budu toliko uocljivi. Hvala

SALE

12.01.2013. 18:03

Da ti se zgadi sve. I ovaj DS, sta oni glume vise? Kome sam ja dao glaso pre par godina? Oni su poceli da gube kompas kao SRS i izgleda da ce na kraju i tako da zavrse...

deki smederevo

12.01.2013. 18:45

DSS i Dveri sa ostalim patriotama preko 10% na sl.izborima .Narod najzad pametno kapira Kostunicu .Neprijatelji iz DS i ldp/spo su nebitni.

arsa

12.01.2013. 19:52

Pod hitno raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore.Ovakav parlament je ispod svakog ljudskog dostojanstva i dostojanstva jednog naroda.Sram vas bilo........

smesno

12.01.2013. 20:29

Ovde je vise rat medju politicarima nego sama zelja da dodju do zajednickog interesa!

Čedomir Činić

12.01.2013. 20:37

crnogorac jecu da vodim drzavu i narod na taj nacin da se ljudi ponasaju prema meni, kako se ja ponasam prema njima, a za razliku od tebe ja znam sta su prava i odgovornost i posledice pogresnog rukovodjenja.

hm

13.01.2013. 00:55

A sto ce biti ako Siptari ne budu zeleli uopste da razgivaraju, kakva platforma ondak da bidne