RADIJE bih čistio ovaj sneg, nego stalno sedeo u kabinetu i sastančio - kaže nam gradonačlenik Užica Saša Milošević, koga smo i i u nedelju zatekli na radnom mestu. Dodaje da od 1. novembra, kada je stupio na dužnost, do danas nije imao nijedan slobodan vikend.

- Sačekalo nas je mnogo posla - objašnjava u razgovoru za ”Novosti” Milošević.

* Šta vas je još sačekalo nakon 12 godina vladavine Demokratske stranke u Užicu?

- Tri miona evra kredita, 314 miliona dinara dugovanja prema izvođačima, bazen i vrtić koji su otvoreni, a nisu završeni, pa ne rade... Sve je poluzavršeno. Mi smo radove na tim objektima pokrenuli sa mrtve tačke.

MOKRA GORA VELIKA ŠANSA ZA RAZVOJ TURIZMA * KOLIKO se Užice može osloniti na turizam, kao značajnu privrednu granu?
- Blizu nam je Mokra gora što je dobar osnov za pravljenje planova o turizmu. Filmski festival ”Kustendorf”, koji organizuje poznati reditelj Emir Kusturica, održava se u januaru i to je sjajna prilika za turističe posete. Ali, da bi se turizam još bolje razvijao, moramo da saniramo aerodrom. Radimo na tome i nadam se da će prvi avioni šestosedi poleteti u aprilu ili maju sledeće godine. Takođe, jedan od najznačajnih projekata je auto-put koji je počeo da se gradi i on je jedan od budućih smerova razvoja. I aerodrom i auto-put privukli bi mnogo više investitora.
* Blizu je i Zlatibor. Koliko vaša opština ima koristi od turizma na ovoj poznatoj planini?
- Zlatibor u administativnom smislu ne pripada Užicu, nego opštini Čajetina s kojom imamo dobru saradnju. I za Užice je dobro što je ovaj poznati turistički centar blizu.

* Kako opština stoji finansijski? Mnoge vaše kolege žale se da su pred bankrotom.

- Nismo pred bankrotom, jer imamo nekoliko preduzeća koja dobro rade i pune budžet: Valjaonica bakra i aluminijuma, nenamenska industrija, ”Jedinstvo”, ”Putevi Užice”... Imamo sreću da te firme dobro rade, pa je i privredno stanje u našem gradu bolje nego u mnogim drugim u Srbiji. Ali, problem je što za pet poslednjih godina nije otvoreno nijedno radno mesto i nije bilo investicija.

* Da li će u budžetu za narednu godinu biti novca za investicije?

- Budžet će biti sanacioni, neće biti investicija, trudićemo se da namirimo dugovanja i završimo započete objekte. U ponedeljak je sednica Skupštine opštine na kojoj se odlučuje o rebalansu budžetu, a budžet će biti usvojen 24. decembra.

* Hoće li biti para za čišćenje snega?

- Već smo doneli program za raščišćavanje snega. Imamo i krizne štabove. Mi smo uhodani kada je reč o vremenskim neprilikama. Kod nas je sneg normalna pojava.

* Kako sarađujete sa Vladom Srbije. Mnoge vaše kolege žale se da je ranije bilo nemoguće doći do ministara...

- Saradnja je izuzetno dobra. Lako komuniciramo sa ministrima. Imamo probleme sa prebacivanjem novčanih transfera iz republičkog budžeta, jer nema para. Ali, izlaze nam u susret, jer novac nam je potreban, bliži se kraj godine i oni kojima dugujemo traže pare.

* Iako je bilo najavljivano da će do 1. decembra vlast biti prekomponovana u svim opštinama gde je to moguće, do toga nije došlo. Koliko nerešena situacija šteti građanima, ali i političarima?

- Mnogo šteti. Oni što su na vlasti ne rade ništa jer ne znaju hoće li biti smenjeni, a oni koji treba dođu, takođe, ne rade nego samo vrše pritisak. To je loše i za građane i za stranke. Promene vlasti treba uraditi što pre tamo gde je moguće. Gde nije, treba reći da ne može, pa neka oni koji vode opštine nastave da rade.

* Da li u Užicu ima akcija u borbi protiv kriminala i korupcije, kao na republičkom nivou?

- Svi smo uključeni u to. Do kraja meseca biće nekih rezultata, a u javnost nećemo izlaziti dok ne kompletiramo predmete. Trenutno menjamo direktore javnih preduzeća i tek kada oni budu zamenjeni imaćemo kompletan pregled. Tada ćemo, takođe, znati i koliko je prethodna vlast zaposlila ljudi i koliki su viškovi.

* Kakvi su odnosi u koaliciji?

- Dobri. Nemamo problema i sve ide kako treba.