Nikolić čeka ponedeljak

M. BABOVIĆ

01. 06. 2012. u 20:58

Николић чека понедељак
Tabori oko DS i SPS još nemaju brojku neophodnu za dobijanje mandata za sastav vlade. Mada je "Preokret" u igri, neizvesno je da li će u ponedeljak sve biti rešeno

KONSTITUISANJEM Narodne skupštine počeo je da teče rok od tri meseca u kojem mora da se izabere nova vlada. Ali tabori oko DS i SPS još nemaju dokaz o skuštinskoj većini, koji bi u ponedeljak podneli predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Takve su trenutno pozicije na političkoj mapi Srbije, iako emisari iz Tadićevog bloka uveliko iza kulisa pregovaraju sa "Preokretom" i sa URS. Za sada su Čedini bliži ulasku u vlast, sa kojima je već iscrtan "radni izgled" budućeg ministarskog kabineta.

No, naši izvori iz vrha SPS poručuju da još ništa nije gotovo i da bi u poslednji čas moglo da dođe do prekompozicije već skiciranih resora, pa čak i do uvođenja u igru novih partnera. Ako sve te kockice ne budu složene do ponedeljka, šef države će mandat za sastav vlade poveriti svojoj dojučerašnjoj stranačkoj koleginici Jorgovanki Tabaković.

DAČIĆ NEĆE POTPIS ČELNICI DS i koalicije SPS-PUPS-JS, uz pet ključnih principa, načelno su dogovorili i da nova vlada mora da počiva na jasnom kodeksu ponašanja. Još nije precizirano šta taj akt treba da obuhvata, ali su se složili da disciplina u novom kabinetu mora da bude čvršća. Osim toga, neformalno je dogovoreno i da SPS i LDP ne potpisuju međusobni koalicioni ugovor, ako Čedini uđu u vlast sa DS i blokom oko socijalista.

Potpredsednik SPS Slavica Đukić Dejanović nije htela da precizira da li će se nova većina okupiti do početka sledeće nedelje.

- U svakom slučaju, ne verujem da će se proces formiranja vlade odužiti - kratko nam je rekla Dejanovićeva.

Potpredsednik DS Bojan Pajtić je optimista kada je reč o skorom formiranju ministarskog tima.

- Verujem da će se oni koji rade na tom poslu manje baviti personalnim pitanjima, a više principima. Okosnicu buduće vlade činiće DS i koalicija SPS-PUPS-JS. Narednih dana očekujem i razgovare sa drugim potencijalnim partnerima.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ponavlja za "Novosti" da je predsednik Nikolić već odredio redosled poteza.

- Ako se u ponedeljak predstavnici DS i SPS pojave sa dokazom da imaju većinu, predsednik će im poveriti mandat za sastav vlade. U suprotnom, to će prepustiti našoj stranci, koje je osvojila najviše glasova. Vlada DS i SPS bila bi legalna, ali je za nju veliko breme što nema legitimitet.

CVETKOVIĆU VEZANE RUKE USTOLIČENJEM novih poslanika formalno je prestao mandat vladi Mirka Cvetkovića. Do izbora novog kabineta stari ne može parlamentu da predlaže zakone, niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Svoju šansu da u ovoj vremenskom tesnacu uskoče u "vladin voz" vrebaju i liberali. Spekuliše se da je njihov lider Čedomir Jovanović viđen za ulogu vicepremijera zaduženog za evropske integracije. Njegova stranka, navodno, pikira i resore kulture ili ekologije, iako on to poriče.

- Kao prirodni partner spreman sam da razgovaram sa Tadićem i Dačićem oko koalicije. Ne tražim ništa za ulazak u vladu - kaže Jovanović.

Vrata Nemanjine 11 u neformalnim kontaktima odškrinuta su i za URS, koji je do sada bio daleko od pregovaračkog stola.

Ako neka opcija dođe do magične cifre od 126 poslanika, predsednik države biće dužan da iz njihovih redova predloži kandidata za predsednika vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Posavac

02.06.2012. 10:52

Dakle, sve se može, ali bez potpisa. Pa onda kobajagi, šta mi znamo, ništa nismo potpisali, ali plen delimo, bez ikakve odgovornosti. Jer "šta mi (SPS) imamo sa njima (LDP)"? A odgovornost za sveukupnu propast Srbije? Pa zne se, kriv je narod!!!

marko

02.06.2012. 18:45

Na danasnjoj press u B.Luci Dodig ostro protestvovao da Ldp ne ulazi u novu Vladu Srbije .Dacic se slozio sa time i ova fora da Sps i Ldp nista medjusobno ne potpisuju NECE proci jer Dacic ima i ultimatum brojnih odbbora SPs sirom Srbije da sa njim ne formira Vladu.p.s.polako se sve okrece ka SnS i DSS.