DIPLOMATSKI manevri ulaze u ciljnu ravninu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, u kontekstu kandidature Srbije za članstvo u EU. Do ministarske odluke ostaje još nedelju dana, dok je za utorak zakazana nova runda dijaloga, na kojoj se očekuje razrešenje pitanja regionalnog predstavljanja Kosova, što je neophodno da bi iz Brisela stiglo zeleno svetlo za kandidatski status.

- Nova runda ostaje zakazana, kao što je i najavljeno. Na dnevnom redu su regionalna saradnja i primena do sada postignutih sporazuma - potvrdila je, za ”Novosti”, Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Prethodnih dana, od trenutka kada je evropski posrednik zakazao novi susret dvaju timova, iz Prištine su stizali signali nezadovoljstva, zbog čega je održavanje sastanka bilo pod znakom pitanja. Iz Brisela, međutim, uveravaju da će sastanak ipak biti održan.

Izjavu Borislava Stefanovića pred predstojeće pregovore proočitajte OVDE

- Očekujemo da će obe delegacije doći - kaže Kocijančičeva za ”Novosti”.

Ostaje nepoznanica kako će reagovati Priština, s obzirom na neslaganje s predloženim rešenjima o zastupanju Kosova na regionalnim forumima. Predlog koji ima najveću podršku Beograda i međunarodne zajednice podrazumeva da se uz ime Kosova (bez naznake ”republika”) nađe zvezdica ispod koje će biti naznačene Rezolucija 1244 SB, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i rezolucija Generalne skupštine UN koja se na to mišljenje odnosi.

Prištini to ne odgovara, jer ne želi statusno neutralnu poziciju. Pokrajinske vlasti su zato istovremeno nastojale da u ”igru” ubace i pitanje ”paralelnih institucija” na severu, ali to nije prošlo. Pritisci iz Brisela su veliki, pa se veruje da će se Edita Tahiri u utorak ipak pojaviti u Briselu.

Zbog svega, očekuje se da pregovori budu napeti i teški.

- Ostaćemo koliko bude potrebno - nisu bili u stanju izvori ”Novosti” u Evropskom savetu da procene koliko bi sastanak ovoga puta mogao da traje.

Nemačka, koja, praktično, jedina još ne popušta po pitanju kandidature Srbije, očekuje da dogovor bude postignut što pre, a ne u poslednji čas, da bi sledećeg ponedeljka mogla da bude donesena pozitivna odluka. Ostale zemlje članice, koje predvodi Francuska, nastoje da ubede Berlin da je Beograd već pokazao dobru volju u dijalogu s Prištinom i da ovoga puta ne zavisi sve od Srbije.

Između je evropska administracija, koja sada nastoji da Prištinu privoli na dogovor, podsećajući da bi, u suprotnom, mogao da bude usporen proces vizne liberalizacije za Kosovo.


OSAM RUNDI

Dijalog između Beograda i Prištine pod posredstvom EU započeo je 8. marta prošle godine s ciljem da se olakša svakodnevni život građana. Pregovori su koncentrisani oko tri glavne teme: regionalne saradnje, slobode kretanja i vladavine prava. Do sada je održano osam rundi na kojima su postignuti sporazumi o slobodi kretanja, matičnim knjigama, katastru, međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma, carinskim pečatima i integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. Posle dogovora o regionalnom predstavljanju, na dnevnom redu bi trebalo da budu teme telekomunikacija i energetike. EU očekuje punu primenu do sada postignutih sporazuma.