Naš pregovarački tim biće u utorak u Briselu, gde treba da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Spremni smo da radimo na iznalaženju prostora za dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova imajući u vidu jedino i isključivo Rezoluciju 1244, naš Ustav i nacionalni interes - rekao je u nedelju šef našeg pregovaračkog tima.

On je podsetio da su predlozi Beograda ”na stolu” i da su adekvatno predstavljeni međunarodnoj zajednici koja ih je predstavila Prištini u nekoliko navrata.

- Očekujem da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje, naročito imajući u vidu da je za nas neophodno spominjanje i pozivanje na Rezoluciju 1244 - rekao je Stefanović. On je dodao da je važno reći da ne postoji bilo kakav predlog Prištine.

- Kao i do sada u pregovaračkom procesu, oni nisu davali predloge, tako da je jedan od naših predloga, i nešto što bi moglo biti prihvatljivo za Srbiju, pozivanje na Rezoluciju 1244 i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Ostaje da se vidi u kolikoj meri će Priština biti spremna na kompromis i dogovor - dodao je Stefanović.

On je kazao da je ”pred nama još jedan buran pregovarački proces” za koji se nada da će rezultirati pozitivnim rešenjem koje će dovesti do adekvatnog asimetričnog regionalnog predstavljanja Prištine.

Komenatrišući izjavu Hašima Tačija da će kosovski tim predstaviti predlog u kome će se pominjati deklaracija o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucija 1244, Stefanović je rekao da je to za nas neprihvatljivo.