VLADAJUĆA koalicija završava mandat onako kako je i počela - ucenama, međusobnim trvenjima i trošenjem energije da se namakne skupštinska većina. Zato sledeća vlada mora da bude mala, sastavljena od 15 ministara, koji će sve od sebe dati da srede državu i koji se neće baviti partijskim rejtinzima. Samo u takvoj vlasti bismo učestvovali.

To za ”Novosti” kaže Rasim Ljajić, lider SDPS i ministar za rad i socijalnu politiku, koji priznaje da ne zna da li Vlada više ima parlamentarnu većinu:

* Jeste li razgovarali sa liderima ostalih stranaka vlasti kako da se prebrodi parlamentarna kriza mesec dana pred raspisivanje izbora?

- Radi se o sporu između DS i SPO i čekamo ishod njihovih dogovora. Iskreno, niti sam uključen, niti mogu da pretpostavim kako će sve da se završi. Očekujem da se nađe neko rešenje, jer treba da se izglasaju važni i povoljni krediti, među kojima je i investicija u Koridor 11. Kao koalicija, šaljemo lošu poruku građanima i to pred izbore. Bolja koordinacija nije uspostavljena od prvog dana i ovo je logična posledica. Nova vlada iz ovog treba da izvuče pouku.

NEMA VELIKE KOALICIJE * Koliko je realno da se posle izbora, ipak, formira velika koalicija DS - SNS? Ranije niste isključivali ni tu mogućnost...
- Verovao sam da postoji šansa da se formira i takav savez, ali posle njihove razmene optužbi i oštre kampanje, koja se sve više zahuktava, sve manje je realno da može doći do koalicije.

* Kako će tek država da funkcioniše kad uskoro uđemo u seriju izbora kad već sada sve liči na političko rasulo?

- Ovo će biti najteža godina od početka krize. U ekonomskom smislu kriza ne jenjava ni u evrozoni ni u SAD, a kod nas se sve multiplikuje jer nije završena ni privatizacija, a imamo neodrživ ekonomski sistem. Plašim se da će ovo da bude godina koju će da pojedu izbori. Po sili zakona, pogodio nas je najgori mogući scenario - da u vreme najveće krize imamo i parlamentarne i lokale i predsedničke izbore. Do kraja godine nas čekaju kampanje i izborne kalkulacije. Silno vreme ćemo da potrošimo dok se vlast ne uspostavi.

* Na koji način može da se spreči urušavanje ekonomskog sistema i kolaps institucija u takvim okolnostima?

- Moramo pokazati maksimum političke odgovornosti i pre i posle izbora. Pre izbora treba sve učiniti da institucije funkcionišu, a privreda što manje da trpi, iako je nemoguće zanemariti uticaj kampanje na strane investitore. Posle izbora, na sve načine treba da se izbegne scenario da ne dobijemo vladu i da republički izbori moraju da se ponove.

* Ne isključujete, dakle, ni novi zaplet posle izbora - da ni DS ni SNS ne uspeju da formiraju vladu?

- To uopšte nije nerealan scenario da niko ne bude u prilici da sastavi većinu. To znači da bi ova vlada bila u tehničkom mandatu, pa bismo imali istovremene predsedničke i ponovljenje parlamentarne izbore pred kraj godine. Imali bismo tako produženu i verovatno još prljaviju kampanju.

TENZIJE ĆE RASTI * Očekujete li da se pred izbore ponovo uzburkaju političke strasti i u Sandžaku?
- Sigurno je da će doći do rasta političkih tenzija. Generator toga je muftija Zukorlić, kome ne odgovara normalizacija prilika. On se vodi logikom što gore za narod, to bolje po njega. Jedino što može da ponudi je atmosfera neprijateljstva, mržnje, destrukcije i toga će biti u izobilju.

* Kada ćete da obelodanite sa kim izlazite na izbore?

- Vodimo razgovore sa strankama i oni će biti intenzivirani. Ne želim da licitiram u ovom trenutku. Ponudili smo sporazum Samostalnom sindikatu za zajednički nastup na izborima, a zajedno bismo odlučili da li ćemo još sa nekim formirati listu. Taj sporazum sa sindikatom je u ovom trenutku najizvesnija opcija.

* Najavili ste da ćete pregovarati sa DS, SPS, PUPS, LDP, URS...
Postoji li još neki potencijalni partner?

- To je krug stranaka sa kojima razgovaramo, ali ne isključujemo mogućnost da pričamo sa još nekim. Ako sklopimo sporazum sa sindikatom, konsultovaćemo se i sa njima.

* Šta vam je glavni uslov da biste sa nekim formirali koaliciju?

- Najvažnije nam je konačno suočavanje sa realnošću, koja je veoma teška. Ekonomija je prioritet svih prioriteta. Ako ne budemo imali drugačiji model ekonomskog i privrednog razvoja, džaba nam svi spoljnopolitički napori i borba za odbranu integriteta zemlje. Nikakvi nacionalni i državni interesi se ne mogu odbraniti platama koje su najmanje u regionu. Druga stvar je - mala, antikrizna, funkcionalna vlada sa ljudima koji su potpuno posvećeni poslu, a ne privilegijama, slikanju i marketingu. Trebaju nam ljudi koji će da grizu. Ne možemo da obećavamo kule i gradove, ali možemo da ukinemo komplikovane procedure i smanjimo javnu potrošnju.

SUMNjAM U DOGOVOR ISLAMSKIH ZAJEDNICA * Kakve su šanse da uskoro bude postignut sporazum kojim bi se objedinile islamske zajednice u Srbiji?
- Sve manje verujem da će uopšte doći do tog sporazuma. Učinjeno je mnogo napora, ali ne primećujem ni kod jedne ni kod druge strane želju za dogovorom. Očigledno je da vođe islamskih zajednica ne mogu da pristanu da ne ostanu na vodećim mestima i oni će na svaki način težiti da opstruiraju dogovor. Bojim se da je propuštena dobra šansa da se islamske zajednice objedine.

* Imate neke kadrovske zahteve?

- Prerano je da se razgovara o kadrovskim pitanjima.

* Jeste li već predodređeni da posle izbora budete uz blok koji će da predvodi DS, nasuprot naprednjacima?

- Rano je da govorim o tome. Ako ne pričamo o predizbornim ne možemo ni o postizbornim savezima. Izvesno je da ćemo deliti sudbinu one stranke sa kojom budemo nastupali na izborima. Bilo bi potpuno neprincipijelno da osvojimo mandate na jednoj listi, a onda da te mandate damo nekoj drugoj stranci koja nam ponudi više. Nećemo učestvovati u trgovini i buvljoj pijaci sa mandatima.

* Očekujete li da Srbija dobije status kandidata u martu?

- Čini mi se da imamo nešto veće šanse nego u decembru. Kao da se klima menja. Sigurno je da crvene linije, kad je u pitanju Kosovo, ne smemo da pregazimo. Na potezu je EU da izvrši pritisak na Prištinu, bar približno jednak kao na Srbiju. Ukoliko bi postojao balans tog pritiska, bilo bi rešenja. Pošto smo učinili mnogo ustupaka, međunarodna zajednica samo pritiska nas. To mora da prestane.

* Koliki bi bio politički udar na vladajuće stranke ako bi kandidatura izostala?

- Za stranke vlasti to bi bio minus, a ukoliko bismo dobili kandidaturu, to ne bi bio veliki plus. U svakom slučaju, bilo bi loše za državu da ne dobijemo kandidaturu koju smo zaslužili. Evropa bi dokazala da vodi politiku ultimatuma i da ne želi Srbiju. Profitirale bi stranke koje su protiv ulaska u EU. Ne dovodim u pitanje učlanjenje u EU, ali moramo da se približavamo krajnje realistično, pragmatično i bez idealizovanja.