BRISEL - Potpredsednik vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić objavio je večeras u Briselu da je podneo ostavku na tu dužnost, ali da Srbija mora nastaviti na putu evropskih integracija. Đelić je istakao da njegova ostavka nije znak poraza državne politike, već odraz njegovog shvatanja lične odgovornosti i ispunjavana obećanja koje je dao.

On je, međutim, naglasio da je uveren da Srbija mora ostati na evropskom putu jer je to strateški i nacionalni interes, i interes građana Srbije:

"Moramo naći način da zaštitimo naše interese, ali i da pronađemo put ka članstvu u EU", kazao je Đelić.

On je konstatovao da je Evropski savet u svojim zaključcima ponovio poznata očekivanja od Srbije.

Tekst o odlukama Evropskog saveta u Briselu o kandidaturi Srbije možete pogledati OVDE

Za kandidaturu je potrebno da Srbija ispuni tri poznata uslova", rekao je Đelić, i naveo da su to sprovođenje sporazuma o prelazima na administrativnoj liniji, postizanje sporazuma sa Prištinom o regionalnom predstavljanju i saradnja sa Euleksom i Kforom.

"Ovo je odluka zemalja članica, i ona obavezuje i njih", rekao je Đelić.

Đelić je ukazao da je ishod današnjeg samita EU rezultat toga što je "nekolicina zemalja članica uslove za ulazak za EU nametnula kao uslove za status kandidata."

On je rekao da su se pravila menjala u hodu jer su neke zemlje želele da izbace Rezoliciju 1244 kao okvir za rešavanje kosovskog problema i konstatovao da je "kredibilitet EU doveden u pitanje".

Đelić je rekao da je o ostavci obavestio predsednika Vlade i predsednika Srbije.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li je Vlada mogla više da učini da bi Srbija dobila status kandidata.

"Ovo nije trenutak da se pitamo ko je mogao šta da učini", rekao je on, ističhući da "treba videti kako ćemo dalje jer je EU u interesu građana Srbije".

"Moramo nastaviti ka EU i zaštititi naše građane na Kosovu" istakao je Đelić u Briselu.

Đelić će ranije najavio da će podneti ostavlku ako Sribja u decembru ne dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropski savet je ranije u petak saopštio da će se o kandidaturi odlučivati u februaru i martu 2012.

CVETKOVIĆ: ĐELIĆ BI TREBALO DA POVUČE OSTAVKU

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u petak veče da će pokušati da ubedi vicepremijera Božidara Đelića da povuče ostavku koju je podneo nakon odluke Saveta Evropske unije povodom zahteva Srbije da joj se dodeli status kandidata za članstvo u uniji.

"Razgovaraću sa njim i pokušaću da ga ubedim da ostavku povuče, jer ne vidim da je on loše radio i da je ostavku podneo zbog toga", izjavio je Cvetković na Televiziji B92.

Premijer je objasnio da se Đelić na taj korak odlučio iz moralnih razloga, zato što je neoprezno izrazio uverenje da će Srbija dobiti status kandidata u decembru i da će, ukoliko se to ne desi, podneti ostavku.

"Ta ostavka je njegov lični čin, ali taj čin nije vezan za njegov doprinos evrointegracijama već je vezan za neoprezno najavljivanje datuma", objasnio je Cvetković.