Tadić- Basesku: Srbija što pre u EU

Tanjug/ FoNet

01. 11. 2011. u 09:08

Rumunski predsednik posle razgovora sa Borisom Tadićem, poručio da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU. Rumunija neće priznati Kosovo

BEOGRAD - Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

"Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU", rekao je Basesku.

Tadić i Basesku su, obraćajući se novinarima posle razgovora u Palati Srbija, istakli da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji dve zemlje i projektima koji mogu biti realizovani.

Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap 3 i Koridoru 7 na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

Rumunskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Tadić, uz intoniranje himni dve države i najviše državničke počasti.

Dočeku su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, šef diplomatije Vuk Jeremić i šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

*************************************************

BEZ PRIZNANJA NEZAVISNOSTI

PREDSEDNIK Rusije Trajan Basesku izjavio je u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Marjanovićem da Bukurešt bezrezervno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i naglasio da Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova.

Cvetković je zahvalio Rumuniji na podršci procesu evrointegracija Srbije i principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dobrosusedski odnosi pružaju brojne mogućnosti za intenziviranje privredne saradnje i realizaciju različitih projekata u oblastima kao što su energetika, infrastruktura, prehrambena, tekstilna i drvna industrija, konstatovano je na sastanku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Goran

01.11.2011. 11:30

Svaka cast predsedniku Rumunije na poseti,jedna od retkih zemalja koja nije priznala kosovo,i sa kojom Srbija nikad u istoriji nije ratovala...

MiRo_LDP

01.11.2011. 14:13

@Goran - Važnije od nepriznavanja Kosova, je da nam pomognu da uđemo u NATO i EU. A zahvaljujući Rumuniji i raketnom štitu koji je postavljen na njihovoj teritoriji, bićemo zaštićeni od raketa koje doleću iz Irana, Rusije, Kine i drugih država koje nam nisu naklonjene.

era

01.11.2011. 15:03

@Goran - Ruske i kineske bombe nikad nisu padale po srbiji za razliku od natovskih koje jos kupimo i od kojih se kupamo u uranijuskom zracenju i malignim bolestima. Rumuni su nam jedni od retkih istorijskih pravih prijatelja.

Cp6uH

01.11.2011. 15:11

@Goran - Izvini,samo me zanima koji smo mi faktor da nas neko gadja pa da nas stiti Americki stit,od raketa iz Irana,Rusije i Kine?

kiki

01.11.2011. 15:27

@Goran - Al ga odvali. Bili mi u NATO ili ne, hteli mi to ili ne, mi smo pod tzv. raketnim stitom.Sta mislis da kad podje raketa prema severu iz Irana na njoj pise SRBIJA, pa je NATO nece obarati?Ajde malo ukljuci mozak dok si jos na vlasti.Srecom, neces jos dugo.....

вук

01.11.2011. 21:33

@Goran - Ко је на власти?! ''miroldp''!? Па, ''тај'' не влада ни својим ''рачуналом''. У супротном, не би млатио к'о ''максим''...

Činić Čedomir

01.11.2011. 14:21

ako Tadic jos jednom pokusa da primeni nepristojan manevar ubedjen sam da ce vise evropskih politicara da izraze snaznu nezadovoljstvo njegovoj koaliciji na najavljivanje referenduma u ovoj krizi u kojoj se nalazi drzava i narod Srbije

Mile

01.11.2011. 15:31

Rumunija nas toliko " Podrzava" da DVE godine jos nije potpisala onaj stari Sporazum o pridruzivanju. Ceka da Odlazeca vlast sve Vlahe juzno od Dunava proglasi za Rumune, Javno a ne samo TAJNO, jer je takav TAJNI papir odavno potpisan.

MatijaBG

01.11.2011. 22:17

Srbija pre ulaska u EU ,mora da udje u NATO,inace joj ne treba dozvoliti ulazak u EU!

Mladen

01.11.2011. 22:44

Predsednice jel ulazimo 2013 kao sto ste rekli pred prosle izbore....dzaba nas Rumuni podrzavaju,sa ovim ljudima na celu necemo skoro!

janko

03.11.2011. 06:33

@Biba - Prvo u Srbiji se ne kaze Rumunska nego Rumunija a vi sto izvan Srbije vodite politiku Srbije ste nas i upropastili sa vasim ekstremnim nacionalizmom bolje gledajte vasa posla u drzavama u kojima zivite a nas iz Srbije ostavite na miru. Vama niko ne valja i zato vas i ima sve manje i sve manje ce vas i biti jer se ne bavite sobom, manite se jadne Srbije i njenih gradjana. HVALA RUMUNIJI !!!

Biba

03.11.2011. 12:02

@Biba - Meni sve isto, ali Romanija bi bilo odlicno! A sto se tice "nacionalizma" , to pitajte srbe iz Kosova!

Dragan Vujovic

02.11.2011. 12:08

Hvala Rumunima na podrsci! Da'li su sada svjesni ko su i sto'su u EU jer nijesu u "Shengen zoni"?! Oni i Bugari su bili u funkciji opkoljavanja Rusije i njenog odvajanja od Mediterana!? Odigrali su ulogu kao SFRJ u Titovo vrijeme. Sada od svega vrijednog im je ostao samo Passport (Pasosh)! "Ko nece komsiju za prijatelja oce Bahatog Siledziju za gospodara!"!!!

veso

02.11.2011. 17:40

Svi građani su za to da Srbija treba što pre da uđe u EU. Međutim aktuelna vlast je sa svojom pogrešnom politikom znatno udačljila Srbiju od EU. Nadamo se da će nova vlast rokove znatno skratiti.