BEOGRAD - Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

"Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU", rekao je Basesku.

Tadić i Basesku su, obraćajući se novinarima posle razgovora u Palati Srbija, istakli da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji dve zemlje i projektima koji mogu biti realizovani.


Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap 3 i Koridoru 7 na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

Rumunskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Tadić, uz intoniranje himni dve države i najviše državničke počasti.

Dočeku su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, šef diplomatije Vuk Jeremić i šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

*************************************************

BEZ PRIZNANJA NEZAVISNOSTI

PREDSEDNIK Rusije Trajan Basesku izjavio je u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Marjanovićem da Bukurešt bezrezervno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i naglasio da Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova.

Cvetković je zahvalio Rumuniji na podršci procesu evrointegracija Srbije i principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dobrosusedski odnosi pružaju brojne mogućnosti za intenziviranje privredne saradnje i realizaciju različitih projekata u oblastima kao što su energetika, infrastruktura, prehrambena, tekstilna i drvna industrija, konstatovano je na sastanku.