RATIFIKACIJA Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulazi u završnu fazu. ”Novosti” saznaju da su čak i Poljska i Holandija - zemlje koje su do sada najviše kočile - na putu da uskoro okončaju ovaj proces.

SSP, kao prvi ugovorni odnos između Srbije i EU, mora da prođe kroz ratifikaciju u svim državama članicama, da bi zemlja, posle sticanja statusa kandidata, mogla da započne pretprijemne pregovore. Ovaj dokument, takođe, treba da ratifikuju i zemlja potencijalni kandidat, Evropski parlament i, na kraju, EU. Savet za spoljne poslove EU je 14. juna 2010. godine odobrio početak procedure ratifikacije SSP između EU i Srbije koji je potpisan 2008. Do sada, SSP je ratifikovalo 20 od 27 zemalja članica EU, a paraf su, takođe, stavili i Srbija i Evropski parlament.

Novosti”, međutim, saznaju da više nema prepreka da se ovaj dokument u celosti verifikuje.

BELGIJA - Institucije u ovoj zemlji skoro godinu i po usporeno funkcionišu, zbog izostanka koalicionog sporazuma o formiranju vlade posle prošlogodišnjih izbora. Sadašnja vlada samo otpravlja poslove, pa je to navođeno kao jedan od osnovnih razloga za odugovlačenje oko ratifikacije SSP sa Srbijom. U Briselu su, međutim, ipak, poodmakli u ovom procesu.

- Dokument će ubrzo biti ratifikovan - ističe za ”Novosti” pomoćnik portparola MSP Joren Vandevejer.

FINSKA - Zvanični Helsinki je završio proceduru. Parlament je odobrio ratifikaciju, vlada je poslala notu u Brisel, i sada se očekuje da to bude konačno i ozvaničeno.

POLITIČKI RAZLOZI PORED političkih razloga, od kojih je donedavno najviše bila isticana tada nedovršena saradnja s Haškim tribunalom, za izostanak ratifikacije navođeni su nezvanično i neki sasvim privatni razlozi, kao, na primer, zahtev poljske porodice Gavronjski da joj se isplati više od pet miliona evra za korišćenje vile u kojoj se nalazila ambasada naše zemlje, nezadovoljstvo Rumuna položajem njihovih sunarodnika u timočkoj dolini, razočaranje Litvanaca zbog propalog učešća u privatizaciji BIP-a...

- Poslali smo našu notu pre nedelju dana. Sada samo ostaje da to tehnički prođe kroz administrativnu proceduru u Briselu. Očekujem da naša ratifikacija bude ozvaničena najdalje za nekoliko nedelja - ističe za ”Novosti” Mika Ruotsalainen, zadužen za pitanja zapadnog Balkana u finskom MSP.

FRANCUSKA - Beograd i Pariz su nedavno potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu i Srbija od Francuske očekuje da konačno i ona ratifikuje SSP.

- U Francuskoj, ova procedura teče uobičajenim tokom: Savet ministara je predlog zakona o ratifikaciji usvojio 29. marta 2011, Senat ga je usvojio 12. jula i prosledio ga skupštini. Predviđeno je da ga skupštinski odbor razmatra početkom novembra - ističe za naš list Bernar Valero, portparol Ke d’Orseja.

POLJSKA - Predlog zakona koji će omogućiti ratifikaciju SSP sa Srbijom odobrili su u avgustu gornji i donji dom parlamenta, a predsednik ove zemlje Bronislav Komorovski, svoj paraf na dokument stavio je 5. oktobra.

- Zakon će stupiti na snagu 14 dana od objavljivanja u ”Službenom listu” - kažu, za ”Novosti”, u poljskom ministarstvu spoljnih poslova.

LITVANIJA - Interna procedura za ratifikaciju SSP je u toku.

- Ne vidim nikakvu prepreku za sprovođenje ovog procesa - naglašava šef službe za odnose s javnošću u litvanskom ministarstvu spoljnih poslova Lašas Mindaugas. - Očekujem da ceo proces bude završen u sledećih nekoliko meseci.

HOLANDIJA - U Ministarstvu spoljnih poslova ove zemlje kažu za ”Novosti” da je vlada parlamentu poslala memorandum o SSP u decembru prošle godine, parlament je nastavio proces u septembru i tražio od holandske vlade pisane odgovore na neka pitanja. Holandska vlada je na ova pitanja odgovorila u roku od tri nedelje. Sledeći korak u ovom procesu je da skupština sazove plenarnu raspravu. Na skupštini je da odluči o ovom datumu, koji bi mogao da bude između 22. i 24. novembra - ističu u holandskom sedištu diplomatije - ističe za naš list portparol holandskog parlamenta Leon van Sihi.

RUMUNIJA - Iz direktorata za komunikacije rumunskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da je ratifikacija SSP u toku i da za zvanični Bukurešt nema problema u vezi s položajem rumunske manjine u dolini Timoka.