SVAKO rešenje i dokument na koji bude stavljen paraf na kraju dijaloga Beograda i Prištine biće u potpunosti u skladu sa našim Ustavom i Rezolucijom UN 1244 o Kosovu. To, međutim, ne znači da postoje pitanja i teme koje se tokom pregovora ne smeju otvarati.

Ovako ukratko glasi zvanično objašnjenje koje stiže iz Vlade Srbije, ali i od šefa našeg pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, na kritike da on nije dobio mandat da pregovara o podeli Kosova.

- Ono što sam rekao vezano za podelu, to je da je to samo jedna od tema o kojima smo spremni da razgovaramo. I skupštinska rezolucija, poslednja koja je usvojena, nam to omogućava i daje dovoljno prostora. Mi smo promenili taktički pristup, ali ne i naše strateške pozicije, a to je da nikada nećemo priznati nezavisnost KiM - kaže Stefanović za ”Novosti”.

Ministar za KiM Goran Bogdanović na istoj je liniji:

- Dokle god je ovaj Ustav na snazi, država neće ići u podelu Kosova. Ipak, radi pragmatizma i o tome može da se razgovara. Bez obzira na sve, Srbija ostaje pri zvaničnom stavu protiv cepanja pokrajine.

Naši pregovarači tvrde da je skupštinska rezolucija dala ovlašćenja Vladi da vodi glavnu reč u dijalogu. Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima, za naš list napominje da su potezi pregovaračkog tima ”omeđani” platformom za dijalog koju je usvojila Vlada, a koja se isključivo bazira na Ustavu:

- Glavni zadatak tima je da uspostavi stalni kanal na relaciji Beograd - Priština kako bi se rešavali problemi koji otežavaju život građana na Kosovu. Svi usvojeni rezultati moraju biti u skladu sa Ustavom, ali se o svemu može razgovarati.

Mihajlović takođe naglašava da Vlada ni na jednoj sednici nije ”ni pomenula podelu Kosova”.

Profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović kaže da praksa govori da je poželjno razgovarati o svemu na šta pristanu obe strane:

- Te taktike trebalo je da se pridržavamo i na ranijim pregovorima o Kosovu. Po mom mišljenju, priča o podeli bi trebalo da bude u vrhu tema, a ne na marginama.


ODREŠENE RUKE VLADI

SRPSKI parlament je, usvajanjem rezolucije o KiM u julu prošle godine, u kojoj se decidirano kaže da ”naša zemlja ni implicitno ni eksplicitno neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM”, dao svoj konačan stav o pokrajini. Na istoj sednici, pregovarački proces predat je u ruke Vladi. To znači da dokle god se Vlada i pregovarači drže ovih smernica, novih sednica o Kosovu neće biti. Stefanović je poslanicima rekao da će ih redovno obaveštavati o toku dijaloga.