SRBIJU i Rusiju veže istorijsko i duhovno prijateljstvo koje sada treba da se pretoči u suštinsko partnerstvo i projekte za budućnost od kojih će koristi imati oba naroda.

Baš tom rečenicom, premijer Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i predsednik Srbije Boris Tadić zaključili su višesatne razgovore dve državne delegacije u Palati Srbija.

Dogovoreno je 800 miliona dolara ruskog kredita koji će se najvećim delom uložiti u srpsku infrastrukturu i železnicu. Utvrđeno je da će ”Južni tok” prolaziti kroz Srbiju. Moskva i Beograd nastaviće zajedničku borbu za opstanak Kosova i Metohije u Srbiji. Rusiji ni na koji način neće smetati srpski put ka Evropskoj uniji. Ali, strategija Rusije prema našoj zemlji promenila bi se ukoliko bi Srbija na svojoj teritoriji dozvolila NATO oružje.

Potpisana su i četiri konkretna ugovora iz oblasti turizma, nauke, drumskog saobraćaja, energetike. Praktično, nema teme koje se bar nisu dotakli srpski zvaničnici sa jednim od najuticajnijih svetskih državnika. A, najavljeno je i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije u narednih nekoliko meseci.


18:55 PUTIN SA POSLANICIMA

U Rusiji ne postoji nijedna partija, ni u Dumi, ni izvan nje, koja ne gaji topla osećanja prema Srbiji. To je naš nacionalni konsenzus. Ovo je bila prijateljska poruka koju je ruski lider preneo predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić - Dejanović i šefovima poslaničkih grupa.

Poslanici su bili na galeriji parlamenta. Aplaudirali su. Na zidovima su visili plakati sa Putinovim likom ispod kojeg je pisalo ”Srbin”.

Ni muva nije mogla da proleti. Ruski bezbednjaci sa bubicama u ušima bili su čak i među novinarima. A, izveštači su bili sabijeni u malu salu iz koje nisu mogli da izađu skoro tri sata!

Posle kratkog razgovora sa predsednicom parlamenta, Putin je ušao na sastanak sa poslanicima. Protokolarnu zategnutost razbio je šeretskom šalom:

- Da mi imamo ovoliko partija u Dumi, ništa ne bi smo mogli da uradimo.

Đukić-Dejanović je Putinu poručila da se Srbija nalazi na dobrom putu ka EU i da istovremeno želimo da unapredimo odnose sa svim državama sveta.

Prvi je govorio Momo Čolaković (PUPS), koji je jedini ustao prilikom izlaganja.

- Ulazak Srbije u NATO je vaša stvar i mi ćemo odluku naroda poštovati. Ali, ako bi se teritorija Srbije opredelila za raketni štit na to bi Rusija morala da reaguje. Morali bismo da menjamo strategiju prema Srbiji, ako bi se na vašoj teritoriji našlo NATO oružje. Širenje NATO je apsolutno protiv interesa moje zemlje - hladnokrvno i bez dlake na jeziku Putin je odgovorio na mogućnost članstva Srbije u Alijansu, koju su pominjali Čedomir Jovanović (LDP) i Balint Pastor (SVM).

O poseti Vladimira Putina Hramu svetog Save pročitajte OVDE

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić poručio je ruskom premijeru da želi Srbiju u EU, ali ne i u NATO.

Miloš Aligrudić (DSS), kome se namestilo da sedi sa Dinkićem, preneo je pozdrave Vojislava Koštunice i zahvalio se na podršci u borbi za Kosovo. Predložio je i da Duma prihvati našu rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dinkić ovog puta nije elegantno izbegao ruske državnike:

- Predložio sam i da ruska kompanija bude suvlasnik u ”Fijat automobili Srbija” i da deli profit od izvoza. Time bi se proširio izvoz naših automobila na Rusiju.

POLA SATA SA DODIKOM Premijer Rusije sreo se u sredu posle svečanog ručka i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Razgovor u Predsedništvu Srbije trajao je pola sata, a dva državnika pretresla su ključne političke i ekonomske teme u odnosima dve zemlje.

Putinu se nije baš mnogo dopao predlog i diskretno je rekao da se ne slaže:

- U automobilskoj industriji Rusije posluju firme koje proizvode oko 300.000 automobila godišnje. Primiću k znanju, ali očekujem da će uskoro sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom biti proširen na Kazahstan i Belorusiju.

Sa osmehom na licu razuverio je Čedomira Jovanovića (LDP) koji je zamerio što je Srbija u projektu ”Južni tok” manjinski partner.

- Za Rusiju je ovo važan i čist posao onoliko koliko je okrugla i narandžasta pomorandža.

Radikal Dragan Todorović preneo je pozdrave lidera Vojislava Šešelja i Putinu poručio da je predsednik SRS već osam godina u zatvoru i da ”ne dozvoli da mu se desi isto što i Miloševiću”.

Bez obzira na to što se neke od srpskih stranaka ne slažu sa stavovima Rusije, predstavnici svih partija bili su jedinstveni: ”Putin ostavlja impresivan utisak”. Ne zbog toga što dolazi iz zemlje koja ima najviše tenkova i najbolje oružje nego zato što sluša one sa kojima razgovara.


18:20 PUTINA POZDRAVILI GRAĐANI

Dolazak premijera Rusije Vladimira Putina pred zdanje Doma narodne skupštine, nešto pre 17 sati, pozdravilo je nekoliko stotina građana okupljenih u parku, pored zgrade parlamenta, uzvicima dobrodošlice i aplauzom.

Zbog kašnjenja u protokolu od samog početka dolaska ruskog premijera, građani su tu bili okupljeni nekoliko sati i zbog toga nisu imali primedbu, ali su se žalili na zabranu kretanja.

Policija koja je u velikom broju obezbeđivala posetu Putina Beogradu upozoravala je građane da se ne zadržavaju dugo na jednom mestu, a nisu dozvolili ni jednom broju starijih sugrađana, koji došli da vide Putina, da sede na klupama u Pionirskom parku.


16:51 PUTIN: RUSIJU NE BRINE EVROPSKA ORIJENTACIJA SRBIJE

Premijer Putin je izjavio da njegovu zemlju uopšte ne brine evropska orijentacija Srbije, ali je najavio da će, zajedno sa Srbijom, pažljivo pratiti taj proces, kako on ne bi naneo štetu odnosima dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da Srbija ima strateško opredeljenje da postane članica EU, ali i strateški interes za saradnju sa Rusijom.

16:20 PUTIN O KOSOVU

Ruski premijer je poručio Beogradu da je savezništvo Rusije i Srbije po pitanju Kosova nesporno.

"Rusija je bila i ostaće saveznik Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji i ne treba objašnjavati razloge za to. Oni proizilaze iz istorijskih veza i bliskosti dve zemlje", poručio je Putin na zajedničkoj konferenciji sa Tadićem u Palati Srbija.

O poseti ruskog premijera stadionu Crvene zvezde pročitajte OVDE

Upitan kako vidi nedavno započet dijalog Beograda i Prištine, Putin je istakao da je reč o suverenom izboru srpskog naroda.

"Suveren je izbor srpskog naroda kako će da vodi svoje poslove, bilo kakvi pregovori bolji su od sukoba, ako bude to od nas traženo podržaćemo taj proces", naglasio je Putin.

Sve što ide u korist Srbije odgovara interesima Rusije, rekao je ruski premijer odgovarajući na novinarsko pitanje kako se oseća kao počasni građanin Kosova.

16:15 TADIĆ: VAŽNA PODRŠKA RUSIJE

Predsednik Srbije je rekao da je sa ruskim premijerom razgovarao o globalnim temama, vezanim za bezbednost čitavog sveta, ali i pitanjima regiona. Tadić je razgovor sa Putinom ocenio kao - izuzetno uspešan.

- Rusija je jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje, zemlja koja nas je suštinski podržala u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države na Kosovu i Metohiji - rekao je Tadić. - Otvorio sam i pitanje podrške inicijativi u SB za nezavisnu istragu o trgovini organima, posle izveštaja Dika Martija, kako bi se utvrdili istina i počinioci svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, što je važno za stabilnost celog regiona.

15:54 POTPISANA ČETIRI MEĐUDRŽAVNA SPORAZUMA


U prisustvu premijera Srbije i Rusije, Mirka Cvetkovića i Vladimira Putina, potpisani su sporazumi o saradnji Srbije i Rusije u oblasti turizma, naučno - tehnološkoj saradnji, drumskom saobraćaju, kao i sporazum o saradnji grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije OADinter rao.15:12 PUTIN: ZADOVOLJAN SAM

Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je zadovoljstvo tokom razgovora u Beogradu.

"Želim da izrazim zadovoljstvo zbog toga kako radimo na prioritetnim tačkama saranje - energetika, saobraćaj, ekologija i drugo", rekao je ruski premijer. "Već sam imao detaljne razgovore sa predsednikom Srbije o tim temama".

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da Putinovu posetu smatra još jednom potvrdom tradicionalnog prijateljstva Srbije i Rusije.

"Uveren sam da poseta učvršćuje naše političke veze i da će unaprediti našu ekonomsku saradnju", istakao je premijer Srbije.

"Saradnja Srbije i Rusije je već trasirana sporazumima, a cilj ovog sastanka je da odemo dalje, definišemo nove pravce saradnje", dodao je Cvetković.

14:47 TEME I KOSOVO I LIBIJA

Srpski predsednik podsetio je da je Putin došao u posetu Beogradu u osvit godišnjice bombardovanja Srbije i naglasio da su ”naša iskustva bolna i teška, i da nema nijednog građanina Srbije koji nema teška osećanja o događajima iz 1999.”

Na pitanje novinara kakve su lekcije izvučene iz tog srpskog iskustva, a posebno u kontekstu sadašnjih događaja u Libiji, Putin je rekao da se te dve stvari ne mogu izjednačavati i da se radi o potpuno različitim zemljama. Ono što, međutim brine, rekao je Putin, jeste lakoća sa kojom se odlučuje o primeni sile.

14:25 O JUŽNOM TOKU

Poseban deo svih razgovora bio je posvećen ”Južnom toku”. Tadić je istakao da je od Putina dobio uverevanja da će projekat izgradnje gasovoda biti realizovan u narednim godinama, jer je to od izuzetnog strateškog značaja za čitavu Evropu.

Putin je rekao da je članovima dve delegacije detaljno predstavljeno dokle se stiglo sa ”Južnim tokom”, uz ocenu da taj projekat postaje ”opšteevropski”. On je takođe naveo da se ovaj projekat iz dana u dan uvećava podsetivši da su se ovih dana priključile nemačka kompanija BASF i Slovenija.

- Ne vidim mogućnost ni da EU reši svoje energetske potrebe bez partnerskog odnosa sa Rusijom i siguran sam da će i Srbija biti deo tog aranžmana - rekao je Tadić.

13:10 KREDIT ZA VOZOVE

Tadić je zahvalio Rusiji što je Srbiji, u vreme svetske ekonomske krize, pomogla kreditom od 200 miliona dolara za smanjenje budžetskog deficita.

- Razmatramo i paket od 800 miliona dolara za finansiranje konkretnih projekata koji se sada proučavaju, a posebno za modernizaciju železnice - rekao je Putin.

POKLONI
Predsednik Tadić poklonio je Putinu knjigu ”Srbija od zlata jabuka” na ruskom jeziku. Ruski predsednik uzvratio je stonim držačem za vizitkarte i olovke od lakovanog drveta sa motivima lova. Cvetković ga je darivao ikonom ”Belog anđela”, a od Putina je dobio tradicionalne ruske čašice za rakiju sa ornamentima iz 17. veka. Od predsednice parlamenta dobio je dve knjige - ”Svetlost sveta” sa dve ikone i ”Kosovo od 1912. do 2010. godine” na kojoj je obeležena stranica gde se nalazi i jedan Putinov govor o južnoj srpskoj pokrajini. I radikali su se spremali da Putinu uruče pismo o njihovom lideru Vojislavu Šešelju, ali nisu uspeli, jer premijer nije prošao putanjom kojom su očekivali.

Među brojnim otvorenim temama našli su se i regionalni centar u Nišu, saradnja u sferi kulture, nauke, a čemu će posebno doprineti potpisani sporazumi, ocenili su zvaničnici dve zemlje.

12:50 ENERGETSKA SARADNJA

Tadić je istakao i da je investicija Gasproma, kao većinskog vlasnika NIS, dala prave rezulate, jer je ta kompanija ostvarila izuzetan profit. On očekuje i da će u narednim mesecima doći do ubrzavanja investicija u Rafineriju Pančevo.

- ”Gazpromnjeft” je prošle godine u NIS investirao 290 miliona dolara, a ove godine će uložiti još 500 miliona. Razgovarali smo i o izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, kao i saradnji u oblasti železničkog saobraćaja i turizma - naveo je Putin.

On je podsetio da pored NIS-a, u Srbiji radi i kompanija ”Lukoil”, a da će saradnja biti posebno usmerena na sferu poljoprivrede, električne energije...

Srpski predsednik je naglasio da je naša zemlja zainteresovana i za plasman poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište, kao i saradnju u oblasti građevine.

- Razgovarali smo o nastupu naših kompanija u izgradnji velikih objekata za Olimpijske igre u Sočiju 2014. i Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održati u Rusiji - rekao je Tadić.

12:15 SASTANAK SA TADIĆEM

Predsednik Srbije i ruski premijer sastali su se u "četiri oka". Dvojica državnika razgovarali su nasamo sat i 45 minuta, čitav sat duže nego što je planirano.

Tadić je Putinu, u kraćem razgovoru pred fotoaparatima i kamerama brojnih izveštača, poželeo dobrodošlicu i ukazao da na tradicionalnu bliskost dva naroda upućuje i sličnost zastava dve zemlje.

Predsednik Srbije je istakao da su veze Srbije i Rusije istorijske i duhovne, da su zastave i jezici su slični, ali i da su dve zemlje postigle dogovor da grade odnose za budućnost na bazi obostranih interesa.

"Bio sam ovde pre deset godina i očekujem da vidim kako je sada u Srbiji", uzvratio je Putin.


12:09: DOČEK PRED PALATOM SRBIJA

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je uz najviše državne počasti ruskog premijera Vladimira Putina ispred Palate Srbija.

Svečani vod garde postrojen je u Putinovu čast, a limeni vojni orkestar intonirao je rusku i srpsku himnu.

Putin je do palate došao oklopnom limuzinom, "zilom - 41052", za koji kažu da dostiže brzinu od 195 km na sat i može da izdrži i manji nuklearni udar.11:45 PUTIN U PRATNJI MIGOVA DOPUTOVAO U BEOGRAD

Premijer Rusije je iz Slovenije doleteo u 11,45 specijalnim avionom "iljušin", koji su kroz vazdušni prostor Srbije dopratili migovi srpske vojske. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je njegov srpski kolega, premijer Mirko Cvetković.

Bezbednosni prsten koji čuva Putina broji oko 5.000 ljudi.

*****

DVA JELOVNIKA ZA SVEČANI RUČAK

Predsednik Srbije Boris Tadić priredio je ruskom premijeru Vladimiru Putinu radni ručak, sa dva menija.

Na posnom meniju je tartar od brancina na "ajsberg" salati, potaž i rolnice od povrća, krem od bundeve, file od pastrmke sa pariskom garniturom i punjena kruška,

Na drugom meniju je salata "Aleksandar", tartar od brancina na "ajsberg" salati, posne sarmice od blitve, krem od brokolija, punjeni teleći medaljoni sa pršutom i mocarelom u sosu od aromatičnog bilja i salata "Mozaik".

Članovima srpske i ruske delegacije služena su vina "Vinarije Kovačević" i šampanjac "Milion".

*****

ČLANOVI DELEGACIJA

SRPSKA DELEGACIJA: Premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, šef diplomatije Vuk Jeremić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ambasador Srbije u Rusiji Jelica Kurjak, šefovi kabineta predsednika i premijera i savetnici predsednika Srbije.

RUSKA DELEGACIJA: Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministar saobraćaja Igor Levitin, ministar energetike Sergej Šmatko, zamenik ministra obrazovanja i nauke Aleksej Ponamarjov, zamenik šefa kabineta predsednika Vlade Jurij Ušakov, zamenik ministra ekonomskog razvoja Andrej Slepnjev, zamenik šefa diplomatije Vladimir Titov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.