SRPSKI državni vrh, Beograđani, ali i navijači, ugostiće premijera Rusije Vladimira Putina. Posle decenije, prvi čovek ruske vlade ponovo dolazi u našu zemlju, u kojoj će provesti ceo dan.

U Beogradu je sve u znaku posete visokog gosta iz Rusije. Na svakom koraku građani su sretali policajce, koji su imali ”generalnu probu”. Ulice su bile izlepljene plakatima na kojima je pisalo ”Putine, Srbine”!

Dok je deo posete koji obuhvata susrete sa srpskim zvaničnicima do detalja bio poznat već u ponedeljak, u utorak do kasno uveče nije se definitivno znalo da li će se u zgusnutom Putinovom rasporedu naći i obilazak Hrama Svetog Save, Beogradskog univerziteta i SANU, kao i šetnja Knez Mihailovom.

JEREMIĆ: JAČI POSLE PUTINA Dolazak Putina predstavlja važnu posetu od koje Srbija očekuje velike rezultate - rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.
- Srbija će biti jača posle dolaska Putina.

Kako nezvanično saznajemo, srpska strana ponudila je gostima iz Rusije strogo državnički raspored posete - sastanke sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima i šeficom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović. Međutim, tokom dogovora o Putinovoj agendi, ruska strana je imala i ”opuštenije” predloge. Istaknuto je da je Putin veliki navijač Zenita i da bi voleo da bude gost na današnjoj utakmici na ”Marakani”. Ovaj predlog uvršćen je u plan posete. Premijer Rusije biće u loži i posmatrati meč Crvena zvezda - Zenit. Pozdraviće ga oko 30.000 navijača. Društvo će mu praviti premijer Cvetković, koji će ga dočekati na aerodromu, ali i ispratiti.

Iz bezbednosnih razloga, tačno vreme dolaska Putina na ”Marakanu”, period boravka i još neki detalji su tajna, ali se sam protokol uglavnom zna. Putin će obići prostorije kluba i muzej. Meču će prisustvovati i prvi čovek glavnog sponzora Zvezde ”Gaspromnjefta” Aleksej Miler.

Rusi su, takođe, naglasili da Putin voli da razgovara sa narodom, pa nije isključena mogućnost da se prošeta Knez Mihailovom ulicom. Nisu imali ništa protiv ni da rusku kolonu pored autoputa od Aerodroma ”Nikola Tesla” do Palate Srbija, gde će Putina pola sata pre podneva sačekati Tadić, pozdravljaju građani. Međutim, odustalo se iz bezbednosnih razloga.

Putin će sa Tadićem provesti 45 minuta, posle čega će uslediti susret sa Cvetkovićem i ministrima.

ČETRNAESTOČLANA DELEGACIJA PREMIJER Putin će na razgovorima sa srpskim državnim vrhom predvoditi četrnaestočlanu delegaciju. Sa ruske strane stola sedeće ministri Sergej Šojgu (vanredne operacije), Igor Levitin (transport), Andrej Fursenko (nauka i prosveta), Sergej Šmatko (energetika), Jurij Ušakov, pomoćnik šefa Aparate Vlade Rusije, Nadežda Nazina, zamenik ministra sporta, Andrej Slepnev, zamenik ministra ekonomskog razvoja, Vladimir Titov, zamenik šefa diplomatije, kao i privrednici Nikolaj Brunič (”Zarubežnjeft”), Vladimir Dmitrijev (”Vnešekonombank”), Aleksandar Djukov (”Gaspromnjeft”) Boris Kovaljčuk (”Interao”) i Aleksej Miler (”Gasprom”). U srpskoj delegaciji biće potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Verica Kalanović, ministri Dragan Šutanovac, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Nebojša Ćirić, Dušan Petrović i Oliver Dulić. Razgovorima će prisustvovati i ambasadori u Beogradu i Rusiji, Aleksandar Konuzin i Jelica Kurjak.

Sastav moskovske delegacije, u kojoj je, pored uglavnom ekonomskih ministara, i nekoliko čelnika moćnih ruskih kompanija i banaka, potvrđuje da će na dnevnom redu uglavnom biti privredna pitanja.

Razgovaraće se o Južnom toku, NIS-u, završetku prve faze izgradnje ”Banatskog Dvora”, investicijama, saradnji iz oblasti hemije, infrastrukture, farmacije, ali i vojnoj i prevazilaženju vanrednih situacija.

Od političkih tema, u centru pažnje biće Kosovo i podrška koju Rusija pruža Srbiji u odbrani njenih nacionalnih interesa. Biće reči i o događajima u Libiji.

Paraf će biti stavljen na tri državna sporazuma - o naučno-tehničkoj saradnji, turizmu i drumskom saobraćaju. Rusija je zainteresovana i da se naša zemlja priključi novom sporazumu o evropskoj bezbednosti.

Ugovor o saradnji Beograda i ruske elektroenergetske kompanije ”OADinter” potpisaće gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. ”Galenika” i ruska farmaceutska agencija potpisaće sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća. Premijeri dve zemlje razgovaraće o ruskom kreditu od 800 miliona dolara, koji još nije realizovan.

Na ulazu u parlament gosta će sačekati predsednica Slavica Đukić-Dejanović. Posle kratkog sastanka ”oči u oči”, u sali jedan počeće sastanak sa šefovima poslaničkih grupa i potpredsednicima parlamenta.

Nasvečanom kolegijumu, povodom posete, koji je održan u utorak u skupštinskoj biblioteci, dogovoreno je da prvo govori Slavica Đukić-Dejanović, i to pet minuta. Zatim će se poslanicima, u govoru od deset minuta, obratiti Putin. Svi ostali imaće po dva minuta. Govoriće se po principu od najmanjeg ka najvećem poslaničkom klubu. Prvo će reč dobiti PUPS, a poslednji ZES. Služiće se kafa, voda i sokovi.

Na kolegijumu je bilo reči i o tome gde će ko sedeti. Radikali su tražili mesta bliža premijeru, ali je, na kraju, odlučeno da će skupštinski protokol rasporediti ko će na koju stolicu.

- Ukazaću na značaj saradnje srpskog parlamenta i Dume - čuli smo od predsednice Skupštine. - Od ulaza u parlament do mog kabineta sa gostom ću razgovarati na ruskom, a u zvaničnom delu na srpskom.

Kada se sastanak završi, preostali poslanici biće u hodniku i u špaliru i pozdraviće Putina dok bude napuštao zgradu. Iako je bilo najavljivano da će skele sa parlamenta konačno biti skinute bar za ovu priliku, to se neće dogoditi. Jedina promena biće ”svečana” bela zaštitna platna na ulazu, umesto zelenih koja su dosad bila na gvožđuriji.

Među zanimljivim detaljima posete Putina nalazi se i ona da u srpsku prestonicu stiže dan pred dvanaestogodišnjicu bombardovanja Srbije.PUNE RUKE ”BELIH ANĐELA”

KAKO sada stvari stoje, ruski premijer će se u Moskvu vratiti sa čak četiri ikone. Premijer Cvetković, kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, pokloniće mu ikonu ”Beli anđeo”, a isti poklon sprema mu i predsednik Zvezde Vladan Lukić. Putin će od Lukića biti darivan i dresom sa imenom i brojem jedan, kao i crveno-belim šalom. Prva dama parlamenta će mu pokloniti knjigu ”Svetlost sveta” sa dve ikone u njoj. U kabinetu predsednika Tadića nisu želeli da otkriju čime će iznenaditi Putina.

Ikona ”Beli anđeo” koju će Putinu uručiti Vladan Lukić, delo je novosadskog ikonopisca Ivana Kovalčika Mileševca (43). Umetnik neće imati priliku da stisne ruku Putinu, ali to ne umanjuje njegovo uzbuđenje i ponos što će ruski premijer odneti u svoju domovinu baš njegovu reprodukciju najpoznatije srpske freske.

- Putin je veličanstven političar, ovo je za mene velika čast - kaže Kovalčik koji je rođen u Prijepolju, na svega šest kilometara od manastira Mileševe gde je u 13 veku na Hristovom grobu crkve Vaznesenja Hristovog naslikan Beli anđeo. Zvanični je protomajstor-freskopisac Eparhije mileševske. (J. S.)