RUSKI premijer Vladimir Putin provešće najmanje četiri sata u Beogradu i za to vreme srešće se za najvišim srpskim zvaničnicima u Palati Srbija, posetiće Narodnu skupštinu, održaće predavanje na nekom od fakulteta, a nije isključeno i da obiđe Hram svetog Save.

Ovo je radni plan protokola posete visokog gosta iz Kremlja, koji 23. marta stiže u zvaničnu posetu Srbiji. Predsednik ruske vlade trebalo bi svojim specijalnim ”iljušinom” da doleti u našu prestonicu iz Ljubljane, koja je takođe stanica na njegovoj mini-turneji.

Prethodnica za Putinovu posetu je već u Srbiji. Tako su ruski bezbednjaci i u četvrtak ”prečešljavali” svaki ćošak zgrade Doma Narodne skupštine koja će ugostiti Putina. U Ministarstvu policije potvrđeno nam je da se bezbednosni plan uveliko pravi.

LETEĆI SALON OPTOČEN ZLATOM PUTIN će u Beograd da sleti u specijalnom ”iljušinu 96-300”. To je pravi leteći salon u kojem su čak i slavine i nogare pisaćih stolova optočeni zlatom. Kreveti i fotelje presvučeni su skupocenom kožom. U trupu letelice smeštena je i konferencijska sala sa dugačkim stolom. Ovo čudo sa krilima košta 19 miliona dolara.

* Prema nezvaničnom rasporedu, premijer najveće države sveta u Palati Srbija sastaće se sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Borisom Tadićem. Ruska delegacija biće brojna, baš kao i prilikom posete Dmitrija Medvedeva, koga je u Beogradu pratila svita od stotinak ljudi.

* Drugi punkt biće Narodna skupština u kojoj će se premijer Rusije sresti sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović. Planirano je da sastanak sa njom i šefovima svih poslaničkih grupa traje 45 minuta. Visoki gost neće govoriti u sali, kako se spekulisalo.

* Treća tačka trebalo bi da bude Beogradski univerzitet. Predviđeno je da se ruski premijer kraćim predavanjem o međunarodnim odnosima obrati studentima. Još se ne zna da li će Putin svoje teze izložiti u zgradi Rektorata, na Pravnom ili Fakultetu političkih nauka.

* I četvrta stanica, koja je još neizvesna, je Hram svetog Save. Nezvanično smo saznali da je Putin izrazio želju da obiđe zavetnu srpsku bogomolju kroz koju bi ga proveo patrijarh Irinej. Ali, ova varijnata je još pod znakom pitanja, zbog zgusnutog rasporeda posete.

PADAJU SKELE SKELE koje mesecima opasuju zdanje Doma Narodne skupštine biće skinute dva dana uoči Putinovog dolaska. Monumentalna zgrada će tako dočekati ruskog premijera u punom sjaju - sa osveženim fasadama i stubovima.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin otkrio je u četvrtak da bi energetika mogla da bude centralna tema u razgovorima Putina i njegovih srpskih domaćina.

- Znamo da je srpska strana zainteresovana da čuje kako će biti realizovan projekat ”Južni tok” i Putin će saopštiti srpskim rukovodiocima šta se u tom smislu priprema. Nije predviđeno da Putin postavlja pitanje odnosa Srbije i NATO - prezicirao je Konuzin, najavljujući da će uskoro Srbiju da posete i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar odbrane Anatolij Serdjukov.

Ministar policije Ivica Dačić nam je rekao da će mere biti podignute na najviši - prvi stepen. Čim uđe u vazdušni prostor Srbije Putinov predsednički avion dobiće pratnju naših ”migova”. Nebo nad našom teritorijom biće zatvoreno nekoliko sati po sletanju i poletanju ruskog lidera.

Unapred će biti poznata i trasa kojom će se kretati Putinova kolona. Na tom potezu biće uklonjeni automobili, kontejneri i kante za smeće, a zavarivaće se čak i šahtovi. Na nekim zgradama biće postavljeni i snajperisti. O bezbednosti premijera Rusije brinuće oko 4.000 policajaca.