BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

u utorak po podne, pod pokroviteljskom kapom Evropske unije, beogradska i prištinska strana sešće za isti sto u Briselu, da bi, prvi put posle mnogo godina, krenule s mrtve tačke u utvrđivanju zajedničkih interesnih zona.

Timovi, za prvu priliku, neće biti u punom sastavu, između ostalog i zbog toga što u Prištini, osim vođe delegacije, još nisu utvrdili ko će učestvovati u dijalogu s predstavnicima iz Beograda.

U beogradskom timu, koji će u Briselu u utorak uspostaviti prvi zvanični kontakt s prištinskom stranom u okviru "olakšanog dijaloga" koji je organizovala EU, nalaze se šef delegacije Borislav Stefanović i njegov zamenik Vlada Jovičić.

S druge strane, na Kosovu, osim imena Edite Tahiri, uopšte nisu utvrdili mnogo toga, a skupština je pozvana da tek u ponedeljak izda odobrenje za početak razgovora, iako još nije obelodanjena ni pregovaračka platforma.

Poznat je samo okvirni pravac za dijalog, u kojem EU insistira na razgovorima o konkretnim svakodnevnim pitanjima koja će olakšati svakodnevicu građana i povesti ceo region ka EU. Glavni cilj je da se, na radnom, engleskom jeziku, bez obzira na oprečne stavove o statusu, započne rešavanje tehničkih pitanja koja će olakšati regionalnu saradnju.

Preciznija u vezi s tačkama dnevnog reda, u izjavi za "Novosti" nije mogla da bude ni Maja Kocijančič, predstavnica za odnose s javnošću visokog evropskog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Evropi se, međutim, žuri, pa će sve početi bez obzira na nespremnost Prištine. Jer, čekalo se predugo. Dvodnevni susret koji će, uz posredovanje Roberta Kupera, započeti u utorak, biće, tako, prilika da se bar deklarativno označi početak dugih i komplikovanih pregovora u kojima dve, dugo godina suprotstavljene strane treba da pronađu minimum zajedničkih interesa.


NA KAŠIČICU

VeĆ se sada zna da će informacije o dijalogu u Briselu curiti na kašičicu. Još je, naime, Ketrin Ešton krajem prošle godine najavila da će atmosfera biti radna, bez pompe i velikog uplitanja javnosti, s ciljem da se, pre svega, postignu konkretni rezultati.