Poljska traži od Srbije 5,4 miliona evra

V. C. SPASOJEVIĆ

29. 01. 2011. u 20:58

Пољска тражи од Србије 5,4 милиона евра
Kako je vila porodice Gavronjski zakočila ratifikaciju SSP u Poljskoj. Spor oko bivše zgrade naše ambasade u Varšavi. Srbija odgovorila protivtužbom

OVE nedelje aktuelizovana je priča o sporu poljske diplomatske porodice Gavronjski i države Srbije oko jedne vile u Varšavi. Ovoga puta u kontekstu ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je izjavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, „pojedine interesne grupe upravo ovakve situacije, kao što je ratifikacija SSP, mogu da iskoriste da ostvare svoje specifične interese“. U tom kontekstu može se shvatiti i spor sa bivšim članom Evropskog parlamenta Jašom Gavronjskim.

Gavronjski, nekadašnji portparol italijanskog premijera Silvija Berluskonija, pokušava sudskim putem od Srbije da naplati milione evra na ime naknade za korišćenje porodične vile u kojoj je ranije decenijama bila smeštena jugoslovenska, a potom i srpska ambasada.

PRIJATELJ BERLUSKONIJA I KVAŠNJEVSKOG JAŠ Gavronjski (75) je italijanski novinar i političar. Rođen je u Beču kao sin poljskog ambasadora Jana Gavronjskog i Italijanke Lučijane Frasati Gavronjski. Bio je član Evropskog parlamenta u ime partije Napred Italija Silvija Berluskonija, a pre toga, od 1981. do 1994. godine, italijanske Republikanske partije. Takođe, bio je član biroa Evropske narodne stranke i Odbora EP za spoljne poslove. Radio je kao dopisnik televizije RAI iz Njujorka, Pariza, Moskve i Varšave. Kao član Berluskonijeve partije bio je italijanski parlamentarac od 1996. do 1999. godine. Jaš Gavronjski je, prema tvrdnjama naših izvora, naročito bio blizak sa bivšim poljskim predsednikom Aleksandrom Kvašnjevskim, preko kojeg je i ranije pokušavao da reši u svoju korist pitanje odštete za vilu.

Priča počinje posle Drugog svetskog rata, kada je, u ratom potpuno razorenoj Varšavi, bivša SFRJ, u takozvanom Bulevaru ambasada, odnosno Ulici Ajazdovskie 23-25, u samom centru grada, dobila od poljskih vlasti na upotrebu nacionalizovan plac sa prilično ruiniranom vilom. Vila je od temelja do krova, kako tvrde izvori „Novosti“, renovirana parama Jugoslavije, i tu se uselila naša ambasada, 1945.

Poljski sud, posle pada komunizma, u postupku restitucije, vraća plac predratnim vlasnicima, porodici Gavronjski, koji veruju da polažu pravo i na vilu. Pošto se naša ambasada nije iselila odmah, Jaš Gavronjski je poveo sudski spor. Prema poljskim medijima, sud je naložio državi Srbiji da porodici ustupi vilu još 2005, ali se ništa nije desilo do prošle zime.

Prinudno iseljenje naše ambasade naloženo je za 15. mart 2010, ali država Srbija odlučuje da vrati ključeve Gavronjskima pre ovog datuma.

Faktički, ambasada se iz vile iselila još ranije, a Jaš Gavronjski je tvrdio da su svi simboli Srbije uklonjeni sa zgrade još 2007. On je takođe tvrdio da je zgrada ostavljena u lošem stanju, a protiv Srbije je poveo spor za naknadu štete. Tačnije, za nadoknadu kirija koje je porodica mogla da dobije u poslednjih 10 godina da se ambasada Srbije iselila na vreme.

U celu priču prošle godine uključilo se i poljsko ministarstvo spoljnih poslova kao posrednik, ali spor je i dalje u postupku rešavanja.

- U Republici Poljskoj je, već niz godina, u primeni Zakon o restituciji, na osnovu kojeg se vraća imovina koju su poljske vlasti posle Drugog svetskog rata oduzele predratnim vlasnicima - kažu, za „Novosti“, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. - Jedan takav objekat je i objekat bivše ambasade SFRJ u Poljskoj. Posle sudskog postupka, zgrada je dodeljena predratnim vlasnicima, porodici Gavronjski, koji su pokrenuli i poseban spor za prinudno iseljenje ambasade (sada) Republike Srbije. Uoči prinudnog iseljenja, MSP je odlučilo da zgradu dobrovoljno preda i time demonstrira poštovanje propisa države prijema (Poljske). Takođe, ovo je učinjeno i kako bi se sprečio diplomatski skandal, ali i da bi se izbeglo plaćanje visokih troškova (sudske takse) prinudnog izvršenja - kažu u MSP.

Međutim, objašnjavaju u našem ministarstvu, naslednici porodice Gavronjski nisu se zadovoljili samom zgradom koju su dobili, već su pokrenuli i poseban sudski postupak kojim od Srbije traže da isplati iznos od 5,4 miliona evra, plus kamate, na ime bespravnog korišćenja zgrade.

Istovremeno, podsećaju u MSP, porodica Gavronjski ne uvažava činjenicu da je objekat posle Drugog svetskog rata bio bitno oštećen ratnim razaranjima i da je tadašnja Jugoslavija „uložila znatna sredstva da ga dovede u reprezentativno stanje“:

- Republika Srbija je u više navrata demonstrirala spremnost za kompromisno, vansudsko rešavanje spora, ali do sada nije bilo rezultata. Stoga, radi zaštite interesa Republike Srbije, ali i poštovanja Sporazuma o pitanjima sukcesije, MSP je, shodno sugestijama naših pravnih zastupnika, pokrenuo još jedan sudski postupak - za sticanje prava svojine održajem.

Reč je, objašnjavaju u Ministarstvu, o legitimnom zahtevu koji se bazira na činjenici „da smo bili savesni držaoci te nepokretnosti više od 30 godina, danam je ista data na korišćenje odlukom nadležnih poljskih vlasti, i da je obnovljena posle značajnih oštećenja ratnim razaranjima“.

JAŠ GAVRONJSKI, VLASNIK VILE U VARŠAVI, ZA „NOVOSTI“:

MOŽEMO DA SE DOGOVORIMO

OČEKUJEM da će Srbija odmah povući kontratužbu protiv moje porodice i da ćemo ubrzo započeti pregovore oko zaostalih kirija - kaže za „Novosti“ Jaš Gavronjski.

Ovaj italijanski novinar i političar poljskog porekla ponavlja da familija Gavronjski neće odustati od zahteva da joj se isplati zaostala renta, bez obzira na to koliko je Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, uložila u obnavljanje vile posle ratnih razaranja. Ipak, konkretan iznos kirije - ne pominje.

Ljut je Gavronjski, i posle godinu dana otkako mu je vila vraćena, što je naša ambasada odugovlačila sa iseljenjem, pa poručuje da bi spor Srbije sa ovom porodicom mogao da zaustavi - ili makar uspori - put naše zemlje ka EU.

- U svakom slučaju ga neće olakšati - izričit je Gavronjski.

* Koliko daleko ste spremni da idete u sporu sa Srbijom?

- Vidite, ja sam bio član Evropskog parlamenta punih 20 godina, i imam mnogo prijatelja tamo... Ne mislim da bi za imidž vaše zemlje bilo prijatno da svakog zvaničnika koji dođe u Strazbur parlamentarci javno podsećaju i kritikuju. Ali, ponavljam da do mirnog rešenja spora može vrlo lako da dođe.

* Kakvi su, uopšte, vaši planovi sa vilom u Bulevaru ambasada?

- Moja porodica bi želela da je proda. Ali, dok se stvar oteže po sudovima, to je nemoguće. Zato se nadam da će se proces rešiti što pre.

(M. PRELEVIĆ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Mico

29.01.2011. 21:31

E jadne li nase drzave - moze biti da nismo platili i komunalije pa ce nam sada Evropski Rajh i to da naplati pre no sto ce da odlucuju o prijemu?Ta mani se Srpski narode ovog rajha!

Lidija

29.01.2011. 21:42

Svaka cast porodic Gavronski. Treba nauciti pameti ovu garnituru otimaca. I oni hoce da brane Kosovo a ne vracaju otetu ni u svojoj ni u tudjim zemljama. Svaka cast Poljskim sudovima koji su se izborili za pravdu.

Radomir

29.01.2011. 23:10

@Lidija - Svaka cast tebi, Lidija, kad se divis Poljaku, ili naturalizovanom Italijanu, koji bi da profitira na Srbiji koju ti Europejci ubijaju godinama. Mozda tebi drzava Srbija nesto duguje, odnosno tvojim precima, ali to nije razlog da nepravdu nazivas pravdom. Vratice ti to drzava Srbija, pa ces i ti prodati kad i Garvornjski.

Teodora

30.01.2011. 00:04

@Lidija - Draga Lidija, ova komunisticka deca jos ne razumeju da su njihovi ocevi i dede bili otimaci jer i dan danas se sepure po tudjim, ukradenim stanovima.Naravno da im ne odgovara da vrate ukradeno, tu su se odomacili. Nasa borba traje i nazalost trajace do 2012 a onda cemo gledati namestaje, televizore i tepihe po ulicama duz celog Beograda. Svi ce oni napolje, dosta je bilo!Pozdrav Vama Lidija.

darko

30.01.2011. 00:54

@Lidija - E moja Lidija ti si ocigledno promasila temu kad je tebi casna porodica Gavronski.Zasto im ta dicna drzava Poljska nije vratila imovinu ili ih obestetila?Prvo su nam ustupili zemljiste i zgradu a onda po nasim ledjima obestecuju vrle bivse vlasnike, koji jos oce i kiriju da naplate!?Jos cova preti kako ce da nam uspori pristupanje u EU. Stvarno strasno, sta drugo reci

Radoje sa kosova

30.01.2011. 18:02

@Lidija - Lidija takvi su se radovali Olbrajtovoj, Klintonu i Solani kada su dosli sa bombama u Srbiji. A vi dobro znate koji su to, pa se vi radujete slicnome odsrpske sirotinje baciti Kulaku 5,4 miliona Evra, to samo bolesni mogu da prizeljkuju....zato smo' i zbog takvih, dogurali do ove bede i okupacije.

filipo

31.01.2011. 18:38

@Lidija - Lidija a nije vam na pamet palo da je neko "okrenuo telefon" i dogovorio sa Gavrom da malo priceka pa da posle "progura" stvar za "dobrobit svih nas, mira u kuci i lepe evropske buducnosti" , ako naravno, "skrene" jedno milionce u "nepoznatom" pravcu? Sada je pravo vreme da se to progura jer ipak niko ne zna na kojoj ce fotelji posle izbora da sedi.

MMA Uppsala

29.01.2011. 22:14

Svasta od Poljske...,!!?? Sada bi trebala nasa drzava da trazi te miljone sa kamaton od 1945 do sada sto je renovirala tu vilu za naseg ambasadora, zar nije tako....???!!! Pa sta ako je zgrada u losem stanju ili mozda nije to je renovira buduci vlasnik gospodin Gavronjski. Cini mi se da od jedno vreme svi pokusaju na svaki nacin da se obogate sa "tudje rame".

posteno govoreci

29.01.2011. 22:17

ako situacija takva da svako moze koci i usporava put Srbije u EUa svaka zemlja ima jednog ovakvog gospodinakoji bi hteo da iskoristi situacijuja stvarno onda ne vidim razlog da mi idemo u EUovo je sprdnja!!!

Kula

29.01.2011. 22:19

Ovaj oće pare ovo nema veze sa pameću ajooooooj koja budala ... Pa on još treba nama da plati i da nam Poljska dodeli novu zgradu . xaxaxaaxaxaxaxaxxa

fender

29.01.2011. 22:27

. E , zemljo Srbijo, na šta si spala kada te jedan ovakav ucenjuje.Uostalom, njegova faca sve govori...

Boro Manjaca

29.01.2011. 23:20

Ma kako je moguce da netko ucenjuje Srbiju kad svi kazu da jedva cekaju da nas prime u EU. Treba cekati jos 20 godina da ova proevropska vlada ispuni sve uslove za ulazak. Tako ti je to kad se sam nudis i kad cinis i vise nego sto od tebe traze.

Radoje sa kosova

30.01.2011. 00:02

Cica, srbija se nije nasilno uselila, nego ga legalno od poljske drzave dobila na koriscenje, A on neka bude srecan sto je dobio ono sto mu je drzava bila oduzela i neka cuti, dok mu to poljaci ponovo ne oduzmu....

MilanEs

30.01.2011. 00:42

Ovde mi se cini da je posredi nesto mnogo opasnije. Ne radi se samo o povracaju novca vec o slobodi i nacinu na koji izvestan gospodin zeli da ih uzme.Drugim recima ucena! i to javna!Izgleda da i taj gospodin ali i veci deo EU oseca da smo ocajni i da ne mozemo bez EU ali pitam se ja da li je to stvarno osecaj naseg naroda.Moj sigurno nije vec naprotiv.Ponosim se s tim sto jesam i ko sam a sto se mene tice EU ne vidim kao prosperitetan model opstanka osim potpadanja u "globalokratizaciju".

sava

30.01.2011. 21:08

@MilanEs - Taman kad savijemo kicmu do poda i udarimo glavom u glib ispunjajuci sve zahtjeve stotina Evropskih foruma i komisija, a sada i "uticajnih" privatnika, e bas tada ce ta kvazitvorevina od EU da se raspane. Tada ce sa Grckom, Portugalom, Rumunijom i Bugarskom i Srbija da udje u to cuvenu i nama toliko obecavanu sarenu lazu zvana EU. Dosta vise gluposti okrenite se Kini, Rusiji, Brazilu i Indiji zar niko od ovih slepaca ne vidi kuda ide ovaj svet.

Pero

30.01.2011. 01:20

Meni nije jasno u komentaru se kaze da SFRJ preuzeo zgradu u losem stanje i da ga dopremilo pa sada ispada da ne treba da se plati kirija ja se pitam i poret dopremanje sto su date mnogo pare mi smo koristili 55 godine znaci isplatilo se opremanje ali spor je posle 2ooo godine kada ovo zgradu poceo da koristi Srbija nasa drzava je bila duzna da odma posle sudske odluke o vlasnistvom sto vlasnici su dobili trebali su odma da se isele a ne da sede bes da plate kiriju i bes da odrzavaju .

filipo

30.01.2011. 11:52

@Pero - Posle denacionalizacije je logicno da strana u cijem je to interesu (Gavro) dodje do korisnika njegove imovine i zatrazi potpisivanje novog ugovora o najmu ili sa zahtevom za iseljenje. Posle tolikih godina moguce je i da korisnik zahteva objasnjenje o tome ko treba da se useli u zgradu. Potrebno je i da kod potpisivanja ugovora sa novim vlasnikom bude izvrsen pregled zgrade i da se utvrdi njeno stanje zbog obestecenja po iseljavanju.

Predrag Zdrale

30.01.2011. 02:39

Ako je sud odlucio da vrati vilu coveku zasto su koristili istu 10 godina? Vila je renovirana ali je besplatno koristena od 2. svetskog rata. Cuj 10 godina nisu hteli da izadju? E sad, molim lepo, dogovorite da coveku isplatite kiriju ili cete izgubiti svaki sudski proces pa cete jos da platite i sudske troskove i kamate povrh svega toga. Sto se tice vlasnika vile i njegovih pretnji evropskom komisijom to moze da okaci macku o rep, pa nije mu i EU komisiju ostavio deda, ili mozda jeste?!

filipo

30.01.2011. 11:46

@Predrag Zdrale - A sta je Gavro cekao deset godina? Da li je pokusao da ih izbaci sudskim putem? Da li se zalio? Do denacionalizacije je stvar dogovora Poljske i Gavre, posle izmedju Gavre i nas. Da li gospodin ima nesto na papiru, neki ugovor sa nama? Na koji nacin je utvrdjena visina kirije? Na koji nacin je utvrdio da je zgrada lose odrzavana i ostecena, sa kojim stanjem te iste ju je uporedio?

Dusan Sentic

30.01.2011. 07:39

kako moze vlasnik te vile u poljsokoj da proceni stetu svoje vile ako nije posle iselenje pozvao eksperta za procenu stete posle iselenje srpske abasade u prisustvu iste ambasade ,jer treba video snimak prije useljenje i posle iseljenje svuda u svetu postoji zakon stanodavcu i stanara uvereni ugovor .

ZveZdan

30.01.2011. 14:34

@Dusan Sentic - Vlasnik je najverovatnije dobio procenu od gradjevinskog vestaka i agencija koja je kirija za takvu zgradu.Kad su dobili nalog trebali bi da se isele.

сајбер курајбер

30.01.2011. 10:38

да ли је могуће да су и појединци,а не само групе држава,почели да нас уцењују.Ееее Србијо доћерала си цара до дувара.

Milos Petrovic

30.01.2011. 18:30

@сајбер курајбер - A u cijoj je zgradi Poljska ambasada u Beogradu? Ciji je plac ?Sigurno ga nisu doneli sa sobom a tesko i da su ga komunisti platili.Trebalo bi pisati njihovom ministarstvu da je upitno vlasnistvo nekretnine poljske ambasade. Tada bi pritisnuli i onog grebatora i van suda mu "objasnili" ko mu je uopste sagradio kucu.Inace, apsoulutno ne verujem da se u poljskoj denacionalizacija vrsila punim povratom jer je neizvodiva. Zasto se onda u ovom slucaju insistira na takvom modelu?

Srbin

30.01.2011. 14:23

trebalo je vilu, prvo, doterati u stanje u kakvom su nam je predali na koriscenje, pa je tek onda napustiti... eeeee Srbijo moja....ovo je kraj...definitivno...

Aksentije Mihailovic

30.01.2011. 19:35

Kao prvo vila se nalazi u Varsavi a to znaci primenjuju se Poljski ili ti Evropski zakoni koje ce i Srbija morati da prihvati ako stvarno hoce u EU.Nasi pravnici trebali su to znati i da ne rizikuju novac poreskih obveznika vec iskljucivo svoj.Zasto se odugovlacilo sa vansudskim poravnanjem, da bi neko od nasih namestio sebi dobru proviziju . Kao sto neko rece Srbi jos ne znaju sta je to privatna svojina,i tu ima dosta istine. Na zapadu je to pravo najjace i ne postoji nikakav drzavni interes.

nada bunjak

31.01.2011. 11:26

G/dine Gavronjski hvala Vam, sto ste pokazali vlastima u Srbiji, a pre svega Djelicu i Ilicu iz minisarstva finansija da je restitucja obavljena u Poljskoj. Sudske odluke se postuju.Kuci koja je vlasnistvo G/din Gavronjkog, a gde je Jugoslovneska ambasada bila decenijama upste nije vazno.Ono sto je privatna svojina je neprikosloveno.Srbija je jedina zemlja u koji nije restitucija obavljena. Zamislite drzavnog sekretara Min.finansija koji javno na televiziji kaze da u Poljskoj nema restitucije.

pera petlic

31.01.2011. 11:41

Bilo je sporno da li je u Poljskoj sprovedena restitucija. U emisiji na RTS Mreza za restituciju je tvrdila da jeste a Ilic iz min.fin. da tamo nema restitucije. Po ko zna koji put gradjani Srbije se uveravaju kako nas vlast obmanjuje zaradi licnih i partijskih interesa. Sve su opljackali ostalo je jos samo da legalno prisvoje i oduzetu imovinu a da izdaju bezvredne obveznice na grbaci naroda. Sram vas bilo. Da li se iko od njih stidi. Toliko plasiranih lazi po pitanju restitucije je sramno.

nada bunjak

31.01.2011. 12:44

nemojde da prepravljate komentare. Nema razloga da se plasite jer mi personalno stojimo iza onoga sto napisemo

Spaho

26.10.2011. 13:24

Gavronjski je neumeren jer za kucu koja je bila ostecena ne spominje ulozena sredstva i odrzavanje koje je trajalo godinama. Govori o poznanstvima u EU kao da je Srbija njegov spahiluk.Treba naci dobrog advokata ali iz Srbije jer takvih imamo, pa da se sa tim gospodinom posteno obracunamo finansijski.On se toliko umislio da moze cak da nas spreci da udjemo u EU. Pa da li on to stvarno misli ili se segaci sa nasom drzavom.Sramota za Poljake jer ovo nije jedini ispad prema nama Srbima.

bankar

23.05.2012. 15:41

to je to olako smo mu sve vratili i sad oce celu saku.znajuci njegovu kulturu i poreklo uopste me ne cudi datakav bogatas oce jos vise para, to mu je u krvi.sve bi ucinio cak i za jedan dolar da ne izgubi,to se vidi