PLATFORMA Vlade Srbije za pregovore sa kosovskim Albancima ostaće državna tajna sve dok se ti razgovori ne završe - rečeno je ”Novostima” u Nemanjinoj 11.

O pregovaračkoj strategiji tima koji će da predvodi Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, neće raspravljati ni poslanici Narodne skupštine, iako to zahtevaju.

U državnom vrhu tvrde da je platforma zasnovana na Ustavu i svim dosadašnjim parlamentarnim rezolucijama, tako da nema potrebe da se u Skupštini iznova otvara polemika. Dokument će biti baziran i na zvaničnom stavu da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

SAMO ODBOR IZUZETAK SKUPŠTINSKI odbor za KiM zatražio je od Vlade da mu dostavi informaciju o platformi za pregovoore sa Albancima i Vlada će, kako nam je rečeno u Nemanjinoj 11, ispuniti tu obavezu. Ali tekst platforme će ostati tajna jer će članovi Odbora moći sa dokumentom da se upoznaju na zatvorenoj sednici.

- Nema potrebe da se parlament posebno izjašnjava o platformi koja je potpuno u skladu sa svim dosadašnjim odlukama najvišeg zakonodavnog tela. Pregovarački tim će sve poteze da koordinira sa premijerom i predsednikom Srbije - rekao nam je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

U Vladi kažu i da je kompletna strategija za pregovore sa Prištinom praktično još u pripremi, i da će njen konačan sadržaj biti poznat samo ministrima.

- Takva je praksa sa svim pregovaračkim platformama. Kada, na primer, ministar inostranih poslova putuje u Kinu da razgovara sa tamošnjim zvaničnicima, strategija razgovora je tajna dok se susret ne završi. Bilo bi potpuno besmisleno da država otkriva unapred svoje poteze - objasnio nam je Milivoje Mihailović, šef Vladine kancelarije za medije.

Opozicija ne shvata potrebu da Vlada taji svoju taktiku pregovora sa Prištinom i poziva je da u Narodnoj skupštini ”otvori karte”:

- Vladajuća koalicija nema kapaciteta da sama odlučuje o pregovorima za KiM. Red je da se čuje mišljenje svih stranaka i da Srbija nastupa jedinstveno - rekao nam je Velimir Ilić, lider NS.

Borislav Pelević, član odbora za KiM ispred Nikolićeve grupe ”Napred, Srbijo”, tvrdi da već sada u parlamentu moraju da se rasprave dve stvari:

- Prvo, zašto činovnik iz MIP predvodi pregovore o KiM kad je reč o unutrašnjem pitanju Srbije? Drugo, zašto Vlada uopšte više ne pominje razgovore o statusu? Znači li sve ovo da se država sprema za priznavanje nezavisnog Kosova.

U vladajućem bloku imaju puno poverenje u Vladu:

- Bilo bi necelishodno da pregovaračka platforma bude javno objavljena. Verujemo Vladi da će pregovori biti zasnovani na Ustavu - kaže Dejan Radenković, potpredsednik Odbora za KiM ispred SPS.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G 17 plus, takođe smatra da će platforma biti u skladu sa skupštinskim rezolucijama i odlukom parlamenta nakon mišljenja MSP, te da nema potrebe da poslanici o njoj ponovo razgovaraju.