Otimanje nije podela

D. Zečević

24. 07. 2010. u 21:09

Отимање није подела
Predstavnici Srba odlučno odbacuju mogućnost podele Kosmeta kao rešenje situacije u pokrajini

UVERENI da bi eventualna podela Kosmeta bila još tragičnije rešenje nego izrečeno mišljenje Međunarodnog suda pravde, predstavnici Srba sa Kosmeta odlučno odbacuju svaku pomisao o takvoj mogućnosti. Ocenjujući ovu ideju kao „najveću političku glupost“, Marko Jakšić, potpredsednik Zajednice srpskih opština Kosova i Mmetohije ističe da su ovakvi predlozi zapravo političke manipulacije.

- Protivim se čak i razmišljanju o podeli Kosova jer sigurno je da se Srbi sa severa neće odreći svoje braće južno od Ibra niti ih ostaviti na cedilu. Iako je to možda želja jednog dela vlasti u Beogradu i dela međunarodne zajednice koja priželjkuje podelu, smatram da je ta opcija neizvodljiva i da ne može predstavljati nikakvo rešenje - ističe za „Novosti“ Jakšić. Negirajući navode pojedinih medija koji su istakli njegovo navodno zalaganje „za otcepljenje četiri opštine sa severa od ostatka Kosmeta“ Jakšić se pita od koga bi se te opštine otcepile kada Srbi sa severa smatraju da je i ostatak pokrajine u sastavu Srbije.

PODELA NIJE U PLANU NEGIRAJUĆI da vlasti u Srbiji zagovaraju podelu Kosmeta, Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM smatra da „podela ne može biti rešenje za situaciju u pokrajini“, ali istovremeno ne isključuje mogućnost da će „to biti jedna od opcija koju će aktuelizovati međunarodna zajednica“.

- Izvesno je da takozvana vlada Kosova neće moći da instalira svoje institucije na severu kao što se ni Srbija neće odreći svog stanovništva južno od Ibra, gde je nažalost jedan broj Srba oslabio pozicije Srbije učešćem u kosovskim isntitucijama. I oni moraju da shvate da dugoročno neće moći da opstanu bez pomoći države Srbije - smatra Ivanović.

Pojašnjavajući da opštine na severu Kosmeta obuhvataju svega oko deset odsto od ukupne terirotije južne srpske pokrajine, protiv ovakvog potencijalnog predloga su i ostali predstavnici Srba sa severa, koji napominju da priče o tzv. otcepljenju severa mogu pogodovati „samo onim strujama koji žele da otrgnu Kosmet od Srbije.“

- Podela teritorije na granici reke Ibar u suprotnosti je sa interesima Srba i države Srbije jer ta opcija osim što ne bi predstavljala ni teritorijalnu, ne znači ni ekonomsku podelu Kosmeta, pogotovu što je sever najsiromašniji deo pokrajine, za razliku od centralnog koji je bogat rudom i Metohijom u kojoj je zemlja najplodnija. Još kada se uzme u obzir da je još uvek na Kosmetu oko 60 odsto tapija nad imovinom u vlasništvu Srba bilo privatnom, crkvenom ili državnom vlasništvu, izlišno je govoriti o bilo kakvoj podeli na tom principu - mišljenja je Milan Ivanoivć, predsednik SNV severnog Kosmeta.

On predlaže da Srbi na Kosmetu sa onima u rasejanju, ali i Srbiji proglase „deklaraciju o održivosti Kosmeta u sastavu Srbije koju bi okarakterisali voljom srpskog naroda zbog čega bi Međunarodni sud pravde morao da postupi na isti način kao i sa deklaracijom Albanaca“.

Kao i na severu, i predstavnivci Srba sa centralnog Kosmeta smatraju da podela pokrajine nije, niti može biti, „održivo rešenje, pogotovu što smatraju da je jednostrana nezavisnost secesionistički akt i „da otimanje teritorije jednoj zemlji ne može da nadomesti bilo kakva podela.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

milenko

24.07.2010. 21:24

Da li je bolji vrabac u ruci ili golub na grani?Teško pitanje, jer oba imaju sklonosti da iznenada odlete nepovratno.Poslušajte Dobricu Ćosića i uzmite bar nešto.Ako nije kasno?

Vreme

25.07.2010. 08:54

@milenko - Pre vise od deset godina gospodin Cosic je boravio u nasem gradu i govorio o ovoj mogucnosti. Uz to se izvonio prisutnima i rekao da nama nece biti bilje u narednih nekoliko desetina godina. Nekoliko je dva a i devet..

mensur

24.07.2010. 22:12

Koliko mi je poznato od razgovora sa nekim albancima, sa kojima radim, oni traze podelu Srbije, ne Kosova. Naime, oni smatraju da njima, Kosovu treba da pripadne do negde Sumadije, tj. do Jagodine. Jos neki kazu da treba da im pripadne do Bagrdana, jer je Lapovo naseljeno Kosovskim Srbima, i oni smatraju da su to kosovari i da treba da zive u "svojoj drzavi Kosovu". Jedan dipl. pravnik smatra da bi bila ravnoteza stankovnistva za Repukbliku Kosova. Samo granica bi se pom ng gore, a ne i narodm

rusnem

25.07.2010. 08:05

@mensur - Nije valjda da imaate i dipl.pravnika,jel to onaj titov pionir.

Nacionalsocialista

24.07.2010. 23:08

Zanimljivo podela po etnickoj liniji? Sada nije vise tabu posle genocida u genocidnoj tvorevini? Zasto ne za Srbe u Srpskoj?

Realista

04.08.2010. 10:41

@Nacionalsocialista - Digla se raja sirom sveta, Bice nezavisna i Katalonija i Osetija. Isto tako i mnoge druge, pa dao Bog i Srpska... Uzmimo sever Kosova, ukinimo mu status pokrajine, da se ne desi nesto opet, ocistimo presevo na fin nacin, a onda ce doci i Srpska. Zasto da se glupiramo i dizemo nos. Jeste da smo ponosit narod, al iskoristimo to na pravi nacin.

Dragan

24.07.2010. 23:58

Mislim da bi se Mensure trebao malo pripaziti tih kolega. Albancima je sada red i u punom su zamahu ali pitanje je vremena do kada ce trajati taj polet. Licno mislim da o nekim stvarima blefiraju. Stvaraju previse neprijatelja oko sebe Juzna Srbija, Makedonija, Juzna Albanija i previse se oslanjaju na Amerikance. Mi smo bili tradicionalni Americki saveznici pa evo kako smo prosli. Onog momenta kada nestane interes Amera za njih bice ozbiljnih problema .

Radmila Lenz

25.07.2010. 22:01

@Dragan - to je isto moje misljenje, jer kosovo ne otimaju siptari nego citav zapad na celu amerike. inace albanija ne bi imala sance da se nastavi sa srbima. 

plaskovac

25.07.2010. 04:51

Nema podele.Objaviti deklaraciju da je Kosovo okupirana teritorija. To proslediti svima u svim svetskim organizacijam . I cekati da se svetska politika promeni i onda lepo silom ga uzeti nazad.Ali nista ne potpisivati, nista ne deliti. Jednostavno cekati promene , koje ce veoma brzo doci.Ali ne potpisivati.Ako stavimo potpis onda smo se sami odrekli Kosova,onda nema sta da se trazi. Za mene Kosovo je okupirano stranom silom koja se ovog puta udruzila. i samo silom se moze povratiti. Cekati.

Sindjelich

25.07.2010. 16:29

...potpuno se slazem, B.Tadich i njegovi vlasto drzci, samo da ostanu na vlast prodali bi i svoju majku a kamoli kolevcu vere i kulsture srpskog naroda.

Sistemski komplikator

26.07.2010. 11:01

Kad pogledamo ceo tekst, to sta je najvaznije da je to poziv na megdan sa puskom znanja, jer znanje daje imanje a ne krivicni pravilnik.

Realista

04.08.2010. 10:36

Bio sam u Makedoniji u momentima kad je MSP dao zeleno svetlo za nezavisnost. Plakali su i Srbi i Makedonci jer su znali da se i tamo sprema haos. Pred dzamijama se skupilo vise ljudi nego ikad.Dajte da ne budalimo, uzece nam sve hteli mi to il ne. Dajte da uzmemo bar sever i nase manastire dok jos mozemo. Bic prilika, Bog je veliki, Bice to ponovo nase.Preci ce srbi u nase, a Albaci u njihovo. Ocu svoju decu jednog dana da odvedem da vide Nase korene, a u ovakvim uslovima nikad necu moci.