MSP: Prošla deklaracija o Kosovu

22. 07. 2010. u 15:21

МСП: Прошла декларација о Косову
Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio savetodavno mišljenje o nezavisnosti Kosova, koje će potom biti dostavljeno Generalnoj skupštini UN. Odluka doneta sa 10 glasova "za"

JEDNOSTRANA deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila opšte norme međunarodnog prava, Rezoluciju 1244 ni međunarodni pravni poredak na Kosovu, jer oni ne sadrže zabranu takvih deklaracija!

To je u najkraćem, savetodavno, neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je u četvrtak u 15 časova pročitao u krcatoj haškoj sudnici predsednik tog organa Ujedinjenih nacija - sudija Hisaši Ovada. Za savetodavno mišljenje da 17. februara 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo glasalo je deset sudija MSP, dok ih četvoro bilo protiv.

Sud nije ni raspravljao o pravu na samoopredeljenje ili pravu na nužnu secesiju jer to izlazi izvan okvira pitanja koja je postavila Generalna skupština UN.

Kako je rekao Ovada, dilemama - da li je Kosovo dostiglo državnost ili pravnu validnost priznanja nezavisnosti - sud se nije ni bavio, pošto je Generalna skupština postavila jasno i konkretno pitanje: "Da li je jednostrana Deklaracija o nezavisnosti koju su proglasile privremene institucije Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom?"

MSP je, prema rečima prvog sudije, utvrdio da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.

U Velikoj sali pravde, Ovada je čitavih sat i po izlagao opširno, stav po stav, obrazloženje mišljenja najviše svetske pravosudne instance:

- Međunarodne pravne norme nemaju nikakvu aktivnu odredbu kojom se ograničavaju deklaracije o nezavisnosti. Sud je zaključio da usvajanjem deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije narušeno opšte međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 SB UN, niti ustavni okvir. Shodno tome, usvajanje te deklaracije nije prekršilo nijedno primenjivo pravilo međunarodnog prava - saopštio je Ovada.

Ovada je saopštio i da Rezolucija 1244, kao leks specijalis, čini deo međunarodnih pravnih normi, koje se moraju imati u vidu, ali da ni ona ne zabranjuje deklaraciju o nezavisnosti:

- Rezolucijom SB UN 1244 ne isključuje se mogućnost proglašenja deklaracije nezavisnosti Kosova, kao pokušaja da se konačno reši status. Ovom rezolucijom je uspostavljen privremeni režim, kada nije moguće imati stalne institucije i kako bi se moglo pregovarati o statusu, bez prejudiciranja konačnog rešenja. Sud konstatuje da su Rezolucija 1244 i Ustavni okvir bili na snazi i primenjivali se na dan proglašenja 17. februara 2008. godine i ti akti ne zabranjuju deklaraciju o nezavisnosti - pročitao je Ovada.

Mišljenje, rekao je Ovada, sud je zasnovano na oceni da autori deklaracije nisu bile "privremene institucije samouprave na Kosovu", već grupa koje je sebe definisala kao "demokratski izabrane lidere naroda Kosova".

REAGOVANJA U SRBIJI NA ODLUKU SUDA POGLEDAJTE OVDE
- Autori deklaracije i sama deklaracija, stoga su, po mišljenju suda, delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog Rezolucijom 1244 koja se izričito nije bavila konačnim statusom Kosova. Sud ne može da prihvati argument da rezolucija sprečava mogućnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Svrha rezolucije je da se uspostavi privremena prelazna uprava, bez namere da odlučuje o konačnom statusu Kosova. Sud konstatuje da Rezolucija UN 1244 nije zabranjivala autorima Deklaracije da proglase nezavisnost - naveo je Ovada.

Ovada je saopštio da je MSP imao pravnu nadležnost da objavi savetodavno mišljenje, na osnovu zahteva iz rezolucije Generalne skupštine UN:

- Pitanje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom spada u pravna pitanja, u skladu sa statutom suda i Poveljom UN. Sud je jasno saopštio da se, razmatrajući pravnu nadležnost, ne vodi političkom motivacijom u ovakvim pitanjima i ne uzima je u obzir.

Pre ključne poruke, Ovada je izneo kratak presek događaja koji su prethodili 17. februaru 2008. godine, podsetio na sukobe 1999. godine i usvajanje Rezolucije 1244 u SB UN, kojom je stvoren pravni okvir za uspostavljanje međunarodnog prisustva i postavljanje specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN nacija na Kosovu.

- U novembru 2005. godine imenovan je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN i bivši finski predsednik Marti Ahtisari, koji je sa zainteresovanim stranama na terenu otvorio pregovore o statusu Kosova.

Ahtisari je, naveo je Ovada, još 26. marta 2007. godine podneo izveštaj SB u kojem je naveo da posle godinu dana pregovora i konsultacija "strane nisu sposobne da dođu do sporazuma o statusu Kosova".

- Jedino održivo rešenje je nezavisnost, koju bi međunarodna zajednica nadzirala - pročitao je Ovada deo izveštaja koji je Ahtisari podneo 2007. godine.

Ovada je rekao da su od avgusta do decembra 2007. godine održavani pregovori sa zainteresovanim stranama, a pod vođstvom Trojke - EU, Rusije i SAD. U decembru 2007. godine ponovo je rečeno da strane nisu sposobne da postignu dogovor, naveo je Ovada i istakao da je potom 17. februara 2008. godine doneta Deklaracija o nezavisnosti Kosova.

KOMENTARE IZ SVETA O MIŠLJENJU MSP POGLEDAJTE OVDE
- Srbija je reagovala time što je ovu deklaraciju ocenila kao nasilno i jednostrano otcepljenje, koje nema pravne posledice niti u Srbiji, niti na međunarodnoj sceni, završio je Ovada predstavljanje konteksta proglašenja deklaracije o nezavisnosti.

Postupak za ocenu zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova zatražila je u oktobru 2008. godine Generalna skupština UN, na inicijativu Srbije.

Rasprava o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova bila je presedan u 60 godina postojanja Međunarodnog suda pravde po velikom broju zemalja koje su učestvovale - pisana mišljenja sudu je dostavilo 36 država - i činjenici da su nastupile sve stalne članice Saveta bezbednosti UN, uključujući prvi put i Kinu.

Dok se u Prištini slavio ovakav rasplet dvadesetomesečne pravne bitke u Hagu, Beograd je najavio preseljenje borbe iz Palate mira na njujorški Ist river, gde će se u septembru održati generalna skupština UN.

TADIĆ: TEŠKA ODLUKA
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić ocenio je da je odluka MSP o proglašenju nezavisnosti Kosova "teška za Srbiju" i da to otvoreno treba reći javnosti, ali i da je jasno da se sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje.

- Sud je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije o nezavisnosti, a taj tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom na to da ga se i ne dotiče. Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome, kao i o svim političkim implikacijama, raspravlja u najvišem organu UN, na Generalnoj skupštini u septembru - rekao je Tadić.

On je naglasio da će naša zemlja nastaviti da isključivo političkim sredstvima brani svoj teritorijalni integritet i da će uložiti maksimalne napore da se u UN usvoji srpski predlog rezolucije, koja će pozvati da se taj istorijski problem i konflikt u srpsko-albanskim odnosima reši pregovorima.

- Odbrana interesa Srbija na Kosovu je nacionalni i državni zadatak za sve građane i državne institucije, kao i za sve političke stranke i to ne sme biti dnevnopolitičko pitanje - naglasio je predsednik Srbije.

On je kazao i da bi odluka suda, kada bi bila onakva kakvom se predstavlja u Prištini, imala "opasne implikacije na secesionističke pokrete svuda u svetu". Prema njegovim rečima, u narednom periodu će biti pritisaka na mnoge zemlje da priznaju Kosovo pre izjašnjavanja Generalne skupštine UN, ali će Srbija učiniti sve da takvih priznanja bude što manje.

Tadić je najavio je da će u narednim danima svi državni organi analizirati odluku MSP. Tadić je takođe rekao da Srbija ima jasan plan daljih diplomatskih aktivnosti i da će za vikend izaslanici odneti njegovu ličnu poruku šefovima 55 država. On je još jednom poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će nastaviti pravnim i miroljubivim putem da se bori za svoju pokrajinu.

- Od presudne važnosti je da se sada na Kosovu i Metohiji sačuvaju mir i stabilnost - rekao je Tadić, i pozvao sve građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije, ako do njih dođe.

JEREMIĆ: SUD IZBEGAO DA SE IZJASNI O SECESIJI
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je Međunarodni sud pravde "izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju" - o tome da li su kosovski Albanci imali pravo na "pokušaj secesije od Srbije".

Najviši sud UN u svom savetodavnom mišljenju zaključio je da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 UN, ni ustavni okvir koji je njome u pokrajini ustanovljen.

To mišljenje Sud je zasnovao na zaključku da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje deklaracije o nezavisnosti, a da autori kosovske deklaracije nisu bile "privremene institucije samouprave", te da su stoga delovali van okvira Rezolucije 1244.

- Sud je odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i time je praktično izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije.

Jeremić je naznačio da je sledeći korak rasprava o savetodavnom mišljenju Suda pred Generalnom skupštinom UN, koja je mišljenje i zatražila, i koja će u septembru "o ovom problemu dati politički zaključak".

- Uveren sam da će pri izjašnjavanju u Generalnoj skupštini UN biti potvrđena ispravnost politike Srbije. Politika Srbije se ne menja i to će ostati miroljubiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava. U sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje na unilateralan način. Takva debata je politička i moraće da se vodi u Generalnoj skupštini.

Na pitanje albanskog novinara očekuje li nova priznavanja Kosova kao države među članicama Evropske unije, Jeremić je odgovorio:

- To je suvereno pravo svih zemalja da odluče kako će postupati. Ne očekujem na osnovu ovakve presude promenu stava najvažnijih država na međunarodnoj sceni.

SUDIJE SE TRI PUTA IZJAŠNjAVALE

* Jednoglasno - odluka da je MSP nadležan da da savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

* Devet prema pet - odluka da se da mišljenje.

* Deset prema četiri - odluka o sadržaju mišljenja.

Interesantno je da su sudije iz Brazila i Meksika, zemalja koje nisu priznale Kosovo bile na strani Prištine, dok je arbitar iz Sijera Leonea, države koja je priznala Kosovo glasao u skladu sa interesima Beograda.

U RASPRAVI UČESTVOVALO 28 DRŽAVA

Pred Međunarodnim sudom pravde vođena je usmena rasprava koja je trajala od 1. do 11. decembra prošle godine. Učešće u javnoj raspravi uzelo je ukupno 28 država, uključujući vlasti u Prištini i Beogradu.

Stavove Beograda podržali su pravni timovi 12 zemalja: Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, Brazil, Kina, Kipar, Španija, Rusija, Rumunija, Venecuela i Vijetnam, dok je uz Prištinu bilo 14 država: Albanija, Nemačka, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Danska, SAD, Finska, Francuska, Jordan, Norveška, Holandija i Velika Britanija. Burundi nije imao izričit stav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (146)

Kosovo

22.07.2010. 16:25

@zuzu - Zahvalujuci medunarodnih sudova, srbija je toliko ,, velika,, koliko je. Zapamtite, bice jos.To nije kraj!Idemo na dalje.

Aлeкcaндap Ђорђевић-Сајков Alex

22.07.2010. 16:45

@zuzu - Кад су исти као и ви. А ви даље нећете ни педаљ !

Zoran Ristovic

22.07.2010. 19:07

@zuzu - Bice Republika Srpska u sastavu Srbije i deo kosova u vidu potkovice to je plan Amerike i on ce se ostvarit do 2015.

judas priest

22.07.2010. 21:10

@zuzu - Nazalost,moram da se slozim.Ovo nije kraj komadanja Srbije.Nesto se mora uciniti...dok jos ima vremena.

Bashkim

22.07.2010. 17:12

@vuk - Nisam znao da i kod Srba postoji "krvna osveta". Nomojte se time zaludjivati i krenite jednom napred. Kosovo je otislo i Srbija sigurno nece zbog toga prpoasti. Mislite na Vasu decu i omogucite im svetliju buducnost i borite se protiv Vasih "tajkuna" jer njima odgovar RAT... Dosta smo ratovali...

bokan

22.07.2010. 16:20

Nadam se da ce dati ovakvo misljenje i kada Republika Srpska bude ne zavisna i slobodna drzava....!!!!!!!!!

Jovan

22.07.2010. 16:25

Ma, ne brinite... Izviniće se Tadić i njima - zato što smo ih smarali sa tom procenom legalnosti :) A odmah nakon toga prionućemo na organizovanje Parade Ponosa" - da bismo ljubljenoj i voljenoj Evropi pokazali kako i koliko ostajemo APSOLUTNO POSLUŠNI - uprkos ovom poniženju. Živela Evropa! (ako će se evro-zona raspasti u narednih 5 godina, prema predviđanjima eminentnih ekonomskih stručnjaka širom sveta)

zuzu

22.07.2010. 16:36

@Jovan - nemoj tako jovane oni iz "parade ponosa" upravljaju evropom,a mi bi tamo.treba im sveže meso!!!!

sale

22.07.2010. 17:48

@Jovan - odavno smo mi mali ljudi znali da ce biti tako da ce nasi politicari izgubiti samo njima nije bilo slikovito to kao na filmu pa da vide u cemu se radi oce po svaku cenu u eu jeli zar vi politicari samo na eu mislite znate li kad cete vi politicari uspeti da srbiju u eu dovedete kad se vise budete angazovali za vas narod u srbiji koji gladuje koji nema posla vidite to da sredite a politiku voditite kuci sa vasim suprugama vi lako padate za zapad pustite prave ljude na vasa mesta

kerber

22.07.2010. 16:27

ovo je poslednji samar u lice Srbiji i Srpskom narodu. Sta sada gospodo Politicari? Konsultujte se sa "demokratskom" Evropom sta dalje.

vuksa

22.07.2010. 22:32

@kerber - Bilo bi mi strasno milo da se obistine vasa predvidjanja da je ovo POSLEDNJI samar, ali kad se malo zamislim, mrka kapa,

Ivan

22.07.2010. 16:38

Pa sta smo mislili? Svako iole pametan je mogao znati da ce odluka biti losa po Srbiju, samo nismo mogli znati da ce biti ovoliko losa i otvorena.

gashi

22.07.2010. 16:40

Posle poraza na sve tri fronte Ratnem, Političnom,od danas i Pravnem Srbija sad može da odahne,I počne nešto novo što je prihvatljivo za sve u regionu .Da li je Sposobna???

Boza Bogdanovic

22.07.2010. 16:44

Sud u Hagu je doneo misljenje, koje je gore nego sto su i najveci pesimisti mogli da pretpostave. Budimo realni i "stavimo tacku na i". Bez Kosova i Metohije u Evropsku Uniju, ili u "rat" sa celim svetom, koji ce od Srbije napraviti omanji Pasaluk. Boza Bogdanovic, Bor

Boki

23.07.2010. 00:53

@Boza Bogdanovic - Povedi Vuka i Danicu u lepšu budućnost , nije ni Hag daleko !!!

ivan

22.07.2010. 16:52

Ajde srpski narode probudi se. Kosovo je davno prodato. Ne treba nam neko drugi govoriti to. Pitajte te što su se od 70tih krenui raseljavati po srbiji, naročito po okolini kraljeva, naselje ribnica. Prodavali su kuće od blata i kupovali dobre kuće od cigle.

Giguli

22.07.2010. 17:23

@ivan - Tacno. Svi oni koji su pozivali na cuvanje Kosova prvi su pobegli sa njega.

Vladimir Bukvic

22.07.2010. 16:56

ovo je debakl srpske diplomatije a najvise borisa tadica odlazite dok nam ne uzmu rasku i vojvodinu

baki

22.07.2010. 16:59

Cestitke za odlicnu diplomatsku ofanzivu Jeremica i drugara.Svaka cast momci.Je li vam sad jasno sto cini novac i trgovina drogom.a sad je na redu Vojvodina pa onda Sandzak,pa onda Bujanovac,a onda zasto da ne i Dimitrovgrad...ma lepota

Predrag Zdrale

22.07.2010. 17:03

Maske su pale. Pravda je i javno silovana. Neki od nas su to znali i ranije ali eto neka vide i oni koji nisu verovali. Sad oterati UN iz severnog dela Kosova i izbrisati granicu sa Srbijom. Isto tako i u Republici Srpskoj. Kolektivno se posvetiti jacanju Srbije da bi sto pre bili u stanju da oslobodimo i ostatak nase otadzbine. Nigde ne pise da je protiv-pravno vojno oslobadjati svoju okupiranu drzavu, dapace to je duznost i obaveza svake armije. Boris Tadic odma da podnese ostavku.

Круле

22.07.2010. 17:36

@Drago - Нема шта људи. Сад ћемо се и ми, Република Српска отцијепити од вазалне дрћаве БиХ па да завршимо са тим већ једном!

nik

22.07.2010. 17:16

Primetio sam veliki broj ljudi koji bi prodali i svoje najblize samo da bi usli u EU.Samo nisu ni svesni koliko ih ta ista EU nezeli i koliko ih zaboli ona stvar za njima,oni samo hoce da iskoriste ono sto mi imamo od prirodnih bogastava.No nas narod je jako ogranicen i sve brzo zaboravlja.Koliko nam je samo ta Evropa nanijela zla u proslosti.

paparazzi

22.07.2010. 17:26

srbijo, da li su ti otvorili oci? ili mozda ste u potrazi da izgubite neke vise generacije za svoje politicke gluposti! sramota.

Maksim KG

22.07.2010. 17:28

Savim ocekivano i predvidivo.Vreme je da se okrenemo buducnosti i da ovu nasu Srbiju ucinimo lepsom,kvalitetnijom i privlacnijom za sve nas,ekonomski jakom i da ucinimo sve da sto pre postanemo clanica EU i svih ostalih evroatlanskih integracija,prevashodno tu mislim na NATO.To smo duzni buducim generacijama,odnosno nasoj deci.Zatim,moramo u saradnji sa MZ maksimalno zastiti prava Srba koji su ostali ziveti na KiM i naravno,ízboriti se za sveobuhvatnu zastitu nasih svetinja na KiM.

Boki

23.07.2010. 00:52

@Maksim KG - Ti garant nemaš dece, ako imaš onda ispuni svoj dug, sa njima zajedno furaj za Irak, čak ti ne treba ni NATO imaš agenciju koja će te odvesti , hajde širi demokratiju , he,he, Alah vekber, javi se, makar jednom, ALAH VEKBER !!!

bosanac

22.07.2010. 17:32

sta bi gosp. moderator vi objavljujete samo sto vam uhu godinista novoto smo od vas navikli za ovih dvadeset godina

sls

22.07.2010. 17:36

Pa gospodo šta sad ubeđivali ste nas da je pravda na našoj strani,da Kosovo nemože biti nezavisno,da će mo u Uniju za godinu dana od kad vi dođete na vlast,da kriza finansiska se neće osetiti u Srbiji, ma da će nam sve biti super sa vama a ono ispade sve obrnuto.Zar nije vreme da odete i da nas više nemažete sa vašim dobrim životom.A u umalo da zaboravim obećali ste da će te i Dražu da nađete.SLS

viktor

22.07.2010. 17:39

Mislim da je to i bio cilj srpskih lidera da prebace odgovornost na MSP.Pranje ruka od KM.

bojan

22.07.2010. 17:44

Ovo ljudi nije samo bitka srbije, ovo je sada postala bitka svi siromasni drzava i rusije i spanije. sve drzave sto imaju slicne probleme ko mi sa kosovom imaju sada problem i bitku. a rezolucija 1244 se moze bacit, i ko zna po koji put amerikenci da amerikenci prekrsavaju nesto. Da nije putina i rusije ko zna dokle bi amerikenci dosli. ali ovo je pocetak treceg svetskog rata, GARANT.

GORDANA

22.07.2010. 17:47

"Sve je ovo bilo jasno vec odavno.To ti je ono ,ne svalerisem se sa nisakim sve dok me muz nije ufatio sa komsijom,pa je muz jadan rekao," neka si duso ,nema veze ,samo da selo nezna" ,posle i selu posta sumnjivo nesto, pa muz tuzi selo za uvredu casti a kada dodje do suda ja priznadoh na sudu da je ipak selo u pravu , i muz,sta ce ,pomiri se sa selom. Vic je ovo ,naravno ali ova odluka suda lici na pricu iz vica.Rukovodstvo nase je muz,zena,ljubavnik a mi narod,zmali smo sta ce na kraju biti.

kosovac

22.07.2010. 17:50

Ma sve je ovoizrezirano. Tadic im je tu bio deo igre. Naterali su ga da da pitanje Kosova na taj sud. I onda je zapad odradio posao po njihovoj volji. Tadic je to znao ali je naravno cutao. Zna se da ga bas briga za Srbiju. I onako je tu samo da bi je unistio. A VI GA OPET IZABERITE ZA PREDSEDNIKA.

carlos_70bg

22.07.2010. 17:54

ja sam uvek bio za "il pukovnik il pokojnik". pregurao sam rat sa hrvatima i amerikancima. Srbija mora vec jednom da da svima po prstima i da nas ostave vec jednom na miru, inace ce da nas cepkaju parce po parce dok nas skroz ne satru. kao sto su siptrari proglesili nezavisnost to isto treba da uradi i Republika Srpska i da se pripoji Srbiji. Srpska vojska da udje u Rebubliku Srpsku i zauzme granice pa ili ce nas ostaviti na miru zauvek ili ce biti rata, ali ovaj put da se ide do kraja.

gorki

22.07.2010. 19:31

@carlos_70bg - Ne morate vi braco ulaziti vojskom kod nas, sami cemo mi to resiti, vi nam samo posaljite robe potrebne za to. Gospodine Dodik, culi ste verovatno da nije nelegalno da jedna pokrajina proglasi nezavisnost a posto je entitet 100 puta jaca autonomija od pokrajine, ocekujemo da nasa skupstina donese deklaraciju o nezavisnosti. Vratite nam nase 50% teritorije distrikta brcko i blokirajte rad institucija drzave. OHR vam nista nece moci jer ce narod biti uz vas.

Neko iz mase

22.07.2010. 17:55

Tuzan dan za pravdu i Srbiju. Al barem sad znamo gde smo i sta smo. Pravda ne postoji i netreba se uzdati u nju. To nam je vec vise puta dokazano. Danasnji svetski poredak se regulise silom i financijama a ne pravom. Sada se zove na nezavisnost Republike Srpske, pod izgovorom ako mogu Albanci na Kosovu legitimno da otmu Srbiji teritoriju onda se to daje pravo i Srbima u Bosni da slicno urade. Stim sto Albance podrzava USA, a Srbi u bosni imaju Srbiju za ledjima. Pouka: Sacuvaj sto moze

pravda za srbiju

22.07.2010. 21:28

@Neko iz mase - Međunarodnog prava više nema. Treba priznati republiku. Sada naši političari treba dobro da razmisle da li treba da ulazimo u evropsku uniju i u nato. Treba se približiti kini i rusiji dok još nije kasno od zapada ništa dobro ne možemo očekivati,

carlos_70bg

22.07.2010. 17:56

udariti im takav samar da ce dugo da pamte i da se cesu. velike sile nisu spremne za rat sada jer svi imaju problema sa svetskom ekonomskom krizom. mi smo u krizi celog zivota pa smo i navikli

Georg

22.07.2010. 17:59

Sada će Kosovo pre Srbije ući u EU. Srbija nikada neće jer neće nikada predati svog narodnog heroja Ratka Mladića, jer će joj ovaj trebati za oslobođenje Kosova (slično kao u Srebrenici).

jova

23.07.2010. 05:04

@Georg - Europa je zasluzila da ima takvu drzavu u svom sastavu. Sada vise nece imati ne iscepanih drva,uglja ispred kuce, uspaljenih domacica...a kospica i lebleblija...pune ulice i coskovi, o belom prahu i da ne govorim. Sretno ti Europo...amerima oni vec odavno ciste cipele...simbioza nacisto!

Neko iz Mase

22.07.2010. 18:01

Pitanje Srbije je kako i kud dalje. Pravda ne postoji. Silu ni novce nemamo. Nemamo ni jake lobije da nas podrze svetske sile. Sloba se potrudio da nam ime nagrdi u narednih 100 godina. Pa kako onda napred. Cinicno je al kog drugog izbora imamo osim pokloni se jacem i izdrzi. Treba izdrzat ovu mracnu tranziciju Srbije i sacuvat ono sto se bar da sacuvat. I nadat se da kroz buduce vekove mozemo baremd zadrzat naciju, ime, i jezik. I okrenut se narastaju i istrebljenju bele kuge u Srbiji.

Marina

22.07.2010. 18:27

@Neko iz Mase - Kojesta! Kakav Sloba, pa problem sa Siptarima postojao je mnogo pre nego sto je on rodjen.Toliko istorije bi trebalo da znate kad vec komentarisete.

Dukljanin

22.07.2010. 18:04

Svi znaju samo ove Tose u Begesu spavaju,lazu narod i naplacuju debelo svoj nerad,demagogiju i svoj patriotizam a ti narode nemas volje ,moci a uvek spreman da te kerebece patriote koje se ne predaju nikada ni tada kad su svi na drugoj strani.

PecaSabac

22.07.2010. 19:57

@Dukljanin - Tuzan si internete sto moras da trpis komentare ljudi koji se plase onoga sto su i zemlje koja ih je rodila.Ja volim svoju zemlju,patriota sam i ponosim se time a svi dragi agovornici proevropskog nacizma neka je vama u cast sto u ovom trenutku sirite noge.Mada,realno politika ovog rezima i jeste politik rasirenih nogu,a sve to za malo jecma koje nikad nece dobiti.

Cole

22.07.2010. 18:06

Ko nas tuko po usima... Realni su samo oni argumenti podneti OUN New York i podrska onih zemalja koji su uz Srbiju.

Marko

22.07.2010. 18:08

Sada svako moze da pise Deklaraciju o nezavisnosti i da se odvaja od maticnih drzava. Veliki haos se nazire nad svetom... Zbogom NATO i EU !

Simo

22.07.2010. 18:18

OVAJ CINIZAM JE NEVIDJEN. Ovaj sud je namerno promasio temu. Ova presuda je namenjena imbecilima. Ceo svet treba da se stidi sto GA OVAKAV SUD PREDSTAVLJA. Srbija treba odmah da napusti sve institucije ovog nazovi suda. CISTI POLITICKI MANIPULATOR. Za ovakvu presudu bila su im potrebna dva dana a ne 9 meseci. Samo u tom slucaju plata bi bila mizerna. Jadna Srbijo u koga si ti verovala!!!

Kosovar

22.07.2010. 18:18

I ,najzad, dođosmo do mišljenja MSP u Hagu. Postavlja se osnovno pitanje: ko je za ovo kriv? Pa naravno Tadić, Dačić, Dinkić, Drašković, Krkobabić, Marković-Palma i ostali iz neprirodne koalicije foteljaša. "Velikaši proklete im duše". Pod hitno da podnesu ostavke! Pod hitno novi izbori! Datum 22. jul. 2010. imaće veću traumu za srpski narod od 28. juna 1389. godine.

Zoran Ristovic

22.07.2010. 18:56

@Kosovar - U pravu si sami smo zakuvali sami smo trazili a ko trazi dobije......

Milutin

22.07.2010. 19:21

@Kosovar - Današnji dan je gori od poraza na Kosovu polju 1389. godine. Toga nisu svesni, za sada, aktuelni političari na vlasti u Srbiji, osim Srpske pravoslavne crkve, koja se, služeći molebane po crkvama opredeljuje,umesto carstva nebeskog, za "carstvo zemaljsko". Slažem se, ovo je veliki poraz za predsednika Tadića i njegove koalicione partnere, veći od "poraza" Cara Lazara. Najblaže rečeno - ostavke i odgovornost!

Rat

22.07.2010. 22:35

@Kosovar - Izvini brate. Kako mozes demokrate porediti sa svetom gardom i vojskom Cara Lazara i njihovo zrtvovanje?? Ovi se smeskaju u Beogradu!!! Predsednik prica da Srbija nece nikada priznati teritoriju Kosmet ko nezavisnu drzavu. Pa ako demokrati Srbiju uniste nece sigurno! Ovaj sud je upravo osudio demokratiju na smrt!!

ljuba

22.07.2010. 18:24

Cudim se nasim vajnim pravnim expertima-pa u Medjunarodnom sudu u Hagu,uopste nema u zakonu o toj oblasti.Jer kada se pravio zakon,niko o tome nije ni razmisljao,da moze do toga da dodje.Bolje bi nam bilo da se nismo ni zalili-ovako sada imamo samo zvanicnu negativnu odluku Medjunarodnog suda pravde

misooo

22.07.2010. 18:48

Realno ovo sam i ocekivao kako ja tako verovatno i vecina Srba.Svi su protiv nas,smetamo svima a za nase zlo nepodnosimo se sami izmedju sebe NAZALOST.Sta dalje--------videcemo sta ce ovi nasi politicari da urade ali mislim da je tacka na kosovo davno stavljena...PS.Sta ceka REPUBLIKA SRPSKA pa danas smo videli da se sa otcepljenjem ne krsi medjunarodno pravo...VREME JE....

Stole

22.07.2010. 19:07

E moji naivni Srbi, dali ste ocekivali drugaciju odluku jednog fasistickog suda kojim diktira (zna se ko) SAD, ali ako bog da i njima ce mecka jednog dana zaigrati pred vratima.

Branko

22.07.2010. 19:07

Dragi moj srpski narode , Kosovo nije izgubljeno danas , nego davne 1974. g. Ustavom koga su doneli zagorcevi kumunisti . Sa tim Ustavom su pocepali Srbiju , kojega su objerucke prihvatili tadasnji kumunisti Srbije , odnosno SKS . Jedino se poklopilo da su potomci tih kumunista pokusali nesto da naprave sto su njihovi ocevi zabrljali i pocepali vlastitu drzavu Srbiju . Ali ovi danasnj lutajuci od nemila do nedraga samo su ubrzali taj proces odcepljenje Kosova . To je sva istina .

Gordana

22.07.2010. 19:19

KATASTROFA!!!!!! Jedino nam preostaje da se molimo Bogu da nam pomogne u borvi koja predstoji za ocuvanje Kosova u okviru Srbije.

BORAC ZA PRAVDU

27.07.2010. 04:03

@Gordana - A koji će nam k.... Kosovo kad imamo pola  Bosne i Hercegovine

Ršo

22.07.2010. 19:33

Šta reći pose ovakvog sramnog saopštenja,sila boga nemoli,a u pravdu već odavno niko ne veruje.Očekujem haos u celom svetu jer je dat signal za separatiste i na snazi je neprv.Daće bog pa će mečka da zaigra i kod njih.

Srbin Ojadjeni

22.07.2010. 19:34

Vidim mnogi su iznenadjeni ovom "normalnom i ocekivanom" presudom. Ponovno hapsenje zlocinca Harandinaja je samo providna laz. Kakav sud pravde; sud srama, bluda, lopovluka, kriminala, lazi, bogohule i....! Sve samo ne sud pravde. Zasto ga Srbi i dalje zovu sud pravde? Ludi Srbi! Ovo ce samo da pomogne tadicu, cedi, vuku, dacicu i ostalim kvislinzima, kao: sve smo ucinili i sud "pravde" je svoje rekoa. Srbi, kada cete se probuditi? Bice kasno, plasim se ako se ikada i probudite. Bol, bol, bol..

arsa

22.07.2010. 19:39

Kada su navodno albanci proterani sa Kosova 1999. to je bila humanitarna katastrofa zbog koje su nas bombardovali a onda dali pravo na otcepljenje.Kada su Srbi proterani sa Kosova i Metohije to je onda realnost.Kako smo od takvog zapadnog sistema ocekivali pravdu.Dali smo to svesno uradili.Dali ce neko zbog toga da odgovara.HITNO IZBORI na svim nivoima a onda nacionalna vlada spasa, vanredno stanje u zemlji sve dok se ne resi status Kosova i Metohije.Zamrznuti sve evro integracije do resenja.

Cinic

22.07.2010. 19:46

Culismo misljenje, potvrdjena predpostavke i sad znamo nasta treba da lesi strategija za sledecu rundu, i toje to.

benjam

22.07.2010. 19:54

Nekad davno je TITO rekao ne Staljinu,i nismo spustili glavu ni pred kime, a danas nasim politicarima je vazno da Srbija udje u Evropsku uniju nego da Kosovo bude u sastavu Srbije.Nasi politicari i previse spustaju glave i klanjaju se Amerikancima.Gde je nestao onaj dobro poznati Srpski ponos? 9

Borislav

22.07.2010. 20:00

Jos jedna pobeda " mudre i miroljubive evropske " demokratske politike Tadica .....nego majstore Tadicu udari sad spin ako mozes .....

rade ger

22.07.2010. 20:36

Sta sad tadicevi genijalci, americki strateski partneri. Umesto da ste odmah tuzili sve one koji su priznali nez. kosovo, a pogotovo CG HR MK AL vi ste trazili pravdu kod neprijatelja. Koliko malo mozga covek moze da ima da jos uvek veruje bombarderima. Sada dajte svi ostavku raspisite nove izbore, jer je krajnje vreme da srbija dobije sposobnu vladu i srbina predsednika. Samo vi cuvajte celovitost BIH, zasto sada ne trazite nez. rep. srbske, ili morate da pitate onoga ko je vas postavio.

Cortomaltese

22.07.2010. 20:37

Kosovo nikad neće biti srbija, samo se gubi vreme i novac dok se država raspada. Mažu nam oči kako je to gorećća tema u srbiji, a siromaštvo nikad veće, nezaposlenost nikad veća, uslovi za radnike nikad gori. Ma važi kosovo ha ha ha ... strašno kako je lako pravariti narod.

Neko tamo

22.07.2010. 20:44

Smesni ste mi sviZar je neko od vas stvarno nesto drugo ocekivao?To se znalo davno,kao sto se zna da je svaki trud i svaki trac oko kosova,,samo bla bla blaNasi politicari samo rade po uputstvu ,nista oni nemogu.

Predrag

22.07.2010. 20:46

Kosovo i Metohiju su okupiralni ratom! Srbija može samo i oslobodilačkim ratom u budućnosti da vrati svoju teritoriju!

Marko Blazic

22.07.2010. 21:10

Pred izbora obećavaše nam i Evropa i Kosovo. Sada, kada je izvesno da ni od Evrope ni od Kosova nema ništa, postavlja se pitanje šta nam valja činiti. Da ih pustimo da nam i dalje pričaju bajke, ili da ih zamolimo da sami sebe lustriraju. I jedna čudna koincidencija. U trenutku kada MSP saopštio svoju odluku, Fiat nam promptno isporuči informaciju, da če u narednoj gopdini, u Srbiji investirati celu milijardu evra. Kakva slučajnost.

jova

23.07.2010. 04:47

@Marko Blazic - Dakle,problem je u nepravilno postavljenom zahtevu! Pa ko je trebao znati da ova podvrsta sudija donosi zakljucke na osnovu onog sto ne pise u zahtevu? Valjda je nase vajne pravnike trebao neko da upozori na ove smicalice i decidno,rec po rec precizirati zahtev. Ovako smo svi izigrani, a nasi pametnjakovici ce nastaviti da se bore...protiv vetrnjaca...valjda?

mik

22.07.2010. 21:21

U cemu je nasa vlada do sada bila dobra: borba protiv korupcije, smanjila je nezaposlenost, pohapsila kriminalce, povecala investicije, odrzala plate, reformisala sudstvo, poboljsala lecenje??? ...Ima li ber neka oblast zivota u kojij nam je bolje nego pre godinu dana. Pa ovakav rezultat se i ocekivao! Pa makar da smo u necemo pobrojanom uspeli, pa ada se pitamo sta je razlog poraza. Ovako zna se!

Prijedor

22.07.2010. 21:28

Sad bi Srbija trebala prestati da se bavi mitomanijama.mitologijama,velikodrzavnim projektima i da se sad okrene buducnosti i da gradi dobrosusjedske odnose sa komsijskim drzavama.

pera

22.07.2010. 22:23

@Prijedor - @Prijedor,Srbija brani deo svoje teritorije. Projekti o kojima govoris su u Srbiji odavno napusteni, nazalost ne i u nekim drugim ex-yu tvorevinama.

Nenad

22.07.2010. 21:53

Tadic nema sanse da osvoji Kosovo i Metohiju mirovnim putem. Primer: Kada bi Amerikanci mogli mirovnim putem da rese pitanje Bin Laden mogli bi smo i mi Kosovo. Ili kako to vec Nato radi da Kurde u Iraku brani a u Turskoj bije. Postavlja se pitanje zasto Turska ne ide mirovnim putem?????

Vojvodjan

22.07.2010. 21:58

sta se ocekivalo?kao ni u braku,ne moze se zadrzati neko ko ne zeli da ostane.a i sta da je odluka bila drugacija?sta da se nezavisnost ukine? hoce li tih 2 miliona ljudi biti ravnopravni i dobrodosli u celoj drzavi?hoce li biti prihvatljivo da jednog dana Albanac postane predsednik?ne moze se zadrzati teritorija ako je narod koji je nastanjuje velikom vecinom nepozeljan.svi ovde bi trebali biti jako zahvalni sto nije bilo teroristickih napada u vecim gradovima kao sto se dogadjalo drugde

cimi

22.07.2010. 23:40

@Vojvodjan - Albanci imaju jednog predsednika i on je predsednik Albanije, a ako se nekome ne svidja na Kosovu neka se seli u Albaniju. KOSOVO JE SRPSKA ZEMLJA I TO CE BITI ZA VEKE VEKOVA pa neka Albanaca ima na Kosovu i 4 000 000

Око за око

22.07.2010. 22:10

А сада под хитно декларацију о независности Републике Српске у скупштини Бања Луке! Под хитно!

Aleksandar_Latin'87

22.07.2010. 23:46

@Око за око - Svaka cast>>oko za oko<<,u potpunosti se slazem!Ukoliko donosenje deklaracija o secesiji nije u suprotnosti sa Medjunarodnim pravom onda bi trebalo izglasati nezavisnost Republike Srpske u odnosu na BIH.To bi po meni bio logican sled dogadjaja i sto je najvaznije bio bi u skladu sa Medjunarodnim pravom!!!

Pera Zdera

23.07.2010. 00:30

@Око за око - Pa da nastavimo tako do kraja sveta. Imaju oni nezavsnost sta im treba jos nezavisnosti. Ko to da finasira. Ko bi finansirao i Kosovo kao pokrajinu Srbije. I koliko bi to kostalo. ???

Point of view

23.07.2010. 16:20

@Око за око - Probni balon bi mogao da bude parlament Krajisnika u Beogradu. On bi mogao u eksilu usvojiti deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske Krajine! Parlament Srbije bi onda priznao deklaraciju ko legitimnu! Da vidimo kako ce proci tuzba protiv genocidne tvorevine i tuzba protiv Srbije!! Ipak drzava Kroata izvrsila je dva puta genocid, izdala dve Jugoslavije, napala Republiku Srpsku i priznala genocidnu tvorevinu ko drzavu na teritroiji Srbije i stime i genocid NATO i Siptara.

Miomir Maksimcev

22.07.2010. 22:18

Tadic je tokom predizborne kampanje obecao "i KiM i EU". Nije ispunio ni jedno ni drugo. Da je morlan i odgovoran podneo bi ostavku. Da je Srbija demokratska bio bi primoran da ode zato sto je obmanjivao glasace. Jedini moralan politicar je Kostunica koji je kada je dilema bila KiM ili "svetla buducnost u EU", vratio mandat. Vreme je da u Srbiji pocnu da se primenjuju pravila koja vaze u normalnim, demokratskim zemljama. Nemam nista protiv Tadica ali vodio je pogresnu politiku i mora da ode!

zuzu

22.07.2010. 23:48

@Miomir Maksimcev - stvar je u tome da pola srbije razmišlj gdje će prodati papriku a ne kolika će mu pijaca biti!!!!

Dragan Carić

22.07.2010. 22:26

1) Ako Tadić, Jeremić i drugi nastave političku liniju kao dosad, onda svaka im čast. Ovo mislim iskreno. Oni se barem tuku za Srbiju, nešto rade, pokušavaju, ne ostavljaju sve samo na praznim parolama. Bilo bi pravo čudo da je taj međunarodni sud u Hagu doneo mišljenje u korist Srbije, još kada većina sudija dolaze iz država koje su priznale otcepljenje Kosova, ili drugim rečima: iako nije zvanično, te sudije su delegati svojih država pri međunarodnom sudu.

Dragan Carić

22.07.2010. 22:26

2) Ali ipak, nisu mogli da kažu da je otcepljenje Kosova u svemu legalno, iako preporuka ide u tom pravcu. Moramo isto da shvatimo da nisu Albanci proglasili otcepljenje, nego je to politika NATO-država, pre svega vlade Sjedinjenih Američkih Država. I oni sigurno neće tako lako da popuste..)) Ja mogu samo da apelujem da i dalje ostanemo složni, da zadržimo hladnu glavu - ova procena suda u Hagu nije neko iznenađenje iako je Beograd malo farbao priču >

Suad

22.07.2010. 23:07

Zalosno je to da sve Zemlje i Ljudi otkako je postala nasa zemaljska kugla bore se oko vlasti i granica.Vodili su se ratovi prije,danas a i sutra.Ali svi mi ljudi moramo svatiti da mi nismo gospodari svoje zemlje.Ako se ova Ekoloska kriza nastavi ostasmo mi i bez Zemlje Vode i Vazduha i niko nas nece pitati gde ti je bila Zemlja i koje je Granice imala. Ljudi spasavajmo Zemaljsku kuglu od Velike Ekoloske krize i propasti ljuskog roda.............

albanacsakosova

22.07.2010. 23:24

Kada sam pre neki dan u jednom komentaru obrazlozio da MSP nijeodvojen od politike svetskih mocnika,dobio sam batine sa "nepreporoceno"od ostalih posetilaca ovog sajta.Sta sada kazete?. Dali u Srbiji imaambasade Brazila i Meksika? odmah i proglasiti persona non grata. Kada g. Draskovic kaze da se Kosovo moze cuvati samo sa savrsenim odnosimaizmedju Srbije i Kosova , vi ga pljujete.Uzdajte se u Jeremica za kogamislite da je najpametni politicar u zemljinoj kugli. On zna samo jednurecenicu.

petar

22.07.2010. 23:29

Kako je moguce da srpska diplomatija ocekuje drugacije misljenje od suda koji ima dominantan broj sudija iz zemalja koji su inicirali i vec priznali Kosovo i koji su dobro poznati trabanti SAD.Ovako nesto je necuveno.Mi smatramo da su te zemlje pogresile priznavajuci Kosmet a onda pitamo njihove sudije da to eventualno ospore :) ((( totalna sizofrenija..neznanje ili ne daj Boze pokusaj da se izmanipulise svoj narod.O ovom drugom necu ni da razmisljam ?!! Pozdrav

zuzu

22.07.2010. 23:40

pa srbijo saginjala si se pred svima, svoje vojnike si proglasila ratnim zločincima ,nemaš ni mrve ponosa. tadič je več počeo da kraži razumjevanje.kako možeš da tražiš od drugih da te podrže kad ni sama sebe ne podržavaš.izađi srbijo iz svih pro američki organizacija,nevjeruj ni rusima .

pekar

22.07.2010. 23:45

Neznam sta ste drugo i ocekivali. Vi nikad siptare niste ni priznavali kao narod i onda ocekujete da ce oni igrati po vasem. hajd umite se i operite zube

goran

22.07.2010. 23:59

I sta sada imamo dve mogucnosti a to je da uzmemo sever kosova,ili da ga priznamo...A za to moramo sa Amerikom da se dogovorimo,Srbi sa severa nece da zive u drzavi kosovo a po ovome mogu da traze nezavisnost...Vrlo malo vremena nam je ostalo a trosimo mnogo energije naroda i zemlje.Moramo da vidimo realnost i nema vise kontra americi voleli je ili ne,ili na kraju izgubicemo sve....pa da su ostali u Srbiji za dvadeset godina bili bi vecina....PAMET U GLAVU,,POLITICARI NASI

Sindjelich

23.07.2010. 00:01

Ako proglasenje nezavisnost kosoava neugrozava norme MSP, onda ta pravila pripadaju i srbima koji su pod zastitu srpskog Ustava, svako nasilje, nad kosavometohiski srbi, odgovarace medjunarodna organozacija za ljusdka prava, je po MSP plavila i sbima pripada pravo da se drze Ustav srbije.

bata pevac

23.07.2010. 00:16

LJUDI nemojte se toliko uzrujavati zbog tog kosova pa ono je maltene kao i Cernobil,koliko tona uranijuma je baceno na kosovo kada bi politicari objavili zagadjenost kosova verujem da bi pola glasackog tela Srbije glasalo za to da kosovo ode. Meni je samo zao onog naroda koji zivi tamo,ali ako bi politicari okrenuli drugi list pa bi rekli mi dozvoljavamo otcepljenje kosova ali samo bez severnog dela jer tamo zive maltene samo Srbi.

MilanF

23.07.2010. 00:21

Mislim da bih mi trebali da uzmemo jos jedan krediti Monetarnom Fond i da ga upotrebimo radi pravljene atomske bombe, pat tek onda ce da nas malo slusaju !

(oko za oko) - pasta za zube

23.07.2010. 01:36

Jesi li ti normalan covjece("oko za oko ")-vidis li da su osim dva pravoslavna "brata" Rus i Slovak jos dva "brata" glasala za Srbiju i srpsku stranu -oba bas muslimani a ti bi protiv njih i bas u Bosni .Pa nevalja ti to.Vidis kako oni ne zaboravljaju 500 godina ljepote na Balkanu-nemoj na rod.

Oko za oko

23.07.2010. 16:38

@(oko za oko) - pasta za zube - Pasta tebi u ocima! Bacas muslimane, dali obicni ljudi ili funkcioneri i vladari, proSAD ili antiSAD, u jednu serpu ko da su svi isti i ko da ce svi uskociti kada se napravi deklaracija o nezavisnosti! Dosta oslobodilacka vojska Iraka i npr. tzv. Talibani ubijaju svoje izdajice. Sve je sareno kada skines pink naocare demokrate. Mudrim ljudima pripada svet. Ko probni balon moze da sluzi parlament Krajisnika u Beogradu. Neka oni prvi usvoje deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske Krajine .

Muad

23.07.2010. 02:52

Da li treba reci da ova vlada i ovaj tzv. predsednik Srbije treba da daju neopozivu ostavku odmah i sad? Oni bi trebali da izadju pred javnost i da kazu da je njihova katastrofalna politika dovela Srbiju u ocajno tesku situaciju, da prihvataju odgovornost za ovu sitauciju, te stoga moraju da podnesu nepozivu ostavku na polozaje koje zauzimaju. Samo oni to nece uraditi. Jer oni su dovedeni da vladaju Srbijom dok je definitivno ne uniste. Zato mi moramo da ih menjamo. Odmah i sad.

Dabar

23.07.2010. 03:15

To je sve maslo DS-a kako bi dokrajčili Srbiju ko da nisu pre toga mogli predpostaviti šta će biti odgovor a sad se prave  ...

Славиша Живадиновић

23.07.2010. 03:45

Сада би било неморално више настављати пут ка европској заједници а да не спомињем НАТО.Такође сви људи са мрвицом морала би отребало овог тренутка да радикално промрне свој кур политике или да поднесу оставке у супротном они ће довршити геноцид ссрпског народа.

Jana

23.07.2010. 05:36

Ovakva odluka je bila sasvim ocekivana i Srbija nije trebala da trazi nikakvo misljenje od suda koji je deo jedne totalno nefunkcionalne organizacije (UN). To je samo jedan korak of priznaja Kosova od strane Srpske vlade. U svakoj odluci postoji dobra i losa strana. Sada je na Srbima da pregrizu metak i da severno Kosovo i Republika Srpska proglase nezavisnost. Sigurno bi bilo zemaja koje bi ih priznale. Od Evropske unije nema nikakve vajde, gledajte ljudi svoje interese.

Slavisa Zivadinovic

23.07.2010. 06:41

Морална обавеза Председника државе и свих осталих његових изабраника је да радикално промене спољну политику или да се заувек повуку из политике.

dijaspora

23.07.2010. 07:09

Sud nije raspravljao o pravu na samoopredeljenje,nego dali je jednostrana deklaracija Kosova prekrsila medjunar. pravo ....to mu dodje da su raspravljali je li bilo gramatickih gresaka u toj deklaraciji.E takva je politika zapada i nata ievropske unije.Okrenite se Rusima to je jedini pravi pravac Srba

dijaspora

23.07.2010. 07:09

Sud nije raspravljao o pravu na samoopredeljenje,nego dali je jednostrana deklaracija Kosova prekrsila medjunar. pravo ....to mu dodje da su raspravljali je li bilo gramatickih gresaka u toj deklaraciji.E takva je politika zapada i nata ievropske unije.Okrenite se Rusima to je jedini pravi pravac Srba

aca

23.07.2010. 08:00

pa konacno se vidi sta su to evropske vrednosti i integracije koje nemaju alternativu.....samo nije jasno zasto nas aktuelna politicka vlast laze iako je vrlo jasno bilo sta ce se desiti i bice zanimljivo sta ce eksperti za manipulaciju sada da izmisle...............

българин

23.07.2010. 09:19

Кураж братя сърби! Не се предавайте пред Хага!

Radoje iz Metohije

23.07.2010. 09:59

Pa zar ne Vidite da su u Sudu sve Arnauti, pa takva odluka se i ocekivala, ali tu odluke mogu okaciti Macku o rep, jer je nezakonita, ko i proglasenje Dardanije.To je sve Americo i Sud i Odluka, jer oni moraju sacuvati ono sto su okupiralii na njemu sagradili.

Laki

23.07.2010. 10:04

Da se DS vise bavio KiM a manje paradom ponosa mozda bi se postiglo vise.Tadic je sve upropastio a sada ce i druge delove Srbije.Sta bi sa njegovim izvinjenjima?

Suzana

23.07.2010. 10:43

Ishod dugoocekivane izjave Misljenja MSP o pravu na samoproglasenoj drzavnosti Kosova je izgubljena bitka koju niko ne moze podceniti. Steta je to velika za sadasnju vodecu politiku Republike Srbije i jos veca za Kosovo i moral srpskog stanovnistva na Kosovu.Inicijator ovog projekta je luzer i kao takav treba da se podnese ostavku. Cenjena gospoda sto ostaje neka dobro promisli i odmeri snagu pre nego sto se upusti u buduce projekte.Izgubljena bitka nije izgubljeni rat ali pametnije napred!

Ljiljana Tatic

23.07.2010. 10:59

Treba pazljivo procitati odluku. Ona je politiicka i poruka je (po mom vidjenju) da su organizovani gradjani jaci od nacionalne drzave i da svaka drzava koja ima problem sa nezadovoljnim grupama unutar svog sistema mora da ulozi mnogo truda (a ne mnogo represije) da prevazidje probleme i ojaca zelju ljudi (grupe) da ostanu u zajednici, inace cemo uskoro imati jos novih drzava

Ema

23.07.2010. 11:35

Ово нам показује да Милошевић није крив за стање на Косову, већ да су га склонили зато што није дао Косово, као и да наши политичари "млако" бране Косово. Правићемо ми Милошевића од блата!

Stojke

23.07.2010. 14:23

@Ema - Bravo. Ziva istina. Sto sad Tadic ne udari kontru pa prizna Republiku Srpsku??? Ma mi cemo mirnim putem,da se ne zameramo... E moj predsednice

Milutin

23.07.2010. 12:12

Ja procitah tekst 'saveta' suda ili sam ja glup ili tekst nije dobro preveden ili su sudije pojele buniku. Po tom 'misljenju' ispada da je jedna mesna zajednica, koja nije u upravi, odlucila da se otcepi od drzave i po misljenju tog suda "to je legalno jer oni nisu u vlasti"???? Ne krsi to ni 1244 jer ona nije predvidela tu grupu????? Malo je i pitanje bilo glupo da bi se dobio i pametan odgovor na njega!

bosnjak

23.07.2010. 12:22

Medjunarodni sud "pravde" je ovom presudom dao zeleno svjetlo Miloradu Dodiku ,jos bolje dao mu "mig" da ne brine,Republika Srpska je starija od Kosova,ima vladu,parlament,predsednika,policiju,pa ko moze sada njima osporiti ako je Kosovo u skladu sa medjunarodnim pravom.? Ovo je pocetak kraja staroga svjeta i granica.Ko god pozeli da se cjepa, odvaja, tu je dakle medjunarodni sud pravde da ga stiti. Ako neko pozeli stare granice,recimo Otomanske imperije? Sta ima da se brinemo, Tu je sud pravde.

adde

24.07.2010. 11:42

@bosnjak - pa mozete vi osloboditi Legiju i sve ostale ali ko zna sta ce se dogoditi mozda kao sa Dindicem a sto se tice Kosova gospodo kao sto je izrael za bliski istok to ce vam biti Kosovo za Balkan procenite sami

konj

23.07.2010. 12:33

ne trosimo pare dzabe kosova nema hteli mi to ili ne.  za 20-30 god gubimo i sandzak jel tamo je srba sve manje nek nam bog pomogne amin

Nikoinista

23.07.2010. 12:35

Zašto li postajem više ravnodušan na sva ova pitanja od "visokog nacionalnog interesa"?

Radoje sa Metohije

23.07.2010. 13:47

EMA> Vi ste u pravu, kada kazete da Milosevic nije Izazvao rat na Kosovo, to iEvropa zna, ali nece da zna, radi Americkih interesa na Kosmetu. Sve su toUligani, a sutra kada nekom od njih pukne Bomba u Dvoriste, pitace se sta su toradili Srpskom Narodu i Milosevicu. Na kraju Miloseviceva Vlada je RaspisalaReferendum, dali M. Misija da dodje na Kosovo, Ili Ne, narod je jednoglasnorekao NE. Ali i pored toga Voker je Dosao i izmislio Racak, Siptarska Podvala,i Amerika Navrla u Osvajanju.

god of war

23.07.2010. 17:27

@kosovar - a ti ako si pametan, videces ili skoro ili kad-tad u nekoj buducnosti da nema nista mufte, jer Bog/visa sila sve to gleda i posmatra i zato ce biti: oteto prokleto

beki

23.07.2010. 15:31

Ja licno mislim da Serbija mora da shvati da zivimimo u jednu novu eru ekonomske politike i za to ljudi su umorni vise rata i sve sto zele je da imaju dobar zivot za sad a i za buduce ,zato nije mnogo u interesu naroda dali Kosova ostaje ili ide jer nista lose o tome nece biti.Zato srbi nek vide malo u buduce zbog sebe a i zbog dece.

Radoje iz Metohije

23.07.2010. 15:51

Evo vidite kako su se Slikali pobednici, treba ih grupno poslati na godisnji odmoru pozarevac ili, padinjak. Kako ih nije sramota da se pojavljuju posle ove Budalastine Koju su Proizveli, i Vuka im treba pridodati kada dodje od Prijateljau srbiju, ako ne pobegne za Bilecu na starevinu.

Beki

23.07.2010. 18:12

Pa gledajte cak i kina se uzdrzala, pa sutra ce i rusija, i onda sta drugo cete vi izmisljati. Sve je gotovo ljudi , priznajte kosovo. Vidite kakve politicare imate, cak i u vasem parlamentu neki politicari su rekli da srbrenicki masakr nije postojao, sad kazu i racak je izmisljotina. E ljudi da li znate da bog je sve video pa ne mozete njega da lagate. Kosovo je zezavisna, i uskoro u UN.

god of war

23.07.2010. 18:58

@Beki - ti 'Beki' kako mozes tako da zloupotrebljavas Bogovo ime?zahvali se prece amerima, koji su vam sve ovo resili i zavrsili i to na onakav slican nacin kao kad su oni sami tada iskusavali one siromasne indijance i nudili im 2-3 zlatnika za njihovu veliku, bogatu i divnu zemlju.. i u tome i uspeli.. a sad to sredili tako i za vas..).. ali ipak budi strpliv i siguran, jer sve ce opet biti reseno i zavrseno i biti opet na svom pravom mestup. s.: Kosovo nikad od nikoga nije zavisilo, pa ni od vas

Crnogorac

27.07.2010. 01:24

@Beki - Hahahahaha... Beki slazem se sa tobom apsolutno... Kosovo je ZEZAvisna drzava ;D

pera

31.07.2010. 19:22

@Beki - hahahaha...Zezavisna..........Nikad Srpski nauciti neceju..........

Vojvodjan

23.07.2010. 19:40

o Kosovu ce biti opravdano razmisljati tek kad ova drzava i narod budu dovoljno zreli i spremni prihvatiti 2 miliona kosovskih Albanaca kao ravnopravne sunarodnike, do tada, manite se

Crnogorac

27.07.2010. 01:22

@Vojvodjan - E pa Lalo odakle tebi ta losa pretpostavka da mi ne prihvatamo tih 1.5 miliona albanaca? Pa sa njima smo ziveli i do *99... a to sto je formirana OVK da bi ubijala civile, vojnike i policajce te tako provocirala reakciju koja je nuzna u takvim situacijama je druga stvar... i sve sto su nam napakovali... i onda posle srbi ovakvi srbi onakvi... srbi su krivi samo sto ne daju na sebe... i sto su najbrojniji balkanski narod... pa ih kao pravoslavne pored svega treba sto vise rasparcati i oslabiti...

dobrica

24.07.2010. 20:30

Cvetkoviću, Dinkiću, Đeliću, Mrkonjiću, Malovićki i ostalim ekspertima niko ne brani da u Srbiji vaspostave takav privredni sistem, ekonomski preporod i državu blagostanja, sa prosečnom platom od 10.000 evra. U ovom slučaju svi Albanci će referndumom odustati od "države Kosova" i moliti da se bezrezervno stave pod suverenitet Srbije.

koki

26.07.2010. 06:01

Nista drugo i nije moglo biti. No, pogledajmo realnost- da li zelimo Kosovo i da nas narod zivi na njemu kada je vec toliko zatrovano kako fizicki tako i duhovno. Mislim da je Srbiji bolje bez Kosova i da bi bilo potrebno povuci srbe koji nemaju gde u napustena sela diljem Srbije. Spasite narod, a zemlju koja i nije albanska ,koja je toliko zatrovana da se u blizoj buducnosti vise nece niko normalan radjati dajte bez grize savesti. Ne zaboravite izneti sva moguca kulturna nasledja za nasu decu.

kosovo je srbija

29.07.2010. 10:26

ovi izdajnici svoga naroda sto daju ovakve izjave i komentare neka posalju u Albaniju mozda ce im tamo biti bolje,ali nemoj da se rugaju Srbiji,treba da ih sramota, Kosovo je uvek bilo i bice Srpsko.

Ali

31.07.2010. 11:25

@kosovo je srbija - Samo ti sanjaj, da li je kosovo danas srpsko? ti zivis u srbiju kazes da kosovo je srpsko, nemoj da pokvaris decu. E pa gospodine zivis u 18 tom veku, na kosovu se danas govori albanski hoces ti ili ne

MILOŠ BUJANOVAC

02.08.2010. 12:41

Da nama srbima nije kratko pamćenje i kada u svemu ne bi koristili izreku ''Nema problrma lako ćemo'' sve ovo bi bilo bolje za obe strane. Svi bi trebalo da uvek imamo u vidu izreku''Rst dobija onaj ko ga preživi"'Mir i poštovanje svakoga i svega , nema alternativu"