Pravda se lomi na Kosovu

D. RADEKA

21. 07. 2010. u 20:55

Правда се ломи на Косову
Mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti KiM saopštava se u četvrtak u 15 časova u Hagu. Savet važan za međunarodni poredak

DA LI je jednostrana deklaracija o nezavisnosti koju su proglasile privremene kosovske institucije u saglasnosti sa međunarodnim pravom? Ovo pitanje stiglo je u Međunarodni sud pravde pre 21 mesec, a odgovor će u četvrtak u 15 časova saopštiti predsednik MSP Hisaši Ovada, što će moći da se prati i uživo, preko internet-sajta Suda.

Sudeći prema informacijama da su u haškoj Palati mira mesto "rezervisali" predstavnici više od 40 država, u Velikoj sali pravde, u kojoj će se ponovo lomiti sudbina Kosova, biće prilična gužva. Zainteresovanost svetske pravne i diplomatske javnosti od početka procesa pokazatelj je da jednostrani potez Prištine nije "zaboleo" samo Srbiju i da će pravna kvalifikacija kosovske nezavisnosti, iako neobavezujuća, biti smernica celom svetu.

JEREMIĆ:
NEĆE PODRŽATI SECESIJU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde, koliko god ono bilo izbalansirano, biti pružena međunarodno-pravna podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije.

Jeremić smatra da će savetodavno mišljenje suda otvoriti put Srbiji da ispravnost svoje politike potvrdi na jesen u Generalnoj skupštini UN. Komentarišući spekulacije da bi diplomatska inicijativa Srbije povodom Kosova mogla da blokira njen put ka EU, Jeremić je za Tanjug ocenio da u procesu proširenja EU na zapadni Balkan postoje prepreke koje su daleko ozbiljnije prirode, a koje nemaju veze sa našom zemljom.

Kako je "Novostima" preneo Andrej Poskakukin, prvi sekretar MSP, saopštavanju mišljenja mogu da prisustvuju predstavnici svih zemalja koje su bile deo procesa, kao i diplomatski kor. Očekuje se da svih 160 mesta bude popunjeno, a sala ima i balkonski deo za 50 ljudi, plus posebnu prostoriju opremljenu za šezdeset posetilaca. Podsetimo, ovo je proces kome se pridružilo najviše članica UN u istoriji Suda - čak 36. Ostaće upamćen i po učešću Kine, koja se nikada pre nije pojavila u nekom procesu pred Međunarodnim sudom pravde.

U usmenom delu jednostranu deklaraciju kao legalnu podržalo je 14 država, plus Priština, a tvrdnjama Beograda da je međunarodno pravo prekršeno pridružilo se 12 zemalja. Tim Burundija nije bio izričit. Pravnici iščekuju da vide hoće li Sud stavljati slučaj u istorijski kontekst, kao i kako će tretirati Rezoluciju 1244 oko koje su se u usmenoj raspravi formirala dva tabora. Jedni su u njoj videli "čuvara" integriteta Srbije, drugi su nalazili da dozvoljava secesiju, pošto je izričito ne zabranjuje.

Niko ne može da kaže koliko će u četvrtak potrajati finalni deo procesa, jer to zavisi od obimnosti sudskog obrazloženja. Kada je Sud odlučivao o izraelskom zidu, primera radi, sažetak saveta stao je na dvadesetak strana. A u slučajevima kada Sud odluči da ne izrekne mišljenje, završnica se svodi na tek nekoliko minuta. Srbiju u četvrtak predstavlja ista postava koja je bila na otvaranju usmene rasprave decembra prošle godine: ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ambasador u Holandiji Čedomir Radojković, šef pravnog tima Dušan Bataković, koordinator Saša Obradović, pravni stručnjaci: Vladimir Đerić, Marselo Koen, Andreas Cimerman i Malkolm Šou.

Među 15 sudija MSP devet je iz država koje su priznale Kosovo: Japana, Sijera Leonea, Jordana, SAD, Nemačke, Franuske, Novog Zelanda, Velike Britanije i Somalije. Šest je iz zemalja koje poštuju teritorijalni integritet Srbije: Slovačke, Kine, Meksika, Maroka, Rusije i Brazila. Kineski arbitar, međutim, nije učestvovao u glasanju. Delioce pravde, po regionalnom ključu, bira Savet bezbednosti i GS UN.

PATRIJARH IRINEJ: TRAJNA ODLUKA

PATRIJARH srpski Irinej očekuje da će odluka o legalnosti kosovske nezavisnosti biti mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi i Albanci na Kosmetu, jer bi svaka jednostrana odluka bila večna jabuka razdora za njih.

On je rekao da ovih dana najviše misli na kosmetske Srbe i moli se Bogu da odluka Suda bude trajna i najbolje rešenje za oba naroda, a naročito da njom budu umanjene velike patnje srpskog naroda na Kosmetu.

- Srbi danas na Kosmetu žive u sigurno najgorim uslovima za ljudski život u svetu i zato im treba odati priznanje. Oni su u večitoj patnji, stradanju i strahu, pa im je neophodna pomoć i podrška svih nas iz drugih krajeva Srbije, a to bi i međunarodna zajednica do sada morala da sagleda i razume. (D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Dragan

21.07.2010. 21:42

ovaj problem sa kosovom,i njegovo izdvajanje iz srbije,kosovo nova drzava,i ostalo je isti slucaj kao sto su se osmanlije iskrcale na kipar,zauzele,ga,naselile,i vladaju drugim delom kipra,bez saglasnosti,kipra,druge polovine,i bez saglasnosti sveta,turski kipar nikada nece postati deo sveta,niti biti priznat,jer je zauzet od osmanlija,jednostavno zarobljen,naseljen,i sta,sta turci na kipru ocekuju,pa nemozes osvajati svet isto kao u vreme prije hiljadu godina

sisi

22.07.2010. 09:00

@Dragan - Eh, da su Srbi tako razmišljali 1991. godine, problem Kosova se ne bi niti dogodio. Ali kako su kopirali svoje duhovne očeve, Osmanlije, krenuli su u zauzimati sve bivše republike SFRJ, kao onomad Osmanlije prije 1000 godina.

El Serbi

22.07.2010. 12:24

@Dragan - Srbi razmisljaju srcem, a ono je nepogresivo, narocito na dugestaze, 100-500-1000 godina pa i vise.

misa

22.07.2010. 01:59

Voleo bih da izjasnjavanje suda pravde bude u korist Srbije.Nazalost situacija je vrlo rizicna po interese nase zemlje.Pre dan-dva uhapsili su Haradinaja i sude mu po drugi put.Da li je to trampa za nezavisnost ili samo slucajnost...

jova

22.07.2010. 04:38

Ja ne mogu da predvidim/pogodim 6 ili 7 brojeva lota, ali ovo je lako predvideti: Za Srbiju ne vaze nikakve pravne klauzule, za Srbiju ne postoji nikakvo pravo, a pogotovo ne Medjunardno. Isto to Medjunarodno pravo nas je bombardovalo preko tri meseca i to nikada nisu nazvali zlocinom...zato odluku, kakva god bila...izricu je neodgovorni faktori, cak i ako bude nesto pozitivno....bice to samo zamka!Ja ih mrzim....

vukasin

22.07.2010. 06:11

Ne mozes uzeti zemlju koja ti ne pripada zato ce svet da kaze ne moze srbija uzeti 95% nesrpsko stanovnistvo i kontrolisati nesrpsko stanovnistvo sa srpskom pilicijom i ne ulagati nista na kosovu.... kosovo je je bilo pod srbima od 1912 nikad nista niste pravili ,ulagali sagradili sem crkve,pa zar ce crkve da hrane ljude na kosovu...

ti, vukasin?!

22.07.2010. 11:04

@vukasin - cije ovce, njegova livada, a?! strasno! jos se i kao vukasin predstavljas!crkva je uvek i oduvek bila i ako Bog dozvoli bice centar okupljanja srba jer zahvaljujuci crkvi i delovanju srbi su i opstali , a bas zato se i te ovce na cijoj si ti strani, trude da unistenjem crkava i manastira prosire livadu! sramota je bajrame tvoj stil pisanja i tvoj komentar. svima je jasna pozadina delovanja i podrska, ipak, na kraju, ovca uvek postane lak plen za gladne medjunarodne vukove.

gorki

22.07.2010. 12:40

@vukasin - Ako te bas zanima, cela bivsa SFRJ je izdvajala porez za razvoj KiM. I Srbija i BiH i Hrvatska i Slovenija. Pitaj malo svoje starije. Albanci na kosovu danas prodaju imovinu koju je izgradila nekadasnja zajednica socijalistih republika a ne oni.

vukasin

22.07.2010. 15:58

@vukasin - gorki pricas bajke ovde kome kazes da je cela sfrj platila za kosovo sto ste sagradili za razvoj kosova sto je uradjeno sa tim parama,koju imovinu si ti platio za kosovo ma koja glupost isto da ja kazem da je crna gora izdvajala pare za tvoju kucu gde ti zivis,ma ljudi pricaju bajke,stvar je u tome da i ako srbija dobije kosovo nazad (sto se nikad nece desiti) sto ce da radi sa 95%albanskog stanonistva ,hoce li opet da baci miliciju dole pa da kontrolise koji plan ima srbija...

sasa

22.07.2010. 07:00

Strah me od ovih...ne znam sta da kazem...samo se nadam u dobroga Boga,da rjesenje bude na nasoj strani.A i ako odluce da je Kosovo nelegitimno proglasilo samostalnost,mislite li da ce ova gamad u pokrajini to olako prihvatiti...?Ostaje nam da se nadamo,i vjerujemo u Boga!!!

ZoranSan

22.07.2010. 07:41

Mene samo plaši da hapšenje Haradinaja nije samo kompenzacija u vezi odluke o sudbini Kosova ,da bi se ublažila negativna odluka po Srbuju.Posle bi se verovatno Haradinaj ponovo pustio iz Haga .Nadam se da se varam .

dragan 2

22.07.2010. 09:55

Ako se dopusti albancima da posle izgona srba sa srpske teritorije i proglasenja nezavisnosti dobiju to i crno na belom, onda nema nikakve prepreke da se republika srpska uskoro pripoji Srbiji, za sta zaista nemam nista protiv! Ako je svet spreman da tek tako daje svima da se otcepljuju, onda sta to sprecava i Spance, Irce, i ostale koji hoce svoje parce zemlje....Nema onda vise interes velikih odlucuje....pravda za sve!!!

hermes

22.07.2010. 10:17

I prilikom razvoda , supruznici podele imovinu ako su civilizovani saglasno . Ako nisu, potezu nozeve , neke komsije navijaju a neke pokusaju da smire strasti dok ne dodje policija. Neke se stvari ne mogu vratiti na pocetak sigurna sam u to. Volela bih da vidim Veliku Britaniju , Francusku, Belgiju podeljenu. Cini se da smo poligon za dalji tok istorije ali ne razumem zasto se ujedinjuje Evropa kada se cepka na delice.

gorki

22.07.2010. 12:37

@hermes - Ako mislis na brak Alabanaca i Srba onda se mnogo varas. Brak je BiH drzava tri jednaka naroda, Albanci su nacionalna manjina.

denni

22.07.2010. 10:25

PATRIJARH srpski Irinej očekuje da će odluka o legalnosti kosovske nezavisnosti biti mudra!!!!!!!!sta on kaze!!!!!!!! sta je milosevic radio na kosovo? svasta i svasta i........ Kosovo je proshllost....

Cinic

22.07.2010. 10:49

Netreba sve ovo tumaciti bezrazumno, ako misljenje grubo neuskladjeno ide u pravcu ne razumevanju prema pravnoj cinjenici postavljenog pitanja to vise govori da sudije MSP i Hagu ne sumnjaju u Srbiju Drzavu i njena prava vec da Drzava Srbija intervenise u okviru Konvencija i Sporazuma prema i narodu koji uzivaju pravo zivljenja ili boravka na teritoriji Srbije.

Cinic

22.07.2010. 17:48

@Cinic - Pravo da se izrazim za sad jos nisam imao prilike da diskutujem sa realnim pozavocima Galaksije, vidite pogresiosam, kad budem da trazim teritoriju na Marsu vama cu se obratiti, to nije protiv zakonito, to staje sumnja, dali ja imam sposobnosr rasudjivanja, za to delatnost koju vi poznajete.

tamej

22.07.2010. 11:22

Much ado about nothing / Mnogo galame ni oko cega. Bolje ovako nego bla ,bla celo vreme. Realnost je ocigledna, tko ne zeli videti , zao mi ga je. Hteli ne hteli zivet cemo kao susedi, sve dok ne bude bezgranicni pojas.Hvala

smrtnik

22.07.2010. 11:31

Postoji pravda, ne cuva se u frizideru niti na polici niti u plakaru. Zadnjih sto godina, nas Srbe na Kosovu i Metohiji, ubiali nas kao pilice, jer na njih nije postojala zabrana lova? Pocev od 1996.god. to su radili javno. Kidnapovali i trgovali s nama kao sa stokom na pijacama svetskim. A imali su sva prava a nikavu obavezu. Videli da im dobro ide pa nastavili. Kada je drzava Srbija, pokusala da zavede red i zakon, pojavi se "Milosrdni anđeo". I sipci dobise krila, na poklon? A usud, kasni?

tamej

22.07.2010. 12:10

Zaista ce biti jako interesantno videti sudar dva diva oko Kosova. Sa jedne strane Rusi i Kinezi / nekada prijatelji Albanije / a sa druge strane USA i Europa prijatelji Kosova.Hvala

Petrasko

22.07.2010. 12:33

Voleo bih da grešim ali pri pogledu na odnos sudija 9 : 6, kao i to da kineski sudija nije glasao (verovatno iz revolta zbog pristrasnosti pojedinih kolega), nemam više tako optimistički stav kao do sada. Mislim da MSP više ne zaslužuje ono "P" (pravde) već će mu bolje stajati "N" (nepravde). Daj Bože da grešim !

Čarobnjak

22.07.2010. 13:28

Volio bih one sa sjevrA KOSOVA što ih poznajem a sada ljetuju u jednoj zemlji regiona koja je priznala, šta oni misle ako ih je uopšte briga jer srbija crnči za njih a plata kapa. Ma, neka idu. Nije više niko blesav da rinta za njih.

Gruco

22.07.2010. 13:35

Ubedjen sam da ce odluka suda biti dvosmislena, tako da cemo mi da tumacimo kako nama odgovara, a Siptari kako njima odgovara. Kratko receno, nista se nece promeniti

Pecana

23.07.2010. 09:05

@Gruco - ipak mislim da nije tako ispalo kako si zeleo,,,mislim da su jasni bili !!!!

Aco

22.07.2010. 13:57

Pa samo se upitajte. Dali je do sada ijedna odluka neke medjunarodne ustanove isla u korist Srbije.Sve ce vam biti jasno.Ni ovo nece biti nimalo drugacije.

BANAT

22.07.2010. 13:59

bitka za kosovo je davno izgubljena.i sad se pogresno igra drze se kine i rusije umesto zapada.albanci vode pametniju politiku.rugova je pobedio milosevica pamecu.treba odbaciti taj sovinizam i kao slovenci voditi realnu politiku.realno je da smo mi u zapadnoj interesnoj sferi i da nam rusija niti moze niti zeli pomoci.albanci vec slave dole u pristini.

Prijedor

22.07.2010. 14:05

Dosao je kraj paroli ...... "Trepca radi beograd se gradi",ma beograd se nije gradio samo od Trepcinih novaca .......,muzli su oni gdje su stigli .....,zato su se i borili da sacuvaju Jugu.Pa tko bi badave pustio krave muzare ... kakve su bile na Hrvatskom jadranu,Crnogorskom primorju,Kosovski i Bosanski rudnici,ljudi radili i hrmbali a oni lovu vukli u beograd i srbiju!!!!!!!!

ZORAN (PRIJEDOR VIA AMERIKE)

26.07.2010. 06:38

@Prijedor - Aha evo brata  prijedorcanina, pozdrav iz Amerike

Nenad

22.07.2010. 14:34

Tadic nema sanse da osvoji Kosovo i Metohiju mirovnim putem, Kosovo se moze osvojiti ako se srpski tenkovi opet kotrljaju po Kosovu. Primer: Kada bi Amerikanci mogli mirovnim putem da rese pitanje Bin Laden mogli bi smo i mi Kosovo. Ili kako to vec Nato radi da Kurde u Iraku brani a u Turskoj bije. Postavlja se pitanje zasto Turska ne ide mirovnim putem?????

BilliPiton

22.07.2010. 14:55

ma narode tresla se gora rodio se mis. sve ostaje po starom. srbija je uvek gubila pa ce izgubiti i sad. nista novo.ko nas gotivi u ovom svetu

NEKO

22.07.2010. 17:41

Treba na kosovu sve izgazit struju, vodu, televiziju etc. pa ce mo vidit kako ce reagovati. samo gurajte ako smo mogli uci na vidovdan onda nije ovde nista gotovo. sad jedva cekam da se male zemljice pocnu praviti. i volio bi da jedne stece u sred amerike gde latinci iz meksika zive.

Albanac

26.07.2010. 20:20

@NEKO - Sta ces kad Kosova stavi sankcije Srbiju? Znas ti mali, koliko Kosova trosi na Srpske trgovinske robe, hranu, telefona i druge usluge? Nemas pojma, jel tako? Cuti onda..Kosova danas je nezavisna drzava i ce biti na buducnost, sve to hvala Milosevica, Arkana, Tadica i Jeremica. Dosta je bilo rata, sada nadamo da ce biti dialoga između dva zemalja, to je Kosova i Srbija. Nismo zivotinje, nego ljudi. Treba nama mir, ljubav i razumevanje. Srbi treba prihvatiti MSP odluku, jer to je stvarnost.

Bata Dosen

27.07.2010. 07:39

@NEKO - A be zemljak , imas na pravo . Treba kosova da da snkcije na Srbija . Da smanji sve sto ulazi iz kosova na srbija, Heroin, Kokain ezt. Imas teljefon i zovemo Buscha i da sva ova roba ide za Amerika

Danilka Petrovic

29.07.2010. 18:34

Mira na Balkanu nece biti dok se u potpunosti ne ispostuje ZAKONITI AKT Rezolucija 1244 !Balkan ce postati neprohodan ka Bliskom Istoku.Sve ce biti paralisano !A isto i od Bliskog Istoka ka Evropi.Evro^pa i Amerika dobice ono sto su ytrazile svojom glupom i razbojnickom politikom !