Ministri daju završnu reč

P. VASILJEVIĆ

20. 07. 2010. u 17:24

Министри дају завршну реч
Posle saopštavanja mišljenja MSP o jednostranoj nezavisnosti Kosova, traži se stav države. Male su šanse da, na zahtev opozicije, dođe do rasprave na posebnoj sednici Skupštine

SRPSKI ministri će na sednici Vlade raspravljati o mišljenju Međunarodnog suda pravde povodom jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, posle zvaničnog objavljivanja te odluke - saznaju "Novosti" u Nemanjinoj 11.

Na zasedanju Cvetkovićevog kabineta razmotriće se potezi naše države u daljoj diplomatskoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta. Kako saznajemo, male su šanse da se ta tema stavi na dnevni red i posebne sednice Narodne skupštine Srbije, koju već traže DSS, LDP, SRS i SNS.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je u utorak za "Novosti" da Skupština strpljivo čeka mišljenje MSP, kao i stav srpske Vlade:

- Poslanici mogu da zatraže zakazivanje sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o daljim državnim potezima. Ne treba isključiti ni opciju da Vlada inicira sednicu parlamenta. Ipak, najvažnije je da svi prvo čujemo mišljenje iz Haga.

MOLEBAN I CRKVENA ZVONA NA dan objavljivanja mišljenja MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova zvoniće zvona na crkvama Srpske pravoslavne crkve, a sveštenici će potom služiti moleban za povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije, objavljeno je na sajtu SPC. Zvona će se oglasiti u četvrtak, 22. jula u 17 sati u trajanju od pet minuta, a potom će sveštenici služiti moleban u sabornim i gradskim hramovima. U saopštenju Sinoda SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej, kao predsednik Sinoda, umoljavaju se arhijereji da "pozovu sveštenike i verni narod da u četvrtak, 22. jula 2010. godine u 17 časova, u svim hramovima zvone zvona u trajanju od pet minuta, a da se u sabornim i gradskim hramovima posle oglašenja zvona služi moleban za povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije".

Šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija izjavila je da nema potrebe za sednicom parlamenta sve dok Vlada vodi dogovorenu i usvojenu politiku:

- Pre same odluke MSP, nema mnogo smisla raspravljati u Skupštini. Posle te odluke, predstoji procena daljih koraka. Ukoliko su oni u skladu sa politikom i rezolucijama koje je Skupština donela, onda nema neke preke potrebe da parlament dodatno raspravlja.

Član predsedništva G 17 plus Vlajko Senić kaže nam da prvo treba smiriti strasti i dobro analizirati mišljenje MSP:

- Svakako da parlament treba da raspravlja o Kosovu, ali ne postoji nijedan razlog za žurbu. Bolje je da se dobro pripremi ta sednica, a može da se održi i pred Generalnu skupštinu UN koja je u septembru.

Dragan Marković Palma, predsednik JS, kaže nam da parlament ne treba da trči kao "ždrebe pred rudu":

- Tek kada čujemo mišljenje, započeće pregovarački proces sa međunarodnom zajednicom kako bismo došli do rešenja.

Miloš Aligrudić (DSS) naveo je da bi bilo od izuzetnog značaja da se ponovo uspostavi nacionalno jedinstvo oko Kosova, ali da on ne vidi takvu nameru Vlade.

Čedomir Jovanović je u ime LDP zatražio od premijera i Vlade da odmah posle saopštavanja mišljenja MSP organizuju sednicu Skupštine.

- Nelogično je da se o Kosovu raspravlja u celom svetu osim u srpskom parlamentu - rekao nam je Velimir Ilić, lider NS.

Prema rečima Dragana Todorovića, potpredsednika SRS, ta stranka će inicirati skupljanje potpisa poslanika za zakazivanje sednice o Kosovu.

Naprednjaci su otišli i korak dalje. Aleksandar Vučić kaže da bi bilo odgovorno da sve relevantne političke snage, i vlast i opozicija, otvoreno iznesu argumente za buduću državnu politiku posle mišljenja MSP, a da bi bilo prirodno i da se svi stranački lideri sastanu sa predsednikom države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Cinjenica

20.07.2010. 22:01

Uverenje vise vuce u tu stranu da je ovo ipak vladin prerogativ, i da je to medudrzavni obicaj, koja mora da postedi gradjanstvo od nepotrebnog uticaja.

srpkinja

27.07.2010. 15:16

jedino casno bi bilo prema svom srpskom narodu da ceo vladajuci vrh da ostavke,sami cemo se braniti jer pored njih sve izgubismo!