MSP o Kosovu 22. jula

E. V. N.

14. 07. 2010. u 16:06

МСП о Косову 22. јула
Sud u Hagu objavio da će 22. jula izreći mišljenje o nezavisnosti Kosova. Vuk Jeremić: Biće to trenutak istine i opomena za Prištinu

Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je u sredu da će 22. jula saopštiti savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Javno zasedanje zakazano je za 15 časova u Palati mira u Hagu, kada će predsednik Suda Hisađi Ovanda objaviti sudsko mišljenje. Kako ”Novosti” saznaju iz prvih nezvaničnih informacija, mišljenje bi moglo biti naklonjeno Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, odmah posle objavljivanja datuma, da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije poslednja faza borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

VELIKI ZNAČAJ

Za razliku od presuda koje se donose u slučaju sporova između država, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nema obavezujući karakter, ali ima veliki značaj, koji počiva na autoritetu Suda, kao glavne pravosudne institucije UN.

- Biće to trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava - rekao je Jeremić i poručio da Srbiji predstoji još žešća borba.

Šef diplomatije je naveo da Međunarodni sud pravde savetodavno mišljenje prosleđuje Generalnoj skupštini UN, gde Srbiju očekuje borba za osvajanje većine koja će biti daleko teža nego što je bilo dosad.

- Moramo biti svesni da ćemo biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi - naglasio je Jeremić.

On je dodao da će Srbija nastaviti miroljubiv put za postizanje kompromisa koji je moguć samo posle novih pregovora.

Generalna skupština UN 8. oktobra 2008. godine, rezolucijom usvojenom na predlog Srbije, zatražila je od MSP savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. U decembru 2009. godine održana je višednevna javna rasprava o ovom pitanju, u kojoj su učestvovali predstavnici tridesetak zemalja članica UN, među kojima i Srbije.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Bolivija, Azerbejdžan i Belorusija.

S druge strane, da takav postupak ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, uz kosovske predstavnike, izjavili su zastupnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Austrije, Norveške, Danske, Finske, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Jordana i Saudijske Arabije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

gorki

14.07.2010. 19:36

@swizzy - Nesto mi tu ne stima, nasi zapadni saveznici su svi rekli protiv nas, a drzave neutralnog odnosa prema nama su rekle za nas. Pa onda s' obzirom na nasu politiku, meni su interesantniji ovi spiskovi zemanja.

Srbin

15.07.2010. 18:31

@swizzy - Treba opet ratovati....al sad do krajqa a ne da nam siptari turci i ostali uzimaju nase...znate li vi sta je kosovo za svakog Srbina!!!

albanacsakosova

14.07.2010. 22:25

Gospodin Jeremic nece da svati da je misljenje MSP-a savetodavno i neobavezujuce misljenje i jos se nada pregovorima o statusu. Mi znamoda Srbija nece odustati i ako to savetodavno misljenje bude u korist Kosova, ali mora da zna i to da pregovori o statusu nece se obavljati i poduslovom da zatraze sve drzave clanice UN-a koje nisu priznale Kosovo.

gorki

15.07.2010. 11:26

@albanacsakosova - Ako to misljenje bude ispravno, svaka drzava koja nije priznala nasu juznu pokrajinu tesko da ce je moci priznati a one koje su priznali morace da obrazloze svojim gradjanima, zasto krse medjunarodno pravo. A glavni problem Kosova je u netoleranciji prema Srbima, uzurpiranju i rusenju imovine SPC i gradjana, proizvodnja droge i terorizam. Vojvodina je dobila siroku autonomiju koju bi dobilo i kosovo, samo sto bi Albanska "politicko-ekonoska"elita morala da odgovara za gore navedene zlocine.

skender

15.07.2010. 14:40

@albanacsakosova - Gospodine Gorki glavni proizodaci droge i terorizma Legija,Darko Saric,Jovanovic,Simovic itd.nisu kosovari.

albanacsakosova

15.07.2010. 18:24

@albanacsakosova - @ gorki Mi smo imali autonomiju ustavom SFRJ sedamdesti i cetvrte godine,ali ste je nasilno ukinuli, pa se bojimo da ce sutra na vlast doci,Seselj,Kostunica,Nikolic i njima slicni pa ce se predomisliti,pa ponovo nasilnoukinuti autonomiju koju nudite.ovako da se ne mucimo ni vi ni mi,usfojili smo nas ustav pa cemo da radimo i zivimo po nasem ustavu. Mozemokao komsije,jer smo ziveli jedni pored drugih, i to katkad lepo, mozemo i dalje, samo svak na svome.

barbarosa

15.07.2010. 09:00

Gospodine Jeremicu kako sam saznao od dobro abavastenih izvora, Kosovska država priznaje teritorijalni integritet Srbije i nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Srbiji tako da ne morate o tome da se dogovorite sa Kosovom. Jedino sto Kosovo trazi jeste da se na nacelima reciprociteta Albancima Presevske doline obezbedilit sva prava koja je Kosovo obezbedila za pripadnike sprske manjina na Kosovu.

bsbs

15.07.2010. 17:01

E da je srece bilo da se od pocetka insistiralo na podjeli ne bismo sad pricali o MSP...Dobili bi makar 40 %, a ovako ni pedalj necemo.... Ali ne, tad je to bilo sramota i pomisliti a ne predloziti, taj je odmah bio izdajica svete srpske zemlje...Ali, sto je najgore jos ima takvih

Dejan

15.07.2010. 19:17

Sumnjam da iko u Srbiji misli da će to sad već "čuveno" mišljenje, i "mišljenje" pod navodnicima, biti pozitivno po Srbiju ! Pa do vraga ništa bolje nisu mogli od nas da očekuju nego da tražimo to "mišljenje" od njih samih, baš tih, od kojih sve ovo vreme doživljavamo sva moguća poniženja, što verbalna, što ona sa bombama i raketama. Srbija je napravila loš potez. Kosovari već odavno pripremaju proslavu tog "mišljenja". Srbija, kao nikad kao sad, neće tako biti poražena !

Zeljko

15.07.2010. 21:02

Što se tiče Kosova primtio sam jedan fenomen. Srbi sa Kosova maletene i da nepričaju o njemu niti ih zanima, dok ova mladež što ide na utakmice redovno viče i preti, a nikada nisu bili na Kosovu. Nemam reči mada ja mislim da je Kosovo trenutno najmanji problem Srbije, i da treba obratiti pažnju na socialino ekonomske probleme. Samo toliko.