EU: Srbija još u fioci

Goran ČVOROVIĆ

nedelja, 21. 02. 2010. u 20:56

ЕУ: Србија још у фиоци
Ministri spoljnih poslova Evropske unije zasedaju u ponedeljak u Briselu. Naša aplikacija neće se naći na dnevnom redu februarskog zasedanja

BRISEL
OD STALNOG DOPISNIKA

ŠEFOVI diplomatija zemalja članica EU neće ni ovoga puta, na svom redovnom mesečnom februarskom zasedanju, u ponedeljak, u Briselu, raspravljati o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.
Glavne teme na spoljnopolitičkom planu među ministrima spoljnih poslova dvadesetsedmorke biće situacija na Haitiju, u Iranu i Ukrajini, a na dnevnom redu biće i Kirgistan, Libija, Belorusija, Zimbabve i Moldavija, dok će dan kasnije, u utorak, biti održan i redovan ministarski dijalog EU - Crna Gora.
Srpska aplikacija za članstvo nalazi se trenutno u fioci Evropskog saveta, u očekivanju da ministri odluče da od Evropske komisije zatraže izradu mišljenja o njoj, što je sledeća faza toka evropskih integracija. Na osnovu dosadašnjih iskustava, ali i specifične situacije Srbije zbog haškog pitanja, još je rano da se o tome razmišlja. Trenutno se, prema izjavama zvaničnika iz Brisela, traži najpovoljniji trenutak za prebacivanje aplikacije preko puta iste briselske Ulice zakona, iz zgrade "Justus Lipsijus", gde zasedaju ministri, u zdanje Berlemon, gde je sedište komisije.
Obično se na takvu odluku čeka nekoliko meseci, a Srbija je aplikaciju podnela tek krajem decembra. Crna Gora je, na primer, aplicirala 15. decembra 2008. godine, a savet je izradu mišljenja od komisije zatražio 23. aprila 2009. U slučaju Albanije, aplikacija je bila podneta 28. aprila 2009, a mišljenje je zatraženo 16. novembra.
Optimistički tonovi najavljuju ovaj sledeći korak za Srbiju "negde na proleće", dok opreznija struja u evropskim krugovima pretpostavlja da će se to, ipak, dogoditi tek posle sledećeg Bramercovog izveštaja, u junu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

geronimo

21.02.2010. 22:57

Ko zna, možda tamo odleži do zastare postupka. Učili su od najboljih.

despot

22.02.2010. 17:49

e bas steta eu eu eu nema alternativu???ideje ds pobedice kad srbija postane clanica rece sutanovac i ostade ziv.hehehehe oduvek sam mrzeo eueueusecateli se onih sakcija od pre 15-20god zbog tzv agresije na ndh ko nam ih uvede bese ???eueueu