DOBRO se osećam, ali moram da ležim. Ovim rečima lider Nove Srbije Velimir Ilić započinje razgovor za ”Novosti” posle napada koji je preživeo u petak u centru Beograda kada ga je nekoliko puta pesnicom u lice udario Dejan Stojadinović:
- Dobio sam udarac u isto mesto gde mi je prošle godine urađen rez prilikom operacije, pa su se lekari plašili da ne dođe do krvarenja, koje bi bilo kobno. Srećom, svi rezultati su dobri, ali mi je savetovano da ostanem u Beogradu da bih bio blizu, u slučaju iznenadnih komplikacija.
* Jeste li, u međuvremenu, sakupili više informacija o tome šta je bio motiv napada?
- Još ne mogu da razumem zašto bi me napao neko koga nikada u životu nisam video. Neverovatno je da je na metar od napadača stajala policija i da nije reagovala kada je on počeo da viče. Policajci su se tek pokazali kada je trebalo da brane napadača.
* Imate li uveravanja da će policija istražiti incident do kraja?
- Dao sam izjavu i očekujem njihovu brzu reakciju. Želim da znam ko stoji iza ovog čoveka i kako je moguće da usred Beograda mogu da napadnu narodnog poslanika? Pogotovo želim da se jednom zasvagda raščisti i napad kada su me prošle godine udarili štanglom, zbog čega sam i operisan. Hoću da znam jesu li ova dva napada povezana?
* Ostajete li pri stavu da je napad politički motivisan?
- Očigledno je da država nema mehanizme da kontroliše organizovani kriminal. U poslednje vreme sam otvorio nekoliko afera poput one o Zagrebačkoj banci gde je Srbija izgubila 3,2 milijarde evra vlasničkog kapitala. Očigledno sam nekom smetao. Svi su videli da ima istetoviran lik Zorana Đinđića. Pa, valjda nije teško zaključiti da je simpatizer Demokratske stranke. Ali, dajem šansu policiji da istraži slučaj i kaže ko stoji iza njega. Ipak, kao iskusan političar mogu da zaključim da je vlastima odgovaralo da dođe do ovakvog slučaja. Pažnja javnosti se usmerila na mene, umesto na aktuelne serije štrajkova, ali i informacije da je državni vrh u sprezi sa organizovanim kriminalom.
* Jeste li primali pretnje ili upozorenja da se sprema napad na vas?
- Niko mi nije pretio, ali su mi prijatelji iz policije govorili da se pazim jer su čuli da mi se nešto sprema. Nažalost, nisam ih poslušao, nego sam se, pomalo naivno bez obezbeđenja i oružja, slobodno kretao.
* Da li vam je posle napada ponuđeno policijsko obezbeđenje?
- Nije.
* Kako komentarišete što na Internetu napadač na vas ima nekoliko hiljada simpatizera?
- To je strašno. Ali, mislim da je to posledica i izveštavanja pojedinih medija. Televizija B92, kada na Internetu neko preti njihovoj novinarki Brankici Stanković, kaže to je podsticanje nasilja. Kada mene napadaju onda se izveštava kao da sam tako nešto zaslužio. Zar je moguće da napad na mene nije nasilje?     

POSETIOCI
* Da li vas je još neko posetio u bolnici osim Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice?
- Samo njih dvojica i bivši šef BIA Rade Bulatović. Ali, niko iz vlasti i državnog vrha.