Dogovor za trajan mir

D. R

07. 12. 2009. u 13:18

Договор за трајан мир
U Međunarodnom sudu pravde u Hagu Kina i Kipar branili srpski stav, Hrvatska i Danska uz Albance. Sad su sud i pravda na ispitu

JEDNOSTRANO proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom - jednoglasni su u ponedeljak bili predstavnici Kine i Kipra pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Hrvatska i Danska, na drugoj strani, branile su tezu da međunarodno pravo ovde nije narušeno.
- Poštovanje teritorijalnog integriteta suština je međunarodnog poretka - navela je zastupnica Kine Sue Hanćin. - Rezolucija 1244 određuje da rešenje statusa treba da bude ostvareno dogovorom, a pravo na samoopredeljenje imaju isključivo kolonije i teritorije pod stranom okupacijom, što se ne može odnositi na Kosovo. Nadamo se da na Balkanu može biti ostvaren trajan mir, za šta je potreban kompromis svih strana.
Kiparska delegacija imala je ubedljiv nastup. Polivijos Poliviju, kiparski zastupnik, upozorio je da bi, ako usvoji stav da je Kosovo poseban slučaj i nezavisnost oceni legalnom, sud teško mogao da ograniči takav stav samo za Kosovo:
- Ako sud zauzme stav da je Kosovo ”poseban slučaj”, prestaće da bude sud. Ni SB UN, ni bilo ko drugi nema pravo da amputira deo teritorije suverene države.
S druge strane, zastupnica Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić tvrdila je da je Kosovo bilo konstitutivni deo SFRJ i imalo je pravo na nezavisnost:
- Postojanje republike Kosovo je činjenica međunarodnog prava.
I predstavnik Danske izneo je stav da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti i da Rezolucija 1244 nije isključila tu mogućnost.

POVRATAK TUĐMANOVOG DOBA
KINA je briljantno sumirala argumente Srbije i zemalja koje nas podržavaju, a delegacija Kipra je otišla čak i dalje od naših stavova o zaštiti međunarodnog prava i položaja Srbije. Čuli smo i Hrvatsku koja je, na neki način, obnovila ”svetonazore” Tuđmanovog doba po kojima su svi u SFRJ imali pravo na otcepljenje osim Srba u Hrvatskoj - ocenio je koordinator naše delegacije Saša Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Живела Кина

07.12.2009. 14:05

"Stav je Kine da je deklaracijom o nezavisnosti Kosova prekršena i obavezujuća rezolucija 1244 Savet bezbednosti UN, koja je garantovala nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ, naglasila je Sie." Ово неки код нас неће хтети разумети. Тако је, пуно хвала. Кина је светски лидер! Живела. Дипломатска стратегија Србије би требала тежити ка доказу и међународно признање да је Рез. 1244 ПРЕКРШЕНА!!!!! Србија неби морала нити долар отплатити за дуг Приштине. Такође притнати прекршај рез. 1244 упиткао администартивне границе. Одавно би Србија била до Ибра да би "елита" то хтела и да неби министри отварали вреће за мито и сагињали пред ЕУ интеграције.

VRJ i Milicija

07.12.2009. 14:11

Gde ste sada demonokrati iz SAD i otporasi najmiliji beloj kugi?? Milosevic je vec pricao o stratesko partnerstvo jer je predvideo kineski potencial. Tri prsta za Kinu, Latinsku Ameru i Rusiju!!!!!

RAIF

07.12.2009. 14:22

hahahahaha blago onoj drzavi koju brani kina .azerbejgan .kolumbia .kenia pa ludi svatite jednom za uviek da je kosovo izgublieno

Pravnik

07.12.2009. 14:24

Mislim da se iz dana u dan sve bolje i bolje ocrtavaju linije onoga sto zovemo "medjunarodno pravo". Za sve one koji uporno tvrde i tumace da ce odredba rezolucije MSP-a biti jednostavno savetodavnog misljenja i neobavezavajuca, imaju ovde dosta materije da preispitaju svoj polozaj i promene misljenje. Neizbegljivo je da ce ono imati "direktan uticaj" na medjunarodno pravo i odnose ! U nikom slucaju Kosovo nije svrsen cin, bas naprotiv, tek ce od sada poceti ozbiljne stvari i resavanje statusa srpske pokrajine.

Niko

07.12.2009. 16:20

Pravnice da nisi zavrsio fakultet u Kragujevcu.Ili si corav ili ti trbaju naocare da vidis i usporedis koje sve drzave brane vas Srbiju a koje Kosovo.50 posto tih drzava sto vas brane imaju sankcije kako od EUtako i od UN bas o tim ljudskim pravima zato molim te budi iskren trazi oprost od drugi Naroda sa bifse SFRJ.i ostavimo buducoj generaciji da zive u miru bez mrznje.

anesteziolog

07.12.2009. 16:25

Kosovo je zavrsena prica i iluzija je nadati se da ce vise ikada Kosovo biti pod ingerencijom drzave koja se zove Srbija.Sve ovo sto se desava pred medjunarodnim sudom pravde je toliko pod kontrolom i toliko predvidljivo da nije potrebno ga i uopste pratiti. Stav svake drzave se unapred zna i zna se odmer snaga i zna se na kraju i rezultat glasanja a taj rezultat ce biti u korist Kosova. Nemojte se radovati stavovima Kine ,Kipra ,Rusije ,jer na drugoj strani su stavovi Albanije,Hrvatske,SAD,Francuske,Britanije itd,pa vi razmislite.

iskreni prijatelj

07.12.2009. 17:00

Ovoga puta vas izvestac je bio mnogo pametniji, nije hteo da vam kaze za jos jedan noz u ledja, ovoga puta iz Hrvatske. V esto je izbegavao da se ne ispraznite i na komsije Hrvate,namazuci oci sa Kineskim izlaganjem.Kina jeste velika zemlja sa velikim brojem stanovnika,ali sa demokratijom u svojoj zemlji, je daleko iza zapadnih Drzava koje podrzavaju Kosovo.Necu da prejudiciram zavrsno savetodavno misljenje cenjenog suda, ali mislim da iako to mislenje ne bude u korist Srbije, vasim vlastima, a i srpskom narodu,ce biti mnogo lakse,bar moralno. Mozete uociti da, sam naslov ovog clanka je uticao da na dosadasnje komentare na ovaj clanak,niko nije spomenuo Hrvatsku i Dansku,koje su branili nezavisnost Kosova,jer ohrabreni sa odbranom kineskog predstavnika, mislite da MSP, vec sada ce odluciti u vasu korist. Napominjem samo ta da nije bilo Rusije koja je u Savetu Bezbednosti UN,pretila vetom ,za Kinu pitanje Kosova bi, davno bila gotov stvar. Samo da kazem i to da na MSP,Rusija nema pravo na veto,i najvise sto moze da ucini, jeste da MSP ne da nikakvo pravno misljenje.

Nijazi Kuqi

07.12.2009. 19:48

Nekad je Kina je dugo godina bila osporavana i nepriznata, a sada njena predstavnica u MSP, u ime takodje osporavane i nepriznate kineske pravde, predikuje protiv nezavisnosti, sada vec priznate Republike Kosova. Kina svoje izlaganje ne zasniva na principia i vrednostima medjunarodnog prava, nego to cini iz skoro otkrivene "tajanstvene" ljubavi prema Srbiji.

afrim

07.12.2009. 19:50

Zar vama tolko znaci da kinezi vas brane na ovo pitanje kad oni ne daju pravo narodu tibeta da zive jedan dostojan zivot dakle da zive slobodni i da grade svoj zivoti svoj identitet a sto se tice kosova to je vec gotova stvar vec dve godine oni koje to ne vide su pod hipnozom Jeremica koji vam prica neke bajke

Mika

07.12.2009. 20:53

Kina i Demokratija? Gospode spasi! Tibet okupiran, nekoliko malih kineskih naroda zivi pod terorom i u zatvorima, a njihove begunce ovde u Nemackoj kontrolise i zigose kao neprijateljske elemente kineska tajna sluzba. Nemci su zalbe azilanata predstavili kineskom Rezimu i otvoreno zatrazili NEMESANJE u zivote osoba zasticenih "nemackim zakonima". Od tada ( pre tri meseca ! ) ne cuje se nista vise. Kineska rec o Demokratiji je toliko svsishodna koliko i rec onog vuka na potoku, koji optuzuje jagnje "da mu muti vodu"!

lulzim

07.12.2009. 23:29

a da li neko od srba zna da kaze ko ce da snosi troskove ovog suda i koliko su ti troskove

zoran

07.12.2009. 23:43

kosovo je izgubljeno uz pomoc bratskih komunistickih crnogoraca koji su posle drugog svetskog rata na KOSOVU dobili kuce i imanja dzabe a svi mi srbi iz kosova znamo kako su nas tretirali komunisticki crnogorci nas srbe na kosovo ko gradjane drugog reda dok albancima delili najbolja posla dok srbima nisu ni pomisli dati posao sve dok se ne uclane u saves komunista navalom albanaca sezdesetih godina na kosovo crnogorski komunisti unovcise dobro prodata imanja koje su dabe dobili i pravo za BEOGRAD da predaju bratstvo i jedinstvo srbima za mene ce pre biti brat kinez nego crnogorac

srbin

08.12.2009. 01:24

hahaha, za ove albance sa juga koji se ismejavaju kini zaboravljaju da je kina stalna clanica saveta bezbednosti i da ima pravo veta isto kao i rusija. to znaci da su vrata un-a za ove juzne zatvorena.