BON - Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer ocenila je da je Srbija, zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom, ispunila sve uslove i da se na beloj šengenskoj listi može naći već krajem decembra.
"Prema onome što čujemo, Srbija i Crna Gora su ispunile neophodne uslove za viznu liberalizaciju, iako je ostalo da ekspertska misija Evropske komisije to još potvrdi na terenu. Mi verujemo da će Makedonija, Crna Gora i Srbija svakako dobiti bezvizni režim, možda već i krajem decembra", izjavila je direktorka projekta ESI "Bela šengenska lista" za "Dojče vele".
Beograd sredinom oktobra očekuje još jednu posetu ekspertske misije EK koja će dati i konačnu procenu da li Srbija ispunjava uslove za belu šengensku listu.
Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je za nemački radio da je Srbija na sigurnom putu da dobije bezvizni režim od 1. januara iduće godine.
"Veoma sam srećna što mogu da kažem da će od 1. januara 2010. građani koji imaju nove biometrijske pasoše moći slobodno da putuju Evropom. Nadam se da na putu ispunjavanja tog cilja više neće biti prepreka. Krajnje je vreme da se to dogodi", rekla je Fajonova.
Posle izveštaja ekspertske misije EK i usvajanja izveštaja Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji, koji se očekuje u novembru, odluka o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da bude doneta na zasedanju ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, koje je predviđeno za 1. decembar, podsetio je "Dojče vele".
Prema ranijim najavama, bezvizni režim trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara iduće godine.
Potpredsednik EK Žak Baro je istakao da je došlo do napretka u svim preostalim obavezama Srbije, počev od saradnje sa Euleksom, preko pitanja izdavanja pasoša za građane sa Kosova, do saradnje u oblasti migracija i borbe protiv organizovanog kriminala.