NAŠA pozicija u vezi s Kosovom je jasna. Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume vašu veliku brigu povodom pitanja KiM. Zalaže se da se ono reši pregovorima između Beograda i Prištine i da se na kraju donese obostrano prihvatljivo rešenje, u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i rezolucijama UN.
Ovo je stav NR Kine, stalne članice Saveta bezbednosti UN, koji u razgovoru za „Novosti“ iznosi Vei Đinghua, kineski ambasador u Beogradu.
* Kina se povodom pitanja KiM prvi put uključila u jedan proces pred MSP u Hagu. Smatrate li da je ovo pitanje od šireg značaja i da će savet Suda nešto promeniti?
- Kineska strana dosledno smatra da je princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta osnovno pravilo međunarodnog prava kojeg treba da se pridržavaju sve zemlje. Pitanje Kosova se odnosi na bitne principe međunarodnog prava i stoga je kineska strana odlučila da MSP podnese pisano mišljenje sa osnovnim stavovima o ovom pitanju.
* U kojim sve oblastima saradnje Kina vidi Srbiju kao svog partnera?
- Između Kine i Srbije postoji duboko tradicionalno prijateljstvo. Učvršćivanje i razvijanje saradnje u raznim oblastima sa Srbijom već predstavlja sigurnu smernicu kineske vlade. Drago nam je što vidimo da se poslednjih godina kontakt na visokim nivoima intenzivira, da uzajamno političko poverenje neprekidno jača i da se oko bitnih pitanja od osnovnog interesa za naše dve zemlje, međusobno podržavamo i pomažemo. Razmena i saradnja u oblasti trgovine, kulture, nauke, obrazovanja, vojske, iz dana u dan se intenzivira i ostvaruje nove rezultate. Naši odnosi imaju čvrste temelje i svetlu perspektivu, a dalje produbljivanje praktične saradnje je u zajedničkom interesu oba naroda.
* Osim za kapitalni projekat - izgradnje mosta preko Dunava - ima li interesovanja i za druge infrastrukturne projekte?
- Neka kineska preduzeća veoma su zainteresovana za učešće u izgradnji infrastrukture. Nadležni resori obe strane upravo razmatraju projekat izgradnje mosta Zemun - Borča i istražuju mogućnosti saradnje u okviru drugih projekata. Verujem da je most Zemun - Borča samo početak i nadam se da će obe strane moći što pre da se dogovore oko vezanih pitanja.
* Koliko će svetska ekonomska kriza uticati na našu potencijalnu ekonomsku saradnju?
- Kriza je postavila teške izazove ekonomijama Kine i Srbije. Međutim, ja smatram da ona neće naneti ozbiljne štete našoj saradnji. U kineskom jeziku reč „kriza“ podrazumeva i spaja dve reči: „opasnost“ i „prilika“. I Kina i Srbija treba da nastave sa ispitivanjem potencijala međusobne saradnje, da naporno rade na planiranju i otvaranju novih prilika za biznis i da traže međusobnu dobit i obostrane interese.
* Predsednik Kine Hu Jintao stiže u posetu Hrvatskoj ovog meseca. Kako Kina gleda na ceo region zapadnog Balkana?
- Vidimo ga kao važan region Evrope. Poštujemo izbor zemalja zapadnog Balkana kada je reč o razvojnom putu u skladu sa vlastitom unutrašnjom situacijom. Shvatamo i podržavamo napore koje su države regiona, uključujući i Srbiju, uložile u proces evropskih integracija. Nadamo se da će sve one, imajući u vidu dugoročne interese, zajednički planirati dalji razvoj. Kineska vlada pridaje veliku pažnju razvoju prijateljske saradnje i razmene sa zemljama regiona.
* Da li su u planu susreti „na vrhu“ Pekinga i Beograda?
- Izuzetno mi je drago što je predviđena poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Kini tokom ove godine. Uveren sam da će u budućnosti kontakt između Kine i zemalja zapadnog Balkana biti intenzivniji i da će ga posetiti još više kineskih državnika.
* Kao članica grupe BRIK i zemalja sve jače ekonomije, može li Kina da proceni da li je svetska ekonomska kriza u silazećoj putanji? Da li biste se saglasili sa ocenama da zemlje BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) imaju rastući geopolitički uticaj, a da dominirajuća uloga Zapada slabi?
- Ovoga puta svetska finansijska kriza je zahvatila politiku, finansije, ekonomiju, i još je u ekspanziji. Bilo bi korisno temeljno istražiti i njen uticaj na buduće promene odnosa snaga sveta. Kriza je nanela ozbiljne štete ekonomijama raznih zemalja, pa bez obzira na to da li se radi o BRIK ili o velikim zapadnim silama, niko ne može sam da se odupre njenim uticajima.
* Kako pronaći izlaz u tim uslovima?
- U trenutnoj situaciji, svaka zemlja sveta, velika ili mala, kakvog god stepena razvoja da je, samo kroz jedinstvo i saradnju sa drugima, zajedničkim snagama može da prebrodi ova teška vremena. Takođe, međunarodna zajednica treba da izvuče pouku iz ove krize i da dalje ispita pitanje reforme međunarodnog finansijskog sistema, kao i da nastoji da se izgradi još pravedniji i racionalniji svetski ekonomski poredak.

KINEZIMA JE U SRBIJI UGODNO
* KAKO biste ocenili položaj kineske dijaspore u Srbiji?
- Ovde radi i živi nekoliko hiljada kineskih državljana, od kojih se veliki broj bavi trgovinom. Oni igraju aktivnu ulogu u unapređivanju ekonomskog kontakta Kine i Srbije i predstavljaju važnu sponu za produbljivanje prijateljstva između naša dva naroda. Ambasada ih savetuje da se pridržavaju zakona Srbije, rade pošteno i vredno, da harmonično žive sa srpskom populacijom. Prema našim saznanjima, oni ovde vode veoma ugodan život. Zasluge za to pripisuju se i srpskoj vladi i srpskom narodu, na ukazanoj dugoročnoj brizi i pomoći. Želeo bih da izrazim duboku zahvalnost i nadam se da će svi prijatelji iz Srbije nastaviti da olakšavaju rad i život kineskoj dijaspori.

SPREMNI STE ZA UNIVERZIJADU
* ORGANIZACIJA i spektakl OI u Pekingu pamtiće se dugo. Imate li savet za Beograd, domaćina Univerzijade od 1. jula?
- Nedavno sam obišao Univerzitetsko selo. Sva oprema i objekti su završeni, što je na mene ostavilo prijatan utisak. To u potpunosti pokazuje važnost koju Srbija pridaje održavanju Univerzijade. Smatram da, ukoliko želite uspešno da organizujete važan sportski događaj, pored „hardvera“, važnije je da se kroz te događaje pokaže duh i lice zemlje i naroda domaćina, kako bi se stvorila dobra platforma za komunikaciju sportista iz celog sveta. Srbi su poznati po izuzetnoj gostoljubivosti i ljubaznosti, nadam se da će se ta tradicija nastaviti i da će se svi koji dođu u Srbiju osećati kao kod svoje kuće. Poželeo bih Univerzijadi veliki uspeh, a svim sportistima da na borilištima potpuno prikažu svoju harizmu.

GEST PRIJATELJSTVA
* DA li će vaši investitori graditi na lokaciji porušene Ambasade Kine za vreme NATO bombardovanja?
- Na osnovu međusobnog dogovora, ta lokacija već je vraćena Srbiji. O korišćenju zemljišta na kraju će odlučivati nadležni resori srpske strane. Nedavno je vlast grada Beograda, povodom sećanja na desetogodišnjicu bombardovanja ambasade, postavila spomen-ploču na tom mestu. Ovaj gest predstavlja izuzetan odraz dubokog prijateljstva koje je u nevolji spojilo naše dve zemlje i naša dva naroda. Želeo bih da se i putem vaših novina srdačno zahvalim gradskim vlastima i srpskom narodu.