SUŠTINSKE predloge crkava i verskih zajednica koje Vlada nije unela u Zakon protiv diskriminacije pokušaće u sredu u parlamentu da proguraju u dokument radikali, naprednjaci i narodnjaci.
Iako u SRS, SNS, DSS i NS ne priznaju da će da zastupaju stavove crkava već “isključivo svoj politički program”, kažu nam da već pripremaju amandmane koji se umnogome podudaraju s mišljenjem verskih poglavara.
Izvesno je da će vladin predlog antidiskriminacionog zakona imati većinu u parlamentu Srbije, iako za njega neće glasati tri vladajuća poslanika iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koji takođe spremaju listu amandmana.
Očekuje se da za kontroverzni propis podignu ruku i poslanici LDP, koji će u utorak da saslušaju mišljenje nevladinih organizacija i sa njima formulišu amandmane. Zakon već ima podršku poslanika ZES, G 17 plus, SPS i manjina (oni neće podnositi amandmane).
Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS, kaže za “Novosti” da oni ne zastupaju crkve u parlamentu, ali da su mnoge primedbe tradicionalnih verskih zajednica - na mestu:
- Zakon je očajan i on se ne može popraviti amandmanima. Mnogobrojne odredbe propisa su kontradiktorne, pravnički nemušto napisane i neupodobljene našoj zemlji. Podnećemo nekoliko suštinskih amandmana i glasaćemo protiv zakona.
I u klubu Tomislava Nikolića “Napred Srbijo” pišu amandmane koji su na liniji sa stavovima crkve. Jorgovanka Tabaković, poslanik SNS, kaže za “Novosti”:
- Nije prihvatljivo da se pod okriljem jednakosti i sloboda afirmišu i javno izražavaju “lične sklonosti”. To otvara vrata da jednog dana i sodomija i pedofilija budu zaštićene kao lične sklonosti.
Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS, ističe da slučaj antidiskriminacionog zakona dokazuje da Vlada po nalogu stranih sila konstantno anatemiše SPC:
- Taj zakon u suštini razara srpsko društvo i borićemo se žestoko protiv njegovog usvajanja - rekao nam je Todorović.

DALJE OD STRANAKA
NE verujem da će tradicionalne verske zajednice narušiti odnos s vladajućim establišmentom posle usvajanja Zakona protiv diskriminacije - kaže nam Živica Tucić, religijski analitičar.
- Dobro je što crkve ne traže saveznike među političkim partijama, i toga treba strogo da se čuvaju, bez obzira na to koliko im se stavovi poklapaju.