DELEGACIJA Srbije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imala je oko 60 susreta sa liderima vlada i predstavnicima svetskog biznisa, kojima su predstavljene sve pogodnosti investiranja u našoj zemlji.
- Interesovanje je raznovrsno. Od kompanija iz Sirije, koje su aktivne u Iraku, Sudanu, Egiptu, koje žele da ponude mogućnost našim građevinskim preduzećima da rade sa njima, pa do poljskih farmaceutskih kompanija, koje žele da otvore pogone u našoj zemlji, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.
Đelić je u Davosu imao i razgovore sa izvršnom direktorkom Svetske banke Ngozi Okonjo Iveala. Potpredsednik srpske vlade je od Svetske banke zatražio dodatnih 300 miliona dolara podrške za Koridor 10 i prosvetu i nauku u Srbiji.
- Sa Svetskom bankom je dogovoreno da postojeći projekti do sledećeg sastanka u aprilu u Vašingtonu budu finalizovani, naročito oko Koridora 10, da bismo onda tražili dodatne resurse - objasnio je Đelić.
- Ja sam, u ime Srbije, tražio dodatnih 300 miliona dolara i na Vladi i na Skupštini je da završe svoj deo posla da bismo dobili dodatna sredstva - rekao je Đelić.
Po njegovim rečima, dve trećine tih sredstava bile bi namenjene infrastrukturi, a jedna trećina za prosvetu i nauku.
- Srbija ima odlične odnose sa Svetskom bankom i mi ćemo u mesecima koji dolaze povećati podršku Svetske banke za naše projekte - kaže Đelić.
Potpredsednica "Delta holdinga" i član srpske delegacije na Svetskom ekonomskom forumu Milka Forcan kaže da je "prvi put srpska političko-privredna delegacija uspela u svojoj inicijalnoj želji da se predstavi u Davosu".
- Mislim da je srpska delegacija uspela da ostavi dobar utisak i da ostvari niz značajnih kontakata - istakla je Forcan.
Generalni direktor "Telekoma Srbije" Branko Radujko izjavio je da veruje da će "i dalje biti investicija u oblasti visokih tehnologija i telekomunikacija u Srbiji, bez obzira na svetsku ekonomsku krizu".
Predsednik "KomTrejd" grupe Veselin Jevrosimović kaže posle svih održanih susreta u Davosu da su vodeće svetske kompanije visokih tehnologija "prepoznale Beograd i Srbiju kao IT centar regiona". Srpska delegacija je u Davosu imala sastanke sa predstavnicima kompanija "Majkrosoft", HP, "Del" i "Intel". Jevrosimović naglašava da "vlada veliko interesovanje za srpsku IT industriju".
On je ocenio da je opšti zaključak u Davosu da nema jedinstvenog rešenja za prevazilaženje globalne ekonomske krize i da je moguće da će kriza potrajati od tri do pet godina.

PREDLOG MERKELOVE

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel je izjavila da bi svetska ekonomska kriza mogla rezultirati osnivanjem Ekonomskog saveta UN, po ugledu na već postojeći Savet bezbednosti, i da je sadašnja kriza pokazala potrebu za boljom međunarodnom koordinacijom.
Sva pitanja sa kojima se sada suočavamo "morala bi da budu uključena u povelju o globalnom ekonomskom poretku", rekla je Merkel.
- Iz ove krize moramo da izvučemo neophodne institucionalne zaključke i da sarađujemo na međunarodnom nivou. Ne poznajem ni jedno drugo telo (osim UN) koje ima taj nivo međunarodnog legitimiteta", ukazala je nemačka kancelarka, dodavši da "svi znamo da je to poprilično sporo i poprilično glomazno telo", ali da drugo nemamo.
Merkelova je izrazila uverenje da će sadašnja ekonomska kriza biti prevladana.
- Bili smo u stanju da prevaziđemo blokovsku podelu. Ja sam rođena u Istočnoj Nemačkoj, a sada sam kancelar ujedinjene Nemačke. To mi kazuje da ništa nije nemoguće - rekla je ona.