SAVET bezbednosti UN najverovatnije će 7. novembra odobriti dolazak misije Euleks na Kosovo i Metohiju, saznaju “Novosti” od izvora u diplomatskim krugovima.
- Odlukom SB UN biće ispunjena sva tri uslova za dolazak Euleksa na kojima je insistirao predsednik Srbije Boris Tadić - navode naši sagovornici.
Predsednik Tadić je poručio da je Euleks prihvatljiv za Srbiju samo pod tri uslova: da tu misiju EU odobri SB UN, da bude statusno neutralna i da ne primenjuje Ahtisarijev plan.
Naši izvori nisu precizirali u kojoj formi će SB UN ispuniti te Tadićeve uslove - da li će to biti nova rezolucija ili saopštenje, ali su naglasili da će zahtevi državnog vrha Srbije biti ispoštovani.
Raspoređivanje Euleksa do kraja godine, sve je izvesnije, što potvrđuju poslednje poruke i domaćih i stranih zvaničnika, a Solanina portparolka Kristina Galjak je najavila da će delovanje te misije na Kosovu i Metohiji početi tokom decembra.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun poslao je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani da Euleks može biti raspoređen na Kosmetu samo sledeći princip statusne neutralnosti. To praktično znači, da će gotovo sigurno biti ispunjen Tadićev uslov o neutralnosti te misije EU.
- Euleks može da bude stacioniran na Kosovu samo ukoliko zadrži neutralnost prema statusu. Drugim rečima, to bi bio imperativ ukoliko se teži tome da Euleks počne da funkcioniše na Kosovu - naveo je Ban Ki Mun u tom pismu Solani. - Ukoliko to ne bude ispoštovano, bezbednost pripadnika Unmika biće ugrožena, kao i uspešno raspoređivanje Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova.
I iz Beograda, iz struktura vlasti, gotovo svakodnevno stižu poruke da je Euleks prihvatljiv, naravno, pod određenim uslovima.
Navodeći svoja tri uslova, predsednik Tadić je ocenio da “ko ima primedbe na te principe, taj ima problem”, verovatno aludirajući na kritike opozicije zbog prihvatanja dolaska Euleksa na KiM.
- Misiju Euleks na Kosovu treba da prihvatimo, i to uslovimo ubrzavanjem puta Srbije ka EU i novim investicijama - nagovestio je i Dragan Marković Palma, jedan od lidera vladajuće koalicije i predsednik JS. - Mislim da Srbija ne treba da gubi vreme oko pitanja da li će Euleks zameniti Unmik, ako bi to ubrzalo ekonomsku saradnju i ulazak Srbije u EU.
Objašnjenja ima i lider SPO Vuk Drašković, koji je, takođe, deo vlasti. On ocenjuje da će Srbija u EU ući bez Kosova, jer je Srbija potpisala SSP bez Kosova i “on se ne odnosi na Kosovo”.
Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da Euleks na Kosmetu prihvatljiv samo pod mandatom SB UN i pod uslovom da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija.
Dobro obavešteni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda potvrdio je da očekuje da će Beograd i Brisel postići dogovor o Euleksu u narednih nekoliko meseci i da će SB UN doneti odluku o raspoređivanju misije najkasnije do kraja godine:
- Ne verujem da će to biti u vidu nove rezolucije, verovatnije je da će odluka biti doneta, na primer, u formi predsedničkog saopštenja. U svakom slučaju, bitno je da će to biti odluka SB.
Euleks će, gotovo je izvesno, zameniti Unmik na Kosovu i Metohiji, a u sastavu te nove misije EU biće i predstavnici SAD.

FRID: NADGLEDANA NEZAVISNOST
RAZMEŠTANJE Euleksa širom Kosova je ključni element za nadgledanu nezavisnost Kosova, poručio je u četvrtak u Briselu pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid. - Euleks će pomoći svim građanima Kosova i doprineti stabilnosti Kosova i regiona.