POSLE iznenađujućeg pristanka radikala da podrže SSP u petak je stiglo novo iznenađenje - vrh SRS je odlučio da njihovi poslanici ne glasaju za ratifikaciju ugovora sa EU!
Takav preokret, koji su servirali Šešeljevi sledbenici, stvorio je novu papazjaniju na političkoj sceni i najavio nastavak potresa u međustranačkim odnosima i vlasti i opozicije, ali i unutar same SRS.
Raspoloženje srpskih radikala menjalo se tokom dana munjevito, iz sata u sat - pre podne su bili za izglasavanje zakona o ratifikaciji SSP, posle podne protiv, što je ostalo „na snazi“ do daljeg.
Kako „Novosti“ saznaju, do preokreta je došlo posle pritiska lidera Vojslava Šešelja iz Haga na svoje stranačke saborce, posle čega je, na predsedničkom kolegijumu SRS, prevagu odnela njemu bliska struja. Stav Tomislava Nikolića nije dobio većinu.
Prema našim saznanjima, Šešelj je još u četvrtak, zapanjen potezom svojih stranačkih kolega, telefonirao rukovodstvu i poručio im da ne ulaze ni u kakve paktove sa Vladom i da bi glasanje za SSP značilo - izdaju Kosova!
Dragan Todorović, potpredsednik SRS, „Novostima“ je oko 14 časova izjavio da će poslanici te stranke podržati SSP:
- Glasaćemo za zakon o ratifikaciji SSP, a te priče o podelama nemaju blage veze sa realnošću - kategoričan je Todorović. - Odlučili smo se na ovaj korak zbog nacionalnih i državnih interesa, nema tu nikakvog zaokreta ka DS.
Svega nekoliko sati kasnije, oko 16 časova, Todorović nam je rekao da ga nismo dobro razumeli:
- Nećemo glasti za SSP - kratko nam je rekao Todorović.
Ključna tema oko koje se više meseci vodio žestoki predizborni i postizborni rat, posle kraćih konsultacija, okupila je na istu stranu najljuće protivnike DS i SRS. Ali, to „okupljanje“ nije trajalo čak ni 24 časa.
Do približavanja je došlo kada je Lista za evropsku Srbiju prihvatila amandman, koji su radikali predlagali još pre dva meseca i kojim se uz SSP usvaja tumačenje da taj sporazum ne ugrožava teritorijalni integritet zemlje.
Odmah sutradan, radikali su odustali, a amandman je ostao u zakonu za koji će se glasati.
Radikalski „začin“ u SSP nije bio dovoljan garant za DSS i NS, pa su oni ostali dosledni svom predizbornom stavu, ali i privremeno usamljeni u neprihvatanju ugovora sa Briselom. Kolebljivi SRS, ponovo je na njihovoj „liniji“.
Time je vladajuća većina za svoju suštinski projekat - put ka EU, pridobila samo privremeno najveću opozicionu partiju koju su, koliko do juče, ubrajali u najveće antievropejce. Od nacionalnog konsenzusa povodom puta u EU, koji se hvalospevno promovisao u četvrtak - izgleda da nije ostalo ništa.
Istovremeno, činjenica je da je jedna struja u vrhu SRS bila spremna da zažmuri na stranicu Šešeljevog političkog testamenta - da Srbija nikada ne uđe u EU.
Iznenadni obrti u parlamentu otvorili su više pitanja: da li je zaista bilo na pomolu približavanje dve najjače stranke u Srbiji? Je li čak i najava radikalske podrške SSP zapravo uvod u velike lomove u toj stranci? Preti li sada, konačan obračun između radikala?
- Još nemam zvaničnu informaciju da poslanici SRS neće podržati zakon o ratifikaciji SSP, pa ne mogu da komentarišem tako nešto - rekla nam je Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Liste za evropsku Srbiju.
U stranci Mlađana Dinkića i dalje se nadaju da će za ratifikaciju SSP glasati više od 200 poslanika. Oni kažu da je Sporazum sa Briselom nije partijsko već važno državno i nacionalno pitanje.
Pre podne, dok se još činilo da će radikali dići glas za briselski kurs, Kolundžija je za „Novosti“ izjavila:
- Postignuti široki konsenzus oko strateškog pravca države je rezultat za građane Srbije. Nužno je zbog budućnosti zemlje da povodom najvažnijih pitanja zaboravimo na sujete, razlike i međusobne netrpeljivosti. Oko ratifikacije SSP pokazaćemo da smo dorasli tom zadatku - rekla nam je Kolundžija.
Da će radikali da serviraju niz političkih iznenađenja nagovestila je na neki način i kletva Vjerice Radete za skupštinskom govornicom da će biti proklet svaki radikal koji se sretne sa Borisom Tadićem.
Ta anatema pročitana je u javnosti kao Šešeljeva opomena Tomislavu Nikoliću da ne sarađuje sa DS. Već sutradan Nikolić je objavio da će podržati SSP što bi mogao da bude nagoveštaj konačnog obračuna unutar radikalskog tabora. Posle novog Šešeljevog poziva, nesuglasice unutar SRS su vidljive golim okom.
Test za njih biće upravo glasanje za SSP, kada će se u stvari videti ima li podele na „šešeljevce“ i „reformiste“ ili će prebroditi razlike i ostati u jednom stroju.
Okretanje radikalske krme u pravcu Brisela usledilo je svega nekoliko sati pošto je Aleksandar Vučić najavio da će pozvati Vojislava Koštunicu i Velimira Ilića na razgovore o budućim zajedničkim akcijama.

HAG ČEKA
JEDAN od paradoksa radikalskog iskoraka ka EU bila je i činjenica da će stranka čiji je lider zatočenik Sheveningena podržati sporazum čija primena ne važi bez potpune saradnje sa Haškim tribunalom. A radikali su upravo zbog „nepravde Haškog suda“ osudili hapšenje Radovana Karadžića i protiv su saradnje sa Hagom.